Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Περί ρόστερ και τελευταίων κινήσεων

Σιγά-σιγά κάθεται η μπίλια ως προς το ρόστερ της ΑΕΚ, παρόλο που αναμένονται μία με δύο ακόμα μεταγραφές μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, με προτεραιότητα βέβαια στην απόκτηση στόπερ κι αν είναι δυνατόν αριστεροπόδαρου κι οπότε μπορούμε δειλά-δειλά να επιχειρήσουμε μια πρώτη απεικόνιση των δυνατοτήτων του έμψυχου υλικού, ίσως κάπως πρόωρη και άρα παρακινδυνευμένη, όμως με τα φιλικά προετοιμασίας να έχουν τελειώσει και με τις επίσημες υποχρεώσεις να βρίσκονται μόλις τέσσερις μέρες μακριά, επιβάλλεται να καταθέσουμε τις πρώτες εκτιμήσεις μας κι ας εμπεριέχουν ένα εύλογο περιθώριο λάθους που αργότερα μπορεί να διορθωθεί.

Στους τερματοφύλακες ο Μπάρκας φαίνεται να καπαρώνει τη θέση του βασικού, με τους Αθανασιάδη και Τσιντώτα (με αυτή τη σειρά) να περιμένουν να τους δοθεί η ευκαιρία να δείξουν την αξία τους.

Στα δεξιά της άμυνας ο Παουλίνιο μέχρι στιγμής παίζει βασικός όμως συντέλεσε σ' αυτό και ο τραυματισμός του Μπακάκη που τον άφησε πίσω. Το πιθανότερο είναι να εναλλάσσονται οι δυο τους, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε ματς ή όταν ο Μπακάκης χρειαστεί να αγωνιστεί κατά συνθήκη σε άλλη θέση ο Παουλίνιο να χρίζεται βασικός στη θέση 2.

Στα αριστερά της άμυνας ο Λόπες δείχνει ανέτοιμος και επηρεασμένος ακόμα από τον σοβαρό τραυματισμό που είχε πέρυσι. Έτσι, ο Χουλτ θα είναι εκείνος που θα καλύψει τη θέση του αριστερού μπακ με τον Λόπες να κάθεται στον πάγκο.

Στο κέντρο της άμυνας τα πράγματα περιπλέκονται κάπως αφού ο Τσιγκρίνσκι τραυματίστηκε (πάλι) και περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή να αποκτηθεί στόπερ αναλόγων προσόντων και εμπειρίας που μαζί με τον Βράνιες θα αποτελέσουν το βασικό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας. Ο Οικονόμου και ο Τσιγκρίνσκι -όταν αποθεραπευτεί- θα είναι οι πρώτες εναλλακτικές λύσεις με τον Σβάρνα να περιμένει και εκείνος τις ευκαιρίες του, αν φυσικά δεν επιλεγεί η λύση να δοθεί δανεικός, πράγμα που προσωπικά με βρίσκει αντίθετο επειδή πιστεύω ότι οι πολλές αγωνιστικές υποχρεώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη απαιτούν την παρουσία στο ρόστερ και πέμπτου στόπερ.

Και πάμε στα αμυντικά χαφ όπου -πάντα κατά την ταπεινή μου γνώμη- ίσως υποβόσκει ένα σοβαρότατο ζήτημα που μάλλον δεν έχει αντιμετωπιστεί με την πρέπουσα βαρύτητα. Ο Κρίστιτσις, που προαλείφεται για βασικό αμυντικό χαφ, αποτελεί μια αντιγραφή της περίπτωσης του Τσιγκρίνσκι στο κέντρο της άμυνας. Έχει κι αυτός δηλαδή τα χρόνια προβλήματά του στον τομέα της υγείας τα οποία κάθε άλλο παρά καθιστούν βέβαιη την αδιάλειπτη παρουσία του στην αρχική εντεκάδα. Οπότε αναγκαστικά στρεφόμαστε στις εναλλακτικές λύσεις και κοιτάζοντας προς το ρόστερ μας βλέπουμε τον Σιμόες, τον Γαλανόπουλο και τον Σαμπανάτζοβιτς. Ο Πορτογάλος είναι μεν αξιόπιστη λύση αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι έχει ταβάνι στην απόδοσή του και υστερεί σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως το ύψος, η προώθηση της μπάλας και γενικά το σπρώξιμο της ομάδας προς τα εμπρός. Είναι καλός κυρίως στα αμυντικά του καθήκοντα. Ο Γαλανόπουλος δεν διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία για να σηκώσει το βάρος του βασικού που πάνω του θα στηριχτεί η ομάδα και φυσικά ο Σαμπανάτζοβις καλά-καλά ακόμα δεν έχει εγκλιματιστεί, άσε που όπως φαίνεται περισσότερο του ταιριάζει ο ρόλος ενός πιο προωθημένου και δημιουργικού χαφ, γι' αυτό και αρκετές φορές έχει χρησιμοποιηθεί σαν δεκάρι. Και ασφαλώς θα πρέπει να ληφθούν στα υπόψη και οι φορές που η ομάδα θα χρειαστεί να παίξει με δύο αμυντικά χαφ κι αυτές δεν θα είναι και λίγες. Εδώ ίσως να λύνεται κάπως το πρόβλημα με την χρησιμοποίησή του Σιμάο σαν καθαρό οκτάρι, που άλλωστε είναι και η φυσική του θέση, με την ανάθεση σ' αυτόν κάπως περισσότερων αμυντικών καθηκόντων όταν προκύπτει τέτοιος λόγος και έχοντας δίπλα του σαν εξάρι τον Σιμόες. Πάντως, κοινή διαπίστωση όσων έχουν παρακολουθήσει όλα τα ματς προετοιμασίας της ΑΕΚ και πολλές από τις προπονήσεις της, είναι ότι θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη έως απαραίτητη η ύπαρξη ενός καθαρού αμυντικού χαφ με σωματική διάπλαση διαφορετική από τα υπάρχοντα, δηλαδή πιο ψηλού και δεμένου, με κυρίαρχο προσόν του να μπορεί να κόβει τις επιθέσεις του αντιπάλου, να κρατάει τη μπάλα στα πόδια του και να κατεβάζει την ομάδα προς την περιοχή του αντιπάλου. Ένας Ντιοπ, δηλαδή, για τους παλιότερους με έσχατο χαμήλωμα του πήχη όχι κάτω από το επίπεδο ενός Γιόχανσον. Και φυσικά να είναι υγιής και ετοιμοπόλεμος.

Στα δημιουργικά χαφ η μια θέση, αυτή του δεκαριού που θα παίζει πίσω από το σέντερ φορ, είναι καπαρωμένη από τον Ζεράλδες με εναλλακτική λύση τον Μάνταλο που όπως ξέρουμε αν χρειαστεί παίζει και στη θέση του αριστερού ακραίου χαφ. Βέβαια, εδώ θα παίξει ρόλο και το σύστημα που θα ακολουθείται κατά περίσταση, αφού σε πολλά παιχνίδια θα χρειαστεί ο Καρντόσο να χωρέσει στην επίθεση μαζί τόσο τον Λιβάγια όσο και τον Ολιβέιρα και εκεί θα πρέπει να κόψει θέση είτε από κάποιον πλάγιο μεσοεπιθετικό είτε από ένα κεντρικό χαφ.

Στο δεξιό άκρο την θέση έχει καπαρώσει ο Βέρντε, ο οποίος μόνο για κάποιο εξαιρετικό λόγο θα βγαίνει από την εντεκάδα. Πίσω από τον Βέρνετε έρχεται ο Ντέλισιτς αλλά ποιοτικά τους χωρίζει μία αρκετά μεγάλη απόσταση. Εναλλακτικά στο δεξιό άκρο μπορεί να παίξει και ο Αλμπάνης που προορίζεται σαν δεύτερη λύση για την αριστερή πλευρά. Το ίδιο ισχύει και για τον Κλωναρίδη που ουσιατικά προορίζεται ακόμα και για βασικός στο αριστερό άκρο, όπως επίσης και για τη θέση του σέντερ φορ ως μια έκτακτη λύση, αν προκύψει λόγος. Και εδώ είναι κοινή η πεποίθηση ότι η ΑΕΚ χρειάζεται ένα ακόμα παίκτη με κύριο προσόν να παίζει πάνω στη γραμμή και να μπορεί να συγκλίνει, να διαθέτει κοφτή ντρίπλα και να είναι μπουκαδόρος, κυρίως παίζοντας στην αριστερή πλευρά. Οι περισσότεροι υπολογίζαμε ότι θα ερχόταν ο Μπογέ, έστω και σαν δανεικός για άλλη μία χρονιά, αλλά μας πρόλαβε πάνω στην στροφή η Ρέντινγκ. Ο συγκεκριμένος μπορούσε να παίξει σε όλες τις θέσεις της επίθεσης, ακόμα και σέντερ φορ.

Αναφορά στους πιτσιρικάδες δεν μπορεί να γίνει για δύο λόγους: Η επιθυμία του Καρντόσο είναι να δοθούν δανεικοί για να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους, αφού πια έχει σχηματίσει γνώμη για τον καθένα τους δουλεύοντας μαζί τους στις προπονήσεις στα Σπάτα, αλλά με κάποιους από αυτούς και στην προετοιμασία στο Κίελτσε όπου τους είχε επιλέξει να συμμετάσχουν. Εκτός αυτού ο Πορτογάλος έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να δουλεύει με 24-25 ποδοσφαιριστές μάξιμουμ και η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή στο ρόστερ της παρουσιάζεται υπεράριθμη, γεγονός που ίσως συντελέσει και σε κάποιες αποχωρήσεις πέρα από τις αναμενόμενες, ειδικά αν αποκτηθούν και άλλοι ποδοσφαιριστές μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου. Βέβαια ορισμένοι εξ αυτών θα μείνουν αγωνιζόμενοι στην Κ21 επειδή και λόγω των κανονισμών της ΟΥΕΦΑ οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να συμπεριλαμβάνουν στις αποστολές τους και κάποιους ποδοσφαιριστές κάτω των 21 ετών.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο ρόστερ και στις πιθανές ανακατατάξεις του:

Τερματοφύλακες: Μπάρκας, Αθανασιάδης, Τσιντώτας
Δεξιοί αμυντικοί: Παουλίνιο, Μπακάκης, (Σταμούλης: δανεικός)
Αριστεροί αμυντικοί: Χουλτ, Λόπες
Κεντρικοί αμυντικοί: ΝΕΟΣ, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, Σβάρνας, (Τσόσιτς: μεταγραφή ή ελεύθερος)
Αμυντικοί μέσοι: Κρίστιτσιτς, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Σαμπανάτζοβιτς, (Μοράν: μεταγραφή ή ελεύθερος)
Κεντρικοί μέσοι: Σιμάο, Μάνταλος, Ζεράλδες, (Μπότος: δανεικός), (Μπάμπης: δανεικός), (Σαρδέλης: δανεικός), (Γιούσης: δανεικός)
Δεξιοί μεσοεπιθετικοί: Βέρντε, Ντέλισιτς
Αριστεροί μεσοεπιθετικοί: Κλωναρίδης, Αλμπάνης
Κεντρικοί επιθετικοί: Ολιβέιρα, Λιβάγια, (Γιακουμάκης: μεταγραφή ή ελεύθερος)

Υπάρχουν και παίκτες, νεαροί και όχι μόνο, όπως ο Βασιλαντωνόπουλος, ο Αντωνίου, ο Ηλίας Τσέλιος, που επιστρέφουν από δανεισμό και ή θα δοθούν και πάλι δανεικοί ή θα αφεθούν ελεύθεροι.

Βλέπουμε ότι το ρόστερ, μαζί με το στόπερ που θα αποκτηθεί, φτάνει τους 25 ποδοσφαιριστές συνυπολογίζοντας και τους 3 τερματοφύλακες. Αν επιμείνει ο Καρντόσο να μειωθεί ο αριθμός πρώτος επιλαχών να πάει δανεικός είναι ο Σβάρνας. Και φυσικά αν αποκτηθεί επιπλέον ακραίος μεσοεπιθετικός ή αμυντικό χαφ ή και οι δύο, πιθανόν να έχουμε κι άλλες αποχωρήσεις, χωρίς να παραβλέπουμε το γεγονός να φύγει και κάποιος παίκτης με μεταγραφή…