Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Πήρε σχετικά εύκολα το 0-0 η ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης

Κύπελλο Ελλάδος - Προημιτελικά (Πρώτος αγώνας)
Ολυμπιακός - ΑΕΚ 0-0
Γήπεδο: Γ. Καραϊσκάκης
Διαιτητής: Τάσος Σιδηρόπουλος

Πολλά λόγια δεν χρειάζονται για το χτεσινό ματς. Δεν ξέρω αν χρειάζονται και λίγα. Εν πάση περιπτώσει, αν χρειάζονται κάποια λόγια, αυτά πρέπει να είναι περισσότερο για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα παρά για τα τεκταινόμενα εντός του αγωνιστικού χώρου.

Και πήγαμε, λοιπόν, καλά σαν ΑΕΚ και μας υποδέχτηκαν με ευγένεια και τους ευχαριστήσαμε για την φιλοξενία και μύτη δεν άνοιξε και ο Σάββας Θεοδωρίδης ήταν ευχαριστημένος μετά το ματς και ο Χιμένεθ με τον Γκαρθία αντάλλαξαν χειραψία και φιλοφρονήσεις και νικητής δεν υπήρξε στη χτεσινή αναμέτρηση και όμορφα και ήσυχα επιστρέψαμε στα σπίτια μας. Τόση ησυχία δηλαδή και τόση αγάπη που κάπου σε έκαναν να απορείς.

Εντάξει, υπήρξαν κάποιες μικροαντεγκλήσεις, όπως κάτι μπουκαλάκια που έπεφταν πάνω στον Γαλανόπουλο ενώ ήταν στο φορείο και έβγαινε εκτός αγωνιστικού χώρου, έγιναν κάποιες προστριβές μεταξύ παικτών, όπως όταν ο Σεμπά έσπρωξε τον Σιμόες όταν βρισκόταν εκτός αγωνιστικού χώρου και έκανε ζέσταμα, έριξε μια αγκωνιά ο Σισέ στον Γαλανόπουλο, έκανε ένα κεφαλοκλείδωμα ο Μιραλάς στον Αραούχο, δεν δόθηκε ένα καθαρό πέναλτι του Φιγκέιρας στον Λόπες στο 94', οι γηπεδούχοι απαγόρευσαν στους κατόχους προσκλήσεων να εισέλθουν στα επίσημα του Καραϊσκάκης, αλλά αυτά σε γενικές γραμμές θεωρούνται πταίσματα σε παιχνίδια τέτοιας βαρύτητας σαν το χτεσινό.

Και έτσι η ΑΕΚ έφυγε με το 0-0 από το τηγάνι, όμως κανένας σώφρων οπαδός της δεν θα μπορούσε να πει σήμερα ότι αισθάνεται ευχαριστημένος. Θετικό μεν να περάσει από εκεί μέσα η ομάδα χωρίς να χάσει αλλά μη ξεχνάμε ότι επρόκειτο για παιχνίδι κυπέλλου και για τον Ολυμπιακό ήταν το αμέσως πιο επιθυμητό αποτέλεσμα το χτεσινό μετά από μια νίκη με οποιοδήποτε σκορ. Ο στόχος του Ολυμπιακού τώρα στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ γίνεται προφανής. Θα περιμένει την ΑΕΚ να ανοιχτεί, η οποία θα χρειάζεται οπωσδήποτε να σκοράρει για να προκριθεί και θα την χτυπήσει στις αντεπιθέσεις στις οποίες είναι πασίγνωστο ότι η Ένωση εμφανίζει μεγάλες αμυντικές αδυναμίες λόγω των βαριών κορμιών που διαθέτει στην άμυνα. Αν μάλιστα καταφέρει και προηγηθεί ο Ολυμπιακός τότε θα περιμένει να εμφανίσει η ΑΕΚ τη δεύτερη μεγάλη αδυναμία της που είναι το άγχος! Ο γαύρος θα κλειστεί πίσω με γραμμή μαζινό στην άμυνα και θα βάλει δύσκολα στην ΑΕΚ που άλλωστε δυσκολεύεται τρομερά να σκοράρει απέναντι σε σφιχτές άμυνες. Μη ξεχνάμε ότι η ΑΕΚ θα χρειάζεται πλέον δύο γκολ για να προκριθεί αφού ο Ολυμπιακός ακόμα και με ισοπαλία με οποιοδήποτε σκορ περνάει εκείνος. Δύσκολα τα πράγματα λοιπόν και κάθε άλλο παρά προσφέρεται για πανηγυρισμούς το χτεσινό 0-0. Ίσως οι γαύροι να το πανηγυρίζουν περισσότερο.

Η ΑΕΚ για να μπορέσει να ξεφύγει από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό που της επιφυλάσσει ο Ολυμπιακός θα πρέπει να καταφέρει να εκπλήξει τους πάντες παίζοντας γρήγορο ποδόσφαιρο κατοχής και στριμώχνοντας τον Ολυμπιακό στην περιοχή του ώστε να το σκέφτεται πολύ να βγει στην αντεπίθεση αφού θα κινδυνεύει κάθε φορά που θα το κάνει να δέχεται κάποιο γκολ. Μέχρι στιγμής δεν μας έχει δείξει ότι μπορεί να το κάνει με επιτυχία και κυρίως με διάρκεια αυτό η ΑΕΚ, ειδικά όταν έχει απέναντί της ανταγωνιστική ομάδα. Αν το καταφέρει μπορεί να δούμε τον Ολυμπιακό να φεύγει από το ΟΑΚΑ με κατεβασμένα τα φτερά έπειτα από μία ταπεινωτική ήττα και την ΑΕΚ να βρίσκεται στους 4 του κυπέλλου. Στα θετικά ότι επιστρέφουν παίκτες όπως ο Σιμόες, ο Μασούντ και ο Μοράν (ίσως). Η ΑΕΚ θα χρειαστεί πολύ σφιχτή αμυντική γραμμή αλλά και σκυλιά αμυντικούς μέσους. Για τον Βράνιες δεν παίρνω όρκο αφού όποια σκέψη του Χιμένεθ (ή εντολή άνωθεν) δεν του επέτρεψε να τον χρησιμοποιήσει στο Καραϊσκάκης πιθανότατα δεν θα του το επιτρέψει και στο ΟΑΚΑ. Ο Τσόσιτς και να έχει αποθεραπευτεί δεν πιθανολογώ ότι ο Μανόλο θα ρισκάρει τη συμμετοχή του.

Από το χτεσινό ματς στο Καραϊσκάκης δεν θα κρατήσουμε πολλά πράγματα. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και να διαφέρουμε από τους υπόλοιπους που μας προτιμούν με τσίμπλες στα μάτια, ίσως γιατί είμαστε πιο… γοητευτικοί, θα πρέπει να κρατήσουμε την όποια δόση τύχης μας αναλογούσε αφού τη δουλειά της την έκανε και με το παραπάνω σε δυο-τρεις φάσεις. Ειδικά στη φάση που ο Τζούρτζεβιτς βγήκε τελείως μόνος απέναντι στον Μπάρκα -προφανώς από σοβαρό λάθος των αμυντικών μας- αλλά η τύχη έκλεισε πονηρά το μάτι στον Ενωσίτη τερματοφύλακα ο οποίος άπλωσε ενστικτωδώς το πόδι του και είδε τη μπάλα να φεύγει σε κόρνερ. Έτσι γενναιόδωρα φέρθηκε στον Μπάρκα η τύχη και στη φάση του Ζιλέ -που και πάλι οι κεντρικοί αμυντικοί μας τον άφησαν εκτεθειμένο- και μαζί με την ικανότητά του και το εξαιρετικό του ρεφλέξ αποφύγαμε τα χειρότερα. Μετά ας κρατήσουμε την καλή απόδοση του Τσιγκρίνσκι και του Μπάρκα, όμως πρέπει να κρατήσουμε και την διαρκώς καθοδική πορεία του Γκάλο που χτες είχε την ατυχία να έχει αντίπαλο τον Μιραλάς ο οποίος ευθύνεται σχεδόν για όλες τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η εστία της ΑΕΚ. Επίσης, στις φάσεις που προαναφέραμε και στις οποίες σωθήκαμε ως εκ θαύματος, είναι προφανές ότι υπήρξε κακή λειτουργία των κεντρικών μας αμυντικών και σαφώς κακή συνεννόηση μεταξύ τους. Στο δεύτερο ημίχρονο βοήθησε και ο Γαλανόπουλος που έκανε καλή εμφάνιση, ενώ ο Μασούντ, στο δεκάλεπτο που αγωνίστηκε, πέτυχε να βγάλει την ΑΕΚ πιο μπροστά και να δώσει ανάσες στους συμπαίκτες του που προσπαθούσαν να κρατήσουν το μηδέν στην άμυνα .

Ο Τάσος Σιδηρόπουλος θέλησε χτες να αποδείξει στους γαύρους ότι αδίκως δέχεται τις επιθέσεις τους και πως δεν είναι καθόλου προκατειλημμένος μαζί τους. Έτσι, έκοψε μεν το καρπούζι στα δύο αλλά τους έβγαλε μια φέτα παραπάνω χώρια που τους χάρισε και όλα τα σποράκια. Από μια μεριά μπορεί και να τον δικαιολογήσει κανείς γιατί πώς να χόρταινε Μαρινάκη και Καραπαππά με τις ίδιες μερίδες που θα πρόσφερε σε Μελισσανίδη και Μπάγεβιτς.

Ο Ολυμπιακός είχε άλλη μια φάση στο πρώτο ημίχρονο με μια κεφαλιά του Σισέ που έφυγε άουτ ενώ η ΑΕΚ τη μοναδική της ευκαιρία την είχε με ένα σουτ του Τσιγκρίνσκι που απέκρουσε με διπλή προσπάθεια ο Προτό. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός απείλησε δυο φορές, με τον Σεμπά και με τον Φορτούνη. Εκεί, στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, ο Σεμπά φανερά εκνευρισμένος χτύπησε τον Σιμόες που έκανε προθέρμανση εκτός αγωνιστικού χώρου, φάση στην οποία ασυζητητί έπρεπε ο Σιδηρόπουλος να έχει αποβάλει τον παίκτη του Ολυμπιακού και αντί αυτού του έδειξε απλά κίτρινη κάρτα ενώ έδειξε κίτρινη κάρτα και στον Σιμόες (!) και λίγο αργότερα ο Μιραλάς έκανε κεφαλοκλείδωμα στον Αραούχο, με τον διαιτητή να επιλέγει ξανά να δείξει απλά κίτρινη κάρτα στον παίκτη του Ολυμπιακού αλλά να πράττει το ίδιο και με τον Αραούχο χωρίς εκείνος να έχει κάνει το παραμικρό! Σας έγραφα χτες για το δασκάλεμα που θα έπεφτε στους παίκτες του γαύρου να εκνευρίσουν τον επιρρεπή Αραούχο με σκοπό να πετύχουν την αποβολή του. Σκεφτείτε να είχε κάνει και κάτι ο Απάτσι για πότε θα είχε βρεθεί στην εξέδρα!

Ο Χιμένεθ ρίσκαρε αφήνοντας έξω σε τέτοιο ματς τους Σιμόες, Βράνιες και Μασούντ αλλά τελικά δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα. Επίσης συνέχισε για μία ακόμα φορά να επιμένει στη χρησιμοποίηση του Μπακάκη στο αριστερό άκρο της άμυνας βάζοντας μπροστά του, σαν εξτρέμ, τον Λόπες. Εκ του αποτελέσματος δεν μπορεί να κριθεί αρνητικά, όσο κι αν η ΑΕΚ στον επιθετικό τομέα με εξτρέμ τον Πορτογάλο έμοιαζε σαν καταδιωκτικό χωρίς αριστερό φτερό.

Ολυμπιακός: Προτό, Σισέ, Μποτία, Κούτρης (86' Νικολάου), Φιγκέιρας, Ρομάο, Ζιλέ, Φορτούνης, Μαρίν (76' Ανδρούτσος), Σεμπά (56' Μιραλάς), Τζούρτζεβιτς.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Γκάλο, Λαμπρόπουλος, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Γαλανόπουλος (89' λ.τρ. Σιμόες), Κονέ, Λόπες, Λιβάγια (77' Μπακασέτας), Χριστοδουλόπουλος (83' Μασούντ), Αραούχο.