Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Κόλλησε η ΑΕΚ στον κάμπο και έμεινε στο 0-0 με τη Λάρισα

Super League 18η αγωνιστική
Λάρισα-ΑΕΚ 0-0
Γήπεδο: AEL FC Arena
Διαιτητής: Μανώλης Σκουλάς (ΕΠΣ Θεσσαλίας)

Σε τέτοια παιχνίδια, με παραρτήματα του Μαρινάκη, κατεβαίνεις φορώντας σιδεροπάπουτσα για να παίξεις τον αγώνα της ζωής σου και όχι φορώντας τις μπαλαρίνες σου για να χορέψεις τη λίμνη των κύκνων. Δυστυχώς αρκετοί από τους παίκτες της Ένωσης δεν μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο του AEL FC Arena με σώμα και πνεύμα προσηλωμένο στο δυσκολότερο ίσως παιχνίδι που θα έδινε η ΑΕΚ στην ελληνική επαρχία και η ζημιά έγινε.

Φυσικά και βρήκαν απέναντί τους εχθρική διαιτησία, το περίμεναν και θα έπρεπε και γι' αυτό να είναι προετοιμασμένοι. Χρησιμοποιώντας τώρα αυτή την καραμέλα σαν δικαιολογία δεν καλυτερεύουν τη θέση τους.

Η ΑΕΚ έχει ήδη πετάξει 2 βαθμούς με Γιάννινα εκτός, 2 βαθμούς με Ξάνθη εκτός, 2 βαθμούς με Παναθηναϊκό εκτός, 2 βαθμούς με Λάρισα εκτός, 3 βαθμούς με Αστέρα εκτός, 2 βαθμούς με Απόλλωνα εντός και 3 βαθμούς με Ατρόμητο εντός. Σύνολο μας κάνουν -16 βαθμούς. Τους 11 από αυτούς τους έχασε εκτός έδρας και τους 5 εντός έδρας. Δύσκολο το φετινό πρωτάθλημα για όλους, δεν λέω, όμως μετά λύπης μου με τέτοιες απώλειες μέχρι στιγμής, δύσκολα μια ομάδα μπορεί να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου, πόσο μάλλον όταν έχει μπροστά της να παίξει εκτός έδρας σε Καραϊσκάκης, Τούμπα, Περιστέρι, Πλατανιά, Κέρκυρα, Ριζούπολη και εντός να υποδεχτεί τους Λαμία, Αστέρα, Ξάνθη, Πανιώνιο, Παναθηναϊκό και Λεβαδειακό.

Φέτος η ΑΕΚ ενισχύθηκε, όμως παρόλα αυτά δεν έχει βρει τον τρόπο να ανοίγει κλειστές άμυνες που αποφασίζουν να παίξουν ταμπούρι για να περισώσουν ό,τι περισώζεται. Απέναντί τους η ΑΕΚ βραχυκυκλώνει και στο τέλος την πατάει και χάνει βαθμούς. Συνεπώς κάτι φταίει στο ρόστερ ή και στα συστήματα που χρησιμοποιεί ο προπονητής για να ξεκλειδώσει τόσο σφιχτές άμυνες. Η ΑΕΚ δεν έχει παίκτη-διεμβολιστή, το έχουμε γράψει τόσες φορές που στο τέλος θα καταντήσουμε κουραστικοί. Τον παίκτη εκείνο δηλαδή που θα πάρει αμπάριζα στο διάβα του όποιον βρει μπροστά του και θα τρυπώσει στην αντίπαλη περιοχή είτε σκοράροντας είτε μοιράζοντας τις κατάλληλες ασίστ σε απελευθερωμένους συμπαίκτες του που θα τις μετουσιώσουν σε γκολ. Αυτό είναι το μεγάλο της πρόβλημα. Από το υπάρχον ρόστερ αυτόν τον ρόλο τον παίζει κάπως ο Λιβάγια αλλά χαραμίζεται από την κορυφή της επίθεσης επειδή αναγκάζεται να τραβηχτεί έξω για να μπορέσει να τρυπώσει ή να σουτάρει από μακριά. Επίσης σε ένα βαθμό μπορεί να το κάνει και ο Μασούντ αν και δεν είναι αυτό το κυρίαρχο στοιχείο του. Η ΑΕΚ ακόμα χρειάζεται τον παίκτη με τη μακρινή, σαραντάμετρη μπαλιά, που θα βρίσκει τον σέντερ φορ στην περιοχή και θα του δίνει το γκολ στο πιάτο. Ούτε αυτόν τον έχει.

Όλα τα υπόλοιπα έπονται, όπως οι εχθρικές ή οι… έντεχνες διαιτησίες κατά τις οποίες το σφάξιμο γίνεται με το μπαμπάκι και χωρίς να στάξει ούτε σταγόνα αίμα. Συνήθως τέτοιες σφαγές εκτελούνται από επαγγελματίες του είδους και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς φέτος δεν έχουμε δει παρόμοιες. Πιο πολύ θα έλεγα πως η ΑΕΚ θίγεται φέτος από την άνευ όρων παράδοση πολλών εκ των παραρτημάτων του λιμανιού όταν παίζουν με τη μητρική τους και από το μένος που επιδεικνύουν για να κόψουν ό,τι περισσότερο μπορούν όταν αγωνίζονται εναντίον της ΑΕΚ. Με κατεβασμένες κυλόττες αντιμετωπίζουν τον Ολυμπιακό, με άρματα, ασπίδες, ακόντια και καταπέλτες υποδέχονται την ΑΕΚ. Αυτό δεν είναι πρωτάθλημα επί ίσοις όροις και το ωραίο είναι ότι δεν βλέπουμε να γίνεται καμία προσπάθεια από την έχουσα υποστεί εξυγίανση ΕΠΟ, η οποία δεν βρίσκει το κουράγιο να καλέσει τις ομάδες που αποφασίζουν να παίξουν εναντίον του Ολυμπιακού χωρίς 5 βασικούς παίκτες τους (!) όπως η Ξάνθη αύριο στο Καραϊσκάκης ή αποφασίζουν όλοι οι τιμωρημένοι παίκτες τους να εκτίσουν τις ποινές τους εναντίον του Ολυμπιακού ή που η απόδοση των παικτών τους παραείναι χαλαρή όπως εκείνων της Λάρισας όταν αντιμετώπισαν τον Ολυμπιακό, ενώ εναντίον της ΑΕΚ έτρωγαν τις καλτσοδέτες τους. Αθέμιτος ανταγωνισμός λέγεται αλλά έλα που στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν ευδιάκριτα στοιχεία για να επιβληθούν ποινές. Εδώ δεν βρίσκονται στοιχεία για δωροδοκίες, παράνομο στοιχηματισμό, στημένα παιχνίδια και μια σειρά από ομορφιές που ταλαιπωρούν το ελληνικό ποδόσφαιρο επί πολλά χρόνια χωρίς ποτέ κανένας να πληρώσει για τίποτα, ενώ κάποιοι συνεχίζουν να φουσκώνουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην υγεία των κορόιδων που τους θεωρούν από πάνω και λαοπρόβλητους ηγέτες ή και ήρωες οι οποίοι έχουν μεταμορφώσει σε υπερομάδα την ομαδάρα τους.

Να επισημανθεί ακόμα ο απαράδεκτος αγωνιστικός χώρος του γηπέδου της Λάρισας για τη βελτίωση του οποίου επίσης πρέπει να ληφθεί κάποια μέριμνα κι αν δεν προτίθεται να το κάνει η διοίκηση της ΑΕΛ οικειοθελώς ας υποχρεωθεί από την ΕΠΟ. Επιτέλους ανήκομεν ή δεν ανήκομεν εις την δύσην;

Κακή ΑΕΚ, λοιπόν, για να επανέλθουμε στην χτεσινή αγωνιστική αποφράδα μέρα. Κακή και η μέρα που βρέθηκε τόσο ο προπονητής της όσο και οι περισσότεροι παίκτες της. Ο πρώτος επιδόθηκε σε μία σειρά λαθών από τα συνηθισμένα του, όπως η χρησιμοποίηση του Μπακάκη στη θέση του αριστερού οπισθοφύλακα στη θέση που θα έπρεπε να αγωνιστεί ο φορμαρισμένος Λόπες, έπειτα η χρησιμοποίηση σαν αριστερό χαφ του Μπακασέτα, στη συνέχεια η απόφασή του να βάλει τον Κλωναρίδη στη θέση του… Λιβάγια (!) και τέλος η αλλαγή στο… 90' όπου έβαλε τον Γιακουμάκη στη θέση του Μπακασέτα λες και ήθελε να κάνει καθυστέρηση για να κρατήσει το 0-0! Αποτέλεσμα όλων αυτών; Η ΑΕΚ παρέπαιε στην αριστερή της πλευρά και ενώ αυτό ήταν ορατό στους πάντες ο Χιμένεθ ίσως να ήταν ο μοναδικός που δεν το έβλεπε ή έβλεπε ότι η ομάδα του πετάει από αυτή την πλευρά γι' αυτό και δεν έβαλε ούτε σαν αλλαγή τον Λόπες για να διορθώσει την προβληματική εικόνα που παρουσίαζε η ΑΕΚ. Ακόμα και τον μοναδικό του ακραίο, τον Χριστοδουλόπουλο, με τον οποίο θα μπορούσε να πλαγιοκοπήσει την άμυνα της Λάρισας, τον άλλαξε στο 68' με τον Μασούντ ο οποίος στην ουσία γέμισε ακόμα περισσότερο τον άξονα, όπου βρισκόταν όλη η δυναμική της ΑΕΚ και έτσι έδωσε την ευκαιρία στη Λάρισα να συγκεντρώσει την άμυνά της εκεί και να σβήσει με ευκολία κάθε επιθετική πρωτοβουλία του Δικεφάλου.

Ο Μανόλο χτες επέλεξε το 4-4-1-1 με τον Μπακάκη αριστερό μπακ και λίγο πιο μπροστά τον Μπακασέτα και τους Αραούχο και Λιβάγια στην καθαρή επιθετική γραμμή. Στα δεξιά ξεκίνησε τον Χριστοδουλόπουλο επιθετικά και τον Γκάλο στην άμυνα και για αμυντικά χαφ προτίμησε τους Κονέ και Μοράν αφήνοντας έξω τον Γαλανόπουλο. Στο κέντρο της άμυνας αγωνίστηκαν ο Λαμπρόπουλος με τον Τσιγκρίνσκι. Στο τέρμα αυτή τη φορά αγωνίστηκε ο Μπάρκας.

Η μπάλα στο πρώτο ημίχρονο δεν κυκλοφορούσε με τίποτα από την ΑΕΚ στον κακό αγωνιστικό χώρο του AEL FC Arena. Το κακό ήταν ότι και πίσω η ΑΕΚ δυσκολευόταν να κρατήσει τους επιθετικούς της Λάρισας η οποία έχοντας καταφέρει να φυλάξει άριστα τα νώτα της επιδιδόταν σε ξαφνικές αντεπιθέσεις που αποσυντόνιζαν τα αμυντικά χαφ αλλά και τους αμυντικούς της ΑΕΚ. Ωστόσο σε μία μόνο περίπτωση ο Μπάρκας αναγκάστηκε να επέμβει όταν ο Λαγός με μακρινό σουτ απείλησε την εστία του. Αντίθετα η ΑΕΚ είχε τη μεγαλύτερη ευκαιρία της στο 34' όταν ο Λιβάγια έστρωσε στον Μπακασέτα, εκείνος σούταρε δυνατά, με την μπάλα να βρίσκει σε αντίπαλο και να φεύγει κόρνερ. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να μπλοκάρουν τους Αραούχο και Λιβάγια και κάπου εκεί σταμάτησε κάθε κίνδυνος για την εστία του Μπόζοβιτς.

Και το δεύτερο ημίχρονο πάντως με ευκαιρία της Λάρισας άρχισε. Έχοντας χάσει τη συγκέντρωσή τους οι αμυντικοί της ΑΕΚ έχασαν και τον Κριζμάν, ο οποίος πλάσαρε αλλά ο Μπάρκας απέκρουσε και πάλι. Στη συνέχεια και πάλι η ΑΕΚ δυσκολευόταν να κυκλοφορήσει τη μπάλα αλλά της έλειπε και η τελική εύστοχη πάσα για να καταφέρει να γίνει απειλητική. Έτσι, το μόνο που της απέμενε ήταν κάποια ανούσια μακρινά σουτ ενώ οι στημένες φάσεις που κέρδισε περνούσαν χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα. Στο 80' ο Μασούντ κατάφερε να βρει τον Αραούχο μέσα στην περιοχή της Λάρισας αλλά εκείνος δεν τα κατάφερε στην τελική προσπάθεια.

Ο διαιτητής Σκουλάς έδειξε μόλις τρία λεπτά καθυστερήσεις ενώ σαφώς οι παίκτες της Λάρισας είχαν κάνει πολύ περισσότερες καθυστερήσεις. Όμως το μονότονο παιχνίδι από πλευράς ΑΕΚ δεν καθιστά καθόλου σίγουρο ότι θα κατάφερνε να κάνει κάτι καλύτερο ακόμα κι αν τα λεπτά των καθυστερήσεων αντί για 3 ήταν 13! Υπάρχουν πολλά παράπονα για ένα πέναλτι που δεν δόθηκε στον Λιβάγια, κάποιο οφσάιντ με το οποίο ανακόπηκε και πάλι ο Λιβάγια  ενώ βρισκόταν σε κανονική θέση και κάποια ανάποδα φάουλ, όμως όταν η ομάδα έχει αγωνιστεί με… σαγιονάρες σα να κατέβηκε να παίξει ποδόσφαιρο παραλίας, δεν μπορείς να επικαλείσαι τα λάθη της διαιτησίας για να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα.

Και για να πρωτοτυπήσουμε, αντί για διακριθέντες σήμερα παραθέτουμε όσους μας απογοήτευσαν. Ο Γκάλο απείχε πολύ από τον παίκτη που ξέρουμε. Ο Μπακάκης, για πολλοστή φορά σε θέση που δεν είναι η φυσική του, υστέρησε σε ολόκληρο το ματς. Ο Μπακασέτας δεν μπόρεσε να κάνει μια έστω υποφερτή εμφάνιση. Ο Κονέ ήταν σχεδόν αόρατος στον χώρο του κέντρου. Ο Μοράν δεν πέρασε ούτε μία μπαλιά της προκοπής ενώ έδειχνε αποκομμένος από το σύνολο. Ο Αραούχο ήταν η μεγάλη απογοήτευση στην επίθεση. Ο Κλωναρίδης δεν πρόσφερε το παραμικρό όταν μπήκε στο παιχνίδι. Απλά υποφερτοί υπήρξαν οι Τσιγκρίνσκι, Λαμπρόπουλος, Χριστοδουλόπουλος, Λιβάγια και Μασούντ ενώ σταθερός όποτε χρειάστηκε να επέμβει ήταν ο Μπάρκας.

Λάρισα: Μπόζοβιτς, Ρέντζας, Ζίζιτς, Γκόλιας, Ουάλας, Φατιόν, Λαγός, Ντέλετιτς (54' λ.τρ. Μασούρας), Ναζλίδης (92' Περόνε), Μιλοσάβλιεβιτς, Κριζμάν (85' Κούμπτσεφ).

ΑΕΚ: Μπάρκας, Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Λαμπρόπουλος, Μπακάκης, Κονέ, Μοράν, Χριστοδουλόπουλος (68' Μασούντ), Λιβάγια (75' Κλωναρίδης), Μπακασέτας (89' Γιακουμάκης), Αραούχο.