Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Η ΑΕΚάρα μάδησε το Πιτσούνι και μετά το έψησε στα κάρβουνα σερβίροντάς το με σάλτσα Ταμτάκου Ουάρντα 0-1 και είναι από απόψε στους 4 του Κυπέλλου


Με πολλές ελλείψεις η ΑΕΚ μετά και την προκλητική απόφαση που έσπευσε να βγάλει σε χρόνο ρεκόρ ο αθλητικός δικαστής θυμίζοντάς μας τη… μεταμεσονύχτια απόφαση ξετιμωρίας της Τούμπας για να υποδεχτεί ο ΠΑΟΚ με τον κόσμο του τον πραγματικό Δικέφαλο, κατάφερε εν τούτοις να αλώσει την έδρα ενός ακόμα… διπλού παραρτήματος, τόσο του βοθρολίμανου όσο και της ομάδας του Τσετσένου πιστολέρο, επικρατώντας του Ατρομήτου με 0-1 μέσα στο Περιστέρι.  

Λαβωμένη πήγε κι ακόμα πιο λαβωμένη έφυγε η ΑΕΚ που στο 9' έχασε τον Τσιγκρίνσκι σε ένα γήπεδο από το οποίο ο Ουκρανός έχει ξαναφύγει με σοβαρό τραυματισμό και ας ευχηθούμε αυτή τη φορά να είναι καλύτερα για τον παίκτη τα πράγματα. Δεν έχασε όμως μόνο τον Τσιγκρίνσκι η ΑΕΚ αλλά και τον Πόνσε, τον μόνιμο σκόρερ της, που είχε αρχίσει να χτίζει τρομακτικό σερί σκοραρίσματος σε πρωτάθλημα και κύπελλο και μόνο έτσι θα μπορούσαν να τον ανακόψουν. Τον παίκτη απέβαλε ο Σιδηρόπουλος δείχνοντάς του δεύτερη κίτρινη κάρτα ενώ δεν έκανε το ίδιο με τους παίκτες τσεκούρια των γηπεδούχων που χτυπούσαν στο ψαχνό τους αντιπάλους τους της ΑΕΚ. Βέβαια ο Αργεντινός είχε προλάβει να κάνει αυτό που ξέρει όσο κανένας άλλος, να στείλει δηλαδή στο 86' τη μπάλα στα δίχτυα με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι που κέρδισε ο Αλμπάνης σε ανατροπή του που έγινε οριακά λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή του Ατρομήτου αλλά ξεγελάστηκε και το έδωσε ο διαιτητής.

Επιστροφή στην κανονικότητα, λοιπόν, έστω και κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπου είδαμε την ΑΕΚ να μην παίζει καμία σπουδαία μπάλα αλλά στο τέλος να καταφέρνει να παίρνει το αποτέλεσμα που θέλει. Κι αυτό έχει πάνω του καθαρά τη σφραγίδα του Μανόλο Χιμένεθ. Ο Ισπανός είχε μάθε ακόμα και στις δύσκολες μέρες να βγάζει αλώβητη την ΑΕΚ από τον αγωνιστικό χώρο μετά τη λήξη του κάθε ματς όπου είτε παίζοντας καλά είτε όχι η ομάδα στο τέλος αρνιόταν να ηττηθεί και έπαιρνε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πέρα από αυτά η ΑΕΚ ξεπέρασε και το πάγωμα που υπέστησαν οι παίκτες της από την αναγκαστική 25λεπτη διακοπή λόγω πτώσης της τάσης του ρεύματος στο γήπεδο του Περιστερίου.

Ο Μανόλο, λοιπόν, επέλεξε ένα "θολό" 3-5-2 που στην ουσία μετατρεπόταν σε 3-4-3 με την γνωστή τριάδα της άμυνας Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου και Μπακάκη η οποία "έσπασε" μόλις στο 9' μετά τον τραυματισμό του Τσιγκρίνσκι όπου τη θέση του πήρε ο Τσόσιτς. Στα άκρα της άμυνας σε ρόλο μπακ-χαφ οι Γκάλο από δεξιά και Χουλτ από αριστερά. Στα αμυντικά χαφ ο Σιμόες στην πρώτη του εμφάνιση μετά την ανανέωση του συμβολαίου του, με τον Άλεφ στο πλευρό του και μπροστά από τους δύο ο Λιβάγια με προωθημένους τους Πόνσε και Μπογέ. Λιβάγια και Μπογέ συχνά-πυκνά ακροβολίζονταν μετατρέποντας το σύστημα πότε σε 3-5-2 και πότε σε 3-4-3 που άλλαζε σαν βεντάλια. Η επιτυχία του συγκεκριμένου συστήματος είναι ότι προφύλαξε καλά τα μετόπισθεν της ομάδας όπου δεν δημιουργήθηκαν σοβαροί κίνδυνοι αλλά δεν έδωσε το κάτι παραπάνω που χρειαζόταν στην επίθεση. Βέβαια συντέλεσε και το πολύ σκληρό παιχνίδι των γηπεδούχων για να μη γίνει εφικτό να παιχτεί έστω και στοιχειωδώς κάποιο ανεκτό ποδόσφαιρο.

Οι γηπεδούχοι οι οποίοι εμφάνισαν -εκτός των άλλων- και μια ακατανόητη πολεμοχαρή διάθεση, ήταν εριστικοί, ζητούσαν πέναλτι από το πουθενά βασιζόμενοι κυρίως στα καραγκιοζιλίκια αυτού του Ταμτάκου του Ουάρντα, που μπορεί ποδοσφαιριστής να μην είναι αλλά στον θίασο του Σεφερλή θα έκανε μια χαρά καριέρα και γενικά έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να δυναμιτίσουν το ματς αφού έβλεπαν ότι μέσα στον αγωνιστικό χώρο ήταν ανίκανοι να δημιουργήσουν μια φάση της προκοπής και να απειλήσουν. Ταυτόχρονα ο πολύς Κάναντι έκλεισε την πόρτα σε κάθε υποψία σκέψης για πιθανή μελλοντική συνεργασία με την ΑΕΚ όταν άρχισε να εξυβρίζει σκαιότατα τον Βασίλη Δημητριάδη μετά την φάση του πέναλτι. Κρίμα γιατί τον θεωρούσαμε κύριο αλλά αποδείχτηκε μεγάλος καραγκιόζης, σχεδόν παρόμοιος με τον Λουτσέσκου. Οι γνωστοί πιτσουνολάτρες με επικεφαλής τον Σπανό αμέσως μετά τη λήξη του ματς άρχισαν τα… σκουξίματα και προβλέπω να ζητάνε μέχρι και παραίτηση του θεού που εκτιμούν ότι δεν αφιέρωσε απόψε την πρέπουσα προσοχή από τα ουράνια με αποτέλεσμα να αδικηθούν κατάφωρα. Οι καημένοι. Έχει το γούστο του όμως να τους ακούς να σκούζουν αφού τους έχεις πατήσει στον κάλο.

Ο Χιμένεθ, που έκανε αναγκαστικά την πρώτη του αλλαγή στο 9' βάζοντας τον Τσόσιτς στη θέση του Τσιγκρίνσκι λόγω τραυματισμού, έριξε στη μάχη τον Αλμπάνη στο 81' στη θέση του Μπογέ, ο οποίος σε λίγα λεπτά κέρδισε το πέναλτι που απέφερε το γκολ της ΑΕΚ με την εκτέλεση του Πόνσε και στο 114,' περισσότερο για να κερδίσει χρόνο, πέρασε τον Κλωναρίδη στη θέση του Λιβάγια.

Με την αποβολή του Πόνσε στην ΑΕΚ τίθεται θέμα αντικαταστάτη στο ματς με τον ΟΦΗ με πιθανότερο για την κορυφή της επίθεσης τον Κλωναρίδη.

Για την ΑΕΚ περνάνε στους διακριθέντες οι Οικονόμου, Τσόσιτς, Μπακάκης, Χουλτ, Σιμόες, Λιβάγια και Πόνσε που έδωσαν ο καθένας τη δική του μάχη για να φύγει η ΑΕΚ απόψε νικήτρια και με τη μισή πρόκριση στο τσεπάκι της από το κολαστήριο του Περιστερίου.

Ο Χιμένεθ, εκτός από το σωστό στήσιμο και την ψυχολογική προετοιμασία των παικτών του, πιστώνεται και την θετική αύρα του που κουβάλησε και πάλι μαζί του ακριβώς όπως την είχε φέρει και στο προηγούμενο πέρασμά του από τον πάγκο της ΑΕΚ…

Ατρόμητος: Θεοδωράκης, Ρισβάνης, Καρασαλίδης, Χατζηισαϊας, Μπρούνο, Σάκιτς, Μπουσουλάτζιτς, Κορτ (91' Μάντσον), Ουάρντα, Μανούσος (77' Ενσικουλού), Κωτσόπουλος (79' Κουλούρης).

ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι (9' λ.τρ. Τσόσιτς), Χουλτ, Σιμόες, Άλεφ, Γκάλο, Μπογέ (81' Αλμπάνης), Λιβάγια (114' Κλωναρίδης), Πόνσε.