Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Έλιωσε τη δυστυχή Χαλκηδόνα με 3-0 η ΑΕΚ και πέρασε πανηγυρικά στους 4 του Κυπέλλου

Μια ΑΕΚ έτσι όπως την ονειρευόμαστε πάτησε τον Ατρόμητο με 3-0 έχοντας και τρία δοκάρια και βούλωσε τα θρασύτατα στόματα των παπαγάλων που ήθελαν και ξένους διαιτητές για να τους… προστατεύσουν στο… ντέρμπι που θα έδιναν με την πρωταθλήτρια Ελλάδος για την πρόκριση στους 4 του Κυπέλλου. Τάχα μου δεν ήξεραν πού πήγαιναν ξυπόλυτοι στ' αγγούρια οι Καραμήτροι του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τελικά το μόνο που κατάφεραν ήταν να δικαιώσουν τη σοφή παροιμία που λέει ότι έκανε κι η μύγα κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο. Τσιμπώντας συνολικά 4 ολοστρόγγυλα μπαλάκια επέστρεψαν στη σκιά του εκ βορρά αφεντικού τους ελπίζοντας να τους πετάξει να γλείψουν κανένα κοκαλάκι όπως εκείνο της εισόδου στην τελική πεντάδα της βαθμολογίας, χωρίς να είναι καθόλου σίγουρο ότι ακόμα και έτσι θα καταφέρουν να βγουν στην Ευρώπη, αφού φέτος η συμμετοχή του πέμπτου της τελικής κατάταξης στο Γιουρόπα Λιγκ θα εξαρτηθεί από το ποιος θα κατακτήσει το Κύπελλο.  

Η ΑΕΚ έπαιξε όπως η γάτα το ποντίκι τη Χαλκηδόνα στο αποψινό παιχνίδι και η τελευταία θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό της πολύ τυχερό που έφυγε με το τιμητικό 3-0 από το ΟΑΚΑ. Η ταξιαρχία του Μανόλο Χιμένεθ είχε πάνω απ' όλα ψυχή και στα 90 λεπτά του αγώνα και δεν επέτρεψε στον αντίπαλό της να κάνει την παραμικρή αισιόδοξη σκέψη σε σχέση με την τελική έκβαση του ματς.

Τώρα ο στόχος του Κυπέλλου μοιάζει να έχει έρθει πιο κοντά για τους κιτρινόμαυρους που απαιτείται να δείξουν την ίδια σοβαρότητα και αποφασιστικότητα τόσο στους ημιτελικούς όσο και στον τελικό αν καταφέρουν να προκριθούν σε αυτόν.

Κορυφαίος και MVP του αγώνα ο Πέτρος Μάνταλος που έκανε ένα σπουδαίο ματς πετυχαίνοντας δύο γκολ και προσφέροντας στιγμές σπάνιας ποδοσφαιρικής ομορφιάς, κυρίως στις συνεργασίες του με τον Λιβάγια και τον γκολεαδόρ Έκι Πόνσε, ο οποίος ήταν ο παίκτης που άνοιξε το σκορ τρομοκρατώντας τους αντιπάλους τους και προετοιμάζοντάς τους για ό,τι έμελε να συμβεί στη συνέχεια.

Από ένα δοκάρι είχαν ο Γκάλο, ο Λιβάγια και ο Μάνταλος, που αν είχαν μπει το σκορ θα έπαιρνε αστρονομικές διαστάσεις.

Υστερήσαντες δεν υπάρχουν από την ΑΕΚ καθώς όλοι όσοι αγωνίστηκαν έδωσαν και την ψυχή τους. Φοβερή δουλειά είχε κάνει και ο Μανόλο Χιμένεθ, κυρίως στον τομέα της προετοιμασίας της ομάδας, αφού είχε εμφυσήσει στους παίκτες του τη σωστή νοοτροπία που πρέπει να έχουν όσοι φοράνε την κιτρινόμαυρη φανέλα και που είναι αυτοί οι οποίοι πρώτοι πρέπει να κόβουν τον βήχα οποιουδήποτε τολμάει ακόμα και να ονειρευτεί ότι μπορεί να ανακόψει την πορεία της ΑΕΚ προς έναν ακόμα τίτλο στην πλούσια ιστορία της.

Ο Χιμένεθ επέλεξε το 3-5-2 έχοντας τριάδα στο κέντρο της άμυνας τους Τσόσιτς, Οικονόμου και Μπακάκη, τον Γκάλο δεξιά και τον Μπακασέτα αριστερά, αμυντικά χαφ τους Άλεφ και Σιμόες, τον Μάνταλο κεντρικό χαφ και προωθημένους τους Λιβάγια και Πόνσε. Αν και υπήρξαν πολλές μουρμούρες όταν ανακοινώθηκε η εντεκάδα, από την οποία έλειπαν και πάλι ο εντυπωσιακός στο τελευταίο ματς με τον Απόλλωνα Μπογέ, καθώς και ο Κρίστιτσιτς, ενώ ήταν και εκτός αποστολής ο Αλμπάνης, εντούτοις αποδείχτηκε ότι όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος. Γι' αυτό εμείς οι απ' έξω καλά θα κάνουμε να δείχνουμε περισσότερη εμπιστοσύνη στις επιλογές του προπονητή μας. Σίγουρα ξέρει κάτι περισσότερο από εμάς.

Με ένα γκολ στο πρώτο ημίχρονο, στο 11', από σουτ του Πόνσε μέσα από την περιοχή και δύο δοκάρια, στο 8' από φάουλ του Γκάλο και στο 44' από σουτ του Λιβάγια, αλλά και τρεις ακόμα ευκαιρίες για γκολ, η ΑΕΚ έδειξε τις διαθέσεις της. Ο Ατρόμητος από την πλευρά του απείλησε μόνο με δύο στημένα. Ένα μακρινό φάουλ του Ουάρντα στο ξεκίνημα που το έβγαλε ο Μπάρκας και μια κεφαλιά του Χατζηισαΐα, που και πάλι καθάρισε ο Μπαρκας.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ σκόραρε στο 51' με τον Μάνταλο που αξιοποίησε την κεφαλιά-πάσα του Λιβάγια, είχε τρίτο δοκάρι στο 55', πάλι με τον Μάνταλο και ο ίδιος παίκτης στο 72' έπειτα από εκπληκτική συνεργασία με τον Λιβάγια και εναλλαγές της μπάλας πλάσαρε και έγραψε το τελικό 3-0. Η ΑΕΚ κινδύνευσε από μια λάθος έξοδο του Μπάρκα αλλά ο Ν' Σικουλού πλασάρει άουτ σε κενή εστία. Αυτή ήταν και η μοναδική φάση του Ατρομήτου στο δεύτερο ημίχρονο, σε αντίθεση με την ΑΕΚ που έκανε τρεις ακόμα μεγάλες ευκαιρίες για να εκτοξεύσει τα σκορ σε δυσθεώρητα ύψη. Ο Ατρόμητος στην κυριολεξία στο δεύτερο μέρος δεν κατάφερε να πάρει ανάσα και γλίτωσε πολύ φτηνά τον διασυρμό. Το επιθετικό κρεσέντο της ΑΕΚ κράτησε μέχρι το τελευταίο λεπτό του αγώνα, ενδεικτικό της αποφασιστικότητας των παικτών της να δώσουν απαντήσεις σε όλους όσους τους αμφισβήτησαν το τελευταίο διάστημα. 

Για το πιθικάκι Ουάρντα Ντιμπιντάι και τις αστείες χειρονομίες του προς τον κόσμο της ΑΕΚ δεν αξίζει τον κόπο να σπαταλήσει κανείς χρόνο. Άλλωστε είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα επιληφθεί από αύριο ο αθλητικός εισαγγελέας και θα τον περιποιηθεί καταλλήλως.

Τώρα η ΑΕΚ θα περιμένει την κλήρωση για να δει τον αντίπαλό της στους ημιτελικούς που θα την φέρουν ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην κατάκτηση του Κυπέλλου…

ΑΕΚ: Μπάρκας, Γκάλο, Τσόσιτς (80' Σβάρνας), Οικονόμου, Μπακάκης, Σιμόες (75' Κρίστιτσιτς), Άλεφ, Μάνταλος, Μπακασέτας, Λιβάγια (84' Μπογέ), Πόνσε.

Ατρόμητος: Θεοδωράκης, Χατζηισαΐας (46' Κατράνης), Καρασαλίδης, Ρισβάνης, Σάκιτς, Μπρούνο, Μπουσούλαζιτς, Βασιλακάκης, Ν' Σικουλού, Ουάρντα (75' Μανούσος), Κουλούρης.