Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Η ΑΕΚ πάτησε το... σκαλάκι Παναθηναϊκός 1-0 συνεχίζοντας το ανέβασμά της και τον άφησε 7 βαθμούς πίσω - Σα να μην πέρασε μια μέρα!

Ο μπαμπάς σε δράση τότε και τώρα. Απρίλιος 2018,
Φεβρουάριος 2020. Σα να μην πέρασε μια μέρα!

Η ΑΕΚ χτες στο ΟΑΚΑ κέρδισε τον Παναθηναϊκό με 1-0 χάρη σε ένα πανέμορφο γκολ που πέτυχε στο 8' ο Αραούχο. Η πιο πάνω πρόταση ίσως και να έμοιαζε με ανέκδοτο αν τολμούσε να την γράψει ή να την πει κάποιος μόλις ένα μήνα νωρίτερα. Ακόμα καλά-καλά οι ΑΕΚτζήδες δεν έχουν συνηθίσει στη σκέψη πως το αγαπημένο παιδί της κιτρινόμαυρης εξέδρας, ο Απάτσι, ο Ελ Τσίνο, ο Κινέζος τους, ο Σέρτζιο Αραούχο, φοράει πάλι τα κιτρινόμαυρα με τον Δικέφαλο Αετό στο στήθος και πως άνοιξε μάλιστα καινούριο λογαριασμό με καταθέσεις σε γκολ στα δίχτυα των αντιπάλων της Ένωσης. Το πρώτο του γκολ σ' αυτή την επιστροφή έμελλε να το πετύχει στην ίδια ομάδα που πέτυχε και το τελευταίο του, την προηγούμενη φορά που αγωνιζόταν στην ΑΕΚ. Και μάλιστα σε εκείνο το παιχνίδι, το αποχαιρετιστήριο, είχε πετύχει 2 γκολ εναντίον του Παναθηναϊκού. Επίσης, με αυτό το γκολ η ΑΕΚ πέτυχε την πρώτη της νίκη σε ντέρμπι ύστερα από 13 παιχνίδια στα οποία είχε στερηθεί τη χαρά της κατάκτησης των τριών βαθμών. Δείγμα κι αυτό πως όλα αλλάζουν στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο. Η ΑΕΚ βρίσκεται ήδη στον δρόμο της επιστροφής προς την κανονικότητα. Μια κανονικότητα που την καθιστούσε πάντα κυρίαρχη και άμεση διεκδικήτρια κάθε εγχώριου τίτλου, αλλά και μια αξιοπρεπέστατη παρουσία στα ευρωπαϊκά σαλόνια ανάμεσα στα γνωστότερα κλαμπ της Ευρώπης.

Η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή διαθέτει μια σταθερή διοίκηση με έναν ηγέτη σοβαρό και μετρημένο, έναν προπονητή που δείχνει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε πρωτομάστορας της αναγέννησης του ιστορικού Δικεφάλου, έναν τεχνικό διευθυντή άριστο γνώστη της ποδοσφαιρικής αγοράς αλλά και με ικανότητα στην οργάνωση του ποδοσφαιρικού τμήματος, σύντομα θα διαθέτει ένα μεγαλοπρεπές ιδιόκτητο γήπεδο απαλλαγμένο μάλιστα από χρέη, ενώ και στο έμψυχο υλικό της διαθέτει ποδοσφαιριστές μεταξύ των οποίων υπάρχουν μερικοί που τους ζηλεύουν όλοι οι αντίπαλοί της και ξερογλείφονται για να τους αποκτήσουν αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες. Μπάρκας, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Μάνταλος, Λιβάγια, Ολιβέιρα και Αραούχο αποτελούν αναμφίβολα τα κορυφαία ονόματα που θα μπορούσαν να σταθούν με άνεση σε όλες τις μεγάλες ελληνικές ομάδες αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές. Ακολουθούν αρκετοί παίκτες, που κάποιοι από αυτούς αμφισβητήθηκαν έντονα τους προηγούμενους μήνες, αλλά τον τελευταίο καιρό και μετά την έλευση του Καρέρα στον πάγκο της ΑΕΚ, η βελτίωσή τους είναι θεαματική και έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο του προπονητή τους όσο και των φιλάθλων της ομάδας. Τσιντώτας, Μπακάκης, Παουλίνιο, Λόπες, Χουλτ, Οικονόμου, Σβάρνας, Κρίστιτσιτς, Σιμόες, Σαμπανάτζοβιτς, Βέρντε, Αλμπάνης και Κλωναρίδης βρίσκονται σε διαρκώς αυξανόμενη αγωνιστική άνοδο. Έχει αυξηθεί η αυτοπεποίθησή τους και παρουσιάζουν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που είχαν δείξει στο προηγούμενο, μαύρο για την Ένωση, εξάμηνο. Επίσης εξαιρετική επιλογή έχει αποδειχτεί ο νεοαποκτηθείς Σιμάνσκι ενώ αναμένεται και η επιστροφή του Γαλανόπουλου από τον τραυματισμό του, αλλά δειλά-δειλά βλέπουμε και κάποιους παίκτες που είχαν μηδενική αγωνιστική παρουσία να αρχίζουν να παίζουν και να δείχνουν τις ικανότητές τους, όπως ο Βασιλαντωνόπουλος και ο προερχόμενος από την Κ19 νεαρός Χριστόπουλος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΑΕΚ δεν χρειάζεται ενίσχυση το καλοκαίρι. Απαραίτητα θα πρέπει να κινηθεί για την απόκτηση πεπειραμένου στόπερ, αφού κανείς δεν γνωρίζει την τροπή που θα έχουν οι υποθέσεις δύο σημαντικών για την ΑΕΚ σήμερα ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στο κέντρο της άμυνας. Του Βράνιες κατά πρώτον, ο οποίος αγωνίζεται δανεικός από την Άντερλεχτ και θα γίνει προσπάθεια απόκτησής του με μεταγραφή ή ανανέωσης του δανεισμού του και του Τσιγκρίνσκι, το συμβόλαιο του οποίου λήγει και αποτελεί ερώτημα αν θα ανανεωθεί, λόγω των συχνών προβλημάτων που αντιμετωπίζει με τους τραυματισμούς. Σημαντικό ρόλο θα παίξει στην απόφαση που θα παρθεί και η επιθυμία του παίκτη. Αν δηλαδή θα αποδεχτεί να παραμείνει για άλλον ένα χρόνο με μειωμένες αυτή τη φορά αποδοχές και με την παραδοχή ότι δεν πρόκειται να αποτελεί βασική λύση για την αμυντική γραμμή της ΑΕΚ. Επίσης ίσως χρειαστεί ενίσχυση στα πλάγια μπακ η Ένωση αφού είναι επίσης θολό το τοπίο με την παραμονή του Χουλτ, του οποίου το συμβόλαιο λήγει επίσης το ερχόμενο καλοκαίρι. Θα εξεταστεί ακόμα η απόκτηση ενός αμυντικού χαφ με διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα των Σιμόες, Κρίστιτσιτς, Γαλανόπουλου, Σιμάνσκι και Σαμπανάτζοβιτς κι αυτό ίσως σηματοδοτήσει την αποχώρηση του Πορτογάλου ή την πώληση -αν έρθει πρόταση- του Έλληνα μέσου. Ανοιχτό μένει και το ενδεχόμενο να αναζητηθεί αντικαταστάτης του Μάνταλου αν πουληθεί ο αρχηγός. Τέλος, η ΑΕΚ θα κινηθεί για την απόκτηση αριστερού εξτρέμ και ίσως δεύτερου σέντερ φορ πίσω από τον Αραούχο, αν φύγει με μεταγραφή το καλοκαίρι ο Ολιβέιρα.

Σε ό,τι αφορά το χτεσινό παιχνίδι δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Ο Μάσιμο Καρέρα τον είχε για πρωινό τον Γιώργο Δώνη και ως τέτοιο τον έκανε μια μπουκιά επειδή ήταν αρκετά πεινασμένος. Του έδωσε γήπεδο και συνεπώς κατοχή μπάλας που έφτασε ακόμα και στο 65% (!) κι εκείνος τσίμπησε και πίστεψε πως κοουτσάριζε την Μπαρτσελόνα σε φιλικό με τα Ταμπάχανα. Αυτοπαγιδεύτηκε, λοιπόν, και με το μέτριο υλικό που διαθέτει η ομάδα του δεν μπόρεσε ποτέ να αξιοποιήσει την εδαφική της υπεροχή αλλά ούτε και να κάνει αξιόλογες ευκαιρίες, πλην μόνο μίας. Αντίθετα η ΑΕΚ έφτασε με αξιώσεις άλλες δυο-τρεις φορές κοντά σε ένα ακόμα γκολ αλλά ο Παναθηναϊκός στάθηκε τυχερός αφού είχε σε πολύ καλή βραδιά τον Διούδη.

Η ΑΕΚ είχε να πετύχει νίκησε σε ντέρμπι από τον Απρίλιο του 2018, την χρονιά της κατάκτησης του πρωταθλήματος δηλαδή. Τότε είχε βρεθεί αντιμέτωπη και πάλι με τον Παναθηναϊκό, τον οποίο είχε νικήσει άνετα με 3-0, με τον Αραούχο να πετυχαίνει τα δύο από τα τρία γκολ της Ένωσης. Το άλλο το είχε βάλει ο Γκάλο. Έκτοτε, έφυγε ο Αραούχο και σταμάτησε ο χρόνος. Η ΑΕΚ νίκησε ξανά σε ντέρμπι μετά από 22 μήνες και, τι σύμπτωση, χάρη σε γκολ του αγαπητού… μπαμπά των αντιπάλων της Σέρτζιο Αραούχο που μόλις είχε επιστρέψει στο σπίτι του!  

Ο Καρέρα ξεκίνησε την ΑΕΚ με 4-3-3, έχοντας στο τέρμα τον Μπάρκα, δεξιά τον Μπακάκη, αριστερά τον Λόπες, στο κέντρο της άμυνας τους Βράνιες και Σβάρνα, στον άξονα τους Σμάνσκι, Κρίστιτσιτς και Μάνταλο, δεξιά στην επίθεση τον Βέρντε, αριστερά τον Λιβάγια και στην κορυφή τον Αραούχο. Στο 67' πέρασε τον Αλμπάνη στη θέση του Βέρντε, στο 77' τον Κλωναρίδη στη θέση του Αραούχο και το 85' τον Οικονόμου στη θέση του Λιβάγια γυρίζοντας ταυτόχρονα το σύστημα σε 3-5-2.  

Κορυφαίοι για την ΑΕΚ ήταν οι Μπάρκας, Βράνιες, Κρίστιτσιτς και Αραούχο.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Σβάρνας, Λόπες, Σιμάνσκι, Κρίστιτσιτς, Μάνταλος, Βέρντε (67' Αλμπάνης), Αραούχο (77' Κλωναρίδης), Λιβάγια (85' Οικονόμου).

Παναθηναϊκός: Διούδης, Γιόχανσον, Σέκενφελντ, Πούγγουρας, Χατζηθεοδωρίδης, Δώνης, Ανουάρ, Χατζηγιοβάννης (65' Ναγκί), Μπουζούκης (58' Ζαχίντ), Μπεκ, Καμπετσής (59' Μακέντα).