Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Η ΑΕΚ συνέτριψε με 4-0 τον Παναιτωλικό και πέρασε δια περιπάτου στους "4" του Κυπέλλου

Εύκολη και άνετη πρόκριση για την ΑΕΚ απόψε στο ΟΑΚΑ όπου συνέτριψε τον Παναιτωλικό με 4-0 και με συνολικό σκορ 5-1 προκρίθηκε στους "4" του Κυπέλλου.

Ο Μάσιμο Καρέρα θέλησε να δοκιμάσει σχήμα με τα τέσσερα υπερόπλα του στην ίδια εντεκάδα και έτσι ξεκίνησε με 4-3-3 και τους Μάνταλο, Λιβάγια, Αραούχο και Ολιβέιρα στην αρχική σύνθεση της ομάδας. 

Η αλήθεια είναι ότι εκ πρώτης όψεως αποδείχτηκε δυσλειτουργικό αυτό το σχήμα αφού φάνηκε να μη χωράνε και οι τέσσερις μαζί, όντας παίζοντας και σε θέσεις που δεν είναι οι φυσικές τους. Π.χ. ο Λιβάγια αναγκαζόταν να παίζει στο αριστερό άκρο και ο Αραούχο στο δεξιό ενώ ο πρώτος είναι καθαρό δεκάρι που του αρέσει να παίζει πίσω από τον φορ, ενώ ο δεύτερος είναι φουνταριστός και σε καμιά περίπτωση ακραίος.

Όλα αυτά βέβαια τα είδε ο πιο κατάλληλος για να τα δει και ασφαλώς έβγαλε τα συμπεράσματά του. Ο προπονητής της ΑΕΚ Μάσιμο Καρέρα.

Ο Νέλσον Ολιβέιρα με την επιστροφή του θυμήθηκε και την παλιά καλή του συνήθεια να στέλνει τη μπάλα στο πλεκτό όπως εκείνος ξέρει να το κάνει και με δικό του γκολ η ΑΕΚ βρέθηκε μπροστά στο σκορ μόλις στο 6'.

Ο Νέναντ Κρίστιτσιτς, που αναδείχτηκε και MVP του αγώνα, με ένα όμορφο γκολ διπλασίασε τα τέρματα της ΑΕΚ στο 37', απέβαλε το άγχος από την ομάδα του και ουσιαστικά κλείδωσε την πρόκριση.

Ο Χρήστος Αλμπάνης στο 78' έγραψε το 3-0 μετά από υπερπροσπάθεια του Αραούχο που κυνήγησε μια χαμένη μπαλιά και έκανε το γύρισμα στην περιοχή.

Και ο Μάρκο Λιβάγια στο 87' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος εκμεταλλευόμενος μια έξοχη μπαλιά του Κρίστιτσιτς έκλεισε το σκορ γράφοντας το τελικό 4-0 για την ΑΕΚ.

Ο προπονητής της ΑΕΚ πέρασε στο 60' τον Αλμπάνη στη θέση του Ολιβέιρα, στο 71' τον Σιμάνσκι στη θέση του Μάνταλου και στο 78' τον Οικονόμου στη θέση του Αραούχο γυρίζοντας ταυτόχρονα το σύστημα σε 3-5-2.

Για προημιτελικό αγώνα του Κυπέλλου που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών δεν το λες και άσχημο το τελικό αποτέλεσμα κι ας μη θάμπωσε ο Δικέφαλος με την απόδοσή του. Σκεφτείτε να θάμπωνε κιόλας.

Και σήμερα η ΑΕΚ βασίστηκε στην εξαιρετική αμυντική γραμμή της (σαν ανέκδοτο μοιάζει αν σκεφτούμε τι τραβούσε πριν από δύο περίπου μήνες η Ένωση από την κακή αμυντική της λειτουργία, που ο κάθε πικραμένος όποτε ήθελε της έβαζε γκολ) όπου δέσποζαν ο ογκόλιθος Όγκνιεν Βράνιες και ο εξαιρετικά μαχητικός και σωστός στις τοποθετήσεις του Στράτος Σβάρνας, αλλά και οι Μπακάκης και Λόπες στα άκρα της άμυνας που και σήμερα κατάπιαν αμέτρητα χιλιόμετρα. Και βέβαια, ο συνδετικός κρίκος στο όλο εγχείρημα ήταν ο Νέναντ Κρίστιτσιτς και εδώ και ένα μήνα περίπου μας δίνει την αίσθηση πως η ΑΕΚ στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου δεν έκανε τρεις αλλά τέσσερις μεταγραφές. Ο Σέρβος είναι ένας εντελώς μεταμορφωμένος προς το καλύτερο παίκτης και δικαίως σήμερα κέρδισε τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη του αγώνα. Μεγάλη βοήθεια στο κέντρο αλλά και στην άμυνα έδωσε και ο Αντρέ Σιμόες. Ο Τσιντώτας κάτω από τα δοκάρια έκανε εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποιώντας και μια δύσκολη απόκρουση στο 64' σε σουτ του Φάρλεϊ Ρόσα. Επιθετικά, ο Ολιβέιρα έκανε και πάλι αυτό που ξέρει πολύ καλά να κάνει, ο Αραούχο είχε ένα σύνθετο ρόλο να υπηρετήσει με αυξημένα μάλιστα… αμυντικά καθήκοντα στα οποία ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ο Λιβάγια πελάγωσε λίγο αλλά αν και έξω από τα νερά του είχε κάποιες ωραίες ενέργειες και ο Μάνταλος, στη φυσική του θέση έκανε αρκετή αθόρυβη δουλειά που ίσως δεν έγινε ορατή με την πρώτη ματιά πρόσφερε όμως ουσία και υπηρέτησε και αυτός πιστά το πλάνο του προπονητή του. Ο Αλμπάνης ερχόμενος από τον πάγκο σκόραρε και πάλι κι αυτό λέει πολλά για την αξία του νεαρού επιθετικού. Ο Σιμάνσκι έδωσε νέα πνοή και μπόλικες ανάσες στο κουρασμένο κέντρο και ο Οικονόμου συνέβαλε να σφίξει η άμυνα ακόμα περισσότερο και να σηκώσει απαγορευτικό στους επιθετικούς του Παναιτωλικού.     

ΑΕΚ: Τσιντώτας, Μπακάκης, Βράνιες, Σβάρνας, Λόπες, Κρίστιτσιτς, Σιμόες, Μάνταλος (71' Σιμάνσκι), Αραούχο (78' Οικονόμου), Ολιβέιρα (60' Αλμπάνης), Λιβάγια.

Παναιτωλικός: Κνετ, Σιέστεντ, Μαρσιάλ, Μαλής, Κέβιν Γκαρσία, Ταιγγάρας, Ταχάρ (72' Άλβαρεζ), Μιμίτο, Ντουάρτε, Φυτόπουλος (64' Φάρλεϊ Ρόσα), Μπαΐροβιτς (68' Μουνιέ).