Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Σε ματς θρίλερ η ΑΕΚ νίκησε τον Ατρόμητο με 3-2 αλλά δεν ξέφυγε από τα προβλήματα που την ταλανίζουν

Η ΑΕΚ νίκησε χτες τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ με 3-2 αλλά και πάλι στέλνοντας πρώτα τις καρδιές των οπαδών της στην Κούλουρη, κάτι που το συνηθίζει το τελευταίο διάστημα. Να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη φορά που κερδίζει με αυτό το σκορ η ΑΕΚ φέτος και τις τρεις το πέτυχε με ανατροπή, ενώ έχει και μία ισοπαλία με 2-2 όπου κατάφερε να επανέλθει και πάλι κάνοντας ανατροπή του εις βάρους της σκορ.

Αναλυτικά:

Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ 2-3 (0-1 Λουίς Φερνάντεθ 3', 1-1 Νέλσον Ολιβέιρα 15', 1-2 Μάρκο Λιβάγια 68', 2-2 Χερόνιμο Μπαράλες 73' πεν., 2-3 Αντρέ Σιμόες 90+2')
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-2 (0-1 Κάρολ Σβιντέρσκι 16', 1-1 Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι 54', 1-2 Κάρολ Σβιντέρσκι 58', 2-2 Μίλος Ντέλετιτς 79')
ΑΕΚ-Βόλος 3-2 (0-1 Χοακίν Τόρες 24', 1-1 Μάρκο Λιβάγια 31', 2-1 Πέτρος Μάνταλος 75', 3-1 Πέτρος Μάνταλος 78' πεν., 3-2 Στέργιος Δημόπουλος 83')
ΑΕΚ-Ατρόμητος 3-2 (0-1 Γιώργος Μανούσος 20', 1-1 Χρήστος Μανδάς 72' αυτ., 2-1 Νέλσον Ολιβέιρα 71', 2-2 Θανάσης Ανδρούτσος 89', 3-2 Νέλσον Ολιβέιρα 90+3')

Ας μη μιλήσουμε καλύτερα για την αμυντική γραμμή του Δικεφάλου όπου η λέξη "τραγωδία" είναι πολύ φτωχή για να περιγράψει τη σύγχυση στην οποία βρέθηκε στο χτεσινό παιχνίδι. Παουλίνιο, Λόπες και Οικονόμου έμοιαζαν με περιφερόμενες σκιές που σε κάθε επίθεση του αντιπάλου έχαναν τον μπούσουλα. Επέπλευσε κάπως ο Τσιγκρίνσκι χωρίς κι αυτός να αποφύγει τα λάθη. Ο Τσιντώτας στάθηκε αξιοπρεπώς χωρίς να ευθύνεται για τα γκολ που δέχτηκε ενώ έσωσε και μια κρίσιμη φάση. Η αίσθηση που αποκόμισαν όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο ήταν ότι αν ο αγώνας είχε ακόμα 2 λεπτά μετά την επίτευξη του τρίτου γκολ της ΑΕΚ, ο Ατρόμητος θα ισοφάριζε και πάλι.

Προσωπικά όμως δεν θα εστιάσω τόσο στην άμυνα, που λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε την ανεπάρκειά της, αλλά θα επιρρίψω τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ευκολία που έφτανε ο Ατρόμητος στα καρέ της ΑΕΚ στο άνευρο, άψυχο και εκτός τόπου και χρόνου κέντρο της. Ο Σιμόες έχει σοβαρότατο προσωπικό πρόβλημα και καλά θα κάνει ο προπονητής του να μη βασίζεται πάνω του για κάποιο διάστημα. Ο άνθρωπος βρίσκεται αλλού γι' αλλού. Σα να μην έπαιζε ήταν χτες. Ο Κρίστιτσις καταβάλει προσπάθεια να ξαναβρεί τον παλιό καλό εαυτό του αλλά αν και η ποιότητά του είναι γνωστή δεν μπορεί να τα καταφέρει. Άλλωστε ήταν γνωστό από τη μέρα που αποκτήθηκε ότι οι δυνάμεις του δεν θα του επιτρέπουν να αγωνίζεται για περισσότερα από 60 λεπτά σε κάθε παιχνίδι, όπως και γίνεται. Ο Γαλανόπουλος που τον αντικατέστησε μου ενισχύει κάθε φορά που τον βλέπω την πεποίθηση ότι έχει ταβάνι και μάλλον το έχει αγγίξει.

Ο Βέρντε, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν πείθει ότι διαφέρει σε τίποτα από τον συμπαθέστατο Πλατέλλα, μη σας πω ότι εκείνος είχε προσφέρει πολλά περισσότερα στην ΑΕΚ. Ο Ντέλετιτς απέχει πολύ από τον να βρει θέση στην εντεκάδα. Αυτό θα συμβαίνει μόνο περιστασιακά και κατ' ανάγκη. Ο Αλμπάνης, αν βρεθεί στη μέρα του, την δικαιούται περισσότερο τη θέση στο δεξί άκρο της επίθεσης. Ο Λιβάγια για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι έχει χαθεί στη μετριότητα και επειδή είναι παίκτης ψυχολογίας πρέπει να έχει επηρεαστεί από τα γεγονότα που ακολούθησαν το πάρτι του Βράνιες και τις επιπτώσεις του. Ίσως θα πρέπει να ασχοληθεί κατ' ιδίαν μαζί του ο Κωστένογλου. Και έμεινε ο Ολιβέιρα που χτες τα έκανε όλα. Θα μπορούσε να πει κανείς χωρίς ίχνος υπερβολής ότι πήρε μόνος του το ματς με τον Ατρόμητο. Ουσιαστικά πέτυχε τρία γκολ, τυπικά δύο και το σημαντικότερο είναι ότι τα δύο από αυτά τα έφτιαξε μόνος του! Ο Πορτογάλος ήταν όλα τα λεφτά.

Ο Κωστένογλου έκανε σημαντικά λάθη στον τρόπο που παρέταξε την ομάδα βάζοντας δεκάρι τον Βέρντε και αριστερό εξτρέμ τον Λιβάγια, αλλά ευτυχώς τα κατάλαβε και τα διόρθωσε γρήγορα. Επίσης πρέπει να αφήσει έξω τον Σιμόες έστω χρησιμοποιώντας τον σαν αλλαγή και να πάει σε δίδυμο Κρίστιτσις-Γαλανόπουλου ή αλλιώς θα πρέπει να εμπιστευτεί για κάποια παιχνίδια τον Σιμάο. Δειλά-δειλά ας πάρει κανένα λεπτό συμμετοχής και ο Σαμπανάτζοβιτς.

Το γεγονός είναι ότι η ΑΕΚ δεν μπορεί να πορευτεί με αυτό το καρδιοχτύπι και να χρειάζονται οι επιθετικοί της να πετυχαίνουν τρία γκολ για να καλύπτουν τα δύο που συνηθίζει να τρώει η άμυνα. Και επειδή ο Γενάρης είναι ακόμα μακριά για να ελπίζουμε σε κάποιες μεταγραφές το πρόβλημα πρέπει να λυθεί εκ των έσω. Για την υπόθεση Βράνιες δεν είμαι υπέρ της άποψης να του χαριστεί η ποινή του γιατί φοβάμαι ότι θα το εκμεταλλευτεί βλέποντας ότι είναι απαραίτητος. Όμως ίσως τα πράγματα να έρθουν έτσι που να μην υπάρχει άλλη λύση. Αν λόγου χάρη προκύψει κανένας τραυματισμός και ειδικά του επιρρεπή Τσιγκρίνσκι, τότε φασκελοκουκούλωστα που λένε και στο χωριό μου.

Εν ολίγοις η κατάσταση είναι άκρως σοβαρή για να τρέφουμε ελπίδες για περεταίρω ψαλίδισμα της διαφοράς από τους δύο πρωτοπόρους, παρόλο που αυτή την αγωνιστική τη μειώσαμε κατά 2 βαθμούς από τον καθένα. Προς το παρόν ο στόχος πρέπει να είναι η πάση θυσία νίκη με τον Παναθηναϊκό κάτι που δεν θα είναι καθόλου εύκολο αν αναλογιστούμε την εμφάνιση που έκανε στην Τούμπα απέναντι στον ΠΑΟΚ. Και ευτυχώς που έκανε αυτή την εμφάνιση μήπως και μας αφυπνίσει γιατί πολλοί πίστευαν ότι η ΑΕΚ θα έκανε περίπατο μαζί του. Με τις ελπίδες μας να διατηρούνται ζεστές και χωρίς απαισιοδοξία τραβάμε μπροστά και όπου φτάσουμε φέτος, έτσι όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα…