Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

ΑΕΚάρα ξανά έψησε πιτσούνι στα κάρβουνα μέσα τον περιστερώνα του με 0-1

Λέγαμε πάντα ότι αν φτιάξεις σοβαρή ομάδα μπορείς -στο μέτρο του δυνατού- να αντιμετωπίσεις και τις εχθρικές διαιτησίες και τις μπαγαποντιές των αντιπάλων σου. Η ΑΕΚ του Καρέρα σήμερα έδωσε ένα δείγμα για το πώς μπορεί να συμβεί αυτό και μάλιστα χωρίς ακόμα να έχει καταφέρει να φτιάξει τόσο ικανή ομάδα που να μην επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Η ΑΕΚ κέρδισε με 0-1 τον Ατρόμητο μέσα στο Περιστέρι έχοντας απέναντί της μια ομάδα-παράρτημα του Σαββίδη, έναν διαιτητή που έκανε τα πάντα για να αποδείξει ότι κακώς ο Δημήτρης Μελισσανίδης τον είχε περιβάλει παλαιότερα με την εμπιστοσύνη του και κάποιους κάφρους οπαδούς των γηπεδούχων που όταν είδαν ότι η ομάδα τους χάνει δικαιότατα από την ΑΕΚ επιχείρησαν να μετατρέψουν το γήπεδο σε κολαστήριο.

Η ΑΕΚ κυριάρχησε στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, είχε αρκετές και καλές ευκαιρίες και πέτυχε το γκολ που της άξιζε στο 65', έχοντας κορυφαίους τον Σιμάνσκι, που για άλλη μια φορά δεν άφησε σπιθαμή του αγωνιστικού χώρου απάτητη και τον Κρίστιτσιτς που σήμερα ήταν ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος στο μοτέρ του Δικεφάλου και πέτυχε με ωραία καρφωτή κεφαλιά και το γκολ της νίκης. Από κοντά σε απόδοση και ο Λιβάγια που σήμερα ήταν ορεξάτος και προσπάθησε να συνδυαστεί με τον Αραούχο, όσο εκείνος αγωνίστηκε. Πολύ σύντομα, όταν αυτοί οι δύο θα βρουν τα πατήματά τους και ο ένας τον άλλο, θα δούμε ωραία πράγματα μέσα στο γήπεδο.

Ο Σιδηρόπουλος, με όλη μας την επιείκεια και για να μη χαρακτηριστούμε προκατειλημμένοι, θα πούμε ότι βρέθηκε σε άσχημη μέρα. Τα έκανε μαντάρα στον πειθαρχικό έλεγχο, προφυλάσσοντας τον Κιβρακίδη του Ατρομήτου, όταν στο 35' και ενώ είχε δεχτεί ήδη μία κίτρινη κάρτα, ανατρέπει τον Αραούχο με βάναυσο τρόπο και ο ρέφερι αρνείται να του δείξει την δεύτερη κίτρινη που θα σήμαινε αυτομάτως και αποβολή. Στο δεύτερο δε ημίχρονο δεν είδε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Γούτα στον Λόπες δείχνοντας μάλιστα και κίτρινη κάρτα στον Πορτογάλο για θέατρο. Πέρα από αυτά τα δύο σοβαρότατα σφάλματα και ενώ έχει αρνηθεί την καραμπινάτη αποβολή του Κιβρακίδη, στο πρώτο ημίχρονο δεν διστάζει να δείξει 5 κίτρινες κάρτες σε παίκτες της ΑΕΚ μέσα σε 45'!

Ο Μάσιμο Καρέρα επέλεξε για το παιχνίδι κόντρα στον Ατρόμητο την δοκιμασμένη και πετυχημένη συνταγή του 3-5-2, με τριάδα στα στόπερ τους Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι και Σβάρνα, στον άξονα τους Σιμόες, Σιμάνσκι και Κρίστιτσιτς, στα φτερά τους Μπακάκη και Λόπες και στην κορυφή τους Λιβάγια και Αραούχο. Κάτω από τα δοκάρια ξεκίνησε ο Μπάρκας.

Αυτά που είδαμε είναι μια ομάδα που μαθαίνει πια να κλέβει τις νίκες και σε δύσκολες έδρες, ενώ την ίδια στιγμή διασφαλίζει τα νώτα της που πριν από δύο μήνες μπορούσε να τα τρυπήσει όποια στιγμή το επιθυμούσε ο κάθε πικραμένος. Τώρα πια η ΑΕΚ δέχεται γκολ μόνο με αίτηση στον ύψιστο και το σημαντικότερο, χωρίς να προσθέσει κάποιον έμπειρο παίκτη στους ήδη υπάρχοντες αμυντικούς της κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου. Αυτό το επίτευγμα είναι ξεκάθαρο ότι στην ούγια του γράφει Μάσιμο Καρέρα!

Η αμυντική γραμμή είναι πια γραμμή μαζινό και μεγάλη συμβολή στο να γίνει τέτοια έχει παίξει και η μεταμόρφωση του κέντρου, όπου πλέον υπάρχει ένας παίκτης στην κυριολεξία "σκύλος", ο Σιμάνσκι, ενώ ταυτόχρονα έχουν παρουσιάσει κατακόρυφη βελτίωση στην απόδοσή τους τόσο ο Κρίστιτσιτς όσο και ο Σιμόες. Ο Καρέρα τους έμαθε τον τρόπο να παίζουν ο ένας για τον άλλο και όλοι μαζί για την ομάδα και αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο που οργανώνεται και που αμύνεται η ΑΕΚ αλλά και στο πώς ξεδιπλώνεται όταν αποφασίζει να βγει στην επίθεση. Όσο για την επιθετική γραμμή, σήμερα έκανε το ντεμπούτο του ο Αραούχο, που μαζί με τον Λιβάγια αλλά και την προσθήκη των Μάνταλου και Ολιβέιρα που σήμερα δεν αγωνίστηκαν, πρόκειται να μοιράσουν πολύ πόνο. Αν σκεφτούμε ότι από αυτή την πολύ καλή αμυντική διάταξη της ΑΕΚ απουσίασε σήμερα ο Βράνιες και ότι πίσω από Μπακάκη και Λόπες καιροφυλακτούν οι Παουλίνιο, Χουλτ και Βασιλαντωνόπουλος, ότι από το κέντρο απουσιάζει και ο τραυματίας Γαλανόπουλος ενώ περιμένει το… παρασύνθημα για να… μπουκάρει και ο Σαμπανάτζοβιτς που έπαιξε ελάχιστα σήμερα, ότι στην επίθεση μπορούν να πάρουν θέση ανά πάσα στιγμή ο Βέρντε (κι αυτός έπαιξε σήμερα για 40'), ο Αλμπάνης και ο Κλωναρίδης, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η ΑΕΚ και μαθηματικά εξέρχεται από το σκοτεινό τούνελ που είχε βρεθεί από το περασμένο καλοκαίρι και ότι στα επερχόμενα πλέι οφ μας περιμένουν πολλές εκπλήξεις, τώρα μάλιστα που αναμένεται και η δεδομένη τιμωρία του ΠΑΟΚ με αφαίρεση βαθμών (αντί του υποβιβασμού που θα έπρεπε να του επιβληθεί).

Στο αγωνιστικό μέρος, όσο επέτρεψε ο Σιδηρόπουλος με την τρικυμία εν κρανίω που τον είχε καταλάβει να παιχτεί ποδόσφαιρο, η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο διατήρησε την πρωτοβουλία των κινήσεων, έκανε ευκαιρίες, όπως στο 6' με την κεφαλιά του Αραούχο από κόρνερ του Λόπες, όπου ο Κιβρακίδης απομάκρυνε πάνω στην γραμμή και στο 13' που από το ανέβασμα του Λόπες και την σέντρα του ο Αραούχο με κεφαλιά έστειλε την μπάλα άουτ. Μετά το 20λεπτο, ο Ατρόμητος προσπάθησε να ισορροπήσει το ματς ανεβάζοντας πιο ψηλά τις γραμμές του αλλά απείλησε ελάχιστα και ουσιαστικά σε μια περίπτωση, όταν από κόρνερ του Ενσικουλού ο Μπακάκης με κεφαλιά προς τα πίσω παραλίγο να πετύχει αυτογκόλ. Κάπου εκεί ο Καρέρα εκνευρίστηκε και άρχισε να κάνει συνεχώς παρατηρήσεις στους παίκτες του με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να αφυπνιστεί και να φτάσει σε δύο ακόμα ευκαιρίες. Στο 20', όταν από σέντρα του Λιβάγια και κεφαλιά του Σιμάνσκι η μπάλα κόντραρε σε αντίπαλο, έγλυψε και το δοκάρι και έφυγε για λίγο κόρνερ και στο 30', όταν ο Λιβάγια πάσαρε παράλληλα, ο Αραούχο άφησε πανέξυπνα αλλά ο Σιμάνσκι πλάσε για λίγο άουτ.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Μάσιμο Καρέρα έκανε την πρώτη του αλλαγή, βγάζοντας τον Αραούχο και βάζοντας τον Βέρντε, που πήγε δίπλα στον Λιβάγια. Πάντως, την πρώτη ευκαιρία του δεύτερου μέρους την είχε ο Ατρόμητος, όταν στο 54' υπήρξε ολιγωρία στην κιτρινόμαυρη άμυνα, ο Ανδρούτσος σέντραρε αλλά η κεφαλιά του Γιακουμάκη ευτυχώς έφυγε λίγο άουτ. Από το 55' και μετά η ΑΕΚ άρχισε πάλι να ανεβαίνει αγωνιστικά και στο 59' ο Λόπες παίρνει την πλευρά από αριστερά, πατάει περιοχή και δέχεται μαρκάρισμα από τον Γούτα, με τον Σιδηρόπουλο να βγάζει κίτρινη κάρτα στον παίκτη της ΑΕΚ για θέατρο! Την φάση τσέκαρε και ο Παπαπέτρου από το VAR και δεν διαπίστωσε παράβαση. Η ΑΕΚ συνέχισε να επιτίθεται και στο 63' απείλησε με τον Βέρντε χωρίς επιτυχία, αλλά στο 65'  Βέρντε πάτησε όμορφα στον Σιμάνσκι, ο Πολωνός έκανε μια εξαιρετική σέντρα και ο Κρίστιτσιτς που τρύπωσε έξυπνα στην περιοχή σαν κρυφός κυνηγός με καρφωτή κεφαλιά κάνει το 0-1 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Στο 69' η ΑΕΚ, που πια είχε κλείσει στο μισό γήπεδο τον Ατρόμητο, έφτασε κοντά στο δεύτερο γκολ με ένα εξαιρετικό σουτ του Μπακάκη που απέκρουσε δύσκολα ο Μέγιερι. Στο 82' υπήρξε μια δύσκολη στιγμή για την ΑΕΚ, όταν σε μια εκτέλεση φάουλ ο Στρούγγης βρέθηκε απέναντι από τον Μπάρκα βγαίνοντας στην πλάτη της κιτρινόμαυρης άμυνας (πατατράκ που είχε καιρό να το πάθει η άμυνα του Καρέρα), αλλά ευτυχώς πλάσαρε άουτ. Στο 85' ο Καρέρα αντικατέστησε τον Σιμάνσκι με τον Σαμπανάτζοβιτς για να φρεσκάρει την μεσαία του γραμμή. Στο 89' η ΑΕΚ σκόραρε με τον Λιβάγια αλλά το γκολ ακυρώθηκε σαν οφσάιντ, με τα ριπλέι που δόθηκαν από την ΕΡΤ να μη βρίσκονται στην ευθεία. Και στα δύο ριπλέι ο Λιβάγια -αν είναι- είναι οριακά οφσάιντ. Ο Σιδηρόπουλος έδωσε 6' καθυστερήσεις και στο 94' ο Μέγερι πραγματοποίησε μια μεγάλη επέμβαση αποσοβώντας σίγουρο γκολ του Αλμπάνη.

Ο Κρίστιτσιτς στο τέλος του ματς προκάλεσε την αποβολή του σκοπίμως με δεύτερη κίτρινη κάρτα γιατί αλλιώς συμπλήρωνε 7 κίτρινες με αυτή που δέχθηκε στο πρώτο ημίχρονο και θα έχανε δυο ματς πρωταθλήματος, με Παναθηναϊκό και Άρη, ενώ τώρα δεν θα παίξει την Τετάρτη με τον Παναιτωλικό για το Κύπελλο.

Ατρόμητος: Μέγιερι, Κιβρακίδης, Γούτας, Στρούγγης, Κατράνης, Χαρίσης, Ανδρούτσος (71’ Βέλλιος), Μπουσούλατζιτς (71’ Ούμπιδες), Νταβιώτης (75’ Ντε Πο), Ενσικουλού, Γιακουμάκης.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας, Μπακάκης, Λόπες, Κρίστιτσιτς, Σιμόες, Σιμάνσκι (85’ Σαμπανάτζοβιτς), Λιβάγια (90’+1 Αλμπάνης), Αραούχο (52’ Βέρντε).