Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

"Μία τεσσαρούλα για το κυπελλάκι, μία για το πρωταθληματάκι"... Πάμε πάλι όλοι μαζί: "Μία τεσσαρούλα..."

Super League 16η αγωνιστική: Παναιτωλικός - ΑΕΚ 1-4
Γήπεδο: Αγρινίου
Διαιτητής: Δημήτρης Καραντώνης

Τελικά, κάθε φορά που βλέπω τη φετινή ΑΕΚ δυναμώνει ακόμα περισσότερο η πεποίθησή μου ότι δεν υπάρχει καμία ομάδα να την παίξει στα ίσια σε τούτο το πρωτάθλημα. Ίσως ο ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα να μπορούσε να της κάνει τη ζημιά αλλά αυτός έχει τα δικά του θέματα με τα γνωστά του κόμπλεξ και αμφιβάλλω αν θα τα καταφέρει. Αλλά και να την κερδίσει εκεί τι έγινε; Μια τρύπα στο νερό. Μια ήττα σε ολόκληρο τον δεύτερο γύρο είναι μέσα στις επιτρεπόμενες απώλειες για τον Δικέφαλο. Μη σας πω και δύο. Άλλο είναι που φοβάμαι εγώ φέτος. Τον κακό εαυτό της ΑΕΚ. Την υπερβολική σιγουριά που μπορεί να επιφέρει εντός έδρας απώλειες τύπου Ατρομήτου και Απόλλωνα. Εκεί ελλοχεύει η καταστροφή και πάνω σε τέτοια ζητήματα νοοτροπίας είναι που πρέπει να επιστήσει την προσοχή στους παίκτες του ο Χιμένεθ.

Να, λόγου χάρη αυτή η χτεσινή επιπολαιότητα του Τσιντώτα κατά τη γνώμη μου πρέπει να τιμωρηθεί με πρόστιμο. Και μιλάω για έναν εκ των κορυφαίων της χτεσινής ΑΕΚ που πραγματοποίησε τρεις σωτήριες επεμβάσεις. Ε, αυτό είναι που κάνει ακόμα πιο σοβαρά τα πράγματα και απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση. Παίκτης της ΑΕΚ και ειδικά ο τερματοφύλακάς της απαγορεύεται να κάνει τέτοια εγκληματική μαλακία! Επίσης ο Κονέ. Άλλος ένας που έπιασε τρομερή απόδοση χτες στο Αγρίνιο. Όμως ρε φίλε, δεν γίνεται να μαρκάρεις έτσι, σαν βόδι, μέσα στην περιοχή της ομάδας σου τον αντίπαλο επιθετικό και μάλιστα σε σημείο που δεν δημιουργεί σοβαρό και άμεσο κίνδυνο. Τι διάολο, Ιταλία έπαιξες. Ξέρεις. Και εντάξει για εκείνους που βλέπουν λίγη μπαλίτσα και μπορούν να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει κανένα πέναλτι στην επαφή με τον επιθετικό, όμως στον προκατειλημμένο διαιτητή που ψάχνει την ευκαιρία να δώσει εξετάσεις στα αφεντικά του τιμωρώντας ακόμα και την πρώτη τυχούσα ύποπτη σκιά που φοράει κιτρινόμαυρη εμφάνιση, ναι ρε φίλε, δίνεις το δικαίωμα να σου σφυρίξει παράβαση ακόμα και όταν ξέρει ότι δεν την έχεις κάνει. Γιατί τσιμπάς και την κάνεις τη μαλακία;

Αυτά μόνο με φοβίζουν φέτος αδέρφια. Τίποτα άλλο δεν φοβάμαι. Καμία ομάδα. Κανέναν αντίπαλο, ούτε καν σε παραγοντικό επίπεδο. Δεν με φοβίζει κανένας αγώνας, τόσο μέσα σε οποιονδήποτε αγωνιστικό χώρο, όσο και σε οποιοδήποτε σκοτεινό γραφείο κι αν διεξαχθεί. Μόνο εμάς φοβάμαι. Την επιπολαιότητα μερικών και την υπερβολική σιγουριά τους. Θέλω 150% επαγγελματική νοοτροπία και αντιμετώπιση από τον κάθε παίκτη της ομάδας, όπως και από κάθε μέλος του προπονητικού τιμ.

Στο Αγρίνιο, λοιπόν, η ΑΕΚ έκανε την τελευταία της εμφάνιση για το 2017 αλλά και την πρώτη της εμφάνιση για το 2018. Τα φέρνει καμιά φορά έτσι η τύχη. Και στις δύο περιπτώσεις η Ένωση έκανε κατάχρηση φερπλέι μοιράζοντας από μια τεσσάρα κάθε φορά και μετά πατώντας φρένο, έτσι ακριβώς όπως επιτάσσει ο σεβασμός απέναντι σε έναν καθαρό και συμπαθέστατο αντίπαλο. Αν αφηνόταν ανεξέλεγκτη αυτή η ΑΕΚ θα είχαν γραφτεί κατάμαυρες σελίδες στην ιστορία του Αγρινιώτικου συλλόγου και δεν θα του άξιζε κάτι τέτοιο γιατί έχει μαυρίσει το μάτι μας τα τελευταία χρόνια να ανακαλύψουμε κάποιους λίγους έντιμους, καθαρούς αντιπάλους, που δεν καταδέχτηκαν ποτέ να δεθούν πίσω από το άρμα κανενός μεγαλόσχημου παράγοντα για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Η ΑΕΚ χτες ευτύχησε να έχει σε τρομερή μέρα τον Μπακασέτα. Άλλη μια χαρμόσυνη και ελπιδοφόρα διαπίστωση είναι ότι η ΑΕΚ από αγωνιστική σε αγωνιστική βγάζει στο προσκύνιο και διαφορετικό παίκτη που αναδεικνύεται MVP του κάθε αγώνα. Εκτός από τον Μπακασέτα όμως κυμάνθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο και η απόδοση των Τσιντώτα, Μπακάκη, Τσιγκρίνσκι, Λαμπρόπουλου,Κονέ, Γαλανόπουλου, Χριστοδουλόπουλου, Λόπες, Μασούντ και Αραούχο, ενώ καλή αλλά όχι τόσο καλή όσο μας είχαν συνηθίσει ήταν η απόδοση των Γκάλο, Λιβάγια και Γιακουμάκη.

Μόλις στο 6' ο Μπακασέτας με ένα τρομερό φάουλ έξω από την περιοχή του Παναιτωλικού έστειλε τη μπάλα στο γάμα της εστίας γράφοντας το 0-1 για την ΑΕΚ και δίνοντας το έναυσμα για το πάρτυ που θα ακολουθούσε. Λίγα λεπτά αργότερα ο Μπακασέτας είχε σουτ στο δοκάρι και ακόμα ένα σουτ στη συνέχεια που πέρασε ελάχιστα άουτ. Στο 36' ο ασταμάτητος Μπακασέτας ανατράπηκε μέσα στην περιοχή και κέρδισε το εμφανέστατο πέναλτι που εκτέλεσε ο Χριστοδουλόπουλος και έγραψε το 0-2 για την ΑΕΚ. Ένα σουτ στο δοκάρι είχε και ο Παναιτωλικός δύο λεπτά αργότερα για να φτάσουμε στα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου με τον Μπακασέτα να γυρίζει με εκπληκτικό τρόπο τη μπάλα στον Αραούχο μέσα στην περιοχή και ο τελευταίος με ευθύβολο σουτ να κάνει το 0-3 για την ΑΕΚ, σκορ με το οποίο πήγαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ έριξε τον ρυθμό, πράγμα που επέτρεψε στον Παναιτωλικό να βγει από το καβούκι του και να δημιουργήσει δυο-τρεις επικίνδυνες καταστάσεις για την εστία του Τσιντώτα με τους Μοράρ και Μύγα. Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ πραγματοποίησε μερικές καταπληκτικές επεμβάσεις -αυτή του Μοράρ μάλιστα ήταν και διπλή- από εκείνες που μόνο ένας τερματοφύλακας επιπέδου ΑΕΚ θα πραγματοποιούσε, έκανε όμως και μια χοντρή πατάτα όταν καθυστέρησε να διώξει τη μπάλα με αποτέλεσμα να του βάλει την κόντρα ο επιθετικός του Παναιτωλικού και για καλή του τύχη να φύγει η μπάλα άουτ αντί να πάρει τροχιά για το βάθος της εστίας του. Εδώ στάθηκε επιπόλαιος αλλά και τυχερός ο πορτιέρο του Δικεφάλου και ελπίζουμε κάποιος να του τρίξει άγρια τα δόντια για να εμπεδώσει ότι τέτοιες επιπολαιότητες για εκείνον που υπερασπίζεται τα γκολπόστ της ΑΕΚ, άρα και ελέγχει τον πιο νευραλγικό χώρο της ομάδας του αναλαμβάνοντας να αντιμετωπίζει με ευθύνη και σοβαρότητα όλους τους κινδύνους που την απειλούν, απλά ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ!

Ο Μπακασέτας αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού και στο 52' αντικαταστάθηκε από τον Μασούντ ο οποίος στο 61' έβγαλε μια φοβερή μπαλιά από δεξιά στην αντίθετη πλευρά για τον Λόπες, που στο 60' είχε αντικαταστήσει τον Χριστοδουλόπουλο, και εκείνος αρχικά έχασε τον βηματισμό του και φάνηκε να μην την προλαβαίνει, όμως και την πρόλαβε και γύρισε με τη μπάλα, σημάδεψε και με συρτό σουτ έξω από την περιοχή έγραψε το 0-4 για την ΑΕΚ. Αυτό ήταν. Η ΑΕΚ έσβησε οριστικά τις μηχανές και έπαιζε όσο χρειαζόταν για να διεκπεραιωθεί το ματς μέχρι που στο 68', ένας ακόμα αστείος διαιτητής που βρίσκεται στο δρόμο της φέτος ήρθε να προστεθεί στην κομπανία των… χεσμένων καμπαλέρος που σφυρίζουν λες και ταυτόχρονα ζητάνε συγγνώμη από το μεγάλο αφεντικό τους που αυτή τη χρονιά δεν τους δίνεται η δυνατότητα να του παράσχουν τόσο ξεδιάντροπα όπως παλιά τις υπηρεσίες τους! Ο Κονέ μαρκάρισε τον Μάζουρεκ μέσα στην περιοχή της ΑΕΚ τζαρτζάροντάς τον με το στήθος, σε μια φάση που θα την συναντήσουμε πάνω από είκοσι φορές σε κάθε αγώνα πότε στη μία και πότε στην άλλη περιοχή. Τότε ο… πεφωτισμένος ρέφερι του αγώνα έβαλε τη σφυρίχτρα του στο στόμα και σφύριξε πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων που πρέπει να τους πήρε κανένα τρίλεπτο μέχρι να το εκτελέσουν για να καταφέρουν πρώτα να συνέλθουν από τα γέλια. Τελικά το εκτέλεσε ο Μοράρ και έγραψε το τελικό 1-4 με το οποίο πέρασε από το Αγρίνιο η ΑΕΚ. Στο 71' μπήκε στο ματς και ο Γιακουμάκης στη θέση του Αραούχο. Το ματς τέλειωσε με μια καρφωτή κεφαλιά του Λιβάγια που έβγαλε κόρνερ με ωραία εκτίναξη ο Κυριακίδης.

Για τους διακριθέντες της Ένωσης τα είπαμε. Για τον Μανόλο ήταν μία από τις καλύτερες βραδιές του στην ΑΕΚ και η έμπνευσή του να ξεκινήσει στην εντεκάδα τον Μπακασέτα σαν αριστερό χαφ, γεγονός που ξένισε αρκετούς πριν την έναρξη του ματς, αποδείχτηκε λίρα εκατό.

Παναιτωλικός: Κυριακίδης, Μιχάι, Ροντρίγκες, Μύγας, Λουίς Ρότσα, Μπεχαράνο, Μάρκος Πάουλο, Μάζουρεκ, Ντίας, Μοράρ, Ρόσα (46' Κλέσιο).

ΑΕΚ: Τσιντώτας, Λαμπρόπουλος, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Γκάλο, Κονέ, Γαλανόπουλος, Μπακασέτας (52' λ.τρ. Μασούντ), Λιβάγια, Χριστοδουλόπουλος (60' Λόπες), Αραούχο (71' Γιακουμάκης).