Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Επιτρέπεται να πέσει, επιβάλλεται να σηκωθεί - Η ΑΕΚ λύγισε από λάθη και κακές αποφάσεις και έχασε 3-1 από τη Μαρσέιγ

Το ποδόσφαιρο όπως το αγαπήσαμε!

Με ένα γκολ που δεν έπρεπε να μετρήσει και ένα αστείο πέναλτι ο διαιτητής Στεφάνσκι και ο VAR Κβιατκόβσκι ανάγκασαν την ΑΕΚ σε ήττα 3-1 από την Μαρσέιγ στη Μασσαλία, για την 3η αγωνιστική των ομίλων του Europa League.

Αρχικά το 1-0 του Βιτίνια έχει ξεκινήσει με ξεκάθαρο φάουλ στον Βίντα, ενώ το 3-1 έγινε μετά από αστεία υπόδειξη πέναλτι στον Άμραμπατ που δεν μάρκαρε καν!

Η ΑΕΚ στο β’ ημίχρονο μπήκε δυνατά, ισοφάρισε σε 1-1 με τον Πινέδα που έπαιζε δεξί μπακ και είχε το μομέντουμ του αγώνα, αλλά αμέσως μετά ο Στάνκοβιτς έκανε σημαντικό λάθος χάνοντας την μπάλα και κάνοντας πέναλτι που έφερε την αποβολή του και το 2-1.

H ήττα ήταν για την ΑΕΚ η πρώτη στον όμιλο, ενώ σε τρία παιχνίδια μετρά 5 πέναλτι εις βάρος της!

Επόμενο ματς τη Δευτέρα στις 19:30 με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Ματίας Αλμέιδα αποφάσισε να ξεκινήσει το ματς με τον Τσούμπερ φορ και τον Μάνταλο πίσω του σε ελεύθερο ρόλο. Με Στάνκοβιτς κάτω από τα δοκάρια, τον Σιντιμπέ δεξί μπακ, τον Χατζισαφί αριστερό, Βίντα και Μουκουντί στα στόπερ, το δίδυμο Γιόνσον - Σιμάνσκι στη μεσαία γραμμή για αμυντική ασφάλεια και τρεξίματα, με Άμραμπατ δεξιά, Πινέδα αριστερά και Τσούμπερ με τον Μάνταλο σε πιο επιθετικό ρόλο στην γραμμή κρούσης.

Η Ένωση από το ξεκίνημα επιχείρησε να χαμηλώσει τον ρυθμό και να παγώσει την Μαρσέιγ. Ανασταλτικά έδινε μεγάλο βάρος, με τους Γάλλους να δυσκολεύονται πολύ στην κυκλοφορία της μπάλας. Στο 20' ήρθε η πρώτη απειλή της Μαρσέιγ όταν ο Εντιαγέ απέφυγε με ωραία προσποίηση τον Σιμάνσκι μέσα στην περιοχή και έκανε το σουτ, αλλά ο Στάνκοβιτς βγήκε γρήγορα και τον σταμάτησε με διπλή προσπάθεια. Λίγα λεπτά πριν είχε και άλλη επέμβαση σε φάση που υποδείχθηκε οφσάιντ. Στο επόμενο λεπτό ο Άμραμπατ απέφυγε ωραία τον Χαρίτ από τα δεξιά, αλλά το σουτ που εξαπέλυσε πέρασε πλάγιο.

Η ΑΕΚ έδειχνε να έχει πρόβλημα στις πάσες στην πλάτη της άμυνάς της. Και σε μία τέτοια φάση πάλι ο Στάνκοβιτς ήταν εκεί. Στο 23' λοιπόν ο Εντιαγέ βγήκε σε θέση για γκολ, αλλά ο πορτιέρο της Ένωσης απέκρουσε ξανά. Τρία λεπτά μετά η ΑΕΚ είχε φάουλ σε πολύ καλή θέση, αλλά η κακή εκτέλεση του Χατζισαφί έστειλε την μπάλα άουτ.

Στο 27' όμως η Μαρσέιγ άνοιξε το σκορ. Ξανά κάθετη στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ, όπου πετάχτηκε ο Κλος. Αυτός έκανε το γύρισμα στον Βιτίνια και αυτός από κοντά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Ωστόσο, για να ξεμαρκαριστεί ο Βιτίνια γκρέμισε τον Βίντα βγάζοντάς τον εκτός φάσης, αλλά διαιτητής και VAR δεν έδωσαν τίποτε σε μία καθαρή φάση!

Έτσι, με αυτή τη φάση και το γκολ, άλλαξαν τα δεδομένα του αγώνα. Όμως η ΑΕΚ πλήρωσε ξανά μία φάση στην πλάτη της άμυνας της. Στο 33'είχαμε εκτέλεση φάουλ από τα αριστερά, ο Μουκουντί έπιασε την κεφαλιά και η μπάλα πέρασε άουτ. Στο 37' ο Κοντογκμπιά έπιασε την κεφαλιά και ο Μπεμπά με το μηρό έστειλε την μπάλα προς την εστία, αλλά ο Χατζισαφί απομάκρυνε λίγο πριν περάσει η μπάλα την γραμμή. Λίγο πριν τελειώσει το ημίχρονο ο Χατζισαφί που είχε προβλήματα αμυντικά τραυματίστηκε και έγινε αλλαγή από τον Μοχαμάντι. Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων Βίντα-Πινέδα και Τσούμπερ συνεργάστηκαν άψογα εντός περιοχής, ο Ελβετός σκόραρε αλλά το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Σε μία υπέροχη συνεργασία για την ΑΕΚ που δυστυχώς δεν μετουσιώθηκε σε γκολ στο όριο.

Το β' ημίχρονο άρχισε με νέα αλλαγή για την ΑΕΚ. Ο Πόνσε πέρασε στον αγωνιστικό χώρο αντί του Σιντιμπέ. Αυτό σημαίνει ότι Πινέδα πήγε ως δεξί μπακ στο δεύτερο μέρος. Ο Τσούμπερ ήταν στο αριστερό άκρο της επίθεσης και ο Μάνταλος παρέμενε πίσω από τον φορ. Στο 53' όμως ήρθε η δικαίωση για την ΑΕΚ! Η Ένωση ισοφάρισε με τον Πινέδα που έτρεξε από το δεξί άκρο της άμυνας στην περιοχή. Ο Μάνταλος έκανε το γύρισμα από τα αριστερά στον Μεξικανό, που αρχικά έκανε τσαφ, αλλά του βγήκε σε κοντρόλ και με ωραίο τελείωμα έκανε το 1-1! H AEK μπήκε δυνατά στο δεύτερο μέρος, πίεσε ψηλά και δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στη Μαρσέιγ.

Όμως στο 57' έγινε το απροσδόκητο. Η Μαρσέιγ κέρδισε πέναλτι μετά από λάθος του Στάνκοβιτς. Ο Αυστριακός έδωσε την πάσα στον Βιτίνια και στη συνέχεια ανέτρεψε τον Πορτογάλο φορ. Ο διαιτητής αρχικά έδωσε κίτρινη στον Στάνκοβιτς, όμως αφού είδε τη φάση στο VAR τον απέβαλε με κόκκινη. Έτσι μπήκε ο Αθανασιάδης αντί του Μάνταλου. Έτσι στο 60' ο Χαρίτ νίκησε τον Αθανασιάδη και η Μαρσέιγ ανέκτησε το προβάδισμα στο σκορ με 2-1. Το 4ο πέναλτι εις βάρος της ΑΕΚ σε τρία ματς στον όμιλο!

Προφανώς και το λάθος του Στάνκοβιτς άλλαξε τα δεδομένα, σε ένα σημείο που η ΑΕΚ είχε μόλις ισοφαρίσει και παρουσίαζε πολύ καλή εικόνα. Τώρα έπρεπε να αντιδράσει με παίκτη λιγότερο! Στο 68' σε μία ανύποπτη φάση η Μαρσέιγ κέρδισε νέο πέναλτι σε μαρκάρισμα του Άμραμπατ στον Χαρίτ, σε ένα πολύ σοφτ μαρκάρισμα με υπερβολικό πέσιμο του παίκτη των γηπεδούχων. Διαιτητής και VAR συμφώνησαν ξανά παράλογα ότι είναι πέναλτι και ο Βερτού στο 69' κέρδισε τον Αθανασιάδη για το 3-1. Στο 75' είχαμε διπλή αλλαγή για την ΑΕΚ. Γαλανόπουλος και Ελίασον στον αγωνιστικό χώρο αντί των Σιμάνσκι και Άμραμπατ, ενώ ο Γκατούζο έβαλε Ομπαμεγιάνγκ και Σαρ.

Στο 80' σε πλασέ του Ισμαΐλα Σαρ, ο Αθανασιάδης με ωραία απόκρουση τον σταμάτησε. Ένα λεπτά μετά ο Ομπαμεγιάνγκ δοκίμασε το σουτ μέσα από την περιοχή, ο Αθανασιάδης επενέβη ξανά και απομάκρυνε.

Η Μαρσέιγ στα τελευταία λεπτά πίεσε και για άλλα γκολ, αλλά δεν τα κατάφερε.

Ωστόσο, η ζημιά είχε γίνει για την ΑΕΚ που έχασε και τώρα πρέπει να πάρει τους βαθμούς που χρειάζεται εντός έδρας απέναντι σε Μαρσέιγ και Μπράιτον.

Μαρσέιγ - ΑΕΚ 3-1

Γκολ: 27' Βιτίνια σουτ 1-0, 53' Πινέδα σουτ 1-1, 60' Χαρίτ πέναλτι 2-1, 69' Βερτού πέναλτι 3-1.

Κίτρινες κάρτες: Μπαλέρντι (33') - Σιντιμπέ (12'), Άμραμπατ (68'), Γιόνσον (83').

Κόκκινες κάρτες: Στάνκοβιτς (57').

MVP: Ορμπελίν Πινέδα.

Διαιτητής 2: Στεφάνσκι (Πολωνία).

Μαρσέιγ (Τζενάρο Γκατούζο): Μπλάνκο, Κλος (88' Ναντίρ), Μπεμπά, Μπαλέρντι (88' Μεϊτέ), Λόντι, Κοντογκμπιά, Ρονζιέ, Χαρίτ (75' Σαρ), Βερτού (88' Μουρίγιο), Εντιαγέ, Βιτίνια (75' Ομπαμεγιάνγκ).

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ (46' Πόνσε), Μουκουντί, Βίντα, Χατζισαφί (44' λ.τρ. Μοχαμάντι), Γιόνσον, Σιμάνσκι (75' Γαλανόπουλος), Πινέδα, Μάνταλος (59' Αθανασιάδης), Άμραμπατ (75' Ελίασον), Τσούμπερ.

Κριτική

Στάνκοβιτς 2: Ήταν εξαιρετικός στο πρώτο ημίχρονο και κράτησε την ΑΕΚ όρθια σε τρεις φάσεις. Όμως ήταν και ο μοιραίος παίκτης, καθώς την άφησε με δέκα παίκτες αλλά και με πέναλτι στην πλάτη της από το πουθενά.

Σιντιμπέ 4: Παρόλο που πήρε πολλές μπάλες από την πλευρά του και προσπάθησε να πάρει και επιθετικές πρωτοβουλίες δεν ήταν σε καλή βραδιά. Ανασταλτικά αντιμετώπισε αρκετά ζητήματα στο πρώτο ημίχρονο και φορτώθηκε και με κάρτα. Ίσως γι' αυτό αντικαταστάθηκε τόσο νωρίς.

Βίντα 6: Στην φάση του πρώτου γκολ της Μαρσέιγ του γίνεται πεντακάθαρο επιθετικό φάουλ. Μέχρι εκείνο το σημείο ήταν καλός, αλλά χρειάστηκε από εκεί και πέρα χρόνο μέσα στο ματς, για να μπορέσει να καθαρίσει το μυαλό του και να ηρεμήσει. Ανέβηκε πάντως κάπως στο δεύτερο ημίχρονο.

Μουκουντί 6: Στο πρώτο ημίχρονο έβγαλε κάποιες εξαιρετικά καθοριστικές άμυνες. Ήταν εκτός θέσης στην φάση του γκολ του Βιτίνια. Επίσης υπήρχαν και κάποιες φάσεις τις οποίες δεν διαχειρίστηκε καλά. Κυρίως το έκανε βιαστικά. Στο δεύτερο ημίχρονο ήταν πιο σωστός αλλά και πάλι με κάποιες λανθασμένες τοποθετήσεις.

Χατζισαφί 3: Μετά την κακή του εμφάνιση στην Τρίπολη χτες δεν έπρεπε να παίξει. Ήταν κουρασμένος. Δεν ήταν καλό βράδυ για τον Ιρανό μπακ. Δεν πατούσε καθόλου καλά και οι Γάλλοι χτυπούσαν συνεχώς από την πλευρά του. Δεν είχε σωστές αντιδράσεις και θέσεις. Και τελικά έφυγε και τραυματίας πριν από την ανάπαυλα.

Γιόνσον 6: Έδωσε πολλές μάχες στο ανασταλτικό κομμάτι και είχε και τις οδηγίες να καλύπτει και στα άκρα δίνοντας βοήθειες. Ξόδεψε πολλές δυνάμεις και ίσως γι' αυτό με την μπάλα στα πόδια του δεν είχε τόσο καθαρό μυαλό.

Σιμάνσκι 6: Κάτι περίπου αντίστοιχο με την περίπτωση του Γιόνσον, έγινε και με τον Σιμάνσκι. Και αυτός χρειάστηκε να τρέξει πολύ για να καλύψει χώρους στο πρώτο ημίχρονο. Και γι' αυτό και δυσκολεύτηκε αρκετά να βοηθήσει ως προς την ανάπτυξη του παιχνιδιού

Πινέδα 8: Μυστήρια πράγματα με αυτόν τον παίκτη. Σ' ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο, με εξαίρεση την κάθετη που έδωσε στο ακυρωθέν γκολ του Τσούμπερ, δεν κατάφερε να βοηθήσει σχεδόν καθόλου στο κομμάτι της δημιουργίας, παίζοντας στα χαφ. Εκεί δηλαδή που η ΑΕΚ τον χρειάζεται περισσότερο. Στο δεύτερο ημίχρονο που έπαιξε ως… δεξί μπακ, έβαλε γκολάρα, ήταν καλός μέχρι να μείνει η ΑΕΚ με δέκα παίκτες και γενικώς το πάλεψε.

Μάνταλος 5: Έπαιξε σ' ένα ρόλο κοντά στον φορ που ήταν ο Τσούμπερ. Χρειάστηκε να διανύσει μεγάλες αποστάσεις μέσα στο ματς. Παρόλα αυτά, ακόμα και έτσι ήταν απ’ αυτούς που κρατούσαν την μπάλα. Όμως στο δεύτερο ημίχρονο, πάνω που ανέβασε πολύ την απόδοσή του και έδωσε και την ασίστ στον Πινέδα, θυσιάστηκε για να μπει ο Αθανασιάδης στην αποβολή του Στάνκοβιτς. Πάντως αυτό το αστειάκι με το να χτυπάει όλα τα φάουλ ο Μάνταλος πρέπει να σταματήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Άμραμπατ 5: Η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο προσπάθησε να κάνει πολύ παιχνίδι από την πλευρά του. Και ο Μαροκινός δεν είχε θέμα να ζητήσει και να πάρει μπάλα. Δεν είχε όμως καλές επιλογές. Το πάλεψε πάντως πολύ και έτρεξε και πάρα πολύ ξοδεύοντας ενέργεια. Χρεώνεται τον άτσαλο τρόπο με τον οποίο πάει στον αντίπαλό του στο δεύτερο πέναλτι. Βέβαια, ήταν φανερό ότι οι Γάλλοι είχαν διαβάσει πολύ καλά τον τρόπο που κινείται και τον μπλοκάρισαν κατάλληλα.

Τσούμπερ 6: Παίζοντας ως σέντερ φορ στο πρώτο ημίχρονο, έμοιαζε ουσιαστικά αποκομμένος από το παιχνίδι της ΑΕΚ. Έκανε το ιδανικό τελείωμα στην φάση που ακυρώθηκε το γκολ, χωρίς καν ο ίδιος να είναι εκτεθειμένος. Στο δεύτερο ημίχρονο παίζοντας στο αριστερό άκρο της επίθεσης πλέον, μπήκε πολύ καλά. Αλλά όταν η ΑΕΚ έμεινε με δέκα παίκτες, δεν μπόρεσε να πάρει πλέον προσπάθειες πάνω του.

Μοχαμάντι 4: Αντικατέστησε πριν το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, λόγω προβλήματος τον Χατζισαφί. Μπήκε καλά και πήρε πρωτοβουλίες από την πλευρά του. Όμως από την στιγμή που η ΑΕΚ έμεινε με δέκα παίκτες, είχε πολλά προβλήματα από την πλευρά του στο ανασταλτικό κομμάτι.

Πόνσε 3: Κάτι πήγε να αλλάξει με την είσοδό του αλλά και πάλι κινήθηκε σε ρηχά νερά. Όταν η ΑΕΚ έμεινε με παίκτη λιγότερο, χάθηκε και αυτός από το ματς καθώς δεν πήρε μπάλες.

Αθανασιάδης 7: Μπήκε στο ματς στο 57' στη θέση του Μάνταλου, κρύος και χωρίς προθέρμανση, όταν αποβλήθηκε ο Στάνκοβιτς. Και έκανε πολύ καλό ματς. Κατέβασε τα ρολά σε αρκετές και καλές ευκαιρίες της Μαρσέιγ.

Γαλανόπουλος 5: Πέρασε στο 75' στη θέση του Σιμάνσκι. Έδωσε πολλές μάχες σχεδόν μόνος του στην μεσαία γραμμή. Πάλεψε πολύ και σε προσωπικές μονομαχίες, αλλά και σε χώρους που προσπαθούσε να καλύψει.

Ελίασον 5: Αντικατέστησε στο 75' τον Άμραμπατ. Έδωσε κάπως μια μικρή ικμάδα φρεσκάδας από την στιγμή που μπήκε στο ματς. Αλλά δεν μπορούσε να κάνει και να δώσει κάτι περισσότερο.

Αλμέιδα 6: Άλλα είχε στο μυαλό του, άλλα του βγήκαν. Με τόσες κομβικές απουσίες η ΑΕΚ και ο Πελάδο προσπάθησε να κάνει και rotation εν όψη του κρίσιμου αγώνα της Δευτέρας με τον ΠΑΟΚ. Έχοντας εκτός αποστολής τους Γκαρσία, Γκατσίνοβιτς, Αραούχο και Πισάρο, αλλά και χωρίς δικαίωμα συμμετοχής τους Ζίνι και Κάλενς και με μόλις αποθεραπευμένους τους Μουκουντί και Πόνσε, ο Αλμέιδα προσπάθησε με αλχημείες να στήσει ένα ορθολογικό  σχήμα μέσα στο Βελοντρόμ και να κυνηγήσει τις πιθανότητες που του αναλογούσαν. Φυσικά δεν είχε κατά νου την απίστευτη γκάφα του Στάνκοβιτς. Και όντως, μέχρι εκείνο το σημείο η ΑΕΚ τα πήγαινε πολύ καλά. Και να σκεφτεί κανείς ότι από το αρχικό σχήμα που επέλεξε δεν του βγήκαν ούτε ο Σιντιμπέ, στο δεξιό άκρο της άμυνας, ούτε ο Χατζισαφί στο αριστερό, με αποτέλεσμα να αντικατασταθούν και οι δύο στο ημίχρονο (ο Χατζησαφί αντιμετώπισε και πρόβλημα τραυματισμού). Ίσως το μόνο λάθος του προπονητή της ΑΕΚ ήταν η χρησιμοποίηση στην αρχική εντεκάδα του Χατζισαφί, ο οποίος δεν τα είχε πάει καθόλου καλά ούτε στην Τρίπολη. Αλλά από την άλλη ο Αλμέιδα δείχνει ότι δεν εμπιστεύεται τόσο τον Μοχαμάντι για το αριστερό άκρο της άμυνας. Επίσης επέλεξε στρατηγικά να παίξει στο δεξιό άκρο της επίθεσης με τον Άμραμπατ αντί του Ελίασον που στην Τρίπολη έκανε θαύματα. Αλλά και ο Πόνσε δεν τον έχει βοηθήσει όσο θα περίμενε κανείς τον προπονητή του ο οποίος και δεν τον ξεκίνησε προτιμώντας να βάλει φορ τον Τσούμπερ που στην Τρίπολη είχε κάνει μεγάλο ματς παίζοντας πίσω από τον φορ. Αυτή η κίνηση μάλιστα έφερε σε θέση οργανωτή στη θέση του Τσούμπερ τον Μάνταλο, έναν παίκτη με γνωστές αδυναμίες στον τρόπο παιχνιδιού του και με συγκεκριμένες δυνατότητες. Τοποθετώντας τον Πινέδα μπροστά από τα δύο αμυντικά χαφ στερήθηκε και της προσφοράς του Μεξικανού στο πρώτο ημίχρονο αφού πολλά περισσότερα πρόσφερε στο δεύτερο ημίχρονο κι ας πέρασε σε θέση δεξιού μπακ. Μ' αυτά και μ' αυτά το βάρος του κέντρου έπεσε στους Γιόνσον και Σιμάνσκι οι οποίοι έσκασαν να προσπαθούν να καλύψουν και τον αμυντικό τομέα αλλά και να παλεύουν να βγάλουν την ομάδα μπροστά. Παρόλα αυτά, αν ο Στάνκοβιτς δεν είχε υποπέσει σ' αυτό το μοιραίο σφάλμα και αν ο διαιτητής δεν είχε σοβαρό πρόβλημα στη λήψη ορθών αποφάσεων, η ΑΕΚ μπορεί να είχε φύγει με κάτι καλύτερο στις αποσκευές της από το Βελοντρόμ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: