Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Μπήκε απότομα στα βαθιά ο Ηλιόπουλος αλλά θα τα καταφέρει γιατί είναι γεννημένος ηγέτης

Οι μεγάλες αναταράξεις στις μεγάλες ομάδες έχουν πάντα και τα απόνερά τους. Μια μεγάλη ανατάραξη ήταν για την ΑΕΚ η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και μάλιστα σε χρονικό σημείο που τίποτα δεν προδίκαζε μια τέτοια κοσμογονική αλλαγή. Αυτά τα απόνερα μπορεί να περάσουν απαρατήρητα και η ομάδα, αφού δεχτεί ένα-δύο γερά ταρακουνήματα, να επανέλθει γρήγορα στη ρότα της. Ή πάλι, μπορεί να επιφέρουν εκτόξευση προς τα πάνω, εφόσον η νέα ιδιοκτησία είναι αποφασισμένη να κάνει πράγματα που δεν έκανε η προηγούμενη. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να αποδειχτούν τόσο δυνατές και σοκαριστικές οι αναταράξεις που να βάλουν το πλοίο σε μια διαρκή περιδίνηση από την οποία κανείς δεν γνωρίζει πότε θα μπορέσει να ξαναβγεί. Θα πρέπει να είναι πολύ δυνατά τα μπράτσα του νέου ηγέτη καπετάνιου για να επαναφέρει το σκάφος στη σωστή πορεία του.

Ο Μάριος Ηλιόπουλος ξεκίνησε δυναμικά ταράζοντας τα νερά και φέρνοντας στην ΑΕΚ τον Στρακόσα, τον Περέιρα, τον Κοϊτά και τον Λαμέλα. Στην εξίσωση είχαν προστεθεί ήδη ο Μπρινιόλι και ο Τσιλούλης από την προηγούμενη διοίκηση. Επίσης, ικανοποίησε την επιθυμία του Αλμέιδα και έφερε τον Οντουμπάτζο από τον Άρη για τη θέση του δεξιού οπισθοφύλακα, σαν εναλλακτική του Ρότα. Τώρα καλείται να πάρει αποφάσεις σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση του ρόστερ επειδή τα προβλήματα δεν λένε να εγκαταλείψουν την ΑΕΚ. Ο ηγέτης της ΑΕΚ δεν επιθυμεί με τίποτα να καπελώσει τον προπονητή και έτσι περιμένει τις δικές του εισηγήσεις για να δράσει. Ο Αλμέιδα από την πλευρά του έχει μάθει να εμπιστεύεται τους παίκτες που έχει για καιρό δίπλα του και δύσκολα αποφασίζει να εισηγηθεί την απόκτηση παικτών αν δεν είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του, όπως έγινε με τον Λαμέλα και τον Περέιρα. Με το ίδιο σκεπτικό, επειδή είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν μαζί τους, έφερε και τον Πινέδα αλλά και τον Πισάρο. Επίσης, κάποιους παίκτες που δουλεύοντας μαζί του κέρδισαν την εμπιστοσύνη του δύσκολα δέχεται να τους αποχωριστεί και να τους αντικαταστήσει με νεότερους κι ας έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα ηλικιακά όρια. Έτσι εισηγήθηκε την παραμονή των Χατζισαφί και Άμραμπατ από τους οποίους γνωρίζει τι μπορεί να πάρει, οπότε και προτιμάει τη σιγουριά τους. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο και επειδή εμπιστεύεται τον Ρότα, εισηγήθηκε την απόκτηση του Οντουμπάτζο, απλά και μόνο για να έχει μια εναλλακτική λύση που κατά τη γνώμη του τον καλύπτει. Και εν πάση περιπτώσει εκείνο που έχει αφήσει να διαφανεί και το έχει γνωστοποιήσει και στη διοίκηση, είναι ότι επιθυμεί ένα μικρό ρόστερ και πως αυτό το έχει ήδη κλεισμένο με μοναδικές εξαιρέσεις που να χωράνε ακόμα να είναι η απόκτηση ενός αριστερού μπακ και ενός σέντερ φορ. Κι όμως, υπάρχει λύση και το ρόστερ να μη διευρυνθεί περισσότερο απ' όσο επιθυμεί ο Αλμέιδα και να έρθουν και επιπλέον παίκτες για να αισθάνεται σιγουριά σε κάθε περίπτωση. Απλά πρέπει να αποφασίσει χωρίς συναισθηματισμούς να ξαλαφρώσει το ρόστερ από παίκτες που δεν έχουν τίποτα άλλο να δώσουν στην ομάδα ώστε να δημιουργήσει χώρο για κάποιους καινούριους. Προσωπικά εκτιμώ ότι η ΑΕΚ θα πρέπει να ειδοποιήσει να ψάξουν άλλο προορισμό για να συνεχίσουν την καριέρα τους παίκτες όπως ο Φερνάντες, ο Γαλανόπουλος, ο Ζίνι. Εν ανάγκη κάποιους από αυτούς ας τους παραχωρήσει δανεικούς. Όσο για το ελληνικό στοιχείο μετά την αποχώρηση Γαλανόπουλου, ας φροντίσει να τον αντικαταστήσει στις μεταγραφές με κάποιον Έλληνα παίκτη (π.χ Κυριακόπουλο για αριστερό μπακ).

Επανέρχομαι στον Μάριο Ηλιόπουλο και στις δυσκολίες που άρχισε να αντιμετωπίζει με το καλημέρα όταν πέρασε το κατώφλι των γραφείων της ΑΕΚ. Η συντηρητική προσέγγιση του Αλμέιδα στο θέμα των μεταγραφών. Ο δύσκολος τρόπος με τον οποίο νίκησε η ΑΕΚ στο πρώτο παιχνίδι την Ίντερ Εσκάλδες και οι αποδοκιμασίες του κόσμου προς τους παίκτες και τον προπονητή. Η υπόθεση Πινέδα, που γεννήθηκε από το πουθενά και ήρθε να ταράξει τα μέχρι εκείνη τη στιγμή ήρεμα νερά της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο κορωνοϊός που έπληξε την ομάδα λίγες μέρες πριν πάει στην Ανδόρα να παίξει τη ρεβάνς με την Ίντερ Εσκάλδες. Η δύσκολη πρόκριση και η εκ νέου κακή εμφάνιση της ΑΕΚ, παρά την εμφατική νίκη μέσα στην Ανδόρα με 0-4. Το άγχος που αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του όσο πλησιάζει η ώρα να ξεκινήσουν και οι εσωτερικές επίσημες υποχρεώσεις της ΑΕΚ και ακόμα δεν έχει αποκτηθεί αριστερός μπακ ούτε σέντερ φορ. Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν με τους τραυματισμούς του Μπρινιόλι και του Γιόνσον και οι σκέψεις που έγιναν για έκτακτη ενίσχυση σε αυτές τις δύο θέσεις επειδή θα είναι μεγάλο το διάστημα της απουσίας τους. Όλα αυτά έπεσαν μαζεμένα και απότομα στο νέο αφεντικό της ομάδας και παρόλο που είναι μπαρουτοκαπνισμένος και έχει μάθει στα δύσκολα προσπαθεί να τα διαχειριστεί όλα με τον καλύτερο τρόπο, όμως μη ξεχνάμε την απειρία του στο χώρο του ποδοσφαίρου και ακόμα το γεγονός πως δεν έχει μάθει ακόμα τους συνεργάτες που βρίσκονται δίπλα του και προέρχονται από την προηγούμενη διοίκηση και δεν έχει επιχειρήσει ακόμα να ξεκαθαρίσει την ήρα από το σιτάρι. Ο χρόνος τρέχει και η χρονική συγκυρία δεν επιτρέπει την ευχέρεια κινήσεων με την άνεση που απαιτούν τόσα δύσκολα ζητήματα. Σε όλα αυτά τα δύσκολα ήρθαν και οι δηλώσεις-παράπονα του προπονητή, οι οποίες φυσικά και προβλημάτισαν τον Μάριο Ηλιόπουλο. Σκεφτείτε να έχεις αναλάβει τα δύσκολα καθήκοντα της ηγεσίας ενός τόσο μεγάλου συλλόγου και ταυτόχρονα να έχεις δίπλα στα αυτιά σου τις φωνές και τους ψιθύρους των διάφορων καλοθελητών που ενδεχομένως επιχειρούν να στρέψουν την προσοχή του προς την κατεύθυνση που εκείνοι επιθυμούν να δοθεί προτεραιότητα. Έτσι, μαζεύτηκαν πολλά και ζόρικα ζητήματα που ζητούν τη λύση τους με καταιγιστικό ρυθμό, που άνετα θα τον επιμερίζαμε σε ένα σοβαρό ζήτημα την ημέρα! Θα τα καταφέρει και θα τα βάλει όλα σε τάξη ο Ηλιόπουλος. Το ζητούμενο είναι να μπορέσει να βγει αγωνιστικά αλώβητη η ΑΕΚ μέσα από αυτόν τον κυκεώνα που έχει προκληθεί. Αλλιώς, η φετινή χρονιά θα χαθεί μέσα στις προσπάθειες ξεκαθαρίσματος, οι μεταγραφές θα μείνουν αναξιοποίητες και θα τρέχουμε ασθμαίνοντας να προλάβουμε για μια καλή θέση που θα μας δώσει κάποιο εισιτήριο για την Ευρώπη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: