Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Όποιος δεν έχει πιστέψει ακόμα, θα πιστέψει ότι η ΑΕΚ μπορεί να νικήσει κάθε αντίπαλο όπως χτες τον ΠΑΟΚ που τον πάτησε με 2-0

Άστραψε και βρόντηξε η ΑΕΚάρα χτες το βράδυ στην Αγιά Σοφιά και βρίσκοντας μπροστά της τον δυστυχή ΠΑΟΚ του Μίρλα Λουτσέσκου τον πάτησε ανελέητα κερδίζοντάς τον με 2-0 για την 9η αγωνιστική της Super League, ένα σκορ πέρα για πέρα άδικο αφού σε τίποτα δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα των δύο ομάδων!

Η Ένωση έκανε ένα φανταστικό ματς και έλιωσε τον ΠΑΟΚ που δεν εμφανίστηκε σε καμία στιγμή στο γήπεδο με πρόθεση να απειλήσει! Χαρακτηριστικό ότι δεν είχε ούτε μισή ευκαιρία εντός εστίας για γκολ και ο Στάνκοβιτς πέρασε ένα από τα πιο ήσυχα βράδια της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Με εξαιρετικό και έξυπνο πρέσινγκ η ομάδα της ΑΕΚ όταν έπρεπε, έκλεψε τις μπάλες και στις δύο φάσεις που σκόραρε με τον Πινέδα στο 17' και τον Ελίασον στο 55'.

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα διαχειρίστηκε άψογα το παιχνίδι απόψε, δεν κινδύνεψε καθόλου από τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου και με το μηδέν στην άμυνα πήρε αυτό που ήθελε.

Κορυφαίος του γηπέδου πέραν πάσης αμφιβολίας ο δαιμόνιος Σιμάνσκι ο οποίος δεν άφησε ούτε χιλιοστό του αγωνιστικού χώρου απάτητο. Τον ακολούθησαν σε απόδοση ο εξαιρετικός Πινέδα, ο εκπληκτικός Ελίασον, ο αεικίνητος Μάνταλος και ο πανταχού παρόν Γιόνσον. Άριστοι στα καθήκοντά τους οι Βίντα και Μουκουντί που αποτέλεσαν εγγύηση για τα μετόπισθεν ακολουθούμενοι από πολύ κοντά σε απόδοση από τους Σιντιμπέ και Μοχαμάντι. Παίκτης που να υστέρησε δεν υπήρξε από τη χτεσινή πυραυλοκίνητη ΑΕΚ. Ο Στάνκοβις έβγαζε σιγουριά και αποτελούσε εγγύηση και ο Πόνσε σε σχέση με προηγούμενα ματς κινήθηκε με περισσότερη άνεση απασχολώντας τους αμυντικούς του ΠΑΟΚ ενώ είχε και μια τρομερή κεφαλιά στο οριζόντιο δοκάρι. Ο Γαλανόπουλος που αντικατέστησε στο 64' τον Γιόνσον λόγο τραυματισμού, αντεπεξήλθε πολύ καλά στον ρόλο του. Ο Τσούμπερ που αντικατέστησε τον Μάνταλο στο 64', δοκίμασε τρία σουτ δυναμίτες από τα οποία το ένα τουλάχιστον άξιζε να μετουσιωθεί σε γκολ. Ο Άμραμπατ πέρασε στο 82' στη θέση του Ελίασον και προσπάθησε να συνεχίσει την εξαιρετική δουλειά του συμπαίκτη του. Ο Γκατσίνοβιτς αντικατέστησε στο 82' τον Σιμάνσκι αλλά λόγω και του πρόσφατου τραυματισμού του δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ξέφρενο ρυθμό της ομάδας. Τέλος, ο Πισάρο αντικατέστησε τον Πόνσε στο 82' και βρήκε με τη σειρά του κι αυτός τον τρόπο να βγάζει την ομάδα συνεχώς μπροστά.

Η ΑΕΚ τώρα βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογίας, στο -2 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό και στο -1 από τον δεύτερο Ολυμπιακό.

Επόμενο ματς για την ΑΕΚ το Σάββατο στις 20:00 με την Κηφισιά εκτός έδρας.

Ο Ματίας Αλμέιδα αποφάσισε να ξεκινήσει το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ με τον Μάνταλο και τον Σιντιμπέ ξανά στο αρχικό σχήμα, όπως και τους χαφ Σιμάνσκι-Γιόνσον. Έτσι η Ένωση άρχισε το παιχνίδι με τον Στάνκοβιτς κάτω από τα δοκάρια, τον Σιντιμπέ δεξί μπακ, τον Μοχαμάντι αριστερό μπακ, τον Βίντα με τον Μουκουντί στα στόπερ, τον Σιμάνσκι  με τον Γιόνσον στον άξονα, δεξιά στην επίθεση τον Ελίασον, αριστερά τον Πινέδα και τον Μάνταλο σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Πόνσε που ήταν φορ.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου προχώρησε σε έξι αλλαγές σε σχέση με το εκτός έδρας ματς με την Αμπερντίν. Οι Μπάμπα, Νάσμπεργκ, Μεϊτέ, Οζντόεφ, Ντεσπόντο και Σαματά ήταν τα νέα πρόσωπα της ενδεκάδας. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Κοτάρσκι, δεξί μπακ ο Βιεϊρίνια, Εκόνγκ και Νάσμπεργκ στο κέντρο της άμυνας, Μπάμπα αριστερό μπακ, Μεϊτέ-Οζντόεφ στα χαφ, Κωνσταντέλιας σε ελεύθερο ρόλο, Ντεσπόντοφ - Ζίβκοβιτς στα άκρα της επίθεσης και ο Σαμάτα φορ.

Το ματς εξ' αρχής είχε ρυθμό. Πρώτη απειλή από πλευράς ΠΑΟΚ στο 5'. Ο Ζίβκοβιτς έκανε τη σέντρα από τα αριστερά προς τον Ντεσπόντοφ, αλλά ο βοηθός σήκωσε το σημαιάκι του. Παρ' όλα αυτά ο Στάνκοβιτς πρόλαβε τον Βούλγαρο μεσοεπιθετικό και με ωραία επέμβαση απομάκρυνε. Η ΑΕΚ εν συνεχεία πήρε την μπάλα στα πόδια της με ταχύτητα και στο 12' έχασε τεράστια ευκαιρία για γκολ. Σέντρα του Μοχαμάντι από τα αριστερά, ο Πόνσε με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι!

Η πίεση της ΑΕΚ έγινε πιο ασφυκτική και τελικά στο 17' μετουσιώθηκε σε γκολ. Ο Κοτάρσκι δεν έκανε καλό βολέ, ο Σιμάνσκι έκλεψε στο κέντρο, ο Μάνταλος πήρε την μπάλα, ο Πινέδα από αριστερά έκανε την κίνηση, ο Μάνταλος τον είδε ιδανικά και του έβγαλε τρομερή σέντρα και ο Μεξικανός με καρφωτή κεφαλιά έκανε εντυπωσιακά το 1-0!

Μετά το γκολ δεν είχε φάσεις και ρυθμό το ματς, παρότι είχαν χώρους οι δύο ομάδες για να αναπτυχθούν. Η ΑΕΚ είχε τον πρώτο λόγο και πάλι, ήταν πρώτη σε μονομαχίες και είχε μπλοκάρει σε όλες τις γραμμές την ομάδα του Λουτσέσκου που ήταν ακίνδυνη και στο 40' είχε ξανά μία νέα φάση για γκολ. Σέντρα του Ελίασον από τα δεξιά, ο Πόνσε με κεφαλιά έστειλε την μπάλα ελάχιστα άουτ.

Έτσι με την ΑΕΚ να έχει 5 τελικές και τον ΠΑΟΚ καμία, τελείωσε το ημίχρονο στη Νέα Φιλαδέλφεια με το γκολ του Πινέδα να χωρίζει τις δύο ομάδες.

Με την έναρξη του β' ημιχρόνου, ο Λουτσέσκου έβγαλε τον Βιεϊρίνια που είχε πολλά προβλήματα με Πινέδα-Μοχαμάντι και έβαλε τον Σάστρε. Η ΑΕΚ είχε ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων και στο 52' ο Ελίασον εντός περιοχής ανατράπηκε αντικανονικά από τον Οζντόεφ ο οποίος δεν έπαιξε καθόλου μπάλα παρά μόνο αντίπαλο. Ωστόσο, ο Μπριχ αλλά και το VAR αποφάσισαν να μην δοθεί η παράβαση.

Ένα λεπτό μετά όμως το πρέσινγκ της ΑΕΚ έκανε ξανά τη δουλειά. Ο Πόνσε πίεσε, ο Σιμάνσκι ήταν σωστά στην θέση του και έκλεψε, έκανε την κούρσα και από δεξιά σέντραρε δυνατά για τον Ελίασον στο δεύτερο δοκάρι με τον παίκτη της Ένωσης να σουτάρει δυνατά και να κάνει το 2-0!

Έτσι η ΑΕΚ τιμώρησε με το πρέσινγκ της τον ΠΑΟΚ που έψαχνε να ακουμπήσει την μπάλα στον άξονα και τελικά από κλέψιμο και ιδανικές σέντρες, καθώς και τελειώματα σκόραρε πανομοιότυπα γκολ.

Ο Λουτσέσκου έβαλε στο 60' τον Κουλιεράκη στο ματς αντί του Νάσμπεργκ, καθώς και τον Τάισον αντί του Ντεσπότοφ. Ο Αλμέιδα απάντησε με Τσούμπερ και Γαλανόπουλο αντί των Μάνταλου και Γιόνσον στο 64'. Και αμέσως ο Τσούμπερ πήρε την μπάλα εκτός περιοχής και σούταρε δυνατά με την μπάλα να φεύγει άουτ!

Πρώτη τελική για τον ΠΑΟΚ στο 68'. Εκτέλεση κόρνερ του Ζίβκοβιτς από τα δεξιά, ο Μεϊτέ έπιασε μια κεφαλιά και η μπάλα πέρασε άουτ, χωρίς να ανησυχήσει τον Στάνκοβιτς. Πέντε λεπτά μετά ο Λουτσέσκου έβαλε Σβαμπ και Τόμας στο ματς αντί των Σαμάτα και Οζντόεφ. Στο 80' ο Ελίασον από αριστερά εκτέλεσε άψογα το φάουλ και ο Μουκουντί με κεφαλιά απείλησε τον Κοτάρσκι που μπλόκαρε.

Η ΑΕΚ πια στα τελευταία λεπτά διαχειριζόταν το ματς και τις δυνάμεις της, δίχως να κινδυνεύει. Γκατσίνοβιτς, Πισάρο και Άμραμπατ πέρασαν στο 82' στον αγωνιστικό χώρο. Εκτός πέρασαν οι Ελίασον, Σιμάνσκι και Πόνσε. Στην κορυφή πήγε ο Τσούμπερ και πίσω του ο Πισάρο.

Αμέσως είχαν ευκαιρίες για γκολ Γκατσίνοβιτς-Γαλανόπουλος και ο Τσούμπερ στο 88' σε μία ακόμη πολύ μεγάλη φάση, καθώς και στο 90' ο Πισάρο!

Και παρότι η ΑΕΚ έψαχνε το γκολ, ο ΠΑΟΚ στο 97' είχε μεγάλη φάση με τον  Τόμας, αλλά Μοχαμάντι και Στάνκοβιτς κράτησαν το μηδέν! Και εκεί τελείωσε το ματς στο οποίο η ΑΕΚ κέρδισε τον ΠΑΟΚ με άνεση!

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-0

Γκολ: 17' Πινέδα κεφαλιά 1-0, 55' Ελίασον σουτ 2-0.

Κίτρινες κάρτες: Σιμάνσκι (32'), Γαλανόπουλος (87'), Γκατσίνοβιτς (93') - Ζίβκοβιτς (22'), Μπάμπα (29'), Σάστρε (80'), Τάισον (88'), Τόμας (89').

Κόκκινες κάρτες: -

MVP: Νταμιάν Σιμάνσκι.

Διαιτητής 9: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανός)

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Βίντα, Μουκουντί, Μοχαμάντι, Σιμάνσκι (82’ Γκατσίνοβιτς), Ελίασον (82’ Άμραμπατ), Γιόνσον (64’ Γαλανόπουλος), Πινέδα, Μάνταλος (64’ Τσούμπερ), Πόνσε (82’ Πισάρο).

ΠΑΟΚ:  Κοτάρσκι, Βιεϊρίνια (46’ Σάστρε), Νάσμπεργκ (59’ Κουλιεράκης), Εκονγκ, Μπαμπά, Μειτέ, Οζντόεβ (74’ Σβαμπ), Αντ. Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλιας, Ντεσπόντοβ (59’ Τάισον), Σαμάτα (75’ Μπράντον).

Κριτική

Στάνκοβιτς 8: Ουσιαστικά δεν ακούμπησε τη μπάλα. Όταν χρειάστηκε ήταν σταθερός και ψύχραιμος ενώ και με πόδια έπαιξε πολύ καλά.

Σιντιμπέ 8: Εξαιρετικό ματς από τον Γάλλο μπακ. Πολλά ανεβάσματα και πολλές κούρσες από την πλευρά του. Πολύ καλός και στο ανασταλτικό κομμάτι, πολύ καλός και στις συνεργασίες που είχε με τους παίκτες μπροστά του. Από τα καλύτερα παιχνίδια του με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Βίντα 9: Συγκλονιστικό ματς από τον Κροάτη κεντρικό αμυντικό. Κατάπιε και τον Σαμάτα και μετά αυτόν τον Μπράντον και γενικώς όποιον βρήκε μπροστά του. Σε μια φάση με τον Κωνσταντέλια δίδαξε τον μικρό του ΠΑΟΚ πώς ένας μεγάλος αμυντικός μπορεί να του πάρει τη μπουκιά από το στόμα.

Μουκουντί 9: Σπουδαίο ματς και από τον Καμερουνέζο κεντρικό αμυντικό. Απροσπέλαστος, χωρίς να χάσει ούτε μια μονομαχία. Και εξαιρετικά ψύχραιμος και σωστός με την μπάλα στα πόδια του. Κέρδισε και αυτός όλες τις μάχες που έδωσε, ενώ είχε πάντα πολύ σωστή θέση.

Μοχαμάντι 9: Ίσως το καλύτερο παιχνίδι του με την φανέλα της ΑΕΚ. Εξαιρετικός στα ανασταλτικά του καθήκοντα, καθάρισε σχεδόν όλες τις φάσεις. Ενώ και στα ανεβάσματά του, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, είχε μεγάλη συμμετοχή στην εξαιρετική επιθετική λειτουργία της ΑΕΚ.

Γιόνσον 8: Πολύ καλό ματς και από τον Δανό χαφ, που όργωσε την μεσαία γραμμή. Έκανε το κλέψιμο στην φάση του πρώτου γκολ της ΑΕΚ. Και γενικώς με εξαίρεση ένα - δυο λάθη, έκανε εξαιρετικό ματς και με την μπάλα στα πόδια του, αλλά και ανασταλτικά.

Σιμάνσκι 10: Ο κορυφαίος ανάμεσα στους κορυφαίους. Υπήρχαν στιγμές που νόμιζες πως υπάρχουν δύο ή τρεις Σιμάνσκι μέσα στο γήπεδο. Έκανε τα πάντα και ήταν παντού. Φυσικά κορυφαία του στιγμή το κλέψιμο της μπάλας και η ασίστ στον Ελίασον για το 2-0.

Πινέδα 9: Έβαλε πανέμορφο γκολ στο 1-0. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό που έκανε στο ματς. Ήταν κομβικός σε όλο το παιχνίδι της ΑΕΚ. Δημιουργικά περνούσε από τα πόδια του όλο το παιχνίδι της ΑΕΚ. Έκλεβε μπάλες, πίεζε, βοηθούσε παντού και ήταν και αυτός από τους πανταχού παρόντες.

Μάνταλος 9: Τρομερό παιχνίδι από τον Πετράν. Η ασίστ που δίνει στον Πινέδα είναι παγκόσμιας κλάσης διότι με τον τρόπο που κάνει την σέντρα, στρώνει την μπάλα με τέτοιο τρόπο ώστε ο Μεξικανός ήταν σαν να εκτελεί πέναλτι με το κεφάλι. Αλλά και γενικώς κάνει πολλή δουλειά και στο πρέσινγκ και στο δημιουργικό κομμάτι και τρέχει και πολλά χιλιόμετρα.

Ελίασον 9: Σκόραρε για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι και μάλιστα ένα πανέμορφο γκολ. Από τη δεξιά πλευρά έκανε ό,τι ήθελε και αποτέλεσε τον εφιάλτη των αμυντικών του ΠΑΟΚ που δεν έβρισκαν τρόπο να τον σταματήσουν. Αστείρευτη ενέργεια και εξαιρετικές προσωπικές ενέργειες. Δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα στην άμυνα του ΠΑΟΚ.

Πόνσε 8: Καλό παιχνίδι από τον Αργεντινό φορ σε σχέση με προηγούμενα παιχνίδια. Είχε δοκάρι με κεφαλιά ενώ ταλαιπώρησε αφάνταστα και τους δυο κεντρικούς αμυντικούς του ΠΑΟΚ. Έβγαλε πολλή δουλειά και βοήθησε πολύ στην επιθετική λειτουργία της ΑΕΚ.

Τσούμπερ 8: Μπήκε ως αλλαγή του Μάνταλου στο 64'. Αρχικά έπαιξε πίσω από τον φορ, στην συνέχεια έπαιξε και στην κορυφή της επίθεσης. Έκανε και αυτός εξαιρετικό παιχνίδι. Και λίγο καλύτερα να είχε τελειώσει κάποιες φάσεις, θα είχε σίγουρα ανεβάσει με γκολ τον δείκτη του σκορ.

Γαλανόπουλος 8: Μπήκε και αυτός ως αλλαγή του Γιόνσον στο 64' και μάλιστα ορεξάτος. Κατάπιε ολόκληρη την μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ και έκανε και αυτός όλες τις δουλειές. Λίγο έλειψε ακόμα και να σκοράρει με ένα σουτ που έπιασε έξω από την περιοχή και πέρασε λίγο άουτ.

Άμραμπατ 8: Πήρε χρόνο συμμετοχής μπαίνοντας στο ματς στο 82' στη θέση του Ελίασον και έστησε και αυτός ένα μικρό πάρτι από την δεξιά πλευρά του ΠΑΟΚ. Είχε και αυτός πολλές προσπάθειες και θα μπορούσε με καλύτερες επιλογές στην τελική φάση, να έχει βγάλει γκολ .

Γκατσίνοβιτς 8: Επέστρεψε μετά τον τραυματισμό του. Μπήκε στο 82' στη θέση του Σιμάνσκι και είχε πολύ κέφι, είχε πάθος και έδειξε πως έχει ξεπεράσει το πρόβλημα που τον ταλαιπώρησε. Είχε και αυτός ορισμένες εξαιρετικές ενέργειες στο ματς.

Πισάρο 8: Από την στιγμή που μπήκε στο γήπεδο, στο 82' στη θέση του Πόνσε, φάνηκε πολύ. Είχε καλά κρατήματα της μπάλας, εξαιρετικές επαφές και εξαιρετικές εμπνεύσεις. Όσο έπαιξε ήταν πολύ καλός.

Αλμέιδα 10: Με το έξυπνο πρέσινγκ που επέβαλε, την αμυντική τακτική του με το ανελέητο μαν του μαν και με τις πλαγιοκοπήσεις που έφερναν συνεχώς ταραχή, τελείωσε τον ΠΑΟΚ και του έσβησε κάθε χώρο να αναπτυχθεί ενώ με το γρήγορο και αποτελεσματικό παιχνίδι στην επίθεση πήρε με σχετική άνεση τη νίκη. Όλα πήγαν άψογα για τον Πελάδο!

Παραλειπόμενα και διαιτησία

Η χαλαρή διαιτησία του Γερμανού, που δεν διέκοπτε τον αγώνα για ψύλλου πήδημα, άφηνε το παιχνίδι να εξελιχθεί και συνέβαλε στο θέαμα, στο γρήγορο ποδόσφαιρο και στην παραγωγή όμορφων φάσεων. Φλεγματικός σαν Βρετανός και βλοσυρός σαν γνήσιος Βορειοευρωπαίος έκανε μια πολύ καλή διαιτησία, τόσο ανεκτικός όσο επιτρεπόταν και τόσο αυστηρός όσο επιβαλλόταν.

Πολλές οι όμορφες στιγμές χτες στην Αγιά Σοφιά, όπως αυτή με τον Πέτρο Μάνταλο να παίρνει αγκαλιά τον οπαδό του ΠΑΟΚ τον μικρό Γιαννάκη και με τον Γαλανόπουλο να του χαρίζει τη φανέλα του. Ή ακόμα η στιγμή της αποθέωσης του Τσίτσαν Στάνκοβιτς κατά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο την ώρα που ταυτόχρονα από τα μάτριξ έπαιζαν οι κυριότερες αποκρούσεις του στο φετινό πρωτάθλημα σε μια προσπάθεια ψυχολογικής στήριξης του παίκτη για το μοιραίο λάθος που έκανε στο Βελοντρόμ απέναντι στην Μαρσέιγ. Κι ακόμα ο θερμός εναγκαλισμός του Αλμέιδα με τον Λουτσέσκου που ίσως βοήθησε τον τελευταίο να σκεφτεί ότι το ποδόσφαιρο δεν κερδίζει τίποτα με τις εμπρηστικές του δηλώσεις και συμπεριφορές παρά μόνο προάγει τη βία. Επίσης, η στιγμή του τραυματισμού του Πέτρου Μάνταλου και η αγωνία που κατέλαβε τις καρδιές των χιλιάδων φιλάθλων που βρέθηκαν στην Αγιά Σοφιά και που τελικά ξεφύσησαν με ανακούφιση όταν ο παίκτης σηκώθηκε και συνέχισε τον αγώνα. Όμορφη εικόνα και η αγωνία του Βιεϊρίνια που χωρίς να το πολυσκεφτεί έκανε αμέσως νόημα στον πάγκο της ΑΕΚ να μπει το ιατρικό τιμ για να προσφέρει βοήθεια στον τραυματισμένο αντίπαλό του. Η αποθέωση του Βίντα για μία μόνο ενέργειά του στην οποία διαφάνηκε η τεράστια κλάση του. Για άλλη μια φορά ο λαός της ΑΕΚ παρέδωσε μαθήματα για το πώς ακριβώς πρέπει να παίζεται το ποδόσφαιρο, χωρίς καπνογόνα και κροτίδες, μόνο με τη φωνή του, με τις σημαίες του και με την αγάπη του. Η ΑΕΚ δείχνει τον δρόμο από παιχνίδι σε παιχνίδι, σε αντίθεση με τους αντιπάλους της που κάθε εβδομάδα πέφτουν και πιο χαμηλά.

Η ΑΕΚ συμπλήρωσε με τον Αλμέιδα στον πάγκο της 3 συνεχόμενες εντός έδρας νίκες με τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου με συνολικό σκορ 8-0, ενώ συνολικά στις μονομαχίες της ΑΕΚ του Αλμέιδα με τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου η ΑΕΚ μετράει 5 νίκες έναντι 1 μόνο ήττας με τα γκολ να είναι 11-2 υπέρ της ΑΕΚ! Ο καλός ο πελάτης είναι πάλι εδώ και έχει πάντα δίκιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: