Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Στις μεγάλες ομάδες, τα μεγάλα ζόρια απαιτούν ριζοσπαστικές λύσεις

Αυτό το πράγμα που κατέβηκε να παίξει με την Κραϊόβα στη ρεβάνς του 0-2 και να διεκδικήσει την πρόκριση δεν ήταν η ΑΕΚ. Τι ακριβώς ήταν μόνο ο Μιγκέλ Καρντόσο μπορεί να μας το περιγράψει. Και επειδή το έχουμε ξαναδεί το έργο με κάτι Δώνηδες, Κετσπάγιες, Μοράιδες και Ουζουνίδηδες δε νομίζω ότι θα αντέξουμε να το ξαναδούμε. Η πρόκριση ναι μεν ήρθε αλλά καλό θα είναι να μη λειτουργήσει σαν το χαλάκι που από κάτω του θα κρύψουμε όλα μας τα προβλήματα. Κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην ομάδα κι αυτό είναι φανερό ακόμα και στον πιο άσχετο με το αντικείμενο.

Ο Καρντόσο προσλήφθηκε με σκοπό να αλλάξει την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας και να την καταστήσει πιο επιθετική και με σωστή αγωνιστική ανάπτυξη ώστε να προσφέρει και όμορφο θέαμα. Όχι μόνο δεν έχει καταφέρει κάτι τέτοιο αλλά οι περισσότεροι οπαδοί της ΑΕΚ έχουν αρχίσει να νοσταλγούν ήδη τον Μανόλο Χιμένεθ. Και δεν είναι μόνο το αποκρουστικό πρόσωπο που εμφανίζει η ομάδα, δεν είναι μόνο που μέχρι στιγμής οι παίκτες που ήρθαν και αποτελούν προσωπικές του επιλογές δεν έχουν καταφέρει να κάνουν τη διαφορά, είναι και το ακόμα πιο τραγικό ότι δείχνει να έχει χάσει από νωρίς τον έλεγχο των αποδυτηρίων. Και προπονητής που χάνει με το καλημέρα τα αποδυτήρια είναι καταδικασμένος να αποτύχει.

Ο Παουλίνιο, που ήταν ο μόνος που είχε δείξει να κερδίζει τη συμπάθεια του κόσμου, χτες ήταν τραγικός. Ο Ζεράλδες ήταν ανύπαρκτος και ο Καρντόσο τον κράτησε μέσα στο παιχνίδι μέχρι το τέλος ενώ αντικατέστησε τον Λιβάγια που ήταν μαζί με τον Μάνταλο οι μόνοι που έσωζαν κάπως την κατάσταση. Ο Σιμόες χάθηκε στη μετριότητα. Ο Σιμάο που μπήκε αλλαγή δεν κατάφερε να αλλάξει το παραμικρό. Ο Λόπες δεν κατάφερε να αντικαταστήσει επάξια τον Χουλτ δείχνοντας ότι παραμένει ανέτοιμος και επηρεασμένος από τον περσινό σοβαρό τραυματισμό του. Ο Κρίστιτσιτς θύμιζε παλαίμαχο που έχει έρθει η ώρα να κρεμάσει τα παπούτσια του κάνοντας και κάποια εγκληματικά λάθη που από θαύμα δεν στοίχισαν ακόμα και την ήττα στην ομάδα. Ο Μπάρκας θυμήθηκε τις παλιές κακές μέρες του φέροντας μεγάλη ευθύνη στο γκολ που δέχτηκε η ΑΕΚ. Ο Βέρντε που μπήκε στη θέση του Λιβάγια επέδειξε εγωιστική συμπεριφορά στις δύο μεγάλες ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν με αποτέλεσμα να μη μπορέσει να σκοράρει. Ο Ολιβέιρα έδειξε ότι δεν είναι έτοιμος στο 100%. Μόνο ο Μάνταλος διακρίθηκε στο πρώτο ημίχρονο και πέτυχε και το γκολ της ΑΕΚ και οι Βράνιες και Σβάρνας που στάθηκαν καλά χωρίς όμως και αυτοί να αποφύγουν κάποια εύκολα λάθη.

Ο Καρντόσο έδειξε να απέχει, αφού αν και έβλεπε την ομάδα του να παραπαίει, παρέμενε απαθής χωρίς να κάνει καμία ουσιαστική κίνηση να την βοηθήσει. Αντίθετα, έκανε το λάθος να αποσύρει τον Λιβάγια διατηρώντας στο παιχνίδι τον ανύπαρκτο Ζεράλδες.

Από την άλλη ανακοινώθηκε σήμερα η λίστα των παικτών της ΑΕΚ που δηλώθηκε για τα δύο παιχνίδια με την τουρκική Τραμπζονσπόρ και από μέσα απουσιάζει πάλι ο Τσιγκρίνσκι! Προσωπικά δεν ένιωσα καμία έκπληξη αφού πιστεύω και το έχω γράψει κατ' επανάληψη ότι ο Ουκρανός έχει τελειώσει ποδοσφαιρικά και το μόνο που μπορεί να κάνει η ΠΑΕ για να τον αξιοποιήσει είναι να τον προετοιμάσει για να του αναθέσει κάποιο πόστο από την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Στις άμεσες κινήσεις της πρέπει να είναι η ταυτόχρονη και άμεση απόκτηση τόσο του Μπα, όσο και του Γκάμπριελσεν για να λυθεί μια και καλή το πρόβλημα των στόπερ στην ΑΕΚ.

Επίσης είναι τρομερά αναγκαία η απόκτηση ενός αμυντικού χαφ αξιώσεων γιατί και για τον Κρίστιτσιτς έχω διατυπώσει την ίδια εκτίμηση που έκανα και για τον Τσιγκρίνσκι. Δύσκολα ο Σέρβος θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο υψηλών απαιτήσεων στο επίπεδο που έπαιζε κάποτε. Τέλος, η ΑΕΚ έχει ανάγκη και μιας εναλλακτικής λύσης για τη θέση του κεντρικού επιθετικού πίσω από τον Ολιβέιρα, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται να παραχωρήσει ή να αποδεσμεύσει τον Γιακουμάκη. Και φυσικά όλοι έχουμε στραμμένο με μεγάλη αγωνία το βλέμμα μας στον Μιγκέλ Καρντόσο και στον τρόπο που θα βρει (αν βρει) για να διαχειριστεί τον αναβρασμό που έχει προκληθεί στα αποδυτήρια αλλά και στην ομαλοποίηση της έκρυθμης κατάστασης με τον Λιβάγια, καθώς επίσης και στη διαφοροποίηση του παιχνιδιού της ομάδας με σκοπό να περάσει το εμπόδιο της Τραμπζονσπόρ και να βρεθεί στους ομίλους του Europa League, γιατί αν μείνει έξω η ΑΕΚ σίγουρα θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα από πολύ νωρίς φέτος.

Τέλος, για να μη δοθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι βγάζω λάδι τον Λιβάγια για την απαράδεκτη συμπεριφορά του -πρώτα απέναντι στον συμπαίκτη του που αρνήθηκε να του δώσει το χέρι κατά την αλλαγή και μετά για την κίνησή του να πάει στα αποδυτήρια και όχι στον πάγκο- να σημειώσω ότι θεωρώ τον συγκεκριμένο παίκτη μεγαλύτερο αγκάθι από τον Βράνιες και θα τον "σημαδεύω" πάντα με τον εντός εισαγωγικών χαρακτηρισμό "ημίτρελος", όπως ισχύει και για την περίπτωση του Βόσνιου στόπερ. Δύο παίκτες ικανότατοι, με απεριόριστες δυνατότητες, αλλά και τόσο επικίνδυνοι να κρεμάσουν την ομάδα με το παραμικρό. Ειδικά από τον Λιβάγια το έχουμε πληρώσει για τα καλά. Δεν αντιλέγω ότι είναι παιχταράς αλλά την καρδάρα με το γάλα ξέρει να την κλωτσάει και να την χύνει όσο λίγοι. Προσωπική μου γνώμη ότι η ΑΕΚ πρέπει να τον πουλήσει στην πρώτη ευκαιρία και να στραφεί σε κάποια άλλη λύση εξίσου ικανού ποδοσφαιριστή αλλά χαμηλότερου αγωνιστικού ρίσκου. Και φυσικά να τονίσω ότι ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα διαχειριστεί το μεταξύ τους θέμα ο Καρντόσο πιστεύω ότι η διοίκηση οφείλει να τον τιμωρήσει με πολύ υψηλό πρόστιμο για παραδειγματισμό και για να κρατήσει τις ισορροπίες μέσα στα αποδυτήρια…