Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Μετρώντας αντίστροφα

Πάμε για καινούριο πάρτι...

Βρισκόμαστε ένα 24ωρο μακριά από το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς στο πάντα αφιλόξενο Καραϊσκάκης εναντίον της πιο μισητής ομάδας στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν είμαι της άποψης πως πρόκειται για παιχνίδι ζωής και θανάτου και άλλα παρόμοια υπερβολικά που λέγονται και γράφονται παραμονές τέτοιων σημαντικών αγώνων. Ένα ντέρμπι είναι στην έδρα του αντιπάλου και η ΑΕΚ καλείται να αποδείξει ότι φέτος κάτι διαφορετικό έχει γίνει στον σχεδιασμό της και πως οι στόχοι της είναι πιο ξεκάθαροι από κάθε άλλη φορά. Πρωτάθλημα και κύπελλο. Με άλλα λόγια νταμπλ. Φυσικά πάντα σε τέτοια παιχνίδια τον πρωτεύοντα ρόλο θα τον παίζει το γόητρο. Ακόμα κι αν η μία από τις δύο ομάδες βρίσκεται εκτός διεκδίκησης του τίτλου, τα ντέρμπι θα έχουν τη δικιά τους ξεχωριστή γοητεία και θα προσελκύουν το ενδιαφέρον των φιλάθλων οι οποίοι θα απαιτούν τη νίκη από την ομάδα τους.

Ένα θετικό αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο ματς μπορεί να μη κρίνει τίποτα ως προς την κατάκτηση του τίτλου, θα είναι όμως τονωτικό για την ομάδα που θα το αποσπάσει, για τη συνέχεια του πρωταθλήματος, κυρίως στον τομέα της ψυχολογίας. Προσωπικά περιμένω αυτό το παιχνίδι για να κρίνω τον βαθμό ετοιμότητας και δεσίματος της άμυνας της ΑΕΚ. Τα μέχρι σήμερα παιχνίδια δεν προσφέρονταν για ασφαλή συμπεράσματα. Στο Καραϊσκάκης όμως θα αποτυπωθεί στα σίγουρα η πραγματική εικόνα και οι δυνατότητες της αμυντικής μας γραμμής. Σ' αυτήν συμπεριλαμβάνω και τα δύο αμυντικά χαφ και θα περιμένω να κρίνω συνολικά τη λειτουργία των 7/11 της εντεκάδας της ΑΕΚ, σχεδόν από τη μέση και πίσω, αφού θεωρώ ότι με Ανέστη, Γκάλο, Ντίντακ, Τσιγκρίνσκι, Λέσκοτ, Γιόχανσον και Σιμόες δύσκολα θα βρεθεί ομάδα που να προβληματίσει την ΑΕΚ ασκώντας της ασφυκτική πίεση.

Εδώ εγείρεται ένα θέμα που έχει να κάνει με τις επιλογές του Τιμούρ Κετσπάγια. Πολλά ακούγονται για την απόφασή του να χρησιμοποιήσει τον Λαμπρόπουλο. Οι σκέψεις είναι δύο. Ή να παίξει με τρία αμυντικά χαφ, οπότε θα χρησιμοποιηθεί σαν τρίτο αμυντικό χαφ ή παίζοντας στη θέση του Σιμόες. Ελπίζω η δεύτερη σκέψη να οφείλεται σε κάποια προσπάθεια του Κετσπάγια να θολώσει τα νερά και να μπερδέψει τον Μπέντο και να μην πρόκειται για σοβαρό ενδεχόμενο. Η τελική απόφαση έχει να κάνει με την χρησιμοποίηση ή όχι του Μάνταλου στο αρχικό σχήμα. Κατά τα άλλα οι άλλες τρεις θέσεις είναι κλεισμένες με Χριστοδουλόπουλο δεξιά, Πατίτο αριστερά και Μπακασέτα στην κορυφή της επίθεσης, χωρίς να αποκλείεται ο ρόλος αυτός να ανατεθεί τελικά στον Αραβίδη. Θα καραδοκούν για να περάσουν στην εντεκάδα ανάλογα με την εξέλιξη τους ματς οι Πλατέλλας, Αραβίδης (ή Μπακασέτας, ανάλογα με το ποιος θα ξεκινήσει) και Λαμπρόπουλος (ή Μάνταλος, επίσης ανάλογα με το ποιος θα ξεκινήσει). Ο Πέκχαρτ δεν βλέπω να βρίσκει θέση, ίσως ούτε και στον πάγκο.

Δεν εκφράζω τους ίδιους προβληματισμούς που έχω για την άμυνα και δεν περιμένω να δω την επίθεση για να την κρίνω όπως και την άμυνα, επειδή σχετικά με την επίθεση τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και αφού δεν καταφέραμε να την δούμε να φουλάρει με ομάδες σαν τον Ηρακλή δεν θα περιμένουμε να γίνει κάτι τέτοιο μέσα στο Καραϊσκάκης και μάλιστα με τον Αλμέιδα και τον Βάργκας στο σπίτι τους, τον Πέκχαρτ μάλλον στον πάγκο, τον Μάνταλο με μάσκα, τον Χριστοδουλόπουλο να έρχεται από τραυματισμό, τον Μπακασέτα να προσπαθεί να καταλάβει ποιος ρόλος του ταιριάζει και τους Αραβίδη, Πλατέλλα να ψάχνουν τα πατήματά τους και να μη τα βρίσκουν με τίποτα.

Το σχήμα με τον Λαμπρόπουλο στην αρχική εντεκάδα με παραπέμπει στη σκέψη του Κετσπάγια να κυνηγήσει το μηδέν στην άμυνα και ίσως να πάει για το Χ ή να δοκιμάσει να χτυπήσει στο β' ημίχρονο με κάποιες αντεπιθέσεις μήπως και πετύχει η ΑΕΚ κάποιο γκολ, βασιζόμενος και στις χτυπητές αδυναμίες της άμυνας του Ολυμπιακού. Συνήθως οι προπονητές που αποφασίζουν να επιδιώξουν την ισοπαλία την πατάνε. Εύχομαι ο Τιμούρ να αποτελέσει την εξαίρεση και να πάρει η ΑΕΚ το θετικό αποτέλεσμα που επιθυμεί. Όπως και να έχει, το κυρίαρχο στοιχείο που πρέπει να εμφανίσει η ομάδα μέσα στο τηγάνι είναι το πάθος των ποδοσφαιριστών της, πράγμα που έχει να κάνει με την κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία τους. Και αυτό ο Κετσπάγια το χρεώνεται. Αυτή είναι η δουλειά του άλλωστε. Προσωπικά ένα 0-0 σαν τελικό αποτέλεσμα δεν πρόκειται να με χαλάσει καθόλου, παρόλο που εύχομαι να πάνε όλα καλά και να διαλύσουμε τους γαύρους. Μακάρι την Κυριακή το βράδυ να γιορτάζουμε και να έχουμε υγιείς όλους τους παίκτες μας. Καλό βόλι σε όλους…