Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Λαμόγια, είδατε κλύσμα το... παράρτημα; ΑΕΚ-Λαμία 1-1

 

Νέα σφαλιάρα στον ήδη κατακόκκινο σβέρκο μας, αυτή τη φορά εγχώριας προελεύσεως, με την ΑΕΚ να αποσπάει ισοπαλία από τη Λαμία στο 88' χάρη σε ένα γκολ που πέτυχε με κεφαλιά ο Μουκουντί. Τη Λαμία, μάλιστα. Το… παράρτημά μας κατά τους κήρυκες της συμφοράς γαυροβαζελοούγγανους, που λύσσαξαν από πέρυσι να μας χρεώσουν με τον δήθεν έλεγχο της ΕΠΟ, της ΚΕΔ, της Super League, της ΟΥΕΦΑ, της ΦΙΦΑ, του Χρηματιστηρίου, του ΟΠΕΚ, του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό χάσαμε το πρωτάθλημα και το κύπελλο πέρυσι από το άλλο… παράρτημά μας, τον Άρη Θεσσαλονίκης. Γι' αυτό δεν καταφέραμε να κερδίσουμε στο Καραϊσκάκης, στην Τούμπα, στο Αγρίνιο, στην Καισαριανή την Κηφισιά, στις Σέρρες, στην Κρήτη. Επειδή ελέγχαμε όλους αυτούς και περίμεναν ένα μας νεύμα για να μας ευνοήσουν και να βγούμε πρωταθλητές και κυπελλούχοι.

Αλλά αρκετά ασχοληθήκαμε με εγκληματίες και με απατεώνες. Καιρός να ασχοληθούμε με τα δικά μας. Δηλαδή με αφελείς, ξεροκέφαλους και καμένους. Ο Αλμέιδα δεν έκανε κανένα προφανές λάθος στον καταρτισμό της χτεσινής εντεκάδας. Ίσα-ίσα που προτίμησε τη δοκιμασμένη συνταγή και τη σιγουριά που ενέπνεε αυτή, αφού η ίδια ακριβώς εντεκάδα είναι που έκανε την προηγούμενη Κυριακή πλάκα στον ΟΦΗ κερδίζοντας με 3-0 παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Τι έπαθαν τα έρημα λοιπόν; Με τον ήλιο τα μπάζουμε, με τον ήλιο τα βγάζουμε. Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε; Πώς μεταμορφώθηκαν έτσι σε μία εβδομάδα ο Πινέδα, ο Λιούμπισιτς, ο Ρότα, ο Σιμάνσκι, ο Τσούμπερ, ο Άμραμπατ, ο Γκαρσία; Μήπως τάχα κουράστηκαν από τους πολλούς αγώνες; Από τα ενδιάμεσα ευρωπαϊκά παιχνίδια; Τι να πουν δηλαδή οι παίκτες του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού;

Και τις αλλαγές στο σωστό χρόνο τις έκανε ο Αλμέιδα. Και οι επιλογές του σωστές ήταν. Να έχουν άραγε ψυχολογικά προβλήματα τα παιδιά μας; Να έχουν προσωπικά προβλήματα; Τι στην οργή, όλοι μαζί τα αποκτούν τα ψυχολογικά; Ούτε συνεννοημένοι να ήταν. Εντάξει, θα μου πείτε και ο Παναθηναϊκός την έπαθε την πρώτη αγωνιστική χάνοντας εντός έδρας από τον Αστέρα Τρίπολης. Υπάρχουν και αυτά στο ποδόσφαιρο. Το ζήτημα είναι άλλο. Οι… κακές συνήθειες και ειδικά όταν αυτές σε ακολουθούν επί έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να μπορείς να τις κόψεις. Γιατί, πώς γίνεται η ΑΕΚ για να σκοράρει να χρειάζεται από 20 έως 30 τελικές; Με τόσους εξαιρετικούς μεσοεπιθετικούς που και μπάλα ξέρουν και την προσωπική ενέργεια την έχουν και ξέρουν να βγάζουν μπαλιές μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Ναι, λέει η άλλη φωνή μέσα μου. Αλλά είχαμε και δύο δοκάρια. Το σουτ του Κοϊτά και το άλλο του Ελίασον. Και είχαμε και κραυγαλέες ευκαιρίες με τον Γκαρσία, τον Λαμέλα και τον Πινέδα.

Ούτε και εδώ μπορεί κανείς να επιρρίψει ευθύνες στον Αλμέιδα. Φταίει αυτός που η μπάλα σε δύο σουτ σταμάτησε στα δοκάρια; Ή μήπως φταίει που τρεις κορυφαίοι μεσοεπιθετικοί του δεν κατάφεραν σε τέσσερις φάσεις να σπρώξουν τη μπάλα στα δίχτυα; Σίγουρα ήταν πισωγύρισμα και το χτεσινό ματς. Η ΑΕΚ πληρώνει ακριβά την ολιγωρία της διοίκησης να ολοκληρώσει δυο ριμάδες μεταγραφές αλλά κυρίως εκείνη του φορ. Και αυτά τα περί 30 παικτών που είδε ο Αλμέιδα και τους απέρριψε εγώ τα ακούω τζάμπα και βερεσέ. Διότι αν έγινε έτσι η ευθύνη βαρύνει αυτούς που τρέχουν τον μεταγραφικό σχεδιασμό οι οποίοι κουβαλούσαν παίκτες στον Αλμέιδα που εξ αρχής γνώριζαν ότι δεν του κάνουν. Ο εκτελεστικός διευθυντής και ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ απέτυχαν οικτρά και παταγωδώς. Αδυνατούν να βρουν ένα αριστερό μπακ εδώ και ενάμιση χρόνο που γνωρίζουν το πρόβλημα της ΑΕΚ στη συγκεκριμένη θέση. Αδυνατούν να βρουν έναν σέντερ φορ με τα στοιχεία που θέλει ο προπονητής. Έφαγαν δύο μήνες προσπαθώντας να ψήσουν τον Γιαννούλη και τελικά έκαναν μία τρύπα στο νερό. Το ίδιο ακριβώς κάνουν με τον Κορέα ο οποίος έχει κάνει γνωστό με όλους του τρόπους ότι δεν τον ενδιαφέρει η ΑΕΚ. Μπήκαν σε διαπραγματεύσεις με τον Σισέ, τον έφεραν, πέρασε ιατρικά και κόπηκε. Οι σοβαροί εκτελεστικοί και τεχνικοί διευθυντές οφείλουν να έχουν πληροφόρηση για τα κουσούρια του κάθε παίκτη. Απευθύνθηκαν στον Καμαρά και εκείνος τους έφτυσε και πήγε στον ΠΑΟΚ. Κι αφού με αυτές τις κινήσεις έδειξαν ότι ψάχνουν τόσο για στόπερ όσο και για αμυντικό χαφ, εγκατέλειψαν ξαφνικά την προσπάθεια να ψάξουν για άλλους παίκτες σε αυτές τις θέσεις και άφησαν την ΑΕΚ στη γύμνια της. Θα μου πείτε, δεν λειτουργούν αυτόνομα αυτοί οι δυο, πρέπει να έχουν και τις ευλογίες της διοίκησης και ακόμα τη σύμφωνη γνώμη του προπονητή. Δηλαδή, ο Αλμέιδα συμφωνούσε για Σισέ και Καμαρά και αφού χάλασαν οι συμφωνίες μαζί τους έδωσε εντολή να μην κινηθούν για άλλους παίκτες σε αυτές τις θέσεις; Είναι λογικό; Όσο για τη διοίκηση, είναι τόσο άσχετος ο Ηλιόπουλος με τέτοια θέματα που αποκλείεται να πήρε την πρωτοβουλία και να έδωσε την εντολή να σταματήσουν οι επαφές με άλλους παίκτες. Ό,τι του έλεγαν οι δυο διευθυντές και ο Αλμέιδα αυτό θα έκανε.

Οι γνώμες πολλές και διαφορετικές. Φταίει ο Αλμέιδα, υποστηρίζει μια αρκετά μεγάλη πλειοψηφία. Φταίει η διοίκηση που πήρε τα λεφτά από την πώληση του Πόνσε και μέχρι στιγμής έχει ξοδέψει μόνο τα μισά για την ενίσχυση της ΑΕΚ, υποστηρίζει ένα μεγάλο κομμάτι των οπαδών της ΑΕΚ. Φταίνε ο Κονέ με τον Κουχάρκσι που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, λένε κάποιοι άλλοι. Φταίνε οι παίκτες που είναι γερασμένοι και κορεσμένοι και κάποιοι ακόμα χαμηλής ποιότητας για το μέγεθος της ΑΕΚ, λέει ένα επίσης μεγάλο μέρος του λαού της ΑΕΚ. Πού βρίσκεται η αλήθεια; Μήπως ισχύει το λίγο απ' όλα; Δηλαδή μήπως συμβαίνουν όλα αυτά και κάθε ένα έχει συντελέσει στα φετινά χάλια της ομάδας; Τα αποδυτήρια είναι όπως ήταν ή έχει εισχωρήσει κανένα μικρόβιο αλληλοσπαραγμού; Και το λέω γιατί έχουν μαζευτεί πολλές βεντέτες που, όπως είναι λογικό, θέλουν όλες να παίζουν και μισούν τον πάγκο. Έλα όμως που δεν χωράνε όλοι στην εντεκάδα. Ίσως γι' αυτό έχει ξελαρυγγιαστεί ο Αλμέιδα να φωνάζει ότι έχουμε μαζευτεί πολλοί στα Σπάτα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να κινητοποιηθεί γρήγορα ο νέος ιδιοκτήτης και να φροντίσει να λύσει όλα τα κακώς κείμενα μέσα στην ομάδα. Πρώτα απ' όλα για να προστατέψει την επένδυσή του. Γιατί αδυνατώ να πιστέψω ότι δεν του καίγεται καρφάκι. Και ας του γίνει μάθημα ότι τα μεγάλα λόγια, τα τσιτάτα, και οι κορώνες δεν έχουν καμία δουλειά στο ποδόσφαιρο όπου ανατρέπονται τα πάντα από λεπτό σε λεπτό. Γιατί μετά φαίνεσαι αναξιόπιστος και δεν θέλουν πολύ οι αντίπαλοί σου να σε πάρουν στο ψιλό…

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Η ΑΕΚ δάγκωσε τον ΟΦΗ τρεις φορές και επέστρεψε στην ηρεμία

Όλα πήγαν πρίμα απόψε και είδαμε πάλι την ΑΕΚ που μας είχε λείψει. Όχι στον μέγιστο βαθμό αλλά αν αναλογιστούμε την τρομερή ζέστη που επικρατούσε και την άσχημη ψυχολογική κατάσταση των πάντων μετά τον απροσδόκητο αποκλεισμό από τη Νόα δεν πρέπει να έμεινε κανείς δυσαρεστημένος. Ο Ματίας Αλμέιδα έκανε βαθιές τομές στην εντεκάδα αφήνοντας έξω 5 παίκτες από αυτούς που είχαν αγωνιστεί με τη Νόα. Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι άφησε εκτός αποστολής τους Ελίασον, Κάλενς, Γαλανόπουλο και Χατζισαφί.

Πήραμε, επιτέλους, μια γεύση του πώς είναι μια ομάδα με κανονικό αριστερό μπακ που να μπορεί και να αμύνεται σωστά και να οργώνει όλη την πλευρά του. Ο Σταύρος Πήλιος δικαίως αναδείχτηκε MVP του αγώνα παλεύοντας στήθος με στήθος με τον Πινέδα.

Ο Στρακόσα, που ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια, ήταν σταθερός σε όλο το παιχνίδι και απέφυγε τις επιπόλαιες ενέργειες. Το παράδοξο όμως ήταν ότι τέσσερις φορές (ούτε μία, ούτε δύο) κατά την επαναφορά της μπάλας την έστειλε στις εξέδρες. Λες και είχαν στραβώσει τα πόδια του. Μάλλον πρέπει να ήταν φουλ στο άγχος για να μη γίνει καμία στραβή πάλι. Προσωπικά τον πιστεύω και θεωρώ πως αν κάνει τρία-τέσσερα συνεχόμενα καλά παιχνίδια και ξαναβρεί την αυτοπεποίθησή του θα μας δείξει όλες τις ικανότητές του.

Ο Ρότα τα πήγε καλά στο δεξί άκρο της άμυνας και συνεργάστηκε εξαιρετικά με τον Άμραμπατ. Αντικαταστάθηκε από τον Οντουμπάτζο περισσότερο για να ξεκουραστεί.

Ο Πήλιος τα είπαμε. Έχει στόφα μεγάλου παίκτη. Μακάρι να εξελιχθεί στον αριστερό αμυντικό που ψάχνουμε χρόνια, από την εποχή που κρέμασε τα παπούτσια του ο Μιχάλης Κασάπης. Βέβαια, όπως είμαστε τώρα, με αυτόν τον Πήλιο και τον Χατζισαφί από πίσω, μη περιμένετε την απόκτηση αριστερού αμυντικού. Του χρόνου που θα αποχωρήσει ο Ιρανός.

Ο Βίντα σε γενικές γραμμές τα πήγε καλά, υπήρχαν όμως στιγμές που δεν πατούσε τόσο καλά στο γήπεδο. Του χρόνου πρέπει η ομάδα να κινηθεί για δύο πρωτοκλασάτους στόπερ.

Ο Μουκουντί αυτή τη φορά παρείχε περισσότερη ασφάλεια, τόσο από τον Κάλενς, όσο και από τον… εαυτό του σε προηγούμενα παιχνίδια. Ο Αλμέιδα πίνει νερό στο όνομά του, οπότε ξεχάστε και σε αυτή την περίπτωση την πιθανότητα να πουληθεί και να αποκτήσει η ΑΕΚ άλλο στόπερ αυτό το καλοκαίρι.

Ο Σιμάνσκι, για εμένα, ήταν ο δεύτερος καλύτερος σε απόδοση παίκτης της ΑΕΚ απόψε. Όργωσε το γήπεδο, έβγαλε μακρινές μπαλιές μέχρι και να σκοράρει κόντεψε. Μεγάλη εμφάνιση από τον Πολωνό.

Ο Πινέδα ήταν κομβικός και οργάνωνε τέλεια το παιχνίδι της ομάδας. Μερικές ενέργειές του δε, όταν απελευθερωνόταν από τους αντιπάλους του, ήταν φαντεζί.

Ο Λιούμπισιτς, μέχρι το σημείο του τραυματισμού του σε σύγκρουση με τον Μουκουντί, έκοβε και έραβε στο χώρο του κέντρου μαζί με τον Πινέδα και όλο το παιχνίδι της ΑΕΚ περνούσε από τα πόδια τους.

Ο Άμραμπατ, αυτό το φαινόμενο αθλητή, στα 38 του χρόνια, έβγαλε όλο το ματς και ήταν μέσα στους κορυφαίους της ΑΕΚ. Έκανε άνω-κάτω την άμυνα του ΟΦΗ από δεξιά ενώ ήταν συγκινητικές οι προσπάθειές του να βοηθήσει τον Οντουμπάτζο στα μαρκαρίσματα, εκεί, προς το τέλος του αγώνα. Βέβαια, από την κούραση που λογικά τον είχε καταβάλει, έχασε κάνα δύο φορές τη μπάλα από αντιπάλους του.

Ο Κοϊτα εμένα δεν μου άρεσε. Ναι, απασχολούσε πολλές φορές δύο αμυντικούς, δεν είδα όμως να κάνει κάποια ουσιαστική ενέργεια για να τον συγκαταλέξω στους διακριθέντες. Είναι ατομιστής και θέλει μια μπάλα μόνος του. Και πάει στην ευχή. Να την θέλει και να την παίρνει τη μπάλα, όταν όμως είναι ουσιαστικός και έχει κάποια έμπνευση για να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα. Όχι όποτε του καπνίσει. Πρέπει ο Αλμέιδα να δουλέψει πολύ μαζί του για να γίνει πιο ομαδικός. Φυσικά από τον Γκατσίνοβιτς τον προτιμώ χίλιες φορές.

Ο Γκαρσία, όταν είναι στα καλά του, είναι ο… Γκαρσία. Μια, δυο, τρεις ευκαιρίες θα τις κάνει και ένα με δύο γκολάκια θα τα βάλει. Και αυτός αντικαταστάθηκε από τον Τσούμπερ για να προφυλαχτεί.

Και πάμε στις αλλαγές τώρα:

Εμένα ο Οντουμπάτζο μου άρεσε. Για πρώτη φορά συνεργάστηκε άψογα με τον Άμραμπατ αλλά και με τα χαφ και δεν δίστασε αρκετές φορές να βγει στην επίθεση, ενώ και αμυντικά ήταν πολύ καλός στα καθήκοντά του και από την πλευρά του δεν εκδηλώθηκε καμιά σοβαρή επίθεση από τον ΟΦΗ.

Ο Τσούμπερ μπήκε στο ματς αφιονισμένος και σαν γνήσιο σκυλί του πολέμου κατάφερε να σκοράρει ενώ έδωσε και άπειρες μάχες στην αντίπαλη περιοχή αλλά και έξω από αυτήν.

Ο Λαμέλα είναι παικταράς. Τελεία και παύλα. Μόνο όποιος δεν σκαμπάζει από μπάλα δεν μπορεί να το διακρίνει αυτό. Πολύ σύντομα θα καταλάβουμε όλοι το μέγεθος και την ποιότητα αυτής της μπαλαδόφατσας.

Ο Μάνταλος πήρε τη θέση του τραυματία Λιούμπισιτς και τα πήγε μια χαρά, αφού έβγαλε πολλές όμορφες μπαλιές στους επιθετικούς ενώ κράτησε και το κέντρο άψογα.

Ο Περέιρα δεν φάνηκε πολύ, άλλωστε κλήθηκε να παίξει αριστερά όπου ναι μεν έχει αγωνιστεί αρκετές φορές αλλά κατ' εξοχήν η θέση του είναι πίσω από τον επιθετικό. Πόσοι όμως διάολε θα παίξουν πίσω από τον επιθετικό; Ο Λιούμπισιτς; Ο Λαμέλα;, Ο Τσούμπερ; Ο Περέιρα; Ο Μάνταλος; Ο Πινέδα;

Και τέλος ο Αλμέιδα. Έμοιαζε απόλυτα ήρεμος και σίγουρος για τις αποφάσεις του και τις επιλογές του. Ο τρόπος που κατέβασε την ομάδα ήταν ο ενδεδειγμένος για να πνίξει τον αντίπαλο. Πολλοί λένε ότι βοήθησε και ο ΟΦΗ που ήταν μία ομάδα χωρίς αρχή και τέλος. Θα διαφωνήσω. Η ΑΕΚ ήταν αυτή που με τον τρόπο παιχνιδιού της τον έκανε να μοιάζει ανύπαρκτος μέσα στο γήπεδο. Προς το παρόν εξαγοράζουμε ηρεμία. Μακάρι να υπάρξει και ανάλογη συνέχεια και πρέπει να υπάρξει, αφού η ΑΕΚ μέχρι το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό δεν πρέπει να χάσει ούτε ένα βαθμό.

Ως προς τους αντιπάλους μας δεν ήταν και πολύ ρόδινα τα πράγματα. Ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να επιστρατεύσει τα κοράκια για να πάρει τους 3 βαθμούς από τον Πανσερραϊκό που του έκανε πλάκα. Ο Ολυμπιακός κέρδισε παίζοντας επί 65 λεπτά με παίκτη παραπάνω μετά τη γελοία αποβολή με δύο κίτρινες κάρτες του γνωστού και μη εξαιρετέου Βιγιαφάνες. Και πάλι δεν έκανε καμιά συνταρακτική εμφάνιση. Ο Παναθηναϊκός που κατατρόμαξε τον Άγιαξ (τον αξιολύπητο Άγιαξ) υπέπεσε στην πρώτη γκέλα του. Και τι γκέλα. Μέσα στο ΟΑΚΑ από τον Αστέρα Τρίπολης. Πάντα τέτοια παιδιά. Οι ουρανοί είναι δικοί σας…

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Μία ακόμα κωμωδία (ή μήπως αρχαία τραγωδία) ξεκινάει - Σπεύσατε να ενισχυθείτε για να αποφύγετε να εκτεθείτε

Μεσούσης της μεταγραφικής περιόδου και ενώ έχουμε μπόλικο δρόμο μπροστά μας για να ολοκληρωθούν οι μεταγραφές των ομάδων, ας κάνουμε έναν μίνι απολογισμό των πεπραγμένων όλων των ομάδων της Super League μέχρι σήμερα. Τι παρατηρούμε;

Ο Παναθηναϊκός είναι μέχρι στιγμής ο νικητής των μεταγραφών, αφού δαπάνησε 13.300.000 για να φέρει 5 παίκτες. Ο Παναθηναϊκός απέκτησε και 2 ελεύθερους παίκτες ενώ επέστρεψαν 4 παίκτες που είχε παραχωρήσει δανεικούς.

Ακολουθεί ο Ολυμπιακός που ξόδεψε 11.500.000 για να φέρει 4 παίκτες. Ο Ολυμπιακός απέκτησε και 2 ελεύθερους παίκτες ενώ επέστρεψαν από δανεισμό 10 παίκτες. Απέκτησε επίσης και 1 παίκτη δανεικό.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ΠΑΟΚ που δαπάνησε 5.900.000 για να φέρει 4 παίκτες. Ο ΠΑΟΚ απέκτησε και 3 ελεύθερους παίκτες, ενώ 3 παίκτες επέστρεψαν από δανεισμό.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Άρης που ξόδεψε 5.200.000 για 3 παίκτες ενώ απέκτησε 2 ακόμα παίκτες που δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό που κόστισαν. Επίσης, ο Άρης απέκτησε και 3 ελεύθερους αλλά και 1 δανεικό. Τέλος, επέστρεψαν 2 παίκτες από δανεισμό.

Στην πέμπτη θέση έρχεται η ΑΕΚ με ξοδεμένα 4.900.00 για να φέρει 3 παίκτες ο ένας εκ των οποίων (ο Κάλενς) έπαιζε ήδη στην ομάδα σαν δανεικός και αποκτήθηκε κάνοντας χρήση της ρήτρας του έναντι 300.000. Η ΑΕΚ απέκτησε και 5 παίκτες ελεύθερους ενώ επέστρεψε και 1 από δανεισμό.

Η Athens Kallithea βρίσκεται στην έκτη θέση αφού ξόδεψε 150.000 για 1 παίκτη ενώ απέκτησε και 3 παίκτες χωρίς να γίνει γνωστό το κόστος των μεταγραφών τους. Επίσης απέκτησε 8 ελεύθερους παίκτες και 1 δανεικό. Τέλος, επέστρεψαν από δανεισμό 2 παίκτες.

Στην έβδομη και τελευταία θέση ο ΟΦΗ που κατέβαλε 100.000 για 1 παίκτη. Ο ΟΦΗ απέκτησε και 6 παίκτες ελεύθερους και ακόμα 1 δανεικό, ενώ επέστρεψαν από δανεισμό 3 παίκτες

Στις μεταγραφές δεν συμπεριλαμβάνονται οι ελεύθεροι και οι δανεικοί που δεν ανήκουν στην κατηγορία των μεταγραφών στην οποία πληρώνονται και οι ομάδες των παικτών για να μπορέσουν αυτοί να μετακινηθούν.

Στις παραχωρήσεις δανεικών πρωταγωνιστεί ο Ολυμπιακός που έχει παραχωρήσει από την πρώτη και τη Β' ομάδα του 1 παίκτη στον Ατρόμητο, ενώ στον Ατρόμητο υπέγραψε και 1 παίκτης της Β' ομάδας του Ολυμπιακού που έμεινε ελεύθερος, 1 στον Πανσερραϊκό στον οποίο υπέγραψαν και άλλοι 3 από τον Ολυμπιακό Β' που έμειναν ελεύθεροι, ακόμα 1 παίκτης που έμεινε ελεύθερος από την Β' ομάδα του Ολυμπιακού υπέγραψε στη Λαμία, ενώ 1 ακόμα παίκτης του Ολυμπιακού που έμεινε ελεύθερος υπέγραψε στον ΠΑΟΚ. Συνολικά ο Ολυμπιακός πούλησε 3 παίκτες, 13 παίκτες έμειναν ελεύθεροι, 3 παίκτες παραχωρήθηκαν δανεικοί και 7 παικτών έληξε ο δανεισμός τους.

Ακολουθεί κατά πόδας ο Παναθηναϊκός που 2 παίκτες του οι οποίοι έμειναν ελεύθεροι από τη Β' ομάδα του τριφυλλιού κατέληξαν στη Λαμία, 1 που έμεινε ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό Β' υπέγραψε στον Ατρόμητο και άλλος 1 που έμεινε ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό Β' υπέγραψε στην Athens Kallithea. Συνολικά από τον Παναθηναϊκό έμειναν 7 παίκτες ελεύθεροι ενώ 2 ακόμα παικτών έληξε ο δανεισμός τους.

Από τον ΠΑΟΚ και την Β' ομάδα του, 1 που έμεινε ελεύθερος κατέληξε στον Ατρόμητο και άλλος 1 στον Αστέρα Τρίπολης. Συνολικά από τον ΠΑΟΚ 2 παίκτες έμειναν ελεύθεροι, 2 παίκτες παραχωρήθηκαν δανεικοί και 3 παικτών έληξε ο δανεισμός τους.

Από την ΑΕΚ ο Φαν Βέερτ που έμεινε ελεύθερος υπέγραψε στον Ατρόμητο ενώ δανεικοί παραχωρήθηκαν ο Ράντονιτς στη Λαμία και ο Χρυσόπουλος στην Ανόρθωση. Επίσης ελεύθεροι έμειναν ο Αραούχο και ο Σιντιμπέ, ενώ πουλήθηκε ο Πόνσε έναντι 9.000.000.

Από τον Άρη πουλήθηκαν 2 παίκτες, 9 παίκτες έφυγαν ως ελεύθεροι, 1 παίκτης παραχωρήθηκε δανεικός και 3 παικτών έληξε ο δανεισμός τους. 

Όλες οι άλλες ομάδες (Βόλος, Πανσερραϊκός, Παναιτωλικός, Ατρόμητος, Λαμία, Αστέρας Τρίπολης) κατέφυγαν στη γνωστή λύση των ελεύθερων και δανεικών ποδοσφαιριστών αφού δεν ξόδεψαν ούτε ένα ευρώ για μεταγραφές. Στην ουσία ανακυκλώνουν τους ίδιους παίκτες που κάθε χρόνο πάνε και σε άλλη ομάδα γυρίζοντάς τες όλες στο τέλος, μέχρι που γίνονται σε όλους γνωστές οι αδυναμίες τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τα πάθη τους. Όλο αυτό συνιστά ένα από τα πιο αναξιόπιστα πρωταθλήματα παγκοσμίως και αποτελεί τον λόγο που σοβαροί ποδοσφαιριστές και προπονητές αρνούνται να συνεργαστούν με ελληνικές ομάδες. Mας αποφεύγουν για την αναξιοπιστία μας, την κουτοπονηριά μας, την αφραγκία των Ελλήνων παραγόντων που αναλαμβάνουν τις μικρές και τις επαρχιακές ομάδες και εξαρτώνται από τον μεγαλοπαράγοντα της μεγάλης ομάδας, στου οποίου πρέπει να δεθούν το άρμα και να του κάνουν όλα τα χατίρια για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Με μια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) και έναν Ποδοσφαιρικό Συνεταιρισμό (Super League) να βρίσκονται στα χέρια των ίδιων ανθρώπων που έχουν κατηγορηθεί διαχρονικά για εγκληματικές οργανώσεις, συμμορίες, κομπίνες στοιχηματισμού, εκβιασμούς, τρομοκρατία παραγόντων, ξυλοδαρμούς όσων "δεν συνεμορφώθησαν προς τα υποδείξεις" και πάει λέγοντας. Είναι λογικό να μας χαρακτηρίζουν ύποπτους για χειραγωγημένους αγώνες και γενικά να επικρατεί μια καχυποψία για οτιδήποτε συνδέεται με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και πώς να τους πείσεις περί του αντιθέτου για ένα πρωτάθλημα που ονομάζεται Stoiximan Super League!

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Κιτρινόμαυρος θίασος κατάφερε να μείνει έξω από το Conference League

"Έχω συμβόλαιο μέχρι το 2028, γι' αυτό απέρριψα προτάσεις". Περίμενε κανείς να ακούσει αυτή τη φράση από τον προπονητή της ΑΕΚ Ματίας Αλμέιδα; Τελευταία είναι πολλές οι ατάκες του που στο άκουσμά τους ο κόσμος της ΑΕΚ νιώθει ένα μούδιασμα σε όλο του το κορμί. "Δεν αλλάζουμε τη φιλοσοφία μας. Θα συνεχίσουμε πιστοί στο πλάνο μας". "Εκτός από έναν σέντερ φορ σαν μπακ απ του Γκαρσία, δεν χρειαζόμαστε άλλους παίκτες". "Είμαστε καλυμμένοι σε όλες τις θέσεις με δύο παίκτες σε κάθε θέση και σε μερικές θέσεις με αρκετούς περισσότερους", "Έχουμε πολύ μεγάλο ρόστερ κι αυτό δυσκολεύει τη δουλειά μου".

Έχουμε 32 παίκτες, λέει ο Αλμέιδα. Στο μεταξύ η ΑΕΚ, συμπεριλαμβανομένων και των Αθανασιάδη, Στάνκοβιτς και Πισάρο, που είναι παροπλισμένοι, φτάνει τους 31 παίκτες. Επειδή αυτοί οι τρεις όμως δεν υπολογίζονται, το ρόστερ στην πραγματικότητα αριθμεί 28 ποδοσφαιριστές. Αν τώρα αφαιρέσουμε και τον πιτσιρικά τερματοφύλακα, τον Θεοχάρη, ο οποίος θα παίζει περισσότερο στη Β' ομάδα, κατεβαίνουμε στους 27 παίκτες. Αν δοθεί δανεικός και ο Ζίνι το οριστικό ρόστερ μέχρι νεωτέρας θα είναι 26 ποδοσφαιριστές. Να υπενθυμίσω εδώ ότι ο Ραντόνια και ο Χρυσόπουλος της δεύτερης ομάδας δεν προσμετρώνται πλέον στο ρόστερ της ΑΕΚ επειδή έφυγαν δανεικοί, ο πρώτος στη Λαμία και ο δεύτερος στην Ανόρθωση.

Και ερωτώ εγώ ο αφελής. Είναι μεγάλο ένα ρόστερ ομάδας πρωταθλητισμού όταν απαρτίζεται από 26 παίκτες εκ των οποίων οι 2 είναι τερματοφύλακες; Τόσες υποχρεώσεις έχει μια ομάδα. Πρωτάθλημα, πλέι οφ, κύπελλο και αν δεν τα είχαν κάνει σαν τα μούτρα τους και ευρωπαϊκή πορεία. Τιμωρίες, τραυματισμοί συμβαίνουν συχνά και οι προπονητές που δεν έχουν μεγάλο ρόστερ καταφεύγουν σε αλχημείες χρησιμοποιώντας παίκτες σε άλλες θέσεις από εκείνες που γνωρίζουν να παίζουν.

Αλλά πάμε και σε κάτι άλλο. Έχουμε 16 Αυγούστου και ο προπονητής προδικάζει από τώρα με αυτά που λέει ότι το ρόστερ της ΑΕΚ έκλεισε! Δηλαδή δεν έχει άλλες μεταγραφές, δεν έχει άλλες αποχωρήσεις; Πού το ξέρει; Με μισό μήνα ακόμα μεταγραφών και με ολόκληρο σχεδόν τον Σεπτέμβρη για τους ελεύθερους ποδοσφαιριστές, πώς μπορεί να γνωρίζει ότι η δική του ομάδα έκλεισε το ρόστερ της πλην της απόκτησης ενός φορ ακόμα; Ο Πινέδα ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί και τώρα που η ΑΕΚ αποκλείστηκε θα πιέσει μαζί με τον μάνατζέρ του να φύγει για την Μοντερέι. Υπό τις παρούσες συνθήκες και την ΑΕΚ κάπου θα την συμφέρει να ξεφορτωθεί το βαρύ συμβόλαιό του που θα είναι υποχρεωμένη να του πληρώνει για να τον έχει μόνο για τις εσωτερικές της υποχρεώσεις και του χρόνου να τον χάσει με τα ίδια χρήματα εξ αιτίας της ρήτρας του συμβολαίου του. Επίσης υπάρχουν πιθανότητες να έρθει κάποια πρόταση για τον Γκαρσία (λέμε τώρα), για τον Ελίασον, για τον Μουκουντί, για τον Σιμάνσκι. Υπάρχει επίσης πιθανότητα δανεισμού των Φερνάντες και Ζίνι. Δεν θα αντικατασταθούν αυτοί αν προκύψει τέτοια ανάγκη;

Δύο πιθανά σενάρια υπάρχουν γι' αυτή τη στάση του Ματίας Αλμέιδα. Ή θέλει να θέσει τη διοίκηση προ τετελεσμένων τηρώντας αυτή τη στάση, αφού στην ουσία την καπελώνει χωρίς καν να έχουμε ακούσει και τη δική της άποψη πάνω στο θέμα των μεταγραφών και γενικά της εξέλιξης της ΑΕΚ ή σε αγαστή συνεννόηση με τη διοίκηση έχουν όλα συμφωνηθεί και αυτός απλά ανακοινώνει τις αποφάσεις. Το δεύτερο σενάριο, αν ισχύει, φαντάζει ακόμα πιο τραγικό από το πρώτο.

Και τώρα, ξέρω ότι περιμένετε να διαβάσετε για το χτεσινό ματς και τον γελοίο αποκλεισμό της ΑΕΚ από τον Σύνδεσμο Αρτοποιών-Ζαχαροπλαστών Αρμενίας. Αρχικά, υπάρχει Ενωσίτης που αφού έμαθε την εντεκάδα με την οποία κατεβάζει την ομάδα ο προπονητής να είχε ελπίδες πρόκρισης; Μεταξύ μας τώρα. Δεν τα λέμε παραέξω. Αυτοί που πίστεψαν ότι μπορεί να είχαν την τύχη με το μέρος τους ώστε να καλυφθούν τα εγκληματικά τους λάθη και οι ευθύνες που οδήγησαν της ΑΕΚ σαν πρόβατο επί σφαγή, δυστυχώς έπεσαν έξω. Γιατί να έχουν τύχη; Από πού την δικαιούνταν; Περισσότερο με θεία δίκη έμοιαζε αυτό που έγινε για να φορτωθούν στις πλάτες τους τα εγκλήματά τους. Κι αν αναρωτιέστε αν έχουν ονόματα αυτοί, βρήκατε παιδάκι που θα κωλώσει να τα γράψει. Ο μεγαλύτερος υπεύθυνος λέγεται Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο δεύτερος τη τάξη λέγεται Μάριος Ηλιόπουλος. Και ο τρίτος Ματίας Αλμέιδα. Αυτοί οι τρεις, σε απόλυτη συνεργασία, διέπραξαν το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ΑΕΚ υπογράφοντας τον εξευτελισμό της.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, τις περισσότερες τις ξέρετε όλοι, ούτε θα στήσω δίκη για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Άλλωστε μετά ΚΑΙ την χτεσινή σφαλιάρα στον σβέρκο όλων μας για ποια δικαιοσύνη να μιλήσουμε; Και λέω ΚΑΙ την χτεσινή γιατί όλοι θυμόμαστε ότι προηγήθηκαν και άλλες. Το ίδιο οδυνηρές, όπως ο αποκλεισμός από τον Γεωργικό Συνεταιρισμό της Βελέζ του Μόσταρ ή κάπως λιγότερο οδυνηρές, όπως η απώλεια του πρωταθλήματος με τον τρόπο που αυτό συνέβη. Και αναφέρομαι στα άπειρα ματς που η ΑΕΚ έχασε παιχνίδια ή και βαθμούς στην κόψη του ξυραφιού και ενώ κρατούσε την τύχη στα χέρια της (Πανσερραϊκός εντός/εκτός, Παναιτωλικός, Κηφισιά, ΠΑΟΚ εντός/εκτός, Παναθηναϊκός, Άρης πρωτάθλημα/κύπελλο). Για να μη πιάσουμε τα περσινά ευρωπαϊκά με Άγιαξ εντός/ εκτός, Μπράιτον εντός και Μαρσέιγ εντός/εκτός. Το κλήμα, λοιπόν, ήταν που ήταν στραβό, το έφαγε και ο γάιδαρος και πάει.

Και πάλι μια ερώτηση. Όλοι όσοι διαβάζετε τούτο το μπλογκ ξέρετε μπάλα και μπορείτε να ξεχωρίσετε δυο γαϊδουριών άχυρα, ειδικά αν έχουν σχήμα μπάλας. Πείτε μου με το χέρι στην καρδιά. Έχετε δει ομάδα με περισσότερα ατομικά λάθη από την ΑΕΚ; Και μιλάω για τραγικά λάθη. Δεν τολμάω να τα απαριθμήσω γιατί θα γράφω καμιά εβδομάδα και δυστυχώς δεν έχω χρόνο αφού από κάπου πρέπει να βγάζω και το ψωμί μου μιας και αρνούμαι πεισματικά εδώ και 15 χρόνια να βάλω έστω και ένα διαφημιστικό μπαν στη σελίδα για να μη συμβάλλω κι εγώ να γίνονται κρόσσια τα νεύρα σας. Φτάνει η ΑΕΚ για να το κάνει αυτό.

Χτες, βλέποντας το παιχνίδι της ΑΕΚ με τη Νόα, γνώρισα μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της ζωής μου. Κυριολεκτικά μου γκρεμίστηκαν κόσμοι. Βλέπετε είμαι και ονειροπόλος και ψήνομαι εύκολα από πρόσωπα που εξιδανικεύω και θεωρώ ότι ήρθαν στην ΑΕΚ για να τα αλλάξουν όλα και επιτέλους να την εκτοξεύσουν εκεί που της αξίζει. Και ξαφνικά βλέπω μια… μονόπαντη ΑΕΚ να παίζει στην κυριολεξία με τρεις μόνο παίκτες. Στρακόσα, Ρότα, Πήλιος! Οι υπόλοιποι ήταν να τους φορτώνεις σε ένα φορτηγό, να τους ρίχνεις πάνω τους δυο κουβάδες αντηλιακό και να τους ξεφορτώνεις στην πρώτη παραλία που θα έβρισκες.

Τόσο χάλια Βίντα δεν είχα ξαναδεί. Στα εγκληματικά λάθη του Κάλενς ένιωθα να πεταρίζει το μυοκάρδιό μου. Τόσο χαμένο στο διάστημα Σιμάνσκι να περιφέρεται δεξιά κι αριστερά χωρίς αντικειμενικό σκοπό, πάλι δεν είχα ξανασυναντήσει. Ο Μάνταλος προσπαθούσε να οργανώσει τα ανοργάνωτα αλλά τι να σου κάνει κι αυτός; Μάνταλος είναι. Ο Λιούμπισιτς, μία από τις συμπάθειές μου, πίστεψα ότι πριν μπει στον αγωνιστικό χώρο είχε υποστεί ηλεκτροσόκ. Ο Ελίασον βολόδερνε στα δεξιά λες και του είχαν αναθέσει να έχει το νου του μη και ξεβάψει η πλάγια γραμμή και η γραμμή του άουτ. Ο Γκατσίνοβιτς είναι ο μόνος για τον οποίο δεν σχημάτισα άποψη γιατί μετά τη λήξη του παιχνιδιού πληροφορήθηκα ότι βρισκόταν στην εντεκάδα. Εγώ, παρά την παρατηρητικότητά μου δεν κατάφερα να τον διακρίνω πουθενά μέσα στο ματς. Ο Τσούμπερ μου θύμισε άγριο τάρανδο που έχει φάει στο δάσος παραισθησιογόνα μανιτάρια και έψαχνε χοροπηδώντας δεξιά κι αριστερά την ταρανδίνα για να την γονιμοποιήσει. Περισσότερο κατάφερε να γονιμοποιήσει εμάς αφού φεύγοντας από το γήπεδο ένα φούσκωμα στην κοιλιά δεν μπορώ να πω ότι δεν το ένιωθα. Ο Λαμέλα, όταν μπήκε, μπορούσες να ξεχωρίσεις στις κινήσεις του αρκετά ποιοτικά στοιχεία, όμως έμοιαζε με βοσκό που είχαν παρανοήσει τα μοσχάρια του και έτρεχαν στην κατηφόρα χωρίς να μπορεί να τα ελέγξει. Ο Πινέδα σαφώς και νοικοκύρεψε την κατάσταση περισσότερο από τον Σιμάνσκι και συνεργάστηκε καλύτερα με Λαμέλα και Ελίασον. Ο Κοϊτά, το έχω ξαναγράψει, είναι ένας Άμραμπατ σε αρκετά νεότερη ηλικία. Εγωιστής, ατομιστής, δεν δίνει μπάλα δίπλα του ούτε με απειλή περιστρόφου. Και εκεί που τα είχαμε χύμα μας ήρθαν και τσουβαλάτα αφού τραυματίστηκε ο Πήλιος, ο ένας από τους τρεις που έπαιζε στοιχειωδώς μπάλα και φάγαμε στη μάπα ανάμεσα σε τόσα μοσχάρια και ένα κριάρι. Τον μπάρμπα Χατζισαφί. Τέλος, ο Φερνάντες, που πήρε τη θέση του Ελίασον, φάνηκε πιο δραστήριος και πιο τολμηρός και τα κατάφερε τελικά να με μπερδέψει. Εκεί που πίστευα ότι καλό θα είναι να παραχωρηθεί, ανακαλύπτω ότι τελικά ίσως να αποδειχτεί πιο χρήσιμος σαν αλλαγή από τον Άμραμπατ και ενδεχομένως και από τον Τσιλούλη, παρόλο που τον τελευταίο δεν τον έχουμε δει ακόμα.

Και τώρα ο Πελάδο. Ο αγαπημένος όλων μας. Μέχρι πριν μερικούς μήνες τουλάχιστον. Γιατί αυτός ο μακρυμάλλης 50άρης με το λευκό πουκάμισο που βλέπουμε να κινείται έξω από τον ασβέστη προσπαθώντας να δώσει οδηγίες στους παίκτες του έχει αρχίσει να μου μοιάζει για σωσίας του. Λες και κάποιοι τον απήγαγαν και έφεραν ένα αντίγραφό του στον πάγκο της ΑΕΚ. Να δείτε που πρέπει να είναι δάκτυλος του Μαρινάκη. Πού πας αγαπητέ μου Καραμήτρο, με συγχωρείς, Πελάδο, με τον Μάνταλο στα χαφ και αφήνεις στον πάγκο τον Πινέδα. Τι όνειρο είδες; Ότι δεν θα τα έδινε όλα ο Μεξικανός; Και τότε στο δεύτερο ημίχρονο γιατί τον έβαλες; Άλλαξες γνώμη; Πού πας με Σιμάσνκι αμυντικό χαφ όταν ακόμα και προπονητές ομάδων χόκεϊ επί πάγου σου έλεγαν να ξεκινήσεις εκεί με Πινέδα ή Λιούμπισιτς βάζοντας αντίστοιχα τον άλλο πίσω από τον Τσούμπερ. Πού πας με τον Γκατσίνοβιτς εκεί στα αριστερά να βολοδέρνει και να σου στερεί έναν παίκτη από την εντεκάδα σου; Και δεν είναι η πρώτη φορά. Δηλαδή, στις πόσες βάζεις μυαλό; Κλώτσησες ένα ολόκληρο ημίχρονο άνθρωπέ μου βάζοντας τους πλέον ανίκανους με το χαζό σκεπτικό σου ότι στο δεύτερο ημίχρονο θα βάλεις τους καλούς και θα πατήσεις τον αντίπαλο. Το αντίθετο χρειαζόταν να κάνεις. Να ξεκινήσεις με όλα σου τα όπλα, να πάρει η ομάδα ένα σκορ ασφαλείας και μόλις κουραστούν κάποιοι από αυτούς να έβαζες τους δεύτερους ακόμα και για να σου κρατήσουν το σκορ. Πρώτα εξασφαλίζεσαι και μετά κάνεις κράτει. Το αντίθετο δεν απέδωσε ποτέ. Και το πιο εκνευριστικό, ίδια κι απαράλλαχτα πράγματα είδαμε στο πρώτο ματς με την Ίντερ Εσκάλδες στη Νέα Φιλαδέλφεια, ίδια στη ρεβάνς της Ανδόρας, ολόιδια στην Αρμενία με τη Νόα για να κλείσει το κουαρτέτο των μαγικών και ονειρεμένων βραδιών που ζήσαμε καλοκαιριάτικα με τη χτεσινή παράσταση τσίρκο στην Αγιά Σοφιά.

Και μοιραία με τη λήξη ήρθε το κράξιμο του κόσμου. Του κόσμου για τον οποίο δεν φύλαξες ούτε μια συγγνώμη για τα διαδοχικά εγκλήματα των προκριματικών του Conference League. Αντίθετα, μόνο που δεν μπιζάρατε με τους παίκτες σου για την… επιτυχία σας. Αποκλεισμός από αυτή τη φάση σε μια διοργάνωση σαν κι αυτή, όπου κάτοχος του τροπαίου είναι ο Ολυμπιακός, το οποίο τρόπαιο κατέκτησε μέσα στο σπίτι μας, με συγχωρείς αρχηγέ αλλά απαγορεύεται διά ροπάλου. Κι ούτε μια συγγνώμη από τους χιλιάδες που σας στήριξαν με βροχές και με χιόνια σε κάθε γωνιά του πλανήτη που έχει παίξει η ΑΕΚ.

Έγραφα παραμονές του ματς ότι εμείς έπρεπε να κάνουμε το καθήκον μας και να στηρίξουμε την ομάδα. Όπου και να βρισκόμασταν τη χτεσινή βραδιά έπρεπε να συρρεύσουμε στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ούτε εγώ εισακούστηκα ούτε πολλοί άλλοι που έγραψαν το ίδιο πράγμα. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Έχει απογοητευτεί. Έγραφα ότι απαγορεύονταν οι αποδοκιμασίες κατά τη διάρκεια του ματς ακόμα κι αν γίνουν από κάποιους παίκτες φριχτά λάθη. Οι φίλαθλοι της ΑΕΚ αντέδρασαν σωστά και αποθέωσαν και τον Στρακόσα με την εμφάνισή του στον αγωνιστικό χώρο. Όλοι πίστευαν ότι η ΑΕΚ ακόμα και με κουτσούς θα κέρδιζε με ένα 4-0, 5-0 και θα έπαιρνε την πρόκριση. Κι όταν στο τέλος ήπιαν όλοι το πικρό ποτήρι του αποκλεισμού ήταν φυσιολογικό να αντιδράσουν.

Και τώρα τι πρέπει να γίνει μάγκες μου; Τι κάνουμε τώρα; Ξέρω, ξέρω, έχω διαβάσει φόρουμ και λίγο-πολύ είμαι ενήμερος για τις τάσεις που επικρατούν. Η πρώτη και η κυριότερη είναι να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ο Αλμέιδα. Ωραία. Ας πούμε ότι έφυγε. Τι θα αλλάξει με το έμψυχο υλικό που διαθέτει η ομάδα; Θα έρθει μήπως ο Αντσελότι και θα το αναμορφώσει; Βασικά όλες οι αποφάσεις είναι προσωπική υπόθεση του Ηλιόπουλου. Δύσκολη η θέση του, δεν αντιλέγω. Όταν δίνεις τα κλειδιά στα χέρια ενός προπονητή (και εσύ και ο προκάτοχός σου) δεν μπορείς ξαφνικά να του ζητάς τα ρέστα γιατί έκανε εκείνο ή το άλλο. Θα φαντάζεις στα μάτια του τρελός.

Πρώτο στάδιο, κατά την άποψή μου, για να καταφέρεις να κρατηθεί το οικοδόμημα όρθιο από τους συνεχόμενους τριγμούς που δέχεται, είναι να το υποστυλώσεις. Μην αρχίσεις τα γκρεμίσματα στο πουθενά γιατί σε μηδέν χρόνο θα καταρρεύσει. Ξεκίνα σιγά-σιγά να στελεχώνεις την ΠΑΕ με άτομα ικανά και κυρίως της απολύτου εμπιστοσύνης σου. Άλλαξε μετά τεχνικούς διευθυντές και κάλεσέ τους όλους σε σύσκεψη για να τους παρουσιάσεις και στον προπονητή. Εκεί οριοθέτησε τους ρόλους του καθενός. Να είναι διακριτοί οι ρόλοι και κανείς να μη μπορεί να μπαίνει στα χωράφια του άλλου αν δεν έχει αρμοδιότητα. Λέμε πολλές φορές, αφήνουμε τα πάντα στον προπονητή και ας κάνει εκείνος κουμάντο. Και ο προπονητής τυγχάνει να είναι εμμονικός, να έχει κολλήματα ώσπου φτάνουμε σε μια κατάσταση ίδια με αυτή που βιώνουμε τώρα. Βάλε τα όριά σου. Αν στη διοίκηση παρουσιάζεται μια καλή ευκαιρία να αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστή που τον επόμενο χρόνο θα φαντάζει αδύνατη η απόκτησή του, τον αποκτάει χωρίς πολλά-πολλά κι ο προπονητής είναι υποχρεωμένος να τον δουλέψει και να τον εντάξει στο σύνολο. Δεν θα του πεις βέβαια ποτέ να τον χρησιμοποιήσει. Εκείνος θα κρίνει και θα φανεί αν δεν τον βάζει γιατί δεν είναι επιλογή του ή αν είναι δίκαιος και αφού το αξίζει ο παίκτης θα παίζει.

Ξεκαθάρισέ του τους στόχους της διοίκησης. Π.χ. θέλουμε να κάνουμε ανανέωση της ομάδας. Ναι, εσύ μπορεί να θέλεις τον 36χρονο γιατί τον εμπιστεύεσαι και σου κάνει τη δουλειά σου αλλά η πολιτική μας είναι να ρίξουμε τον μέσο όρο ηλικίας της ομάδας. Άρα φέτος θα αντικαταστήσουμε τους εξής τέσσερις με πέντε και του χρόνου άλλους τόσους, οπότε μη βασίζεσαι πάνω τους για την επόμενη σεζόν.

Πρέπει να καταλάβει η εκάστοτε διοίκηση ότι η παράδοση άνευ όρων των κλειδιών μιας ομάδας σε έναν προπονητή είναι εντελώς αναχρονιστική και εγκυμονεί κινδύνους. Το μεγάλο αφεντικό πρέπει να είναι ο πρόεδρος αλλά και μεταξύ αυτού και του προπονητή πρέπει να υπάρχουν στελέχη ικανά και σοβαρά τα οποία να μπορούν να αντεπεξέλθουν σε κάθε δύσκολη κατάσταση. Η παράδοση στον προπονητή μπορεί να επιφέρει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα, αφού ξέρουμε πόσο αναλώσιμοι είναι οι προπονητές και όταν τους έχεις δώσει μεγαλύτερες αρμοδιότητες και εξουσίες από εκείνες που πρέπει, είναι πολύ πιθανό να έχεις μπλέξει.

Το πρωτάθλημα ξεκινάει σε ελάχιστες μέρες. Αν αποφασιστεί να πάει η ομάδα με τον Αλμέιδα πρέπει να σταματήσει κάθε γκρίνια και να στηριχτεί στην προσπάθειά του να κατεβάσει μια ΑΕΚ ανταγωνιστική. Αν τα πράγματα εξακολουθήσουν να μη πηγαίνουν καλά το ψάξιμο νέου προπονητή θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και να μη καταφύγουν στον πρώτο τυχόντα. Όμως και στις δύο περιπτώσεις η ΑΕΚ πρέπει να φροντίσει να ενισχυθεί. Με τη σύμφωνη γνώμη του Αλμέιδα ή ακόμα και χωρίς αυτήν. Αν ο Αλμέιδα φύγει αύριο η ομάδα θα μείνει με ένα προβληματικό ρόστερ και δύσκολα θα μπορεί να το μαζέψει και να το κάνει ομάδα ο οποιοσδήποτε προπονητής…

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Γιατί η ΑΕΚ πρέπει να περάσει τη Νόα

Φτάσαμε στα μέσα του Αυγούστου, στη γιορτή της Παναγίας, μεγάλη η χάρη της, και από το μεταγραφικό στρατόπεδο της ΑΕΚ δεν βλέπουμε να βγαίνει λευκός καπνός. Τι έχει συμβεί; Γιατί πάγωσαν όλες οι μεταγραφικές κινήσεις; Οι υποχρεώσεις της ομάδας τρέχουν, σε δυο μέρες η ΑΕΚ παίζει το μέλλον της σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα, ενώ πολύ σύντομα ξεκινάει και το ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ θα συνεχιστούν και τα ευρωπαϊκά της παιχνίδια αν με το καλό καταφέρει να αποκλείσει τη Νόα. Οι ελλείψεις στο ρόστερ είναι πολλές και τρανταχτές και οι ατυχίες που δεν λένε να εγκαταλείψουν την ΑΕΚ κάνουν το πρόβλημα ολοένα και μεγαλύτερο. Εκτός με τραυματισμούς ο Μπρινιόλι και η ΑΕΚ βασίζεται μόνο στον ασταθή μέχρι στιγμής Στρακόσα, ο Γιόνσον, με την ΑΕΚ να απομένει μόνο με τον Σιμάνσκι στα αμυντικά χαφ και δευτερευόντως τον Γαλανόπουλο και τέλος ο Γκαρσία που για πολλοστή φορά τραυματίστηκε (άραγε πότε, άραγε πού, άραγε από ποιον) αφήνοντας την ομάδα χωρίς σέντερ φορ.

Η ΑΕΚ, χωρίς καμιά διάθεση αστεϊσμού, θα έπρεπε να έχει πάρει ήδη: Έναν τερματοφύλακα για τρίτο (προσωρινά για δεύτερο), κατά προτίμηση μεγάλης ηλικίας και έμπειρο, γνώστη της κατάστασης και διατεθειμένο όταν γίνει καλά ο Μπρινιόλι να περάσει αδιαμαρτύρητα τρίτος στην σειρά των τερματοφυλάκων της ΑΕΚ. Ένα αριστερό μπακ εγνωσμένης αξίας και σε καλή ηλικία για να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ομάδα στη συγκεκριμένη θέση. Έναν στόπερ μεγάλου βεληνεκούς που να συνθέσει ένα δίδυμο ασφαλείας με τον Βίντα, έχοντας σαν τρίτο, τέταρτο και πέμπτο στην ιεραρχία τους Μουκουντί, Κάλενς και Μήτογλου. Έναν εγνωσμένης αξίας αμυντικό χαφ που να ξέρει περισσότερη μπάλα και από τον Σιμάνσκι και από τον Γιόνσον και να είναι σε θέση να κρατάει τη μπάλα και να την μοιράζει με ευκολία στους επιθετικούς και όχι να την γυρίζει στους αμυντικούς και στον τερματοφύλακα. Και τέλος, έναν σέντερ φορ κανόνι που να προορίζεται για βασικός έχοντας τον Γκαρσία πίσω του να τον ντουμπλάρει σε κάποια παιχνίδια, όσο του το επιτρέπουν οι αντοχές του.

Γιατί δεν έχει γίνει τίποτα από αυτά; Φταίει η διοίκηση; Μα ο Μάριος Ηλιόπουλος έδειξε διατεθειμένος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να αλλάξει τα αγωνιστικά δεδομένα της ΑΕΚ και να την επαναφέρει στις επιτυχίες που τις αξίζουν. Φταίει ο Αλμέιδα που διαρκώς ζητάει μικρό και ευέλικτο ρόστερ και εκφράζει την εμπιστοσύνη του σε παίκτες οι οποίοι, προϊόντος και του αμείλικτου χρόνου, έχουν πάψει προ πολλού να προσφέρουν όσα πρόσφεραν τα προηγούμενα χρόνια; Μα, αν θέλει μικρότερο ρόστερ ας κόψει κάποιους παίκτες που αποδεδειγμένα δεν έχουν να δώσουν τίποτα άλλο στην ΑΕΚ. Γαλανόπουλος, Φερνάντες, Χατζισαφί να αφεθούν ελεύθεροι. Ζίνι, Τσιλούλης να δοθούν δανεικοί. Να τάκα-τάκα πέντε θέσεις που αδειάζουν για να έρθουν 5 μεταγραφές παικταράδων που θα αλλάξουν την ομάδα.

Μια στιγμή. Ας πάρουμε όλα τα δεδομένα από την αρχή ένα προς ένα για να δούμε τι συμβαίνει. Γνωρίζετε όλοι φαντάζομαι, ότι παίκτες όπως ο Περέιρα και ο Λαμέλα δεν υπήρχε καμία περίπτωση να έρθουν στην ΑΕΚ. Και δεν ήταν τόσο το οικονομικό που τους δελέασε όσο οι προτροπές του Αλμέιδα που τους έθεσε το πλάνο του για την ΑΕΚ και αυτό τους ενθουσίασε και αποδέχτηκαν την πρότασή της. Τι περιλάμβανε αυτό; Πάνω απ' όλα μια καλή πορεία στην Ευρώπη, έστω και στο Conference League, όπου βλέποντας και ότι μια άλλη ελληνική ομάδα κατάφερε να το κατακτήσει, έκαναν όνειρα να εκτοξεύσουν ξανά την καριέρα τους μέσα από μια καλή πορεία της ΑΕΚ. Αυτό ήταν και το κίνητρο για άλλους πιθανούς στόχους της ομάδας ώστε να τους φέρει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η ΑΕΚ να μείνει νωρίς-νωρίς εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων και να ευχηθούμε να μη συμβεί κάτι τέτοιο γιατί καταλαβαίνουμε όλοι τι θα επακολουθήσει. Ο Περέιρα και ο Λαμέλα, αλλά και ο Κοϊτά και ο Στρακόσα, θα βρεθούν στο κενό αντιλαμβανόμενοι ότι για μια ολόκληρη χρονιά θα παίζουν σε ένα πρωτάθλημα όπου δύσκολα θα βγουν παραέξω οι όποιες καλές τους στιγμές. Αλλά και να βγουν δεν θα έχουν κανένα αντίκρισμα. Σκεφτείτε τώρα πόσο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα αν προκύψει και καμία παραίτηση η απόλυση του Αλμέιδα. Ο Περέιρα, ο Λαμέλα, ο Πινέδα, χάνουν τον δικό τους άνθρωπο. Αυτόν που εμπιστεύτηκαν και ήρθαν στην ΑΕΚ. Επίσης, Ρότα, Χατζισαφί, Οντουμπάτζο, Άμραμπατ, Σιμάνσκι, Γιόνσον, ήταν παίκτες που τους εμπιστευόταν τυφλά ο Αλμέιδα. Αυτομάτως θα τους κυκλώσει η ανασφάλεια. Επίσης, με την ομάδα εκτός Ευρώπης, ποιος αξιόλογος ξένος παίκτης θα θελήσει να έρθει και να παίξει εδώ μόνο για το ελληνικό πρωτάθλημα; Παίκτες σαν τον Κορέα καλά θα κάνουμε να τους ξεχάσουμε.

Αυτή την καταστροφή είχαν στο μυαλό τους ο Ηλιόπουλος και ο Αλμέιδα και συμφώνησαν ότι ένας αποκλεισμός θα είναι καταστροφικός για την ΑΕΚ. Και φυσικά θα ακολουθήσει και η οικονομική καταστροφή. Μπορεί να μην έχει αρνητικό αντίκτυπο στα εισιτήρια διαρκείας άμεσα, αφού αυτά για φέτος έχουν πουληθεί στο 70 με 80%. Θα υπάρξουν όμως άλλες οικονομικές συνέπειες. Επίσης, η ΑΕΚ θα χάσει σε μεγάλο βαθμό την επαφή της με την Ευρώπη αφού θα βυθιστεί ακόμα περισσότερο στην ειδική βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ και ίσως πέσει κάτω και από την 200η θέση! Θα πρέπει να περάσουν χρόνια με επιτυχίες και συνεχόμενες προκρίσεις για να ξαναμπεί κάποια μέρα στους ισχυρούς των κληρώσεων.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι για την ΑΕΚ η πρόκριση με τη Νόα καθώς και η επόμενη επί της Χάιντουκ Σπλιτ. Την Πέμπτη συνεπώς, όπου κι αν βρισκόμαστε, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο να βρεθούμε όλοι στη Νέα Φιλαδέλφεια. Με 30.000 φωνές από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό του αγώνα μπορεί να είναι ο κόσμος που θα δώσει την πρόκριση στην ομάδα. Ένας κόσμος που πρέπει να είναι πύρινος αλλά και κόσμιος, γιατί η ΟΥΕΦΑ μας έχει υπό διαρκή επιτήρηση και με το παραμικρό θα βρεθούμε με τιμωρία έδρας. Ο κόσμος μπορεί να βάλει το πρώτο γκολ αλλά και περισσότερα. Να κόψει τα πόδια των Αρμενίων που είναι αμάθητοι σε τέτοιες συνθήκες. Να κάνει κόλαση την Αγιά Σοφιά για να αρχίσουν να τρέμουν τα πόδια τους και ταυτόχρονα να δώσει φτερά στα πόδια των δικών μας παικτών. Απεριόριστη στήριξη στον Αλμέιδα και στον κάθε παίκτη ξεχωριστά, ακόμα κι αν κάνει το πιο σοβαρό λάθος. Απαγορεύονται οι αποδοκιμασίες διά ροπάλου!

Αν όλα πάνε καλά και περάσουμε την Πέμπτη το βράδυ, θα επανέλθει η κανονικότητα στο στρατόπεδο της ΑΕΚ. Θα επέλθει η ηρεμία. Αμέσως τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν και δυο-τρεις μεταγραφές. Απαραίτητα πρέπει να ξεκινήσει η ομάδα και με δυο νίκες στα πρώτα δύο παιχνίδια για το πρωτάθλημα της Super League, στα οποία θα είναι και γηπεδούχος. Με ΟΦΗ (χωρίς κόσμο) και Λεβαδειακό και ταυτόχρονα να δώσει τις μάχες της με την Χάιντουκ Σπλιτ, στην Κροατία και στην Αθήνα. Αν την περάσει θα βρεθεί οριστικά στους ομίλους του Conference League και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους. Το έχει ξανακάνει η ΑΕΚ και έχει κερδίσει την ίδια ομάδα σε ομίλους του Europa League. Και μάλιστα και στα δύο παιχνίδια. Τόσο εκτός έδρας όσο και στο ΟΑΚΑ. Γενικά η ΑΕΚ το έχει με τους Κροάτες. Μετά θα ανοίξει διάπλατα λεωφόρους που θα οδηγούν σε διακρίσεις, τόσο εντός των συνόρων όσο και έξω από αυτά. Και σιγά-σιγά θα έρθει και η καταξίωση διώχνοντας μακριά την αμφισβήτηση, τη γκρίνια και τη διχόνοια…

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Η ξεφτίλα, το ρεπό, οι υποχρεώσεις, η... ΑΕΚ Arena, ο Γκαρσία, ο Κουχάρκσι, το δίκιο, ο Στρακόσα και ο σούπερ Μάριο

Μερικές παρατηρήσεις από την ξεφτίλα της Αρμενίας:

- Η Νόα ήταν κατά πολύ υποδεέστερη από την Ίντερ Εσκάλδες. Κι αυτό το γεγονός από μόνο του δηλώνει το μέγεθος της τραγωδίας της ΑΕΚ…

- Συγγνώμη αλλά μετά από ένα τέτοιο τραγικό αποτέλεσμα για το οποίο ήταν υπεύθυνοι οι περισσότεροι παίκτες που αγωνίστηκαν, ο προπονητής δεν δίνει ρεπό στο… ασκέρι του γιατί έτσι είναι σα να το επιβραβεύει. Πιθανόν εδώ οι γνώμες να διίστανται όμως αυτή είναι η δική μου και δεν θα πάψω να την υπερασπίζομαι…

- Σήμερα έχουμε 7 Αυγούστου. Πλησιάζουν με ραγδαίους ρυθμούς οι ημερομηνίες των διαδοχικών αγωνιστικών υποχρεώσεων. Ρεβάνς με τη Νόα και τι ρεβάνς. Ζωής και θανάτου αφού όλοι καταλαβαίνουμε τι θα σημάνει ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός της ΑΕΚ σε αυτή τη φάση και από έναν τέτοιο αντίπαλο. Πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ στην Αγιά Σοφιά. Και φυσικά το πρόγραμμα θα γίνεται όλο και πιο βαρύ μέρα με τη μέρα, αν φυσικά η ΑΕΚ καταφέρει να προκριθεί σε βάρος των Αρμενίων. Και εν τούτοις, η ΑΕΚ δεν έχει αποκτήσει ακόμα αριστερό μπακ. Δεν έχει αποκτήσει σέντερ φορ. Δεν έχει αποκτήσει αμυντικό μέσο. Δεν έχει αποκτήσει στόπερ. Σταματάω εδώ για να μην πω για ανάγκες και σε άλλες θέσεις και χαρακτηριστώ υπερβολικός…

- Από τον αθλητικογράφο που έκανε χτες την περιγραφή του αγώνα Νόα-ΑΕΚ ακούστηκε σε αναφορές του για την ρεβάνς ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί στο… ΑΕΚ Arena. Τι έγινε; Πάει το ΟΠΑΠ Arena, πάει και η Αγιά Σοφιά; Ή όλο αυτό έχει να κάνει με το γνωστό ρητό λείπει η γάτα χορεύουν τα ποντίκια;

- Ο Λιβάι Γκαρσία έγινε ο πρώτος παίκτης της ΑΕΚ, που σκοράρει σε τέσσερα διαδοχικά εκτός έδρας ευρωπαϊκά ματς. Με Άγιαξ, Ίντερ ντ Εσκάλδες (εντός και εκτός) και Νόα. Σε τρία έχουν σκοράρει ο Ντράγκαν Τσίριτς το 1999 και ο Ντέμης Νικολαΐδης το 2000.

- "Το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ καλό. Έχουν έρθει νέοι παίκτες που προσπαθούν να προσαρμοστούν όσο πιο σύντομα γίνεται. Είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά τα πράγματα θα πηγαίνουν ακόμα καλύτερα και σε αυτό θα βοηθήσουν και τα καλά αποτελέσματα". Τάδε έφη ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ Ράντεκ Κουχάρσκι. Καλά λένε ότι μερικοί μέσα στον οργανισμό ΑΕΚ ζουν στην κοσμάρα τους…

- Όσοι φίλοι της ΑΕΚ διατύπωσαν την άποψη ότι πίσω από τον καραγκιοζάκο τον μάνατζερ του Πινέδα βρίσκεται ο Ολυμπιακός και ο Βαγγέλας ο Μαρινάκης, ας κοιμούνται ήσυχοι και ας μη νιώθουν καθόλου άσχημα. Δίκιο είχαν... 

- Όχι, δεν έχει ξανασυμβεί σε τερματοφύλακα της ΑΕΚ να δεχτεί γκολ από τον αντίπαλο τερματοφύλακα με απ' ευθείας βολέ, αλλά ούτε και τερματοφύλακας άλλης ελληνικής ομάδα το έχει πάθει. Πρωτοπόρος σε αυτό ο Θωμάς Στρακόσα. Επίσης, έχει ήδη τροφοδοτήσει τρεις φορές αντιπάλους με λάθος μεταβιβάσεις με τις δύο από αυτές να μετατρέπονται σε γκολ για τον αντίπαλο, έχει χάσει ντρίπλα σε αντίπαλο δύο φορές με τη μία να μετατρέπεται σε γκολ για τον αντίπαλο και έχει πετάξει τη μπάλα κόρνερ σε προσπάθεια να τροφοδοτήσει συμπαίκτη του με τα χέρια (!)…

- Ένας τρόπος υπάρχει να διαδεχτεί η γαλήνη την τρικυμία στο στρατόπεδο της ΑΕΚ. Να πάρει την πρόκριση σε βάρος της Νόα στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας γιατί σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση δεν θέλω να σκέφτομαι τι θα επακολουθήσει. Τώρα απαιτείται ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση και όχι λάδι στη φωτιά από κανέναν γιατί μετά δύσκολα θα αποφύγουμε το ολοκαύτωμα. Και ο πλέον αρμόδιος να επιφέρει την ηρεμία είναι ο Μάριος Ηλιόπουλος που πρέπει να επιδιώξει μια συνάντηση με τον Αλμέιδα ώστε να τεθούν όλα τα ζητήματα επί τάπητος και ταυτόχρονα να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του προπονητή ώστε να πάψει να διακατέχεται από ανασφάλεια. Ένα ραντεβού μεταξύ των δύο το οποίο πρέπει να ανανεώσουν μετά από το παιχνίδι με τους Αρμένιους ώστε να χαράξουν εκ νέου πορεία ανάλογα με το πού θα βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή η ΑΕΚ…

Νόααα, τι θα φάμε σήμερααα; ΑΕΚ στα κάρβουνα! Ιστορικός διασυρμός! Νόα-ΑΕΚ 3-1

Κρίμα το μπόι σου καλέ...

Άφησα να περάσει η χτεσινή μέρα μήπως και καταφέρω κάπως να ηρεμήσω γιατί εν θερμώ δεν πρέπει ούτε να παίρνεις αποφάσεις ούτε να ασκείς κριτική. Δυστυχώς σε κάτι τέτοιες στιγμές δεν μπορεί κανείς να παραμείνει ήρεμος και να εκφραστεί κόσμια για αυτά που είδε. Μόνο με μπινελίκια εκφράζονται. Εν τούτοις, επιστρατεύω όση ψυχραιμία μου έχει απομείνει για να εκφράσω μερικές σκέψεις μου.

Ας ψάξουμε πρώτα για πιθανές δικαιολογίες. Ναι, αυτά που συμβαίνουν στην ΑΕΚ δεν συμβαίνουν σε καμία άλλη ομάδα. Οκ. Είναι μια ομάδα βουτηγμένη στη γκαντεμιά. Όμως, πόσο προκαλεί η ίδια την τύχη της για να της γυρίζει τόσο πολύ την πλάτη;

Γκαντεμιά είναι οι πατάτες του Στρακόσα, οι οποίες έφτασαν τις 6 τον αριθμό κι ακόμα έχουμε παίξει μόνο τρία ματς;

Γκαντεμιά είναι ότι δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του ο Γκατσίνοβιτς;

Γκαντεμιά είναι που ο Ελίασον βρέθηκε στη χειρότερη βραδιά του από τότε που ήρθε στην ΑΕΚ;

Γκαντεμιά είναι που δεν του έβγαινε τίποτα του Λιούμπισιτς;

Γκαντεμιά είναι που φάνηκε πόσο πολύ έλειπαν αγώνες από τον Πινέδα;

Θα πω ότι τα λάθη του Βίντα και μερικά του Ρότα ήταν προϊόν της εικόνας διάλυσης που εμφάνισε η ΑΕΚ μετά το δεύτερο γκολ που δέχτηκε. Του Μουκουντί όμως έτρεμαν τα πόδια του από την αρχή του αγώνα.

Ο προπονητής επέλεξε να βάλει τον Κάλενς αριστερό μπακ. Και δεν τον πρόδωσε σε κανένα σημείο. Απλά δεν συμμετείχε στην επιθετική ανάπτυξη και φύλαγε περισσότερο τα νώτα του. Αυτός ήταν και ο λόγος που τον άλλαξε ο Αλμέιδα με τον Χατζισαφί, προσδοκώντας να πάρει περισσότερα πράγματα από αριστερά στο επιθετικό κομμάτι. Και ο Χατσισαφί τα έκανε μαντάρα, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Είναι λίγο αυτοκτονικό για τον ίδιο να επιμένει σε αυτόν τον παίκτη ο προπονητής τη στιγμή που τον εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Ο Γκαρσία ήταν απομονωμένος σε όλο το ματς αλλά τον βρήκε τον τρόπο να κάνει τη δουλειά του κα να βάλει το γκολ της ΑΕΚ που τελικά μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμο.

Τέλος, ο Σιμάνσκι το όργωσε το γήπεδο κι ας είναι άτεχνος, δεν τα κατάφερε όμως να βοηθήσει αμυντικά ορθώνοντας τείχος μπροστά από τα στόπερ, όπως πρέπει να φροντίζει να κάνει ένας μεγάλος αμυντικό μέσος.

Ο Περέιρα και ο Λαμέλα στην πρώτη τους παρουσία μου άρεσαν. Κατάφεραν να οργανώσουν κάπως την ομάδα και να την κάνουν πιο απειλητική. Το ίδιο και ο Κοϊτά, μόνο που έχει το ίδιο κακό ελάττωμα που έχει και ο Άμραμπατ. Θέλει μια μπάλα μόνος του.

Και πάμε στον Αλμέιδα, για να μη νομίσει κανείς ότι σκοπεύω να τον αφήσω απ' έξω. Σήμερα μου έδωσε την εντύπωση ότι την ψάχνει για να φύγει από την ομάδα. Τα λάθη του κατά τη γνώμη μου ήταν τα εξής:

Έπρεπε να ξεκινήσει με τον Κοϊτά αντί του Γκατσίνοβιτς ή έστω να τους κάνει αλλαγή στο ημίχρονο, αφού είχε δει ότι σερνόταν ο Γκάτσι.

Επίσης, νομίζω ότι έπρεπε να τραβήξει πίσω, δίπλα στον Σιμάνσκι τον Λιούμπισιτς και να φέρει μπροστά ώστε να αναλάβει το δημιουργικό κομμάτι, τον Πινέδα.

Ένα επίσης σοβαρό του λάθος είναι που μαθαίνει την ομάδα να γυρίζει διαρκώς πίσω, ακόμα και με αστείους αντιπάλους, να αναγκάζονται να κάνουν πάσες οι αμυντικοί μεταξύ τους και να γυρίζουν συχνά πυκνά τη μπάλα στον τερματοφύλακα. Πόσες φορές την έχουμε πατήσει και το έχουμε φάει με αυτόν τον τρόπο; Κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν, τρέμουν τα πόδια όλων και το λάθος παραμονεύει από στιγμή σε στιγμή.

Η ΑΕΚ χρειάζεται παίκτες να σπρώχνουν διαρκώς τη μπάλα μπροστά, να κάνουν και καμιά ντρίπλα για να απελευθερωθούν και στις πτέρυγες να έχει ξυράφια που να δυσκολεύονται να τους ανακόψουν οι αντίπαλοι. Ποιοι είναι σε θέση να τα κάνουν αυτά; Ο Γκατσίνοβιτς δυστυχώς είναι αργοκαρούτα και χάνει με χαρακτηριστική ευκολία τη μπάλα από τα πόδια του. Νομίζω ότι ο Περέιρα και ο Λαμέλα με την υψηλή τεχνική τους μπορούν να την αλλάξουν αυτή την κατάσταση. Αλλά σε ταχύτητα υστερούν και αυτοί.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά έχουμε και τις δηλώσεις, που ενώ έχουν σκοπό να ηρεμήσουν κάπως τον κόσμο, αυτοί που τις κάνουν και με τον τρόπο που τις κάνουν του ανεβάζουν ακόμα περισσότερο το αίμα στο κεφάλι. "Φάγαμε 6 γκολ σε δύο ματς, όλα από λάθη δικά μας", δήλωσε ο Αλμέιδα. Σώπα ρε γίγαντα! Καλά που μας το διευκρίνισες. Ούτε που το είχαμε πάρει χαμπάρι! Και συνέχισε απτόητος: "Πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στη φιλοσοφία μας"! Την ποια; Παιδιά, κάποιος να του πει ότι φιλοσοφία που σε μετατρέπει σε λούζερ παύει να είναι φιλοσοφία και μετατρέπεται σε ξερολία! Όλος ο κόσμος, σχετικοί και άσχετοι, σου εντοπίζουν τα λάθη σου ρε μεγάλε και άλλοι σου τα λένε με ήπιο τρόπο και άλλοι με πιο χοντροκομμένο. Άρπαξες ήδη τις πρώτες αποδοκιμασίες. Τίποτα δεν σε κάνει να αρχίσεις να βλέπεις τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία; Και κυρίως ξεκόλλα από αυτό το τρομερό σου κόλλημα να δηλώνεις ικανοποιημένος με τους παίκτες που έχεις. Βρέθηκε, επιτέλους, ένας άνθρωπος αποφασισμένος να βάλει το χέρι στην τσέπη και να κάνει την ΑΕΚ μεγάλη σε όλα τα επίπεδα και εσύ του βάζεις στοπ και απαγορευτικά. Εσύ αύριο-μεθαύριο θα φύγεις και η ΑΕΚ θα μείνει με τους Χατζισαφίδες, τους Αμραμπάτιδες, τους Γαλανόπουλους, τους Μουκουντίδες, τους Ρότιδες, τους Γκατσινοβίτσιδες και τους Τσουμπεραίους. Κι εσύ μας βαράς το ίδιο βιολί, ότι τάχα μου χρειάζεσαι μικρό ρόστερ, λες και η ΑΕΚ είναι ομάδα χόκεϊ επί πάγου. Τα είδαμε τα χαΐρια του μικρού ρόστερ πέρυσι που δεν είχες παίκτες να αντικαταστήσεις τους τραυματίες και τους τιμωρημένους και κατέφευγες σε αλχημείες με Πινέδα δεξί μπακ και Χρυσόπουλους στα στόπερ. Ούτε από την τσέπη σου να τις πλήρωνες τις μεταγραφές αδερφάκι μου! Και στο κάτω-κάτω, αν νομίζεις ότι κάνοντας μεταγραφές σωστών ποδοσφαιριστών μεγαλώνει το ρόστερ και δεν μπορείς να το διαχειριστείς, κόψε αυτούς που διαπιστωμένα δεν κάνουν για την ΑΕΚ. Στείλε δανεικό τον Ζίνι. Διώξε Φερνάντες, Γαλανόπουλο, Γκατσίνοβιτς, Χατζισαφί. Λένε όλοι πως είναι συναισθηματικό το ζήτημα και δεν σου αρέσει να κόβεις παίκτες που μαζί τους κέρδισες τίτλους. Μια χαρά όμως έκοψες ταυτόχρονα τους δύο περσινούς τερματοφύλακες και τους έχει η ομάδα στην εξέδρα και τους πληρώνει. Όπως ο βλέπεις, ο Στρακόσα που έφερες, σε τρία ματς έκανε μαζεμένα όλα τα λάθη του Αθανασιάδη και του Στάνκοβιτς μαζί! Έκοψες τον Φαν Βέερτ τη στιγμή που είχε πουληθεί και ο Πόνσε και άφησες την ομάδα με μοναδικό σέντερ φορ τον ευπαθή σε τραυματισμούς Γκαρσία που αν ω μη γένοιτο πάθει κάτι σε βλέπω να καθιερώνεις σέντερ φορ τον Μήτογλου, αφού τα πειράματα με Άμραμπατ εκεί και Τσούμπερ, δεν σου βγαίνουν.

Και στο καπάκι έρχονται και οι δηλώσεις του Γκατσίνοβιτς να μας κάνουν όλους ακόμα πιο έξαλλους. Ποιανού; Του Γκατσίνοβιτς! Του χειρότερου παίκτη της ΑΕΚ στο χτεσινό ματς και όχι μόνο: "Φυσικά είμαι αισιόδοξος για τη ρεβάνς. Πρέπει να το δείξουμε όμως με πράξεις, όχι με λόγια". Ρε Γκατσίνοβιτς, έρχεσαι και δικαιώνεις εκείνους που υποστηρίζουν ότι μερικοί άνθρωποι είναι καλύτερα να μασάνε. Οι παλιοί λέγανε ότι όταν έχεις εκτεθεί και έχεις εκθέσει είναι καλύτερα να σκύβεις το κεφάλι κάτω και να βάζεις τη γλώσσα μέσα. Αλλά πού να τα καταλάβετε εσείς τα καλομαθημένα καλόπαιδα αυτά τα πράγματα.

Δεν γράφω άλλα γιατί το νευρικό μου σύστημα δεν λέει να ηρεμήσει και φοβάμαι μην αρχίσω να κατεβάζω τίποτα χοντράδες. Μάγκες μου, οπλιστείτε με σιδερένια υπομονή και σφίξτε το στομάχι σας. Μπήκαμε σε άσχημες περιπέτειες και φοβάμαι ότι θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Μακάρι να πάνε όλα καλά αλλά καλού-κακού προμηθευτείτε και κανένα χάπι για το στομάχι...

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Μπήκε απότομα στα βαθιά ο Ηλιόπουλος αλλά θα τα καταφέρει γιατί είναι γεννημένος ηγέτης

Οι μεγάλες αναταράξεις στις μεγάλες ομάδες έχουν πάντα και τα απόνερά τους. Μια μεγάλη ανατάραξη ήταν για την ΑΕΚ η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και μάλιστα σε χρονικό σημείο που τίποτα δεν προδίκαζε μια τέτοια κοσμογονική αλλαγή. Αυτά τα απόνερα μπορεί να περάσουν απαρατήρητα και η ομάδα, αφού δεχτεί ένα-δύο γερά ταρακουνήματα, να επανέλθει γρήγορα στη ρότα της. Ή πάλι, μπορεί να επιφέρουν εκτόξευση προς τα πάνω, εφόσον η νέα ιδιοκτησία είναι αποφασισμένη να κάνει πράγματα που δεν έκανε η προηγούμενη. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να αποδειχτούν τόσο δυνατές και σοκαριστικές οι αναταράξεις που να βάλουν το πλοίο σε μια διαρκή περιδίνηση από την οποία κανείς δεν γνωρίζει πότε θα μπορέσει να ξαναβγεί. Θα πρέπει να είναι πολύ δυνατά τα μπράτσα του νέου ηγέτη καπετάνιου για να επαναφέρει το σκάφος στη σωστή πορεία του.

Ο Μάριος Ηλιόπουλος ξεκίνησε δυναμικά ταράζοντας τα νερά και φέρνοντας στην ΑΕΚ τον Στρακόσα, τον Περέιρα, τον Κοϊτά και τον Λαμέλα. Στην εξίσωση είχαν προστεθεί ήδη ο Μπρινιόλι και ο Τσιλούλης από την προηγούμενη διοίκηση. Επίσης, ικανοποίησε την επιθυμία του Αλμέιδα και έφερε τον Οντουμπάτζο από τον Άρη για τη θέση του δεξιού οπισθοφύλακα, σαν εναλλακτική του Ρότα. Τώρα καλείται να πάρει αποφάσεις σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση του ρόστερ επειδή τα προβλήματα δεν λένε να εγκαταλείψουν την ΑΕΚ. Ο ηγέτης της ΑΕΚ δεν επιθυμεί με τίποτα να καπελώσει τον προπονητή και έτσι περιμένει τις δικές του εισηγήσεις για να δράσει. Ο Αλμέιδα από την πλευρά του έχει μάθει να εμπιστεύεται τους παίκτες που έχει για καιρό δίπλα του και δύσκολα αποφασίζει να εισηγηθεί την απόκτηση παικτών αν δεν είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του, όπως έγινε με τον Λαμέλα και τον Περέιρα. Με το ίδιο σκεπτικό, επειδή είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν μαζί τους, έφερε και τον Πινέδα αλλά και τον Πισάρο. Επίσης, κάποιους παίκτες που δουλεύοντας μαζί του κέρδισαν την εμπιστοσύνη του δύσκολα δέχεται να τους αποχωριστεί και να τους αντικαταστήσει με νεότερους κι ας έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα ηλικιακά όρια. Έτσι εισηγήθηκε την παραμονή των Χατζισαφί και Άμραμπατ από τους οποίους γνωρίζει τι μπορεί να πάρει, οπότε και προτιμάει τη σιγουριά τους. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο και επειδή εμπιστεύεται τον Ρότα, εισηγήθηκε την απόκτηση του Οντουμπάτζο, απλά και μόνο για να έχει μια εναλλακτική λύση που κατά τη γνώμη του τον καλύπτει. Και εν πάση περιπτώσει εκείνο που έχει αφήσει να διαφανεί και το έχει γνωστοποιήσει και στη διοίκηση, είναι ότι επιθυμεί ένα μικρό ρόστερ και πως αυτό το έχει ήδη κλεισμένο με μοναδικές εξαιρέσεις που να χωράνε ακόμα να είναι η απόκτηση ενός αριστερού μπακ και ενός σέντερ φορ. Κι όμως, υπάρχει λύση και το ρόστερ να μη διευρυνθεί περισσότερο απ' όσο επιθυμεί ο Αλμέιδα και να έρθουν και επιπλέον παίκτες για να αισθάνεται σιγουριά σε κάθε περίπτωση. Απλά πρέπει να αποφασίσει χωρίς συναισθηματισμούς να ξαλαφρώσει το ρόστερ από παίκτες που δεν έχουν τίποτα άλλο να δώσουν στην ομάδα ώστε να δημιουργήσει χώρο για κάποιους καινούριους. Προσωπικά εκτιμώ ότι η ΑΕΚ θα πρέπει να ειδοποιήσει να ψάξουν άλλο προορισμό για να συνεχίσουν την καριέρα τους παίκτες όπως ο Φερνάντες, ο Γαλανόπουλος, ο Ζίνι. Εν ανάγκη κάποιους από αυτούς ας τους παραχωρήσει δανεικούς. Όσο για το ελληνικό στοιχείο μετά την αποχώρηση Γαλανόπουλου, ας φροντίσει να τον αντικαταστήσει στις μεταγραφές με κάποιον Έλληνα παίκτη (π.χ Κυριακόπουλο για αριστερό μπακ).

Επανέρχομαι στον Μάριο Ηλιόπουλο και στις δυσκολίες που άρχισε να αντιμετωπίζει με το καλημέρα όταν πέρασε το κατώφλι των γραφείων της ΑΕΚ. Η συντηρητική προσέγγιση του Αλμέιδα στο θέμα των μεταγραφών. Ο δύσκολος τρόπος με τον οποίο νίκησε η ΑΕΚ στο πρώτο παιχνίδι την Ίντερ Εσκάλδες και οι αποδοκιμασίες του κόσμου προς τους παίκτες και τον προπονητή. Η υπόθεση Πινέδα, που γεννήθηκε από το πουθενά και ήρθε να ταράξει τα μέχρι εκείνη τη στιγμή ήρεμα νερά της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο κορωνοϊός που έπληξε την ομάδα λίγες μέρες πριν πάει στην Ανδόρα να παίξει τη ρεβάνς με την Ίντερ Εσκάλδες. Η δύσκολη πρόκριση και η εκ νέου κακή εμφάνιση της ΑΕΚ, παρά την εμφατική νίκη μέσα στην Ανδόρα με 0-4. Το άγχος που αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του όσο πλησιάζει η ώρα να ξεκινήσουν και οι εσωτερικές επίσημες υποχρεώσεις της ΑΕΚ και ακόμα δεν έχει αποκτηθεί αριστερός μπακ ούτε σέντερ φορ. Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν με τους τραυματισμούς του Μπρινιόλι και του Γιόνσον και οι σκέψεις που έγιναν για έκτακτη ενίσχυση σε αυτές τις δύο θέσεις επειδή θα είναι μεγάλο το διάστημα της απουσίας τους. Όλα αυτά έπεσαν μαζεμένα και απότομα στο νέο αφεντικό της ομάδας και παρόλο που είναι μπαρουτοκαπνισμένος και έχει μάθει στα δύσκολα προσπαθεί να τα διαχειριστεί όλα με τον καλύτερο τρόπο, όμως μη ξεχνάμε την απειρία του στο χώρο του ποδοσφαίρου και ακόμα το γεγονός πως δεν έχει μάθει ακόμα τους συνεργάτες που βρίσκονται δίπλα του και προέρχονται από την προηγούμενη διοίκηση και δεν έχει επιχειρήσει ακόμα να ξεκαθαρίσει την ήρα από το σιτάρι. Ο χρόνος τρέχει και η χρονική συγκυρία δεν επιτρέπει την ευχέρεια κινήσεων με την άνεση που απαιτούν τόσα δύσκολα ζητήματα. Σε όλα αυτά τα δύσκολα ήρθαν και οι δηλώσεις-παράπονα του προπονητή, οι οποίες φυσικά και προβλημάτισαν τον Μάριο Ηλιόπουλο. Σκεφτείτε να έχεις αναλάβει τα δύσκολα καθήκοντα της ηγεσίας ενός τόσο μεγάλου συλλόγου και ταυτόχρονα να έχεις δίπλα στα αυτιά σου τις φωνές και τους ψιθύρους των διάφορων καλοθελητών που ενδεχομένως επιχειρούν να στρέψουν την προσοχή του προς την κατεύθυνση που εκείνοι επιθυμούν να δοθεί προτεραιότητα. Έτσι, μαζεύτηκαν πολλά και ζόρικα ζητήματα που ζητούν τη λύση τους με καταιγιστικό ρυθμό, που άνετα θα τον επιμερίζαμε σε ένα σοβαρό ζήτημα την ημέρα! Θα τα καταφέρει και θα τα βάλει όλα σε τάξη ο Ηλιόπουλος. Το ζητούμενο είναι να μπορέσει να βγει αγωνιστικά αλώβητη η ΑΕΚ μέσα από αυτόν τον κυκεώνα που έχει προκληθεί. Αλλιώς, η φετινή χρονιά θα χαθεί μέσα στις προσπάθειες ξεκαθαρίσματος, οι μεταγραφές θα μείνουν αναξιοποίητες και θα τρέχουμε ασθμαίνοντας να προλάβουμε για μια καλή θέση που θα μας δώσει κάποιο εισιτήριο για την Ευρώπη…

Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Η ΑΕΚ σε κρίσιμο σταυροδρόμι αλλά καταδικασμένη να πετύχει

Πάρα πολλά τα θέματα που ανοίγονται μπροστά μας και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Κατ' αρχήν είχαμε τον τραυματισμό του Μπρινιόλι που θα τον αφήσει για 2 μήνες περίπου εκτός γηπέδων. Η ΑΕΚ προς το παρόν πορεύεται με Στρακόσα και Θεοχάρη κάτω από τα δοκάρια αλλά αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους αφού το συγκεκριμένο διάστημα περιλαμβάνει πολλά κρίσιμα ματς για την Ένωση. Μια ενδεχόμενη τιμωρία του Θωμά (που έχει ήδη μια κίτρινη κάρτα) ή ένας τραυματισμός (έξω και μακριά) και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη φρίκη προσωποποιημένη. Διότι καλό είναι να εμπιστεύεται μια ομάδα τους νέους ποδοσφαιριστές της και να τους δίνει παιχνίδια αλλά κάπου πρέπει να μπαίνει και το μέτρο της λογικής. Ένα παιδί με μηδενική εμπειρία αν του ζητήσεις ξαφνικά να γίνει ο φύλακας άγγελος της εστίας της ΑΕΚ, μπορεί και να το καταστρέψεις από τη μία στιγμή στην άλλη. Η λογική λέει ότι η ΑΕΚ θα έπρεπε να αποκτήσει έναν τρίτο τερματοφύλακα, έστω και σε προχωρημένη ηλικία αλλά γεμάτο εμπειρίες και φυσικά διατεθειμένο όταν θα επανέλθουν οι δύο βασικοί της τερματοφύλακες να περάσει σαν τρίτος πίσω από αυτούς. Μια άλλη λύση ήταν να κρατήσει για άλλον ένα χρόνο με ειδική συμφωνία τον ένα από τους δύο κομμένους περσινούς της τερματοφύλακες, τον Στάνκοβιτς ή τον Αθανασιάδη, που άλλωστε έχουν ακόμα συμβόλαια σε εξέλιξη.

Στη συνέχεια σκάει το περίφημο θέμα με τον Πινέδα και τον κάγκουρα τον μάνατζέρ του, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να πάρει τον Πινέδα από την ΑΕΚ και να τον παραδώσει πακέτο στη μεξικανική Μοντερέι. Αρχικά ήμουν υπέρ της άποψης να τον δώσει η ΑΕΚ με ένα ποσό κοντά στα 10 εκατομμύρια, περισσότερο για να ξεμπερδεύουμε με αυτό το πανηγύρι των τρελών και για να επέλθει η ηρεμία στην ομάδα. Ο τρόπος όμως με τον οποίο χειρίζονται την υπόθεση μάνατζερ και παίκτης με έχουν εξοργίσει (και δεν είμαι ο μόνος) και πιστεύω πια ότι αν η ΑΕΚ υποχωρήσει σε αυτή την υπόθεση θα το βρει σίγουρα μπροστά της. Ο παίκτης είναι ήδη 28 ετών και αν η ΑΕΚ τον στείλει στις εξέδρες να βλέπει τα παιχνίδια, του χρόνου θα είναι 29 και θα έχει χάσει μεγάλο μέρος από την χρηματιστηριακή του αξία λόγω απραξίας. Λογικά δεν τον συμφέρει κάτι τέτοιο γιατί ναι μεν τότε η Μοντερέι ή οποιαδήποτε άλλη μεξικανική ομάδα θα μπορεί να τον αποκτήσει καταβάλλοντας τη ρήτρα των 8 εκατομμυρίων (απολύτως μετρητά), δεν είναι καθόλου βέβαιο όμως ότι θα εξακολουθεί να δίνει στον ίδιο το χρυσό συμβόλαιο των 12 εκατομμυρίων για 4 χρόνια που του δίνει τώρα. Επίσης, μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει και παράδειγμα προς αποφυγή για οποιονδήποτε στο μέλλον αποφασίσει να κινηθεί με τον ίδιο τρόπο και δεν σεβαστεί το συμβόλαιο που έχει υπογράψει, αφού θα ξέρει ότι η ΑΕΚ δεν μπαίνει σε παιχνιδάκια αλλά λειτουργεί με τρόπο απόλυτο και αποφασιστικό. Δυστυχώς αποδείχτηκε ότι την ίδια ευθύνη με τον Βιγιαρεάλ φέρει και ο ίδιος ο παίκτης αφού δεν βγήκε να πάρει θέση στις αρλούμπες που αραδιάζει ο μάνατζέρ του. Πράγμα που σημαίνει ότι συμφωνεί. Ξεχνάει βέβαια ότι η ΑΕΚ τον απέκτησε με 6,5 εκατομμύρια, του ανέστησε την καριέρα, επέστρεψε στην Εθνική της χώρας του και ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές του. Δεν σεβάστηκε τίποτα από αυτά, ούτε τον Αλμέιδα που έκανε τα πάντα για να τον φέρει στην ΑΕΚ, ούτε τον κόσμο που τον λάτρεψε. Γιατί θα πρέπει τώρα να τον σεβαστεί ο κόσμος; Όχι, σε τέτοιους παραδόπιστους και αγνώμονες ανθρώπους δεν αξίζει ο παραμικρός σεβασμός. Συνεπώς ήταν επιβεβλημένη και πολύ σωστή η κίνηση του Μάριου Ηλιόπουλου να στείλει την προειδοποιητική επιστολή όπου εκφράζει την αγανάκτηση όλης της ΑΕΚ και δίνει ξεκάθαρα το στίγμα της ΑΕΚ και την αποφασιστικότητά της ως προς τις επόμενες κινήσεις της.

Λίγο πριν το ταξίδι στην Ανδόρα η ομάδα πλήττεται από κρούσματα covid με αποτέλεσμα αρκετοί ποδοσφαιριστές να τεθούν εκτός μάχης. Εκεί που τα είχαμε χύμα μας ήρθαν και τσουβαλάτα. 

Στην Ανδόρα και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του προπονητή της ΑΕΚ πριν από το ματς ρεβάνς με την Ίντερ Εσκάλδες, προκύπτει από το πουθενά ένα πρόβλημα με τον Αλμέιδα που εκφράζει ξεκάθαρα την πικρία του κατά, όχι συγκεκριμένων αποδεκτών μέσα στη διοίκηση, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα βαθύτερο ξέσπασμα γύρω από την αμφισβήτηση που έχει ξεκινήσει προς το πρόσωπό του. Αμφισβήτηση που ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος του πρώτου αγώνα με την ομάδα της Ανδόρας μέσα στην Νέα Φιλαδέλφεια, όπου από το 4-0 που έχανε κατάφερε μέσα σε 20 λεπτά να πετύχει 3 γκολ και να φέρει το ματς στο 4-3, σκορ που δημιουργούσε προβληματισμούς για την τελική έκβαση των δύο αναμετρήσεων και την οριστική πρόκριση της ΑΕΚ με αποτέλεσμα παίκτες και προπονητής να δεχτούν για πρώτη φορά τις αποδοκιμασίες του κόσμου. Προφανώς στα ζητούμενα του προπονητή να ήταν μια δήλωση στήριξης από τη διοίκηση του Μάριου Ηλιόπουλου που θα καθησύχαζε τον ίδιο και θα επέφερε την ηρεμία στην ομάδα. Μια δήλωση πάντως που ποτέ δεν ήρθε από την πλευρά της διοίκησης, παρά το επιτυχημένο αποτέλεσμα και την πρόκριση στην Ανδόρα. Κι αυτό αφήνει ανοιχτά θέματα και αναπάντητα ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον του Αλμέιδα στην ΑΕΚ. Δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο η εκ νέου κακιά εμφάνιση της ΑΕΚ παρά το τελικό 0-4 ή αν και η διοίκηση κερδίζει χρόνο προκειμένου να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και αν τελικά η ΑΕΚ θα καταφέρει να μπει στους ομίλους του Conference League. Θεωρώ όμως άδικο να μη δοθεί πλήρης εμπιστοσύνη στον προπονητή για τη σεζόν που μόλις ξεκίνησε, τώρα που έχοντας και πολύτιμα εργαλεία στα χέρια του που τα προηγούμενα δύο χρόνια δεν είχε, θα φανεί τι μπορεί να πετύχει. Ξεχνάμε εύκολα δυστυχώς, μεταξύ άλλων πως αυτός ο άνθρωπος ήρθε και με το καλημέρα η ΑΕΚ κατέκτησε το νταμπλ που είχε να το κερδίσει 45 χρόνια ενώ είχε να χάσει σε ντέρμπι επί 17 συνεχόμενους αγώνες, τη στιγμή που πριν την έλευσή του είχε καταντήσει η χαρά των αντιπάλων της. Θεωρώ συνετό άνθρωπο τον Μάριο Ηλιόπουλο, ο οποίος δεν είναι των θερμών αποφάσεων. Του αρέσει να περιμένει για να μπορεί να κρίνει δίκαια. Επίσης, έχει εκφράσει ήδη με τον πιο εμφατικό τρόπο τη στήριξή του στο πρόσωπο του Αλμέιδα και μακάρι αυτό να μην έχει αλλάξει.

Στη συνέχεια ακολουθεί άλλο πλήγμα, ακόμα δεν άρχισε η σεζόν, με τον σοβαρό τραυματισμό του Γιεν Γιόνσον στην Ανδόρα που θα τον κρατήσει και αυτόν δύο σχεδόν μήνες εκτός δράσης. Και εδώ η ΑΕΚ πρέπει να κινηθεί με σωφροσύνη και ανάλογα και με την εξέλιξη της υπόθεσης Πινέδα να σπεύσει να αποκτήσει έναν σπουδαίο αμυντικό μέσο ώστε να υπάρχει ασφάλεια στη συγκεκριμένη θέση, όπου αν τιμωρηθεί σιωπηρά και ο Πινέδα, η ομάδα θα μείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με τον Σιμάνσκι και τον Γαλανόπουλο.

Ευτυχώς, υπήρξαν και θετικά σημεία που μας γέμισαν αισιοδοξία. Η ΑΕΚ πέρασε στους ισχυρούς του Conference League και έτσι θα αποφύγει κάποια μεγαθήρια όπως η Τσέλσι και η Ρεάλ Μπέτις στην παρούσα φάση. Η ΑΕΚ πρέπει να βιαστεί για να κάνει πράγματα που απαιτούνται. Κατ' αρχάς περιμένουμε από ώρα σε ώρα να δηλωθεί η νέα διαφοροποιημένη λίστα παικτών για τα ματς με την αρμενική Νόα. Αμέσως μετά πρέπει να σπεύσει να κλείσει τις τρύπες που υπάρχουν και είναι αρκετές στο ρόστερ της. Δυστυχώς πριν από τα ματς με τη Νόα δεν προλαβαίνει να κάνει τίποτα σε αυτόν τον τομέα, αφού ακόμα κι αν αποκτηθεί κάποιος παίκτης δεν θα έχει το δικαίωμα να τον χρησιμοποιήσει ο προπονητής. Άρα η ΑΕΚ πρέπει και οφείλει να προκριθεί χωρίς καμία επιπλέον έξωθεν βοήθεια. Από εκεί και πέρα όμως, αν τα έχει καταφέρει να προκριθεί, στα επόμενα κρίσιμα ματς πρέπει να εμφανιστεί υπερπλήρης και με λυμένα όλα τα εσωτερικά της προβλήματα. Τότε θα έχουν ξεχαστεί όλα και θα έχει επέλθει η εσωτερική ηρεμία. Σε διαφορετική περίπτωση η ΑΕΚ κινδυνεύει να μπει σε σκοτεινούς ατραπούς με άγνωστη για το μέλλον του συλλόγου κατάληξη…

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Η ΑΕΚ νίκησε με 4-0 την Ίντερ Εσκάλδες και ετοιμάζει βαλίτσες για Αρμενία

Η ΑΕΚ νίκησε με 4-0 την Ίντερ Εσκάλδες και προκρίθηκε με συνολικό σκορ 8-3. Τα γενικά συμπεράσματα από αυτό το ματς, το δεύτερο ευρωπαϊκό φέτος για την ΑΕΚ, είναι τα εξής:

Ο Στρακόσια είναι εγγύηση για το τέρμα.

Ο Γκαρσία επιτέλους ξεκόλλησε για τα καλά, με αστερίσκο όμως γιατί απέναντί του είχε άμυνα παιδική χαρά.

Ο Κοϊτά έχω την αίσθηση ότι θα αποδειχτεί λίρα εκατό.

Ο Λιούμπισιτς ήταν καλύτερος στο πρώτο παιχνίδι αλλά και σήμερα, στο δεύτερο ημίχρονο, όταν πέρασε οκτάρι, ανέβηκε και οργάνωσε το παιχνίδι της ΑΕΚ.

Απογοήτευση μεγάλη ο Φερνάντες και ο Γκατσίνοβιτς.

Ο Μάνταλος ήρθε από τον πάγκο και έβγαλε δυο πανέμορφες ασίστ μισό γκολ η κάθε μία. Αυτό για να μη τον αδικούμε όταν κάνει ωραία πράγματα. Βέβαια, έχασε και ένα άχαστο.

Ο Σιμάνσκι, ενώ είναι από τους παίκτες που γουστάρω γιατί δίνει και την ψυχή του και βγαίνει πάντα με ιδρωμένη τη φανέλα από το γήπεδο, έχει κάτι ατσούμπαλο που δεν τον βοηθάει να γίνει κορυφαίος στη θέση του.

Ο Γιόνσον, επίσης, τα έδωσε όλα αλλά μια φορά αυτό το παιδί να σουτάρει σε κρίσιμο σημείο και να βρει στόχο. Στάθηκε άτυχος στον τραυματισμό του.

Ο Μουκουντί εμένα με φοβίζει. Ενώ είναι θηριώδης, έχει εκτόπισμα και θα έπρεπε να αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των επιθετικών, τον βλέπεις στο παιχνίδι και λες, τώρα θα το κάνει το τσαφ.

Ο Χατζισαφί, τίμιος όπως πάντα, αλλά η ΑΕΚ θέλει κάτι πάρα πολύ καλύτερο στη θέση του.

Ο Βίντα, ακόμα και σαν δεξί μπακ, έδειξε τι σημαίνει παίκτης που κάνει τη διαφορά. Κι ας μην ήταν και στην καλύτερη βραδιά του.

Ο Κάλενς προσωπικά μου εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τον Μουκουντί. Όχι ότι κι αυτός είναι αλάνθαστος.

Ο Άμραμπατ έπαιξε λίγο αλλά κάρφωσε κι αυτός το φιστίκι του και ήταν και πολύ ωραίο και παλικαρίσιο.

Απόψε παρατηρούσα ένα τεράστιο κενό στο κέντρο μας που ξεκινούσε από την πλάτη του Γκαρσία και έφτανε λίγο κάτω από τη σέντρα και προς την περιοχή μας. Γι' αυτό και έφταναν οι ξυλοκόποι με τόση άνεση έξω από τη μεγάλη μας περιοχή. Τομέας ευθύνης των Σιμάνσκι, Γιόνσον, Λιούμπισιτς και αργότερα Μάνταλου.

Ο Αλμέιδα μου φάνηκε προβληματισμένος και δεν ξέρω αν η αιτία ήταν η εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου ή ο απόηχος των όσων λέχθηκαν στη συνέντευξη τύπου. Πάντως δεν έκανε τις καθιερωμένες του αλλαγές στο 65', εκτός της αναγκαστικής του Γιόνσον, αλλά αρκετά αργότερα και όχι όλες.

Τελικά η δουλειά έγινε και με το παραπάνω και η γεύση που μας μένει είναι γλυκιά.

Respect στους 250 τρελάκηδες που έκαναν Νέα Φιλαδέλφεια την Ανδόρα.

Αυτή ήταν η μεγαλύτερη σε σκορ εκτός έδρας νίκη που έχει κάνει η ΑΕΚ σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο Λιβάι Γκαρσία σημείωσε το πρώτο χατ τρικ του με τη φανέλα της ΑΕΚ.

Έχουμε μπροστά μας δύσκολο δρόμο αφού μόλις σε 6 μέρες παίζουμε στην Αρμενία. Επίσης μας έχει θερίσει ο κορωνοϊός. Θέλει μεγάλη προσοχή το συγκεκριμένο παιχνίδι και ειδικά να μην υποτιμήσουμε τον αντίπαλο.

Η ΑΕΚ σιγά-σιγά θα βρίσκει τα πατήματά της, θα έρθουν και οι νέες μεταγραφές και όλα θα στρώσουν. Ας είμαστε υπομονετικοί και ας αντιμετωπίζουμε βήμα-βήμα τις προκλήσεις. Το πρώτο βήμα είναι να περάσουμε στους ομίλους του Conference League και αν το καταφέρουμε θα έρθει και η πολυπόθητη ηρεμία στην ομάδα για να κοιτάξουμε το πάρα κάτω...