Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Η διαφορετικότητα του να είσαι ΑΕΚ

Εκεί, κατά τον Δεκέμβρη, μας έλεγαν οι γνωστοί παντογνώστες πως η ΑΕΚ φέτος θα έχει ανταγωνιστές για την είσοδό της στην εξάδα των πλέι οφ τον Παναθηναϊκό, τον Άρη, τον ΟΦΗ,  τον Ατρόμητο, τη Λάρισα και την Ξάνθη! Ρίχνοντας μια ματιά στη βαθμολογία, μία αγωνιστική πριν το τέλος της κανονικής περιόδου, βλέπουμε την εξής κατάταξη:

1. Ολυμπιακός 63
2. ΠΑΟΚ 58
3. ΑΕΚ 50
4. Παναθηναϊκός 41
5. Άρης 34
6. ΟΦΗ 31
7. Αστέρας Τρίπολης 30
8. Ατρόμητος 29
9. Ξάνθη 29
10. Λαμία 27
11. Λάρισα 27
12. Βόλος 27
13. Παναιτωλικός 17
14. Πανιώνιος 10

Δηλαδή: από τον πρώτο… συνδιεκδικητή της 3ης θέσης Παναθηναϊκό η ΑΕΚ έχει ήδη 9 βαθμούς διαφορά. Από τον επόμενο που είναι ο Άρης, μόλις… 16 βαθμούς διαφορά. Από τον ΟΦΗ την χωρίζουν μέχρι τώρα 19 βαθμοί διαφορά. Από τον Ατρόμητο 21 βαθμοί διαφορά, όσοι και από την Ξάνθη και τέλος από την Λάρισα του Κούγια, η οποία τέθηκε ήδη εκτός διεκδίκησης της εισόδου της στην εξάδα και αντίθετα θα δώσει μάχη στα πλέι άουτ για την παραμονή της στην κατηγορία, 23 ολόκληρους βαθμούς διαφορά.

Βέβαια, υπάρχει και η διαφορά προς τα πάνω. 13 βαθμούς από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό απέχει η ΑΕΚ και 8 από τον δεύτερο ΠΑΟΚ. Και μπορεί να προσδοκά σε μείωση της διαφοράς, τουλάχιστον από τον ΠΑΟΚ, αν αποφασιστεί να εφαρμοστούν έστω και μια φορά οι νόμοι σ' αυτή την τριτοκοσμική χώρα, όμως εδώ που βρίσκεται σήμερα η ΑΕΚ το χρωστάει καθαρά στις απερίσκεπτες κινήσεις που έγιναν στα υψηλότερα κλιμάκιά της το προηγούμενο καλοκαίρι και συνεχίστηκαν μέχρι και το Νοέμβριο.

Η ΑΕΚ επέστρεψε από το χάος που βρέθηκε μόλις το τελευταίο τρίμηνο και είδε όλη η Ελλάδα αυτό που αποφεύγουν  να παραδεχτούν όσοι την τρέμουν και την επιβουλεύονται. Πως δεν γίνεται να την εξομοιώσουν ποτέ, όσες προσπάθειες κι αν καταβάλουν, με μικρομεσαίες ομάδες του πρωταθλήματος όπως δεν γίνεται και να την ταυτίσουν ποτέ με τους δύο σατανικούς κύριους αντιπάλους της που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να κρατηθούν στην επιφάνεια.

Η ΑΕΚ δεν θα γίνει ποτέ ούτε Άρης, ούτε ΟΦΗ, πόσο μάλλον Ατρόμητος, Ξάνθη ή Λάρισα. Ομάδες, δηλαδή, που σέρνονται διαχρονικά πίσω από άρματα πότε της μιας και πότε της άλλης απόχρωσης για να καταφέρνουν να επιβιώνουν. Ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που πέρασε η ΑΕΚ τη φετινή χρονιά τους έχει αφήσει να κοιτάζουν την πλάτη της από την ιλιγγιώδη απόσταση των 16 έως και 23 βαθμών. Τι άλλο να πει κανείς;   

Ευνόητο είναι πως η ΑΕΚ δεν πρόκειται να γίνει ούτε ΠΑΟΚ ποτέ, γιατί έμαθε ό,τι κατακτά να το κατακτά με την αξία της και μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, χωρίς μαφιόζικες μεθόδους τρομοκράτησης των αντιπάλων της ή ηθικά διλήμματα και εκβιασμούς των εκάστοτε κυβερνήσεων και της ίδιας της κοινωνίας, χωρίς ομάδες παραρτήματα και διαιτητές σε διατεταγμένη υπηρεσία. Και εκείνο που δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ είναι να γίνει ΑΕΚ ο ΠΑΟΚ, όσο κι αν με αυτό το όνειρο κοιμούνται και ξυπνάνε στην συμπρωτεύουσα. Χρειάζονται να φάνε πολλά καρβέλια, για να πετύχουν να προσεγγίσει μια μικρομεσαία ομάδα της σειράς, με ελάχιστες διακρίσεις στην ιστορία της κι από αυτές οι περισσότερες μαϊμουδένιες, όπως είναι ο ΠΑΟΚ, την ολόλαμπρη ιστορία της ΑΕΚ που είναι γεμάτη τίμιους τίτλους και πεντακάθαρες διακρίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Κι αυτό μόνο να το ονειρεύονται τους είναι μπορετό.

Όσο για τον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ δεν θα ήθελε ποτέ, ούτε στους χειρότερους εφιάλτες της να του μοιάσει και να μετατραπεί στο πιο μισητό σωματείο που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα. Για να αναφερθεί εκτενώς κανείς σε όλα τα πεπραγμένα των απατεωνίσκων του λιμανιού τα τελευταία 30 χρόνια, δεν θα έφτανε ούτε δωδεκάτομη εγκυκλοπαίδεια. Όποιο βόθρο και όποιο υπόνομο κι αν ανοίξεις στη χώρα μας θα σε πνίξει η χαρακτηριστική βρώμα του χαλασμένου γαύρου. Η ΑΕΚ τέτοιους τίτλους και τέτοια καταξίωση, τους την χαρίζει και να την χαίρονται. Δεν υπάρχει γωνιά του πλανήτη που να μην είναι ταυτισμένη η έννοια της λαμογιάς με το όνομα του Ολυμπιακού και των ιδιοκτητών-διοικούντων του.

Τελευταίο στη σύγκριση άφησα εσκεμμένα τον φουκαρά τον Παναθηναϊκό. Τι σύγκριση να κάνεις μαζί του; Αν την επιχειρήσεις με τον Παναθηναϊκό της τελευταίας δεκαετίας, μόνο οίκτο μπορείς να νιώσεις και αμέσως ξεπηδάνε αυθόρμητα από μέσα σου λόγια παρηγοριάς γα τη δυστυχία που βιώνει. Από την άλλη, αν πας λίγο πιο πίσω και θυμηθείς τι ακριβώς πρεσβεύει ο Παναθηναϊκός για το ελληνικό ποδόσφαιρο θα σου περισσέψει η οργή και η αηδία. Επειδή όμως σαν λαός έχουμε το ελάττωμα να διαθέτουμε κοντή μνήμη, αυτά τα συναισθήματα μάλλον αφορούν όσους έχουν μια κάποια ηλικία και έχουν ζήσει στο πετσί τους την… αλτρουιστική δράση της πράσινης συμμορίας επί εποχής διοίκησης της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Εκεί να δουν οι νεώτεροι πώς είναι η αληθινή δράση με… περίστροφα στους αγωνιστικούς χώρους, ομάδες δορυφόρους, χεσμένους διαιτητές, εκβιασμούς, απειλές, χειροδικίες, δωροδοκίες και άλλα ευγενή σπορ που βοήθησαν προς την κατεύθυνση να αναδείξουν τον Παναθηναϊκό σε δυνάστη του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και σε.. πρέσβη του στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Και τώρα μένει να αναρωτηθεί κανείς αν είναι πρέπον να επιχαίρει με τη δυστυχία ενός κατ' ευφημισμόν -πλέον- αξιόμαχου αντιπάλου και ταυτόχρονα να δικαιώνεται βλέποντας να βρίσκει εφαρμογή η σοφή ρήση του θυμόσοφου λαού μας ότι όλα εδώ πληρώνονται ή να θλίβεται για το κατάντημα μιας ομάδας που κάποτε θεωρούνταν ισάξια και ανταγωνιστική, τουλάχιστον μέσα στα γήπεδα.

Η ΑΕΚ, όσα και να περάσει, ό,τι και να της συμβεί, θα τον βρίσκει πάντα τον δρόμο της. Είναι γραμμένο να ξεχωρίζει κάποιος όταν είναι διαφορετικός. Όταν παλεύει με τιμή για την κατάκτηση της κορυφής και της δόξας. Όταν δεν σέρνεται στις λάσπες, δεν γλείφει και δεν τραμπουκίζει για να καταφέρνει να διακριθεί. Κι αυτό δεν μπορεί κανείς να μη της το αναγνωρίσει. Σύσσωμη η κοινωνία έχει αηδιάσει από τα όσα συμβαίνουν καθημερινά στο ταλαίπωρο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ΑΕΚ είναι ταγμένη να στέκεται μπροστάρισσα και να κρατάει ψηλά το λάβαρο της ηθικής και του έντιμου αγώνα ενάντια στη σήψη και στη διαφθορά και να συμβάλει στην κάθαρση. Ακόμα κι όταν ξέρει πως για να το πετύχει αυτό, το τίμημα που θα πληρώσει θα είναι μεγάλο. Αλλά όποιος γίνεται ΑΕΚ το κάνει ακριβώς γι' αυτό το διαφορετικό που πρεσβεύει τούτη η ομάδα με τα κιτρινόμαυρα και τον Δικέφαλο Αετό στο στήθος…