Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Στη φωτιά δένει το ατσάλι

Η απόκτηση των Ανδρεόπουλου και Βασιλαντωνόπουλου (άντε να περιγράφεις αγώνα και να πρέπει να το προφέρεις) είναι ενδεικτική της ένδειας των τμημάτων υποδομής της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και τώρα που ο Άκης Ζήκος ανέλαβε τις ακαδημίες της ΑΕΚ, δεν έχουμε αξιωθεί να βγάλουμε ένα ταλέντο από τα σπλάχνα μας. Τι να την κάνω την Κ20 να φτάνει στον τελικό και να διεκδικεί το πρωτάθλημα όταν ούτε ένας παίκτης της δεν κρίνεται ικανός να προωθηθεί στην επαγγελματική ομάδα και στον αντίποδα εκείνη αναγκάζεται να επενδύει αγοράζοντας εικοσάρηδες από άλλες ομάδες μα την ελπίδα να της βγουν λαχεία; Για να μην είμαστε άδικοι βέβαια, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι ο Ζήκος θα κριθεί για το έργο του μετά από 2 με 3 χρόνια. Τότε θα αρχίσει να αποδίδει η δουλειά που γίνεται με τις ακαδημίες στα Σπάτα.

Αν αρχίσω να παραθέτω ονόματα στα οποία πιστέψαμε τα τελευταία χρόνια ότι μπορεί να αποτελέσουν τους μελλοντικούς αστέρες της ομάδας και τελικά έσκασαν σαν σαπουνόφουσκες θα μας βρει το ξημέρωμα. Και το ακόμα πιο τραγικό είναι ότι όπου κι αν πήγαν, είτε σαν δανεικοί, είτε σαν ελεύθεροι αυτοί οι παίκτες, τελικά έσβησαν από τον ποδοσφαιρικό χάρτη και βολοδέρνουν στις γειτονιές και στις αλάνες των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων ή το πολύ-πολύ της Γ' κατηγορίας. Και μιλάμε για πολλά ονόματα κι όχι για έναν και δύο παίκτες.

Μόνο ο Ταξιάρχης Φούντας το κυνήγησε το όνειρό του αλλά αυτός είχε φτάσει στην πρώτη ομάδα και είχε δείξει δείγματα γραφής από πολύ νωρίς. Και παρότι ο Μελισσανίδης θέλησε να τον κρατήσει, εκείνος επέλεξε να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό. Τελικά βρήκε λιμάνι στον Πανιώνιο όπου έβγαλε μάτια κι από φέτος μετακομίζει στον Αστέρα Τρίπολης ενώ ο Μαρκαριάν τον κάλεσε και στην Εθνική. Το τελευταίο βέβαια το θεωρώ μια τεράστια υπερβολή του πάντοτε πομπώδους Ουρουγουανού, ο οποίος το συνηθίζει να δημιουργεί εντυπώσεις με τις ενέργειές του, άσχετα αν τελικά αποδεικνύονται σκέτος καπνός χωρίς ίχνος φωτιάς μέσα τους.

Αναρωτιέμαι όμως, τι έγινε με τον Βλαχομήτρο; Τι λιγότερο έχει από τον Ανδρεόπουλο ή τον Βασιλαντονώπουλο; Δίνω μόνος μου την απάντηση. Ξέχωρα ότι παίζουν σε διαφορετική θέση, τα δύο νέα αποκτήματα της ΑΕΚ έχουν πολλές συμμετοχές στην Σούπερ Λιγκ και στην Φούτμπολ Λιγκ, άρα και πολλές περισσότερες εμπειρίες. Ο Βλαχομήτρος πού να τις αποκτήσει; Στο σχεδόν παιδικό πρωτάθλημα νέων που αγωνίζεται; Σίγουρα δεν πρέπει να βιάζεται ο μικρός. Είναι μόλις 18 ετών. Το μέλλον βρίσκεται μπροστά του. Αντίθετα, ο Ανδρεόπουλος είναι ήδη 21,5 ετών ενώ ο Βασιλαντωνόπουλος 23,5. Αρκετά μεγαλύτεροι και οι δύο από τον πιτσιρικά της ΑΕΚ. Ο δεύτερος μάλιστα δεν ανήκει πια στην κατηγορία των ταλέντων με καβατζαρισμένα τα 23 του χρόνια.
 
Από τους υπόλοιπους της Κ20, ο Ντούνης παίρνει ήδη τις ευκαιρίες του με την επαγγελματική ομάδα αν κι αυτός βρίσκεται στα 18 προς 19 του χρόνια. Ο Μαρκοπουλιώτης είναι 19 στα 20 όμως. Το ίδιο και ο Τζάθας που είχε δοκιμαστεί στην ΑΕΚ της Γ' κατηγορίας, όταν έκανε προετοιμασία με την πρώτη ομάδα. Ένα χρόνο μικρότεροι είναι ο Βιδάλης, ο Γραμμάτικας, ο Γαλανόπουλος και ο Τσέλιος. Για τον Κυριαζή δεν γράφω λέξη γιατί είναι τελειωμένη υπόθεση για την ΑΕΚ. Οδεύει προς την Αγγλία. Οι άλλοι όμως, αν δεν προωθηθεί ούτε φέτος κάποιος, θα πρέπει να δοθούν δανεικοί και μάλιστα σε ομάδες της Σούπερ Λιγκ ή έστω της Φούτμπολ Λιγκ ώστε να ψηθούν και να αποκτήσουν παραστάσεις όπως οι Ανδρεόπουλος και Βασιλαντονώπουλος που αποκτήσαμε φέτος με μεταγραφή. Γιατί να μη δοκιμαστούν και οι δικοί μας πιτσιρικάδες στη φωτιά των κανονικών αγώνων και του χρόνου να έχουμε τη χαρά να τους κάνουμε επαγγελματίες εμείς αντί να αγοράζουμε παίκτες ίδιας ηλικίας από άλλες ομάδες;