Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Ο ΟΦΗ νίκησε δίκαια με 2-0 τη χειρότερη ΑΕΚ επί εποχής Αλμέιδα

Η χειρότερη ΑΕΚ από τη μέρα που την ανέλαβε ο Αλμέιδα εμφανίστηκε στο Ηράκλειο, τα έκανε όλα λάθος και άφησε με μεγάλη ευκολία 3 πόντους μένοντας πια 8 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό. Η ΑΕΚ δέχτηκε δύο γκολ από παιδαριώδη λάθη της άμυνάς της αλλά δεν είχε και τον τρόπο, όπως άλλες φορές, να ανατρέψει την κατάσταση στην επίθεση όπου δεν λειτουργούσε τίποτα σωστά. Στην ουσία Η ΑΕΚ έπαθε ένα ολικό μπλακ άουτ, σε σημείο που ο ΟΦΗ να φαντάζει αντίπαλος πολύ υψηλού επιπέδου. Και ναι, ο ΟΦΗ ήταν πολύ καλός αντίπαλος αλλά μια ΑΕΚ όπως η περσινή που κατέκτησε το πρωτάθλημα, θα μπορούσε να σταθεί πολύ καλύτερα απέναντί του. Ενδεικτικό είναι ότι η ΑΕΚ είχε να χάσει 7 μήνες, από το περσινό πρωτάθλημα!

Μόλις στο 5' ο ΟΦΗ κατάφερε να προηγηθεί όταν σε γέμισμα του Μπάκιτς στην περιοχή βρήκε τον Φελίπε αμαρκάριστο μεταξύ των Μήτογλου και Κάλανς, ο οποίος αν και είχε και τον Μοχαμάντι μπροστά του κατάφερε να πάρει την κεφαλιά και να γράψει το 1-0 για την ομάδα της Κρήτης. Ένα λεπτό νωρίτερα ο ΟΦΗ είχε προειδοποιήσει, αυτή τη φορά από σέντρα του Φελίπε, με τον Μεγιάδο να πιάνει την κεφαλιά και την μπάλα να περνάει πάνω από την εστία του Στάνκοβιτς. Στο 49' ο Στάνκοβιτς απέκρουσε ωραία μια κεφαλιά του Φελίπε και φτάσαμε στο 83' και ενώ η ΑΕΚ είχε ανέβει και έψαχνε την ισοφάριση, όταν ο Αμπάντα έβγαλε μια έξυπνη κάθετη πάσα στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ, ο Ρότα έμεινε λανθασμένα πίσω για να καλύψει και ο Ντίκο που ήταν ο τελικός παραλήπτης της μπάλας, αφού πέρασε τον Στάνκοβιτς που δίστασε να βγει, σημείωσε το 2-0 που ήταν και το τελικό σκορ υπέρ του ΟΦΗ.

Κριτική

Για να κάνει κάποιος κριτική απόψε πρέπει να ξεκινήσει ανάποδα. Από τους απαράδεκτα χειρότερους έως τους υποφερτά χειρότερους:

Αλμέιδα 0: Η χειρότερη βραδιά του Αλμέιδα στην ΑΕΚ. Εντελώς ντεφορμέ και εκτός κλίματος ο προπονητής της ΑΕΚ έδωσε την εντύπωση ότι δεν τον ενδιέφερε και τόσο το αποψινό ματς αλλά προτίμησε να προφυλάξει παίκτες για να τους έχει ετοιμοπόλεμους στο ματς με τον Άγιαξ. Λάθος αντίληψη αφού πάντα το πρωτάθλημα πρέπει να είναι η προτεραιότητα της ΑΕΚ. Αυτή του η κίνηση φάνηκε εγωιστική. Σα να ενδιαφέρθηκε περισσότερο να φανεί η δουλειά του στην Ευρώπη, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το ελληνικό πρωτάθλημα. Και δεν φτάνει που έχει χάσει πάλι τον Γκαρσία με θλάση (άρχισε να γίνεται κουραστικό αυτό) αλλά και τον Γιόνσον που ένιωσε ενοχλήσεις, δεν φτάνει που έχει τιμωρημένο τον Σιντιμπέ, προστατεύει τους καταπονημένους και ανέτοιμους Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Άμραμπατ, αφήνει στον πάγκο και τους Πινέδα, Γκατσίνοβιτς, Αραούχο, Πόνσε και Ζίνι. Ε, είπαμε μίστερ να κάνουμε ροτέισον αλλά αυτό το διαρκές ξήλωμα όλης της βασικής ομάδας για να ξεκουραστούν παίκτες και να είναι ετοιμοπόλεμοι για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια απαξιώνει την ΑΕΚ και την θέτει σε κίνδυνο, παίζοντας μάλιστα με σκληροτράχηλους αντιπάλους. Δυστυχώς όμως απόψε ο προπονητής δεν είχε προετοιμάσει ούτε πνευματικά την ομάδα. Πρώτη φορά είδαμε την ΑΕΚ να παίζει σαν ασκέρι. Ένα περιφερόμενο μπουλούκι που δεν ήξερε ο καθένας που πρέπει να πασάρει, πότε να σουτάρει και πότε να βγάλει σέντρα. Όλοι ήταν πελαγωμένοι. Και στην πορεία του ματς όμως δεν βοήθησε ο προπονητής, ακόμα κι όταν έβαλε μέσα Πινέδα, Αραούχο, Γκατσίνοβιτς, Ζίνι και Πόνσε. Η ομάδα παρέμεινε το ίδιο άναρχη και δεν μπόρεσε να της προφέρει τίποτα από τον πάγκο. Ουσιαστικά ο Νταμπράουσκας του πήρε την ταυτότητα του Πελάδο και τον κέρδισε κατά κράτος. Το έχω ξαναγράψει, το σύστημα που παίζει η ΑΕΚ είναι πολύ καλό και αποδοτικό, εμπεριέχει θέαμα, όμως γίνεται εύκολα αντιληπτό από τους αντιπάλους καθώς είναι μονοδιάστατο. Μόλις πάρει χαμπάρι ο αντίπαλος προπονητής τι παίζεται, αμέσως εφαρμόζει το ίδιο σύστημα και καταφέρνει να κλειδώσει την ΑΕΚ. Δεν υπάρχει εναλλακτικό πλάνο το οποίο να μπορούν να εφαρμόσουν οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ για να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν από τον ασφυκτικό κλοιό που τους εφαρμόζει ο αντίπαλος και τους αναγκάζει να σκάσουν.

Γκατσίνοβιτς 0: Μπήκε στο 61' στη θέση του Πισάρο. Για μένα καλύτερα να μην είχε μπει ποτέ. Δεν πέρασε μία μπαλιά της προκοπής. Δεν πέρασε μία πάσα που να μην πάει σε αντίπαλο. Δεν μπόρεσε να κρατήσει τη μπάλα στα πόδια του πάνω από λίγα δευτερόλεπτα. Ο παίκτης είναι ντεφορμέ και ίσως ήταν καλύτερα να μείνει σε μερικά ματς εκτός να ξεθολώσει το μυαλό του.

Ρότα 0: Δεν πρόσφερε ούτε επιθετικά ούτε αμυντικά ενώ κάνει το λάθος να κολλήσει πίσω στη φάση του δεύτερου γκολ αντί να ανέβει για να βγει οφσάιντ ο επιθετικός του ΟΦΗ.

Μοχαμάντι 0: Εντάξει, ούτε τα υποτυπώδη για έναν αμυντικό στους χώρους ευθύνης του. Μακάρι να είναι συγκυριακή αυτή η εμφάνιση και να μην σηματοδοτεί το ταβάνι του παίκτη.

Γαλανόπουλος 0: Κάκιστη επιλογή του Αλμέιδα να τον ξεκινήσει. Μαρκάρει σαν ατσούμπαλο μοσχάρι και για άλλη μια φορά η ΑΕΚ κινδύνεψε να μείνει με 10 παίκτες εξ αιτίας του. Επιθετικά η προσφορά του ήταν μηδενική, ενώ στο κέντρο και στα αμυντικά του καθήκοντα ήταν επικίνδυνος.  

Φαν Βέερτ 0: Έπαιξε για να κριθεί;

Πόνσε 0: Μπήκε στο 61' στη θέση του Φαν Βέερτ. Έπαιξε για να κριθεί;

Πισάρο 0: Δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις δυσκολίες του ματς. Βολόδερνε κάπου αριστερά προσπαθώντας να περάσει τη μπάλα στους επιθετικούς αλλά χωρίς επιτυχία. Σωστά αντικαταστάθηκε.

Ζίνι 0: Μεγάλο φορτίο για τις πλάτες του η ανάθεση από τον προπονητή του να σπάσει τον αμυντικό κλοιό των παικτών του ΟΦΗ και μάλιστα με πλαγιοκοπήσεις και περισσότερο από τη δεξιά πλευρά που δεν είναι το φόρτε του. Τον έριξε στο ματς στο 67' στη θέση του Ελίασον αλλά δεν είχε καθόλου καθαρό μυαλό, έκανε λάθη στις επιλογές του και γενικά δεν τον ένιωσε καθόλου η άμυνα του ΟΦΗ, παρόλο που στη μεγάλη εικόνα φαινόταν κινητικός και έδειχνε απειλητικός για την αντίπαλη άμυνα.

Στάνκοβιτς 2: Έκανε μια καλή απόκρουση σε κεφαλιά του Φελίπε ενώ έπαιζε καλά και με τη μπάλα στα πόδια. Στο πρώτο γκολ μπορούσε να κάνει έξοδο στη σέντρα αλλά μένει κολλημένος στο τέρμα του και στο δεύτερο γκολ αργεί απελπιστικά να αποφασίσει να κάνει έξοδο με αποτέλεσμα να τον προλάβει ο Ντίκο και να τον ντριπλάρει βάζοντας το δεύτερο γκολ του ΟΦΗ.

Σιμάνσκι 2: Προσπάθησε να παίξει πιο αμυντικό ρόλο βοηθώντας τους αμυντικούς να αναχαιτίζουν τις επιθέσεις του ΟΦΗ. Δεν το πέτυχε αλλά δεν κατάφερε και επιθετικά να γίνει ο συνδετικός κρίκος του κέντρου με την επίθεση. Στο τέλος φλέρταρε και με την κόκκινη κάρτα.

Ελίασον 2: Το πάλεψε μόνος του από δεξιά, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά, χωρίς την παραμικρή βοήθεια από τον Ρότα. Όμως δεν ήταν κι αυτός σε καλή βραδιά και ακόμα και τα κόρνερ που εκτελούσε δεν ήταν καλοχτυπημένα.

Μήτογλου 2: Πολύ μέτρια εμφάνιση από τον κεντρικό αμυντικό της ΑΕΚ. Στο πρώτο γκολ του ΟΦΗ φέρει μεγάλη ευθύνη μαζί με τον Κάλενς, αφού δεν καταφέρνουν να πετύχουν μια σωστή αλληλοκάλυψη.

Κάλενς 4: Από παιχνίδι σε παιχνίδι αποδεικνύει πόσο καλός αμυντικός είναι. Ναι μεν παρασύρθηκε από τον Μήτογλου και άφησαν κενό στο κέντρο της άμυνας της ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο, όμως ανέκοψε πολλές επιθέσεις, δεν έχανε τη θέση του, ήταν ταχύτατος για στόπερ και με καλές μεταβιβάσεις προς τους χαφ.

Πινέδα 4: Μπήκε στο 67' αντί του Γαλανόπουλου και αμέσως εξορθολογίστηκε ο τρόπος παιχνιδιού της ΑΕΚ. Ήταν αυτός που την οδηγούσε στις ελάχιστες οργανωμένες επιθέσεις της και που προσπαθούσε να φέρει τη μπάλα μέσα στη μικρή περιοχή του ΟΦΗ. Φυσικά δεν του βγήκαν όλα όσα επιχείρησε αλλά μέσα στο γενικό ναυάγιο ξεχώριζε σαν τη μύγα μέσα στο γάλα.

Τσούμπερ 4: Τουλάχιστον, σε σχέση με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, ήταν κινητικός και τον χαρακτήριζε η δύναμη με την οποία πήγαινε στις προσωπικές μονομαχίες. Δεν έκανε τίποτα τρομερό αλλά τουλάχιστον πάλεψε κι αυτό ήταν κάτι. Προσωπικά μου προκάλεσε έκπληξη η αντικατάστασή του. Η μόνη δικαιολογία που θα έστεκε ήταν να ξεκουραστεί εν όψει ευρωπαϊκών υποχρεώσεων αλλά όταν κινδυνεύεις να πετάξεις τρεις βαθμούς στο πρωτάθλημα παύει να στέκει και το τελευταίο που σκέφτεσαι είναι να ξεκουράσεις κι άλλους παίκτες.

Αραούχο 5: Μπήκε στο 61' στη θέση του Τσούμπερ και τα έδωσε όλα. Όσο περνούσε η ώρα και το ματς πήγαινε προς την αποτυχία έχανε το καθαρό μυαλό που είχε και έρεπε προς το λάθος. Πάντως, έβγαζε μακρινές μπαλιές στους επιθετικούς, είχε διεισδύσεις και προσπαθούσε πολύ για την ανατροπή του αρνητικού αποτελέσματος. Βέβαια έκανε και αρκετά αβίαστα λάθη στις μεταβιβάσεις του.

Το ματς αποδείχτηκε ένα καλό μάθημα κατά της υπεροψίας για όλους. Παίκτες και προπονητή. Σίγουρα η ΑΕΚ δεν παίζει μόνη της σε κανένα γήπεδο, αφού αγωνίζεται και η αντίπαλη ομάδα και μάλιστα έχει κι εκείνη ελπίδες να νικήσει και να πάρει τους τρεις βαθμούς. Εκείνο που έκανε αλγεινή εντύπωση ήταν ο τρόπος που αγωνίστηκαν οι περισσότεροι παίκτες της ΑΕΚ. Επικρατούσε μια ραθυμία, μια επιπολαιότητα, ένα δεν βαριέσαι τώρα, καταστάσεις στις οποίες δεν μας είχε συνηθίσει η ΑΕΚ του Αλμέιδα. Ας ελπίσουμε πως ήταν ένα ταρακούνημα που θα λειτουργήσει σαν αφύπνιση και η ομάδα θα ξαναβρεί τον καλό της εαυτό και θα επιστρέψει στο πρωτάθλημα για να διεκδικήσει όσα της ανήκουν.

Τέλος, ο διαιτητής ήταν πολύ καλός και δεν υπέπεσε σε κανένα σοβαρό λάθος.

Γκολ: 5' Λουίς Φελίπε κεφαλιά 1-0, 83' Ντίκο σουτ 2-0.

Κίτρινες κάρτες: Μπάκιτς (43'), Μπάουμαν (73'), Αμπάντα (95'), Λαμπρόπουλος (95') - Γαλανόπουλος (63'), Γκατσίνοβιτς (82'), Σιμάνσκι (95').

MVP: Τέτοιος δεν υπάρχει. Αν θέλετε μπορούμε να σας προτείνουμε PVM (ανάποδα δηλαδή). Κι αυτός δε μπορεί να είναι παρά ο… (βάλτε όποιον θέλετε).

Διαιτητής: Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας).

ΟΦΗ: Μπάουμαν, Βούρος, Πασαλίδης (55' λ.τρ. Λαμπρόπουλος), Κάρο, Μεγιάδο, Γκλέιζερ, Λάρσον, Θοράρινσον, Γκαγιέγκος (75' Μπάντα), Μπάκιτς, Φελίπε (67' Ντίκο). 

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Ρότα, Μήτογλου, Κάλενς, Μοχαμάντι, Σιμάνσκι, Ελίασον (67' Ζίνι), Γαλανόπουλος (67' Πινέδα), Πισάρο (61' Γκατσίνοβιτς), Φαν Βέερτ (61' Πόνσε), Τσούμπερ (61' Αραούχο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: