Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Νόααα, τι θα φάμε σήμερααα; ΑΕΚ στα κάρβουνα! Ιστορικός διασυρμός! Νόα-ΑΕΚ 3-1

Κρίμα το μπόι σου καλέ...

Άφησα να περάσει η χτεσινή μέρα μήπως και καταφέρω κάπως να ηρεμήσω γιατί εν θερμώ δεν πρέπει ούτε να παίρνεις αποφάσεις ούτε να ασκείς κριτική. Δυστυχώς σε κάτι τέτοιες στιγμές δεν μπορεί κανείς να παραμείνει ήρεμος και να εκφραστεί κόσμια για αυτά που είδε. Μόνο με μπινελίκια εκφράζονται. Εν τούτοις, επιστρατεύω όση ψυχραιμία μου έχει απομείνει για να εκφράσω μερικές σκέψεις μου.

Ας ψάξουμε πρώτα για πιθανές δικαιολογίες. Ναι, αυτά που συμβαίνουν στην ΑΕΚ δεν συμβαίνουν σε καμία άλλη ομάδα. Οκ. Είναι μια ομάδα βουτηγμένη στη γκαντεμιά. Όμως, πόσο προκαλεί η ίδια την τύχη της για να της γυρίζει τόσο πολύ την πλάτη;

Γκαντεμιά είναι οι πατάτες του Στρακόσα, οι οποίες έφτασαν τις 6 τον αριθμό κι ακόμα έχουμε παίξει μόνο τρία ματς;

Γκαντεμιά είναι ότι δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του ο Γκατσίνοβιτς;

Γκαντεμιά είναι που ο Ελίασον βρέθηκε στη χειρότερη βραδιά του από τότε που ήρθε στην ΑΕΚ;

Γκαντεμιά είναι που δεν του έβγαινε τίποτα του Λιούμπισιτς;

Γκαντεμιά είναι που φάνηκε πόσο πολύ έλειπαν αγώνες από τον Πινέδα;

Θα πω ότι τα λάθη του Βίντα και μερικά του Ρότα ήταν προϊόν της εικόνας διάλυσης που εμφάνισε η ΑΕΚ μετά το δεύτερο γκολ που δέχτηκε. Του Μουκουντί όμως έτρεμαν τα πόδια του από την αρχή του αγώνα.

Ο προπονητής επέλεξε να βάλει τον Κάλενς αριστερό μπακ. Και δεν τον πρόδωσε σε κανένα σημείο. Απλά δεν συμμετείχε στην επιθετική ανάπτυξη και φύλαγε περισσότερο τα νώτα του. Αυτός ήταν και ο λόγος που τον άλλαξε ο Αλμέιδα με τον Χατζισαφί, προσδοκώντας να πάρει περισσότερα πράγματα από αριστερά στο επιθετικό κομμάτι. Και ο Χατσισαφί τα έκανε μαντάρα, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Είναι λίγο αυτοκτονικό για τον ίδιο να επιμένει σε αυτόν τον παίκτη ο προπονητής τη στιγμή που τον εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Ο Γκαρσία ήταν απομονωμένος σε όλο το ματς αλλά τον βρήκε τον τρόπο να κάνει τη δουλειά του κα να βάλει το γκολ της ΑΕΚ που τελικά μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμο.

Τέλος, ο Σιμάνσκι το όργωσε το γήπεδο κι ας είναι άτεχνος, δεν τα κατάφερε όμως να βοηθήσει αμυντικά ορθώνοντας τείχος μπροστά από τα στόπερ, όπως πρέπει να φροντίζει να κάνει ένας μεγάλος αμυντικό μέσος.

Ο Περέιρα και ο Λαμέλα στην πρώτη τους παρουσία μου άρεσαν. Κατάφεραν να οργανώσουν κάπως την ομάδα και να την κάνουν πιο απειλητική. Το ίδιο και ο Κοϊτά, μόνο που έχει το ίδιο κακό ελάττωμα που έχει και ο Άμραμπατ. Θέλει μια μπάλα μόνος του.

Και πάμε στον Αλμέιδα, για να μη νομίσει κανείς ότι σκοπεύω να τον αφήσω απ' έξω. Σήμερα μου έδωσε την εντύπωση ότι την ψάχνει για να φύγει από την ομάδα. Τα λάθη του κατά τη γνώμη μου ήταν τα εξής:

Έπρεπε να ξεκινήσει με τον Κοϊτά αντί του Γκατσίνοβιτς ή έστω να τους κάνει αλλαγή στο ημίχρονο, αφού είχε δει ότι σερνόταν ο Γκάτσι.

Επίσης, νομίζω ότι έπρεπε να τραβήξει πίσω, δίπλα στον Σιμάνσκι τον Λιούμπισιτς και να φέρει μπροστά ώστε να αναλάβει το δημιουργικό κομμάτι, τον Πινέδα.

Ένα επίσης σοβαρό του λάθος είναι που μαθαίνει την ομάδα να γυρίζει διαρκώς πίσω, ακόμα και με αστείους αντιπάλους, να αναγκάζονται να κάνουν πάσες οι αμυντικοί μεταξύ τους και να γυρίζουν συχνά πυκνά τη μπάλα στον τερματοφύλακα. Πόσες φορές την έχουμε πατήσει και το έχουμε φάει με αυτόν τον τρόπο; Κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανέναν, τρέμουν τα πόδια όλων και το λάθος παραμονεύει από στιγμή σε στιγμή.

Η ΑΕΚ χρειάζεται παίκτες να σπρώχνουν διαρκώς τη μπάλα μπροστά, να κάνουν και καμιά ντρίπλα για να απελευθερωθούν και στις πτέρυγες να έχει ξυράφια που να δυσκολεύονται να τους ανακόψουν οι αντίπαλοι. Ποιοι είναι σε θέση να τα κάνουν αυτά; Ο Γκατσίνοβιτς δυστυχώς είναι αργοκαρούτα και χάνει με χαρακτηριστική ευκολία τη μπάλα από τα πόδια του. Νομίζω ότι ο Περέιρα και ο Λαμέλα με την υψηλή τεχνική τους μπορούν να την αλλάξουν αυτή την κατάσταση. Αλλά σε ταχύτητα υστερούν και αυτοί.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά έχουμε και τις δηλώσεις, που ενώ έχουν σκοπό να ηρεμήσουν κάπως τον κόσμο, αυτοί που τις κάνουν και με τον τρόπο που τις κάνουν του ανεβάζουν ακόμα περισσότερο το αίμα στο κεφάλι. "Φάγαμε 6 γκολ σε δύο ματς, όλα από λάθη δικά μας", δήλωσε ο Αλμέιδα. Σώπα ρε γίγαντα! Καλά που μας το διευκρίνισες. Ούτε που το είχαμε πάρει χαμπάρι! Και συνέχισε απτόητος: "Πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στη φιλοσοφία μας"! Την ποια; Παιδιά, κάποιος να του πει ότι φιλοσοφία που σε μετατρέπει σε λούζερ παύει να είναι φιλοσοφία και μετατρέπεται σε ξερολία! Όλος ο κόσμος, σχετικοί και άσχετοι, σου εντοπίζουν τα λάθη σου ρε μεγάλε και άλλοι σου τα λένε με ήπιο τρόπο και άλλοι με πιο χοντροκομμένο. Άρπαξες ήδη τις πρώτες αποδοκιμασίες. Τίποτα δεν σε κάνει να αρχίσεις να βλέπεις τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία; Και κυρίως ξεκόλλα από αυτό το τρομερό σου κόλλημα να δηλώνεις ικανοποιημένος με τους παίκτες που έχεις. Βρέθηκε, επιτέλους, ένας άνθρωπος αποφασισμένος να βάλει το χέρι στην τσέπη και να κάνει την ΑΕΚ μεγάλη σε όλα τα επίπεδα και εσύ του βάζεις στοπ και απαγορευτικά. Εσύ αύριο-μεθαύριο θα φύγεις και η ΑΕΚ θα μείνει με τους Χατζισαφίδες, τους Αμραμπάτιδες, τους Γαλανόπουλους, τους Μουκουντίδες, τους Ρότιδες, τους Γκατσινοβίτσιδες και τους Τσουμπεραίους. Κι εσύ μας βαράς το ίδιο βιολί, ότι τάχα μου χρειάζεσαι μικρό ρόστερ, λες και η ΑΕΚ είναι ομάδα χόκεϊ επί πάγου. Τα είδαμε τα χαΐρια του μικρού ρόστερ πέρυσι που δεν είχες παίκτες να αντικαταστήσεις τους τραυματίες και τους τιμωρημένους και κατέφευγες σε αλχημείες με Πινέδα δεξί μπακ και Χρυσόπουλους στα στόπερ. Ούτε από την τσέπη σου να τις πλήρωνες τις μεταγραφές αδερφάκι μου! Και στο κάτω-κάτω, αν νομίζεις ότι κάνοντας μεταγραφές σωστών ποδοσφαιριστών μεγαλώνει το ρόστερ και δεν μπορείς να το διαχειριστείς, κόψε αυτούς που διαπιστωμένα δεν κάνουν για την ΑΕΚ. Στείλε δανεικό τον Ζίνι. Διώξε Φερνάντες, Γαλανόπουλο, Γκατσίνοβιτς, Χατζισαφί. Λένε όλοι πως είναι συναισθηματικό το ζήτημα και δεν σου αρέσει να κόβεις παίκτες που μαζί τους κέρδισες τίτλους. Μια χαρά όμως έκοψες ταυτόχρονα τους δύο περσινούς τερματοφύλακες και τους έχει η ομάδα στην εξέδρα και τους πληρώνει. Όπως ο βλέπεις, ο Στρακόσα που έφερες, σε τρία ματς έκανε μαζεμένα όλα τα λάθη του Αθανασιάδη και του Στάνκοβιτς μαζί! Έκοψες τον Φαν Βέερτ τη στιγμή που είχε πουληθεί και ο Πόνσε και άφησες την ομάδα με μοναδικό σέντερ φορ τον ευπαθή σε τραυματισμούς Γκαρσία που αν ω μη γένοιτο πάθει κάτι σε βλέπω να καθιερώνεις σέντερ φορ τον Μήτογλου, αφού τα πειράματα με Άμραμπατ εκεί και Τσούμπερ, δεν σου βγαίνουν.

Και στο καπάκι έρχονται και οι δηλώσεις του Γκατσίνοβιτς να μας κάνουν όλους ακόμα πιο έξαλλους. Ποιανού; Του Γκατσίνοβιτς! Του χειρότερου παίκτη της ΑΕΚ στο χτεσινό ματς και όχι μόνο: "Φυσικά είμαι αισιόδοξος για τη ρεβάνς. Πρέπει να το δείξουμε όμως με πράξεις, όχι με λόγια". Ρε Γκατσίνοβιτς, έρχεσαι και δικαιώνεις εκείνους που υποστηρίζουν ότι μερικοί άνθρωποι είναι καλύτερα να μασάνε. Οι παλιοί λέγανε ότι όταν έχεις εκτεθεί και έχεις εκθέσει είναι καλύτερα να σκύβεις το κεφάλι κάτω και να βάζεις τη γλώσσα μέσα. Αλλά πού να τα καταλάβετε εσείς τα καλομαθημένα καλόπαιδα αυτά τα πράγματα.

Δεν γράφω άλλα γιατί το νευρικό μου σύστημα δεν λέει να ηρεμήσει και φοβάμαι μην αρχίσω να κατεβάζω τίποτα χοντράδες. Μάγκες μου, οπλιστείτε με σιδερένια υπομονή και σφίξτε το στομάχι σας. Μπήκαμε σε άσχημες περιπέτειες και φοβάμαι ότι θα έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Μακάρι να πάνε όλα καλά αλλά καλού-κακού προμηθευτείτε και κανένα χάπι για το στομάχι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: