Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Δίκαιη μοιρασιά στην Αγιά Σοφιά ΑΕΚ-Άγιαξ 1-1

Ένα απόλυτα ισορροπημένο παιχνίδι είδαμε απόψε στην Αγιά Σοφιά όπου οι δύο ομάδες είχαν από ένα ημίχρονο κατά το οποίο σημείωσαν και από ένα γκολ φτάνοντας σε ένα δίκαιο (παρά κάτι) ισόπαλο αποτέλεσμα. Και λέω δίκαιο παρά κάτι γιατί η ευκαιρία του Γιόνσον στο 91' θεωρείται κάτι παραπάνω από κλασσική. Αυτό το γκολ δεν χάνεται με τίποτα. Κι όμως, ο Δανός κατάφερε να το χάσει κάνοντας εκείνο το μοιραίο μισό βήμα παραπάνω. Αν είχε πλασάρει μισό βήμα νωρίτερα η μπάλα θα είχε πάει στα δίχτυα και τώρα θα μιλάγαμε για μια πολύ μεγάλη νίκη και για μια ΑΕΚ φαβορί για την κατάληψη της μίας από τις δύο θέσεις της βαθμολογίας που οδηγούν στην επόμενη φάση του Europa League.

Ο Άγιαξ προηγήθηκε με πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ο Πινέδα μαρκάροντας με τα χέρια από πίσω τον Μπερχβάιν και το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει ο ίδιος παίκτης ανοίγοντας το σκορ για τον Άγιαξ. Η ΑΕΚ ισοφάρισε με κεφαλιά του Βίντα στο 74' ύστερα από εξαιρετική σέντρα του Άμραμπατ από δεξιά με το αριστερό πόδι.

Η ΑΕΚ, μετά και την ισοπαλία στο άλλο ματς του ομίλου μεταξύ Μαρσέιγ-Μπράιτον 2-2, παρέμεινε πρώτη στον όμιλό της με 4 βαθμούς και 4-3 τέρματα. Στη δεύτερη θέση ακολουθούν με 2 βαθμούς έκαστος ο Άγιαξ με 4-4 τέρματα και η Μαρσέιγ με 5-5 τέρματα και τελευταία είναι η Μπράιτον με 1 βαθμό και 4-5 τέρματα.

Στάνκοβιτς 9: Ο κορυφαίος και MVP του αγώνα. Έκανε μία πραγματικά ευρωπαϊκή εμφάνιση και έσωσε την ΑΕΚ σε 4 περιπτώσεις.

Σιντιμπέ 7: Έκανε καλό πρώτο ημίχρονο με διαρκή ανεβάσματα ενώ και στα αμυντικά του καθήκοντα ήταν πολύ καλός. Εντύπωση έκαναν το τρεξίματά του στα οποία δεν μας είχε συνηθίσει. Στο δεύτερο μέρος κουράστηκε και αντικαταστάθηκε.

Χατζισαφί 6: Ο γνωστός φιλότιμος Χατζισαφί αλλά με φανερή την κούραση στο σώμα του. Είχε την πλευρά μαζί με τον Γκατσίνοβτς αλλά και οι δύο δεν κατάφεραν να γίνουν απειλητικοί. Αντικαταστάθηκε κι αυτός.

Βίντα 8: Δεν ήταν στο 100% έτοιμος για ένα τέτοιο ματς. Παρόλα αυτά υπερέβαλλε εαυτόν και ήταν πολύτιμος ενώ πέτυχε και το γκολ της ισοφάρισης.

Μουκουντί 9: Μεγάλη εμφάνιση. Βρισκόταν παντού, έκοβε, μοίραζε, έπαιρνε κεφαλιές αναχαίτιζε επιθέσεις. Με δυο λόγια καταπληκτικός!

Σιμάνσκι 8: Σπουδαία εμφάνιση και από τον Πολωνό. Όργωσε το γήπεδο και βρισκόταν σχεδόν πάντα ένα βήμα μπροστά από τους αντιπάλους του.

Πινέδα 6: Δεν του πήγε το παιχνίδι. Δυσκολευόταν να βγάλει την ομάδα μπροστά, έκανε κάποια αβίαστα λάθη, έκανε το πέναλτι που η ΑΕΚ δέχτηκε το 0-1 και γενικά έδειχνε κουρασμένος γι' αυτό και αντικαταστάθηκε.  

Γκατσίνοβιτς 5: Ο χειρότερος της ΑΕΚ για ένα ακόμα παιχνίδι. Δεν είναι σε φόρμα και ίσως είναι καλό να μείνει για λίγο εκτός 11άδας.

Άμραμπατ 9: Πήρε πάνω του όλη τη δεξιά πλευρά. Αγωνίστηκε αδιάκοπα 97'. Δεν του έπαιρνε τη μπάλα αντίπαλος από τα πόδια ούτε με σφυριά στο κεφάλι. Έβγαλε την υπέροχη σέντρα στο κεφάλι του Βίντα στο γκολ της ισοφάρισης. Αν ο πρώτος παίκτης σου με την καλύτερη φυσική κατάσταση είναι 37 ετών, όλοι οι άλλοι πρέπει να ψαχτούν πώς θα δυναμώσουν το σώμα τους. Ο Άμραμπατ θα μπορεί να παίζει και να είναι άρχοντας και μετά τα 40!

Αραούχο 7: Πάλεψε πολύ ο Απάτσι αλλά κι αυτός βγάζει κούραση. Επίσης, δεν έλεγχε σωστά τις μακρινές μπαλιές του.

Πόνσε 4: Ποιος; Πού; Πότε; Τι έγινε εκείνος ο παικταράς που είχαμε πριν λίγα χρόνια;

Ρότα 7: Πήρε τη θέση του Σιντιμπέ στο 67' Ήταν δραστήριος, μαχητικός και πατούσε περιοχή ενώ έβγαλε καλές συνεργασίες με τον Άμραμπατ.

Ελίασον 7: Μπήκε στη θέση του Χατζισαφί στο 74' αλλά έπαιξε για ελάχιστα λεπτά αριστερό μπακ. Με την είσοδο του Μοχαμάντι πέρασε αριστερό εξτρέμ στη θέση του Γκατσίνοβιτς. Εκεί τα πήγε καλύτερα από τον Γκατσίνοβιτς και βοήθησε να γίνει η ΑΕΚ πιο επιθετική.

Γιόνσον 7: Πέρασε στη θέση του Πινέδα στο 67'. Κατάφερε να δέσει το κέντρο καλύτερα αλλά βαρύνεται με την τεράστια ευκαιρία που έχασε στο 91' ενώ είχε άλλη μία χαμένη ευκαιρία, όχι τόσο κραυγαλέα, νωρίτερα.

Μοχαμάντι 6: Πήρε τη θέση του Γκατσίνοβιτς στο 78'. Έπαιξε 19' και δεν έδωσε τίποτα ιδιαίτερο στην ΑΕΚ. Απλά κάλυψε τη θέση του, πάντα όμως με τη βοήθεια του Μουκουντί, όπως άλλωστε και ο Χατζισαφί.

Μάνταλος 6: Μπήκε στο 67' στη θέση του Πόνσε. Αν φάνηκε κάπως οφείλεται στο γεγονός ότι ο παίκτης που αντικατέστησε ήταν εντελώς άφαντος. Δεν είχε σωστές μεταβιβάσεις και σε κάποιες στιγμές που επιθετικά η ομάδα χρειαζόταν σπιρτάδα, του Μάνταλου δεν του περίσσευε.

Αλμέιδα 9: Ο Πελάδο ασχολήθηκε πολύ με το συγκεκριμένο ματς. Το είχε διαβάσει πολύ καλά κι αυτό φάνηκε σε όλες τις κινήσεις που έκανε. Με δεδομένη την ατυχία να έχει χάσει τον Γκαρσία και λίγες ώρες πριν το ματς να χάνει και τον Τσούμπερ, ε, τον λες και υποψήφιο για το Όσκαρ γκαντεμιάς. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά του βρίσκονται σε άσχημο φεγγάρι και ο Γκατσίνοβιτς και ο Πινέδα. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψιν, προσμετρώντας ότι έπαιζε με μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης κι ας μη βρίσκεται σε καλό φεγγάρι ετούτη την εποχή και έχοντας στην πλάτη και το βαρύ φορτίο από την ήττα στην Κρήτη από τον ΟΦΗ για το πρωτάθλημα, μια χαρά το διαχειρίστηκε το ματς και κατάφερε να πάρει το καλύτερο δυνατόν για την ΑΕΚ. Και θα μπορούσε να έχει πάρει το απόλυτο αλλά δεν βρίσκεται μέσα στις φτέρνες του Γιόνσον. Μη μου πει κανείς ότι χαλάει την ΑΕΚ η ισοπαλία με τον Άγιαξ. Με λίγη προσοχή και δυο ισοπαλίες ακόμα εξασφαλίζει την Τρίτη θέση που οδηγεί στο Conference League, για να μην παραβλέψουμε και το σενάριο που λέει ότι με λίγη τύχη παραπάνω διεκδικεί με αξιώσεις και τη δεύτερη θέση που οδηγεί στην επόμενη φάση του Europa League. Αν δε οι αντίπαλοί της συνεχίζουν να φέρνουν ισοπαλίες στα μεταξύ τους ματς μη σας πω ότι διεκδικεί ακόμα και την πρώτη θέση του ομίλου της!

Ο Σλοβένος διαιτητής ήταν λίγο αυστηρός με τις κάρτες και έκανε και κάποια υποτυπώδη λάθη δίνοντας ανάποδα πλάγια ή και φάουλ αλλά σε καμία περίπτωση δεν επηρέασε το αποτέλεσμα. Τη διαιτησία του θα την χαρακτήριζα ικανοποιητική και το πέναλτι που σφύριξε σε βάρος της ΑΕΚ σωστό.

Γκολ: 30' Μπέρχβαϊν πέναλτι 0-1 - 74' Βίντα κεφαλιά 1-1.

Κίτρινες κάρτες: Βίντα (40'), Πινέδα (51'), Αραούχο (89'), Άμραμπατ (90') - Μπρόμπεϊ (54'), Σούταλο (62').

MVP: Στάνκοβιτς.

Διαιτητής: Ματέι Γιουγκ (Σλοβενία)

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ (67' Ρότα), Μουκουντί, Βίντα, Χατζισαφί (74' Ελίασον), Σιμάνσκι, Πινέδα (67' Γιόνσον), Γκατσίνοβιτς (78' Μοχαμάντι), Άμραμπατ, Αραούχο, Πόνσε (67' Μάνταλος).

Άγιαξ: Χόρτερ, Χάτο, Άβιλα, Σούταλο, Ρενς, Ταχίροβιτς (84' Φαν Ντόνγκεν), Μπερχάους, Τέιλορ, Μπερχβάιν, Μπόρχες (84' Φαν Ντεν Μπούμεν), Μπρόμπεϊ (73' Άκπομ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: