Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Η αυλαία της Super League άνοιξε και έκρυβε μία από τα ίδια

Άρχισε το ελληνικό πρωτάθλημα της Super League. Τα ευτράπελα με το καλημέρα έδωσαν και φέτος το στίγμα μας. Σαν χιλιοπαιγμένη ταινία που όλοι ξέρουμε απέξω κι ανακατωτά τις ατάκες που πρόκειται να ακολουθήσουν. Ποιο Var; Ούτε η Αγιά Βαρβάρ δεν πρόκειται να μας σώσει εμάς. Μια πεναλτάρα στο Καραϊσκάκης που την είδαν ακόμα και τα χελιδόνια κι από την απελπισία τους τράβηξαν για την Αίγυπτο, ο διαιτητής του αγώνα δεν την πήρε χαμπάρι παρόλο που βρισκόταν σε εξαιρετική θέση με όλο το πεδίο της φάσης ανοιχτό μπροστά του. Αλλά σα να μην έφτανε αυτό ούτε όταν τον κάλεσαν από το περιβόητο Var να δει τη φάση στα μόνιτορ διαπίστωσε το λάθος του. Ένα παράξενο πράγμα. Λες και δεν ήθελε να το διαπιστώσει. Λένε πως δεν του έδειξαν το πιο ξεκάθαρο πλάνο (το βλέπετε στη φωτογραφία) που πιστοποιούσε πέραν πάσης αμφιβολίας την παράβαση αλλά κάτι άλλα, πιο μακρινά, που δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα. Γιατί; Ποιος έκανε την επιλογή; Και από ποιον θα ζητηθούν ευθύνες; Έχουν προβλεφθεί κυρώσεις για τους χειριστές του Var για περιπτώσεις λάθος χειρισμού ή και σκοπιμοτήτων; Και τέλος, τι ήθελε εκεί ο Κώστας Καραπαπάς; (δεν χρειάζονται διευκρινήσεις νομίζω για το ποιος είναι ο συγκεκριμένος κύριος). Εμένα πάντως αυτό το θολό τοπίο (λίγες ευθύνες στον διαιτητή, λίγες ευθύνες στον χειριστή του Var, λίγες ευθύνες στον σουβλατζή που προμήθευσε με σουβλάκια τους χειριστές) κάτι μου θυμίζει. Κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές ενός συγκεκριμένου συλλόγου που ούτε λίγο ούτε πολύ βασιζόμενος σ' αυτές κατάφερε τα τελευταία 25 χρόνια να μονοπωλεί τους τίτλους στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν πρωταγωνίστησε όμως μόνο στο Καραϊσκάκης το Var αλλά το ίδιο έγινε και στη Λαμία. Παραδόξως και στις δύο περιπτώσεις ευνοήθηκαν από τις αποφάσεις οι μεγάλες ομάδες, όπως ακριβώς γινόταν και όταν οι διαιτητές ήταν οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τις παραβάσεις που συνέβαιναν εντός του αγωνιστικού χώρου. Και τώρα βέβαια αυτοί έχουν τον τελευταίο λόγο αλλά επιτρέψτε μου να έχω την άποψη ότι και προ Var και μετά Var άλλοι ήταν και εξακολουθούν να είναι εκείνοι που έχουν τον τελευταίο λόγο και δεν βρίσκονται πάντα μέσα ή κοντά στον αγωνιστικό χώρο ενός γηπέδου. Χάρη στην απόφαση του Var, λοιπόν, στη Λαμία, ο Παναθηναϊκός έσωσε τα προσχήματα και τσίμπησε τον ένα βαθμουλάκο που μετρίασε κάπως τις πρώιμες μουρμούρες αφού ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσίαζαν τον φετινό Παναθηναϊκό ακόμα και σαν διεκδικητή του τίτλου!

Στο τρίτο παιχνίδι του Σαββάτου ο ΟΦΗ έριξε τη δαγκωνιά του στον πολυδιαφημισμένο φετινό Άρη, έστω κι αν αυτή ήταν ξώφαλτση και δεν χώθηκε βαθιά το δηλητήριο. Και σε αυτό το παιχνίδι το Var πρωταγωνίστησε αφοί οι γηπεδούχοι έχουν παράπονα για μια φάση στο 90' όπου ζήτησαν πέναλτι αλλά τόσο ο διαιτητής όσο και το Var σιώπησαν επιδεικτικά.

Αυτά εν ολίγοις για τα τρία πρώτα παιχνίδια με τα οποία άνοιξε η αυλαία του φετινού πρωταθλήματος. Η συνέχεια με τα σημερινά παιχνίδια όπου όλοι ευελπιστούμε να μη τα χαρακτηρίσει η ίδια φαιδρότητα και η πασίγνωστη ανά τον κόσμο πρωτοποριακή ελληνική νοοτροπία…