Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Πάμε για φρέσκα!


ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 1-1

- Ο Πόνσε ήθελε γκολ και σήμερα κατά του ΠΑΟΚ και το βρήκε.
- Η ΑΕΚ ήθελε (;) νίκη επί του ΠΑΟΚ και δεν τη βρήκε.
- Ο Ουζουνίδης ήθελε να ευχαριστηθεί και να ευχαριστήσει αλλά δεν του βγήκε.
- Ο Βράνιες κάθισε στο πέταλο της Original επειδή ήθελε να επιστρέψει αλλά γενικά δεν του… κάθισε.
- Ο Λουτσέσκου είδε το ματς σα να το κέρδισε αλλά δεν το κέρδισε.
- Ο Τίγκααρντ δεν είδε το πέναλτι αλλά το πέναλτι έγινε.
- Ο Κρίστιτσις περίμενε άλλη ατμόσφαιρα με τον ΠΑΟΚ και παραλίγο να την απολαύσει από τον πάγκο.
- Ο Σίμος είδε πλασματικό το αποτέλεσμα της Κ19 αλλά πλασματική τεσσάρα δύσκολα προκύπτει.
- Ο Σαράντης για τις Ακαδημίες ήθελε φτασμένο ξένο αλλά βολεύτηκε με ντόπιο… κληρικό.

Και κάπου εδώ τελείωσε η φετινή χρονιά για την ΑΕΚ, εξαιρουμένου του Κυπέλλου που παραμένει ο μοναδικός στόχος της. Η βαθμολογία σχεδόν έχει οριστικοποιηθεί. Η ΑΕΚ δεν έχει ελπίδες να ανέβει πάνω από την τρίτη θέση αλλά ούτε και κινδυνεύει να πέσει κάτω από αυτήν. Ο Ολυμπιακός έχει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ στο αμέσως επόμενο ντέρμπι ανάμεσά τους που είναι την άλλη εβδομάδα και αν το κερδίσει μειώνει τη διαφορά στους 3 βαθμούς από την κορυφή και ο ΠΑΟΚ θα αρχίσει να νιώθει κρυάδες στην πλάτη. Αν πάρει έστω και Χ ο ΠΑΟΚ κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ήδη πρωταθλητής. Η ΑΕΚ και να κερδίσει τον Ολυμπιακό θα εξακολουθήσει να έχει απόσταση 5 βαθμών από αυτόν η οποία θα είναι σχεδόν απίθανο να καλυφθεί για να του κλέψει την δεύτερη θέση. Η τωρινή διαφορά τους είναι 8 βαθμοί.

Συνεπώς πιο κατάλληλη στιγμή για να γίνει απολογισμός πεπραγμένων στην ΑΕΚ δεν υπάρχει. Σε τίποτα δεν πρόκειται να επηρεαστεί η ομάδα στην προσπάθειά της να περάσει στους 4 του Κυπέλλου αν γραφτούν μερικές αλήθειες που έπρεπε ήδη να έχουν γραφτεί. Όταν υπάρχει μολυσμένο σημείο στο σώμα απαιτείται καυτηριασμός και όχι απλά ένα μπαμπακάκι με λίγο ιώδιο. Λοιπόν, με λίγα λόγια, η ομάδα έχει σοβαρά θέματα έμψυχου δυναμικού. Και δεν αποκαλύφθηκαν τώρα αυτά. Τα ξέρουν όλοι από το καλοκαίρι. Ο οργανισμός ΑΕΚ βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία αφού από το καλοκαίρι είναι περισσότεροι και χρησιμότεροι εκείνοι που χάθηκαν από αυτούς που αποκτήθηκαν. Και πρώτα-πρώτα η ΑΕΚ έχασε τον πρωταθλητή προπονητή της, ασχέτως αν κάποιοι τον πίστευαν περισσότερο και κάποιοι άλλοι λιγότερο. Πάντως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι είχε δημιουργήσει ένα στάτους στην ομάδα και είχε πετύχει να παίρνει το μεγαλύτερο δυνατό από εκείνο που μπορούσε να προσφέρει ο κάθε παίκτης του. Στη θέση του ήρθε ένας ελπιδοφόρος προπονητής, από τους πιο ανερχόμενους Έλληνες και πάνω του επένδυσε η ΑΕΚ σαν ήδη πρωταθλήτρια, τουλάχιστον να καταφέρει να διατηρήσει τα σκήπτρα της και να μπορέσει να προκριθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Το δεύτερο το πέτυχε αλλά στο πρώτο υπήρξε τεράστια αστοχία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαραίνει τον προπονητή.

Από την πρωταθλήτρια ομάδα αποχώρησαν παίκτες όπως οι: Χριστοδουλόπουλος, Βράνιες, Αραούχο, Γιόχανσον, Ανέστης και Μασούντ ενώ πρόσφατα έπαψαν να αγωνίζονται και οι Σιμόες και Λαμπρόπουλος και για ένα χρονικό διάστημα και ο Μπακασέτας μέχρι τελικά να ανανεώσει αλλά και ο Λόπες που βρίσκεται σε μακροχρόνια απουσία λόγω σοβαρού τραυματισμού. Επίσης πρόσφατα έφυγαν οι Αϊντάρεβιτς και Μοράν. Στη θέση τους ήρθαν οι: Γιαννίκογλου, Οικονόμου, Άλεφ, Αλμπάνης, Μπογέ, Πόνσε, Γιαννιώτας και από τον Γενάρη ο Κρίστιτσιτς. Από αυτούς που έφυγαν ήταν βασικοί οι: Χριστοδουλόπουλος, Βράνιες, Αραούχο, Γιόχανσον (πριν τραυματιστεί), Σιμόες  και σχεδόν πρώτη αλλαγή ο Λαμπρόπουλος. Από αυτούς που ήρθαν βασικοί έγιναν οι: Οικονόμου, Πόνσε και τώρα τελευταία ο Άλεφ, ενώ το παλεύει και ακόμα δεν έχει γίνει ο Κρίστιτσιτς! Αν επιχειρήσουμε μια ποιοτική σύγκριση μεταξύ εκείνων που αποχώρησαν και αυτών που ήρθαν η ζυγαριά θα γείρει δραματικά προς την πλευρά των πρώτων. Κάπου εκεί μέσα βρίσκονται όλες οι απαντήσεις για την φετινή αγωνιστική καθίζηση της ΑΕΚ σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο Ουζουνίδης δεν μπόρεσε να βρει τη χημεία που θα πάντρευε τους εναπομείναντες παλιούς με τους νέους που ήρθαν και επίσης δεν κατάφερε να εμφυσήσει τον ενθουσιασμό και να τονώσει την ψυχολογία των παικτών του. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η ΑΕΚ να μείνει στο περιθώριο και να βλέπει την πλάτη δύο ομάδων -του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού- που σε τίποτα δεν είναι καλύτερες από την ίδια.

Φεύγοντας και ο Γενάρης και με χαμένο τον κυρίαρχο στόχο του πρωταθλήματος η ΑΕΚ δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να διορθώσει την κατάσταση. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει από το ερχόμενο καλοκαίρι. Με τη διαφορά ότι θα πρέπει άμεσα να πιάσει δουλειά -αν δεν το έχει κάνει ήδη- το τμήμα σκάουτινγκ της ομάδας. Το καλοκαίρι οι όποιες συμφωνίες θα πρέπει να αποτελέσουν τυπικές διαδικασίες και απλά να πέσουν οι υπογραφές στις προβλεπόμενες από το νόμο ημερομηνίες. Όσο για τις θέσεις που θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση είναι χιλιογραμμένες και δεν πρόκειται να προστεθεί τίποτα καινούριο σ' αυτές τις γραμμές. Θα το πάω όμως λίγο ανάποδα από τα τετριμμένα αρχίζοντας από μια θέση που κατά τη γνώμη μου η ομάδα έχει άμεση ανάγκη και στην οποία δεν δίνεται η πρέπουσα βαρύτητα. Η ΑΕΚ θέλει οπωσδήποτε στιβαρό κεντρικό αμυντικό σε καλή ηλικία. Ο Τσιγκρίνσκι είναι ένας πολύ μεγάλος παίκτης αλλά κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του το βάρος μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό έχοντας μάλιστα σαν παρτενέρ του τον επίσης καλό Οικονόμου που όμως στερείται του ειδικού βάρους για να δημιουργηθεί ένα απροσπέλαστο κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Όσο για τις εναλλακτικές των Τσόσιτς και Σβάρνα περισσότερο αφαιρούν παρά προσθέτουν από έναν κοινά αποδεκτό μέσο όρο αξιοπιστίας μιας ομάδας με το εκτόπισμα της πρωταθλήτριας ΑΕΚ κι αυτό περισσότερο λόγω έλλειψης εμπειρίας και όχι ικανοτήτων των συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών.

Σοβαρό θέμα υπάρχει και στο χώρο του κέντρου, τόσο με την απουσία ενός δημιουργικού χαφ με χοντρά κάκαλα που να μπορεί επιτέλους να φτιάξει παιχνίδι και να βγάλει μια μπαλιά της προκοπής στην επίθεση αλλά και με την ανάγκη απόκτησης ενός ακόμα αμυντικού χαφ με παραστάσεις από σοβαρά παιχνίδια κάποιου δυνατού πρωταθλήματος για να παίξει δίπλα στον Κρίστιτσιτς και να χτίσουν μαζί ένα δίδυμο ανάλογης αξίας με τα μεγάλα δίδυμα του παρελθόντος που πάντα διέθετε η ΑΕΚ στη συγκεκριμένη θέση. Καλός ο Άλεφ, καλός και ο Γαλανόπουλος αλλά μόνο για εναλλακτικές λύσεις. Επίσης καλός και ο Μάνταλος για οργανωτής αλλά με μεγάλα κενά στην απόδοσή του που δεν επιτρέπουν να βασιστεί ένας προπονητής πάνω του για να τον χρίσει ηγέτη.

Στα άκρα είναι ακόμα πιο γνωστές οι ελλείψεις με την απουσία καθαρών πλάγιων μεσοεπιθετικών τόσο δεξιά όσο και αριστερά. Όσο για την κορυφή της επίθεσης πρέπει πάση θυσία να αποκτηθεί ο Πόνσε κι ας μην πλαισιωθεί κατ' ανάγκην από κανέναν άλλον αλλά να μείνει η ομάδα με Λιβάγια, Κλωναρίδη, Μπακασέτα και Αλμπάνη για να παίζουν δίπλα του ανάλογα με την περίσταση. Για τον Μπογέ δεν το συζητώ. Τέτοια ρήτρα δεν την πληρώνει καμία ομάδα όταν είναι τόσο δυσανάλογη με την προσφορά του. Όσο για τον Γιαννιώτα, κρίμα αλλά αν δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το σοβαρό πρόβλημα που έχει η ΑΕΚ στις πτέρυγες για να καθιερωθεί, δύσκολα θα το κάνει αν έρθουν και κάποια αξιόλογα πλάγια χαφ.  Ουσιαστικά λοιπόν μιλάμε για τέσσερις με πέντε παίκτες που χρειάζεται Ο-ΠΩΣ-ΔΗ-ΠΟ-ΤΕ η ΑΕΚ. Στόπερ, αμυντικό χαφ, επιτελικό χαφ και ένα ή δύο πλάγια επιθετικά χαφ-εξτρέμ. Α, και το κυριότερο -το λέω στενάχωρα αλλά δεν γίνεται αλλιώς- προπονητή ικανό να εμπνεύσει τους παίκτες του και να μπορέσει με το υλικό που θα του δοθεί να δημιουργήσει τη νέα μεγάλη ΑΕΚ που θα είναι άλλωστε αυτή που θα πατήσει πρώτη στα άγια χώματα της Αγιάς Σοφιάς…