Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

Νίκησε με 0-2 η ΑΕΚ την Κραϊόβα χωρίς να εντυπωσιάσει


Europa League - Γ’ προκριματικός γύρος (πρώτος αγώνας)
Κραϊόβα-ΑΕΚ 0-2
Γήπεδο: Ion Oblemenco Stadium
Διαιτητής: Ντένις Χίγκλερ (Ολλανδία)

Ήταν λογικό και ως ένα σημείο αναμενόμενο η ΑΕΚ να μην είναι ακόμα έτοιμη απέναντι σε μία ομάδα που έχει ξεκινήσει ήδη τις επίσημες αγωνιστικές της υποχρεώσεις παίζοντας σε 8 αγώνες, όπως ήταν η Κραϊόβα. Πράγματι η Ένωση φάνηκε ανέτοιμη, τα πόδια των παικτών ήταν βαριά, δεν υπήρχε φαντασία και φάνηκε ότι δεν έχει αφομοιωθεί το σύστημα που θέλει να εφαρμόσει ο Καρντόσο. Επίσης, αναδείχτηκαν οι αδυναμίες στο ρόστερ με πιο κυρίαρχες όχι εκείνη του στόπερ όπως θα περιμέναμε, αλλά του ακραίου επιθετικού και του σέντερ φορ κι αυτό γιατί δεν βρέθηκε σε καλή βραδιά ο Βέρντε αλλά τραυματίστηκε νωρίς και ο Κλωναρίδης. Εντούτοις η ΑΕΚ κέρδισε με 0-2 και ουσιαστικά κούμπωσε από απόψε την πρόκριση στα πλέι οφ της διοργάνωσης όπου θα τεθεί απέναντι στην ομάδα που θα περάσει από το ζευγάρι Τραμπζονσπόρ-Σπάρτα Πράγας με τους Τούρκους να έχουν αποσπάσει ισοπαλία με 2-2 στο πρώτο ματς που έγινε στην Πράγα.

Ο Μάρκο Λιβάγια, που πήρε τη θέση του Κλωναρίδη στο 39' επειδή ο τελευταίος ένιωσε ένα τράβηγμα, ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο αποψινό ματς, δημιουργώντας το 0-1 που πέτυχε με πανέξυπνη κεφαλιά ο Μάνταλος και πετυχαίνοντας ο ίδιος το 0-2 με έξοχο διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή.

Η ΑΕΚ έχει μπόλικες δικαιολογίες για την κακή αποψινή εμφάνιση - παρά τη μεγάλη νίκη και τη διαφαινόμενη πρόκριση. Από τη μία ήταν η τρομερή ζέστη (οι δύο ομάδες έπαιξαν κάτω από 36 βαθμούς θερμοκρασία), ο κάκιστος αγωνιστικός χώρος, η κούραση από τη σκληρή προετοιμασία, το άγχος από την πίεση για πρόκριση και η σχετικά μικρή προσαρμογή -ακόμα- στον τρόπο παιχνιδιού που θέλει να περάσει ο Καρντόσο.

Ο Πορτογάλος τεχνικός κατέβασε την ΑΕΚ με 4-2-3-1 έχοντας τον Μπάρκα κάτω από τα γκολπόστ, τον Παουλίνιο στα δεξιά της άμυνας, τον Χουλτ αριστερά, τους Βράνιες και Σβάρνα κεντρικό αμυντικό δίδυμο, τους Σιμάο και Σιμόες στον άξονα, τον Βέρντε στα δεξιά της επίθεσης, τον Μάνταλο αριστερά και τον Ζεράλδες κεντρικό χαφ πίσω από το σέντερ φορ που ήταν ο Κλωναρίδης. Ο τελευταίος αντικαταστάθηκε στο 39' από τον Λιβάγια λόγω ενοχλήσεων που ένιωσε.

Στο πρώτο ημίχρονο η Ένωση, αν και υπέπεσε σε αρκετά εύκολα λάθη, κυρίως στον χώρο του κέντρου, ήταν η ομάδα που δημιούργησε τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για να πετύχει κάποιο γκολ. Στο 7' από ωραία συνεργασία στον άξονα και πάσα του Βέρντε, ο Ζεράλδες δεν κατάφερε να πιάσει το σουτ όπως θα ήθελε. Στο 20' η ΑΕΚ έφτασε κοντά στο γκολ όταν ο Παουλίνιο πλαγιοκόπησε την άμυνα των Ρουμάνων από δεξιά, έκανε το γύρισμα, αλλά ο Μάνταλος σούταρε άστοχα από το ύψος του πέναλτι. Στο 40' δημιουργήθηκε η τρίτη καλή φάση όταν έπιασε κεφαλιά άουτ ο Βράνιες έπειτα από χτύπημα φάουλ του Σιμάο. Στις καθυστερήσεις ο Λιβάγια μετά από ωραία συνεργασία με τον Μάνταλο έπιασε ένα σουτ από μακριά που απέκρουσε ο Ρουμάνος γκολκίπερ. Παράλληλα με τις ευκαιρίες της όμως η ΑΕΚ, είχε και τις κακές στιγμές της, κυρίως με κάποια εύκολα λάθη, που έδιναν την ευκαιρία στους Ρουμάνους να βγαίνουν γρήγορα στην αντεπίθεση. Έτσι, η Κραϊόβα κατάφερε να γίνει απειλητική σε δύο-τρεις περιπτώσεις, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει καμία κλασική ευκαιρία σε βάρος της ΑΕΚ. Η άμυνα της Ένωσης κράτησε καλά στο πρώτο μέρος έχοντας σε πολύ καλή βραδιά τον Βράνιες αλλά και τον Σβάρνα που έδειξε ότι μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα του και μάλιστα έκανε δύο πολύ σημαντικά κοψίματα.

Ο Καρντόσο παρέταξε την ΑΕΚ χωρίς καμία αλλαγή στην επανάληψη με την ομάδα να ξεκινάει το ίδιο μουδιασμένα όπως και στο πρώτο μέρος. Στην πορεία εμφανίστηκαν προβλήματα κυρίως εξ αιτίας των εύκολων λαθών που θα μπορούσαν να μην έχουν γίνει. Από ένα τέτοιο που έκανε στο 54' ο Χουλτ δόθηκε η ευκαιρία στον Ρομάν να απειλήσει χωρίς ευτυχώς να ευστοχήσει. Αυτή η φάση σήμανε συναγερμό στους παίκτες της Ένωσης, οι οποίοι έδειξαν να σοβαρεύουν τις μεταβιβάσεις τους και άρχισαν να πιέζουν ψηλά με αποτέλεσμα να φτάσουν, χάρη στο πρέσινγκ που εφάρμοσαν, στο επιθυμητό αποτέλεσμα που ήταν το γκολ στο 60'. Τότε η ΑΕΚ σημείωσε ένα πανέμορφο γκολ που ήταν αποτέλεσμα αυτού που ζητάει με επιμονή ο Καρντόσο. Δηλαδή την άμεση κατοχή της μπάλας μετά την απώλειά της και την γρήγορη κυκλοφορία προς την αντίπαλη περιοχή. Όντως, ο Σιμάο έκλεψε, ο Λιβάγια με τον Ζεράλδες άλλαξαν πάσα και ο Κροάτης από δεξιά έβγαλε εξαιρετική σέντρα ακριβείας, σαν από μοιρογνωμόνιο, κατευθείαν στο κεφάλι του Μάνταλου που είχε πάρει τη σωστή θέση μέσα στην περιοχή κι αυτός με φαλτσαριστή ψηλοκρεμαστή κεφαλιά πέτυχε το 0-1! Ένα φανταστικό γκολ σε δημιουργία και εκτέλεση αλλά και στη γενικότερη λειτουργία της ομάδας στον τρόπο που ανακτήθηκε η κατοχή μετά το κλέψιμο της μπάλας. Αυτό ήταν! Η ΑΕΚ λύθηκε και μπόρεσε -παρά την κούραση και την αφόρητη ζέστη- να βάλει τη μπάλα κάτω να και να επιδοθεί σε μια άψογη διαχείριση του ματς ανακτώντας πλήρως την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο 65' ο Μιγκέλ Καρντόσο αντικατέστησε τον Βέρντε με τον ξεκούραστο Ολιβέιρα, ο οποίος πήγε στην κορυφή με τον Λιβάγια να τραβιέται λίγο πιο πίσω και τον Ζεράλδες να πηγαίνει δεξιά. Στο 75' η ΑΕΚ άγγιξε το δεύτερο γκολ σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, πιέζοντας δηλαδή με τον Λιβάγια που έκλεψε ανοίγοντας δεξιά για τον Παουλίνιο, ο οποίος γύρισε παράλληλα αλλά ο Ολιβέιρα ήταν λίγο πιο πίσω και δεν κατάφερε να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα. Η Κραϊόβα ανέβηκε λίγο μετά το 80' προσπαθώντας να πιέσει την ΑΕΚ και απειλώντας την στο 83' με σουτ του Φορτές που απέκρουσε ο Μπάρκας αλλά και πάλι οι παίκτες του Καρντόσο λειτούργησαν σωστά σε κέντρο και άμυνα, παραμένοντας έτοιμοι επιθετικά να εξαπολύσουν αντεπίθεση, κάτι που κατάφεραν στο 85' πετυχαίνοντας το 0-2. Και αυτή τη φορά έκλεψαν τη μπάλα με τον Παουλίνιο, ο οποίος έκανε εξαιρετική κίνηση από δεξιά συγκλίνοντας προς τα μέσα, άνοιξε στον Λιβάγια κι αυτός με διαγώνιο σουτ εκτέλεσε τον Πιλιατσέλι γράφοντας το 0-2.

Κορυφαίος για την ΑΕΚ ο Λιβάγια. Εξαιρετικοί οι Σβάρνας και Βράνιες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ΑΕΚ δεν χρειάζεται στόπερ άμεσα! Ο Μπάρκας, εκτός από ένα λάθος, ήταν σταθερός και ενέπνευσε εμπιστοσύνη. Πολύτιμος ο Παουλίνιο στον επιθετικό τομέα αλλά έδειξε αδυναμίες στα αμυντικά του καθήκοντα. Πολλά αβίαστα λάθη από τον Χουλτ. Απογοήτευσε με την απόδοσή του ο Σιμάο ο οποίος τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις πούλησε αψυχολόγητα τη μπάλα. Σταθερά καλός στο γνωστό του επίπεδο ο Σιμόες, έδωσε απόψε πολλές λύσεις. Αφανής ο Ζεράλδες συμμετείχε ουσιαστικά μόνο στη φάση του πρώτου γκολ. Ανεβασμένος και σκόρερ ο Μάνταλος στο δεύτερο ημίχρονο αλλά στο πρώτο δεν βλεπόταν. Ο Βέρντε δεν ήταν στην καλή του βραδιά και σωστά αντικαταστάθηκε. Ο Κλωναρίδης στα σχεδόν 40 λεπτά που αγωνίστηκε δεν έδειξε κάτι καλό. Ο Ολιβέιρα έδειξε καλά στοιχεία αλλά πρέπει να κριθεί με επιείκεια στην πρώτη του συμμετοχή. Ο Κρίστισιτς έπαιξε λίγο για να κριθεί. Ο Καρντόσο διαχειρίστηκε καλά το ματς παρόλο που δεν ξεκίνησε τον Λιβάγια, τον παίκτη που ουσιαστικά του κέρδισε το ματς.

Κραϊόβα: Πιλιατσέλι, Μπρικεάγκ, Βαταγιέλου, Ρομάν (73' Φορτές), Κέλιτς, Κικαλντάου, Μπαρμπούτ (73' Ιονίτσα), Άτσκα, Ιβάνοφ (66' Κάκα), Μπάνκου, Ματέιου.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Παουλίνιο, Χουλτ, Βράνιες, Σβάρνας, Σιμόες, Σιμάο (82' λ.τρ. Κρίστιτσιτς), Μάνταλος, Βέρντε (64' Ολιβέιρα), Ζεράλδες, Κλωναρίδης (39' λ.τρ. Λιβάγια).