Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Η ΑΕΚ σε κρίσιμο σταυροδρόμι αλλά καταδικασμένη να πετύχει

Πάρα πολλά τα θέματα που ανοίγονται μπροστά μας και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Κατ' αρχήν είχαμε τον τραυματισμό του Μπρινιόλι που θα τον αφήσει για 2 μήνες περίπου εκτός γηπέδων. Η ΑΕΚ προς το παρόν πορεύεται με Στρακόσα και Θεοχάρη κάτω από τα δοκάρια αλλά αυτό εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους αφού το συγκεκριμένο διάστημα περιλαμβάνει πολλά κρίσιμα ματς για την Ένωση. Μια ενδεχόμενη τιμωρία του Θωμά (που έχει ήδη μια κίτρινη κάρτα) ή ένας τραυματισμός (έξω και μακριά) και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τη φρίκη προσωποποιημένη. Διότι καλό είναι να εμπιστεύεται μια ομάδα τους νέους ποδοσφαιριστές της και να τους δίνει παιχνίδια αλλά κάπου πρέπει να μπαίνει και το μέτρο της λογικής. Ένα παιδί με μηδενική εμπειρία αν του ζητήσεις ξαφνικά να γίνει ο φύλακας άγγελος της εστίας της ΑΕΚ, μπορεί και να το καταστρέψεις από τη μία στιγμή στην άλλη. Η λογική λέει ότι η ΑΕΚ θα έπρεπε να αποκτήσει έναν τρίτο τερματοφύλακα, έστω και σε προχωρημένη ηλικία αλλά γεμάτο εμπειρίες και φυσικά διατεθειμένο όταν θα επανέλθουν οι δύο βασικοί της τερματοφύλακες να περάσει σαν τρίτος πίσω από αυτούς. Μια άλλη λύση ήταν να κρατήσει για άλλον ένα χρόνο με ειδική συμφωνία τον ένα από τους δύο κομμένους περσινούς της τερματοφύλακες, τον Στάνκοβιτς ή τον Αθανασιάδη, που άλλωστε έχουν ακόμα συμβόλαια σε εξέλιξη.

Στη συνέχεια σκάει το περίφημο θέμα με τον Πινέδα και τον κάγκουρα τον μάνατζέρ του, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να πάρει τον Πινέδα από την ΑΕΚ και να τον παραδώσει πακέτο στη μεξικανική Μοντερέι. Αρχικά ήμουν υπέρ της άποψης να τον δώσει η ΑΕΚ με ένα ποσό κοντά στα 10 εκατομμύρια, περισσότερο για να ξεμπερδεύουμε με αυτό το πανηγύρι των τρελών και για να επέλθει η ηρεμία στην ομάδα. Ο τρόπος όμως με τον οποίο χειρίζονται την υπόθεση μάνατζερ και παίκτης με έχουν εξοργίσει (και δεν είμαι ο μόνος) και πιστεύω πια ότι αν η ΑΕΚ υποχωρήσει σε αυτή την υπόθεση θα το βρει σίγουρα μπροστά της. Ο παίκτης είναι ήδη 28 ετών και αν η ΑΕΚ τον στείλει στις εξέδρες να βλέπει τα παιχνίδια, του χρόνου θα είναι 29 και θα έχει χάσει μεγάλο μέρος από την χρηματιστηριακή του αξία λόγω απραξίας. Λογικά δεν τον συμφέρει κάτι τέτοιο γιατί ναι μεν τότε η Μοντερέι ή οποιαδήποτε άλλη μεξικανική ομάδα θα μπορεί να τον αποκτήσει καταβάλλοντας τη ρήτρα των 8 εκατομμυρίων (απολύτως μετρητά), δεν είναι καθόλου βέβαιο όμως ότι θα εξακολουθεί να δίνει στον ίδιο το χρυσό συμβόλαιο των 12 εκατομμυρίων για 4 χρόνια που του δίνει τώρα. Επίσης, μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει και παράδειγμα προς αποφυγή για οποιονδήποτε στο μέλλον αποφασίσει να κινηθεί με τον ίδιο τρόπο και δεν σεβαστεί το συμβόλαιο που έχει υπογράψει, αφού θα ξέρει ότι η ΑΕΚ δεν μπαίνει σε παιχνιδάκια αλλά λειτουργεί με τρόπο απόλυτο και αποφασιστικό. Δυστυχώς αποδείχτηκε ότι την ίδια ευθύνη με τον Βιγιαρεάλ φέρει και ο ίδιος ο παίκτης αφού δεν βγήκε να πάρει θέση στις αρλούμπες που αραδιάζει ο μάνατζέρ του. Πράγμα που σημαίνει ότι συμφωνεί. Ξεχνάει βέβαια ότι η ΑΕΚ τον απέκτησε με 6,5 εκατομμύρια, του ανέστησε την καριέρα, επέστρεψε στην Εθνική της χώρας του και ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές του. Δεν σεβάστηκε τίποτα από αυτά, ούτε τον Αλμέιδα που έκανε τα πάντα για να τον φέρει στην ΑΕΚ, ούτε τον κόσμο που τον λάτρεψε. Γιατί θα πρέπει τώρα να τον σεβαστεί ο κόσμος; Όχι, σε τέτοιους παραδόπιστους και αγνώμονες ανθρώπους δεν αξίζει ο παραμικρός σεβασμός. Συνεπώς ήταν επιβεβλημένη και πολύ σωστή η κίνηση του Μάριου Ηλιόπουλου να στείλει την προειδοποιητική επιστολή όπου εκφράζει την αγανάκτηση όλης της ΑΕΚ και δίνει ξεκάθαρα το στίγμα της ΑΕΚ και την αποφασιστικότητά της ως προς τις επόμενες κινήσεις της.

Λίγο πριν το ταξίδι στην Ανδόρα η ομάδα πλήττεται από κρούσματα covid με αποτέλεσμα αρκετοί ποδοσφαιριστές να τεθούν εκτός μάχης. Εκεί που τα είχαμε χύμα μας ήρθαν και τσουβαλάτα. 

Στην Ανδόρα και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του προπονητή της ΑΕΚ πριν από το ματς ρεβάνς με την Ίντερ Εσκάλδες, προκύπτει από το πουθενά ένα πρόβλημα με τον Αλμέιδα που εκφράζει ξεκάθαρα την πικρία του κατά, όχι συγκεκριμένων αποδεκτών μέσα στη διοίκηση, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για ένα βαθύτερο ξέσπασμα γύρω από την αμφισβήτηση που έχει ξεκινήσει προς το πρόσωπό του. Αμφισβήτηση που ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος του πρώτου αγώνα με την ομάδα της Ανδόρας μέσα στην Νέα Φιλαδέλφεια, όπου από το 4-0 που έχανε κατάφερε μέσα σε 20 λεπτά να πετύχει 3 γκολ και να φέρει το ματς στο 4-3, σκορ που δημιουργούσε προβληματισμούς για την τελική έκβαση των δύο αναμετρήσεων και την οριστική πρόκριση της ΑΕΚ με αποτέλεσμα παίκτες και προπονητής να δεχτούν για πρώτη φορά τις αποδοκιμασίες του κόσμου. Προφανώς στα ζητούμενα του προπονητή να ήταν μια δήλωση στήριξης από τη διοίκηση του Μάριου Ηλιόπουλου που θα καθησύχαζε τον ίδιο και θα επέφερε την ηρεμία στην ομάδα. Μια δήλωση πάντως που ποτέ δεν ήρθε από την πλευρά της διοίκησης, παρά το επιτυχημένο αποτέλεσμα και την πρόκριση στην Ανδόρα. Κι αυτό αφήνει ανοιχτά θέματα και αναπάντητα ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον του Αλμέιδα στην ΑΕΚ. Δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο η εκ νέου κακιά εμφάνιση της ΑΕΚ παρά το τελικό 0-4 ή αν και η διοίκηση κερδίζει χρόνο προκειμένου να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και αν τελικά η ΑΕΚ θα καταφέρει να μπει στους ομίλους του Conference League. Θεωρώ όμως άδικο να μη δοθεί πλήρης εμπιστοσύνη στον προπονητή για τη σεζόν που μόλις ξεκίνησε, τώρα που έχοντας και πολύτιμα εργαλεία στα χέρια του που τα προηγούμενα δύο χρόνια δεν είχε, θα φανεί τι μπορεί να πετύχει. Ξεχνάμε εύκολα δυστυχώς, μεταξύ άλλων πως αυτός ο άνθρωπος ήρθε και με το καλημέρα η ΑΕΚ κατέκτησε το νταμπλ που είχε να το κερδίσει 45 χρόνια ενώ είχε να χάσει σε ντέρμπι επί 17 συνεχόμενους αγώνες, τη στιγμή που πριν την έλευσή του είχε καταντήσει η χαρά των αντιπάλων της. Θεωρώ συνετό άνθρωπο τον Μάριο Ηλιόπουλο, ο οποίος δεν είναι των θερμών αποφάσεων. Του αρέσει να περιμένει για να μπορεί να κρίνει δίκαια. Επίσης, έχει εκφράσει ήδη με τον πιο εμφατικό τρόπο τη στήριξή του στο πρόσωπο του Αλμέιδα και μακάρι αυτό να μην έχει αλλάξει.

Στη συνέχεια ακολουθεί άλλο πλήγμα, ακόμα δεν άρχισε η σεζόν, με τον σοβαρό τραυματισμό του Γιεν Γιόνσον στην Ανδόρα που θα τον κρατήσει και αυτόν δύο σχεδόν μήνες εκτός δράσης. Και εδώ η ΑΕΚ πρέπει να κινηθεί με σωφροσύνη και ανάλογα και με την εξέλιξη της υπόθεσης Πινέδα να σπεύσει να αποκτήσει έναν σπουδαίο αμυντικό μέσο ώστε να υπάρχει ασφάλεια στη συγκεκριμένη θέση, όπου αν τιμωρηθεί σιωπηρά και ο Πινέδα, η ομάδα θα μείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα με τον Σιμάνσκι και τον Γαλανόπουλο.

Ευτυχώς, υπήρξαν και θετικά σημεία που μας γέμισαν αισιοδοξία. Η ΑΕΚ πέρασε στους ισχυρούς του Conference League και έτσι θα αποφύγει κάποια μεγαθήρια όπως η Τσέλσι και η Ρεάλ Μπέτις στην παρούσα φάση. Η ΑΕΚ πρέπει να βιαστεί για να κάνει πράγματα που απαιτούνται. Κατ' αρχάς περιμένουμε από ώρα σε ώρα να δηλωθεί η νέα διαφοροποιημένη λίστα παικτών για τα ματς με την αρμενική Νόα. Αμέσως μετά πρέπει να σπεύσει να κλείσει τις τρύπες που υπάρχουν και είναι αρκετές στο ρόστερ της. Δυστυχώς πριν από τα ματς με τη Νόα δεν προλαβαίνει να κάνει τίποτα σε αυτόν τον τομέα, αφού ακόμα κι αν αποκτηθεί κάποιος παίκτης δεν θα έχει το δικαίωμα να τον χρησιμοποιήσει ο προπονητής. Άρα η ΑΕΚ πρέπει και οφείλει να προκριθεί χωρίς καμία επιπλέον έξωθεν βοήθεια. Από εκεί και πέρα όμως, αν τα έχει καταφέρει να προκριθεί, στα επόμενα κρίσιμα ματς πρέπει να εμφανιστεί υπερπλήρης και με λυμένα όλα τα εσωτερικά της προβλήματα. Τότε θα έχουν ξεχαστεί όλα και θα έχει επέλθει η εσωτερική ηρεμία. Σε διαφορετική περίπτωση η ΑΕΚ κινδυνεύει να μπει σε σκοτεινούς ατραπούς με άγνωστη για το μέλλον του συλλόγου κατάληξη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: