Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Το καζάνι

Και τώρα τι; Ποια θα είναι η συνέχεια του δράματος που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο; Υπάρχει παντού ένας αναβρασμός. Ο κόσμος αισθάνεται ακόμα πιο βλάκας από πριν απαγγελθούν οι περιοριστικοί όροι στον Μαρινάκη. Ποιοι όροι δηλαδή. Εδώ μιλάμε για μελόδραμα και όχι για απλό δράμα. Ένα κράτος σκέτος σαλτιμπάγκος, που έχει προνοήσει για όλα τα ενδεχόμενα και έχει εφεύρει λύσεις για κάθε πρόβλημα, οι οποίες εφαρμόζονται κατά το δοκούν.

Τι θέλω να πω. Κάθε νόμος έχει δύο ερμηνείες. Μερικές φορές και περισσότερες. Ανάλογα ποιον αφορά η κάθε περίπτωση. Ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης κατάθεσης Μαρινάκη είναι ο ίδιος ο ειδικός ανακριτής διαφθοράς. Εκτέθηκε ανεπανόρθωτα επειδή έτσι είχαν φροντίσει να νομοθετήσουν οι κανάγιες πολιτικοί προϊστάμενοί του.

Ποιον αφορά ο νόμος, το άρθρο, η παράγραφος, η διάταξη; Τον απλό πολίτη; Ρε χώστε τον μέσα ώσπου να δικαστεί κι ας σκούζει μέχρι τη δευτέρα παρουσία. Αν όμως αφορά κανένα πρόσωπο του ευρύτερου κύκλου τους, που περικλείει μέσα του την μπουρζουαζία, τα τζάκια, τους οικονομικά και πολιτικά ισχυρούς και τα δικά τους παιδιά, μπορεί να ερμηνευτούν και διαφορετικά οι νόμοι, τα άρθρα, οι παράγραφοι και οι διατάξεις. Παράθυρα να δουν τα μάτια σας. Παράθυρα και παραθυράκια. Και πού χρειάζονται τα πολλά παράθυρα; Μα εκεί που αναδύεται η μεγαλύτερη μπόχα. Στο αποχωρητήριο. Ένα τέτοιο είναι το ελληνικό κράτος απ' άκρη σ' άκρη. Και χώνονται μέσα του και αφοδεύουν τα τρωκτικά και τα παχύδερμα και δεν μπαίνουν στον κόπο ούτε να τραβήξουν το καζανάκι. Θα μπει μετά ο μαλάκας ο ταλαίπωρος να κάνει την ανάγκη του. Ας το τραβήξει εκείνος.

Ποιοι περιοριστικοί όροι επιβλήθηκαν στον Μαρινάκη; Απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Γέλασαν και οι αρκούδες. Του το είχαν βρει το παράθυρο και το είχε έτοιμο, γι' αυτό και δεν παραιτήθηκε πριν πάει στον ανακριτή, όπως είχε τότε αποφασίσει. Πού θα πας να παραιτηθείς ρε πρόεδρε; Ποια απαγόρευση; Γράψε τους στ' αρχίδια σου. Κανείς δεν μπορεί να σου απαγορεύσει να είσαι πρόεδρος ούτε μπορεί κανείς να σε αναγκάσει να μεταβιβάσεις τις μετοχές σου. Όπερ και εγένετο. Ποιος βγήκε χαμένος και εκτεθειμένος μετά την επιβολή της συγκεκριμένης απαγόρευσης η οποία τελικά αποδείχτηκε ότι δεν είχε καμία αξία; Μα εκείνος που την επέβαλε. Τελεία και παύλα.

Ποια ήταν τα άλλα περιοριστικά μέτρα; Τα 200 χιλιάρικα της εγγύησης; Εδώ κι αν πρέπει να είμαστε χοντροί μαλάκες για να τσιμπήσουμε ότι κάτι έπαθε ο Μαρινάκης. Δικά του λεφτά είναι βρε. Στην τσέπη του θα ξαναγυρίσουν όταν τελειώσει η υπόθεση. Και το τρίτο περιοριστικό μέτρο είναι η υποχρέωσή του να παρουσιάζεται κάθε 1 και 16 του μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Τι λέτε ρε χάπατα; Θα πάει ο Μαρινάκης στο αστυνομικό τμήμα να πει, είμαι εδώ; Υπάρχει μαλάκας που πιστεύει κάτι τέτοιο; Οι ίδιοι θα το ταχτοποιούν μέσα από το αστυνομικό τμήμα. Με ένα τηλεφώνημα. Όχι στον ίδιο, μην ενοχλήσουν τον μεγάλο, αλλά σε κανένα μπράβο του. Σε καμιά ζόρικη περίπτωση άντε να στείλουν κανένα όργανο στο σπίτι του για να πάρει την υπογραφή του, αν κάτι τέτοιο απαιτείται. Ακόμα κι αν απουσιάζει στο εξωτερικό και καθυστερήσει να επιστρέψει πέραν του 15νθημέρου, έχει το δικαίωμα τηλεφωνικά να αιτηθεί, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, την καθυστέρησης της παρουσίας του. Ποιος θα τον επιπλήξει; Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος; Πού ζείτε μωρέ; Αφήστε που θα καταθέσει αίτημα άρσης των περιοριστικών μέτρων (έχει 5 μέρες προθεσμία) και το συγκεκριμένο μέτρο θα αρθεί γιατί θα κριθεί υποτιμητικό για το… κύρος του!

Βέβαια, υπάρχει και το ηθικό μέρος της υπόθεσης. Το ποιο; Για ποιον; Αν μου είχαν επιβληθεί εμένα παρόμοιοι περιοριστικοί όροι θα είχα εξαφανιστεί από προσώπου γης. Θα ντρεπόμουν να κοιτάξω άνθρωπο στα μάτια. Μπορεί να είχα προχωρήσει και στο απονενοημένο διάβημα για λόγους ευθιξίας. Θα μου πείτε εγώ δεν πιάνομαι γιατί είμαι αρχιμαλάκας. Φυσικά, αφού μέχρι με συμπάθεια είδα το στραπάτσο του προέδρου των προέδρων και αποφάσισα να μη του κάνω ούτε υποψία καζούρας, επειδή πιστεύω ότι τον ισχυρό πρέπει να τον χτυπάς όρθιο και όχι όταν πέφτει.

Σίγουρα έχει τρωθεί σε μεγάλο βαθμό το κύρος του συγκεκριμένου προσώπου. Όχι όμως ότι τον έχει λούσει και κρύος ιδρώτας. Δεν μασάνε από τέτοια οι άνθρωποι που ζουν καθημερινά στα όρια μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας. Ξέρουν καλά ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και από στιγμή σε στιγμή μπορεί να τους ζητηθεί να λογοδοτήσουν. Έχουν έτοιμους τους αμυντικούς τους μηχανισμούς τους οποίους πληρώνουν αδρά για να είναι ετοιμοπόλεμοι. Κι όσο για ηθικούς φραγμούς, ας τους πληροφορήσει κανείς, αν ξέρει, πού μπορούν να τους βρουν για να αγοράσουν λίγους.

Ξέρεις τι είναι να γνωρίζει -και το γνωρίζει καλά ο Μαρινάκης- ότι τουλάχιστον ένας στους δύο φιλάθλους του Ολυμπιακού νιώθει αποστροφή γι' αυτόν και πιστεύει ότι πράγματι εμπλέκεται σε όσα τον κατηγορούν; Θα κάθεται στο γήπεδο και στην πρώτη στραβή θα φάει το κράξιμο της αρκούδας από τους ίδιους τους οπαδούς της ομάδας του. Γιατί καμιά φορά δεν φτάνει η προπαγάνδα ενός Πρωκταθλητή και ενός Γαύρου, ούτε η ένοχη σιωπή και η κατά παραγγελία αγιοποίηση από κάποιους Χελάκηδες, Πανούτσους, Καρπετόπουλους, Νικολακόπουλους και Καισαραίους για να πειστεί το πόπολο πως έχει να κάνει με τον Άγιο Μαλάχιο και όχι με τον Γιαγκούλα. Έχει μάτια και βλέπει.
 
Στην ΟΥΕΦΑ δε, θα του κλάσουν τα αμελέτητα του Ολυμπιακού. Δεν είδατε τι όμορφα που τα είχαν προετοιμάσει όλα αίροντας κάθε εμπόδιο για τον Αστέρα Τρίπολης ώστε να στρωθεί ο δρόμος με ροδοπέταλα και για τον Ολυμπιακό που θα ερχόταν από ακόμα πιο δύσκολο μονοπάτι; Κι άμα έχουν παράπονα οι ΑλαφουζοΙβανοΜελισσανίδηδες, ας φροντίσουν κι αυτοί να πάρουν έναν Θεοδωρίδη - έστω και τρίτης γενιάς- αντί να πετάνε λεφτά για Εσιέν, Άρνενσεν και Βάργκας. Καθένας με τον πόνο του.

Όσο για την κατάληξη αυτής της θλιβερής υπόθεσης; Θα απαιτηθούν το λιγότερο δύο χρόνια -μπορεί και παραπάνω- για να φτάσουμε να εκδικαστεί η υπόθεση από την τακτική δικαιοσύνη. Με ποιες συνθήκες τότε; Άγνωστο. Ποιες κατηγορίες θα υπάρχουν να τους ακολουθούν; Οι ίδιες ή άλλες πιο ήπιες; Ακόμα και να μετατραπούν οι κακουργηματικές πράξεις σε πλημμελειματικές υπάρχει το ενδεχόμενο. Μπορεί να πέσουν στα μαλακά οι κατηγορούμενοι και να μην πάνε ούτε μια μέρα φυλακή. Όπως μπορεί ακόμα και να κηρυχτούν αθώοι αν το δικαστήριο κρίνει ανεπαρκή τα στοιχεία που θα υπάρχουν.

Κι έτσι, ο Μαρινάκης θα… κυβερνάει κανονικότατα, άτυπα μεν, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι θα βρίσκεται παντού κι ας τολμήσει να του μιλήσει κανείς για απαγόρευση. Και τι να του πει δηλαδή; Και ποιος να του πει; Μήπως ο δικός μας δεν ασκεί καθήκοντα προέδρου χωρίς να του το επιτρέπει ο νόμος, αφού ταυτόχρονα είναι μέτοχος στον ΟΠΑΠ; Πώς θα κατηγορήσεις τον άλλο όταν κι εσύ κάνεις το ίδιο; Απλά θα συμβιβαστούν και οι δύο και ο ένας θα κάνει τα στραβά μάτια για τον άλλο. Ήδη η πλάκα ξεκίνησε. Ο Βρέντζος δεν πήγε να παραστεί και να υποστηρίξει την καταγγελία κατά Μελισσανίδη για το ασυμβίβαστο της ενασχόλησής του με την ΑΕΚ και τον ΟΠΑΠ ταυτόχρονα, επειδή λέει προτίμησε να πάει στην Ευελπίδων να συμπαρασταθεί στον πρόεδρό του που κατέθετε στον ανακριτή. Μα κι αυτοί, να ορίζουν τις δυο υποθέσεις την ίδια ώρα!

Αλλά είδαμε και τον Δημητράκη τον Γιαννακόπουλο που έχει καταδικαστεί, ούτε κι εκείνος θυμάται πόσες φορές με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα και περισσότερες ώρες περνάει σα γήπεδα παρά στο σπίτι του. Βέβαια, άλλη η υπόθεση Μελισσανίδη που αφορά απλά ένα ασυμβίβαστο και άλλη του Μαρινάκη που έχει κριθεί ύποπτος τέλεσης κακουργηματικών πράξεων και του έχει επιβληθεί απαγόρευση. Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Και στις δυο περιπτώσεις όμως ασκούν τα καθήκοντά τους καταχρηστικά, ασχέτως με τη σοβαρότητα της κάθε υπόθεσης.

Κύριοι δικαστές, με όλο τον σεβασμό που σας έχω, δεν θα το πω εγώ γιατί δεν μου το επιτρέπει η αγωγή μου αλλά, να, δείτε μόνοι σας πού ακριβώς σας έχουν γραμμένους οι ηγέτες του ελληνικού ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γιατί πρώτα φρόντισαν, σε αγαστή συνεργασία με τις άλλες μαϊμούδες, εκείνες της πολιτικής, να σας δέσουν τα χέρια και τα πόδια και να σας φιμώσουν τα στόματα. Κι έτσι χειροπόδαρα δεμένοι και συνάμα μουγκοί, τι άλλο μπορείτε να κάνετε παρά να χαλαρώσετε κι εσείς όπως κι εμείς και να τους απολαύσουμε μαζί σε όλο τους το μεγαλείο; Το κράτος το έχουν σύμμαχο. Τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κολλητάρια και μάλιστα σαν τα μούτρα τους, εσάς δεμένους, εμάς φτυσμένους, τον τύπο τον κρατάνε άλλον από τα αχαμνά και άλλον από την… τσέπη, οπότε το γήπεδο είναι όλο δικό τους και παίζουν για πάρτη τους. Κι αφήστε τους να λένε ότι θα κάνει ντα ο ένας τον άλλο και πώς δεν θα κατέβει να παίξει στο πρωτάθλημα αν ο άλλος δεν συμμορφωθεί με τας υποδείξεις και τα ρέστα. Αφού το ψητό εκεί μέσα βρίσκεται. Στο κέντρο του γηπέδου. Κι αν τραβηχτεί ένας στην άκρη θα το ξεσκίσουν οι υπόλοιποι. Λεφτάδες είναι, όχι μαλάκες. Μαλάκες και άφραγκοι μαζί είμαστε μόνο εμείς.

Έλα όμως που σ' ένα καζάνι βρισκόμαστε στριμωγμένοι όλοι κι αυτό το καζάνι εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει αρχίσει να βράζει επικίνδυνα. Το καινούριο πρωτάθλημα θα ξεκινήσει με το καζάνι να βρίσκεται στο μέγιστο σημείο του βρασμού του. Το καπάκι κανείς δεν ξέρει πόσο θα αντέχει να βρίσκεται στη θέση του κρατώντας τους ατμούς συμπιεσμένους από κάτω του. Τι θα κάνουν οι πρόεδροι; Πώς θα ελέγξουν το εκρηκτικό μείγμα που ζητάει απεγνωσμένα να απελευθερωθεί; Τι θα κάνει ο υφυπουργός κύριος Κοντονής; Θα επιβάλει πρόστιμα και απαγορεύσεις; Σε ποιους; Σ' αυτούς που δεν μπόρεσε η δικαιοσύνη να επιβάλει περιοριστικά μέτρα; Τις ανθρώπινες ζωές που ενδεχομένως θα κινδυνεύσουν αν σκάσει το καπάκι ποιος θα τις προστατεύσει;