Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Στουρμ Γκρατς-ΑΕΚ 1-3


Ξανανιώσαμε όλοι μ' αυτή την ΑΕΚ που μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω την Τετάρτη μέσα στο Γκρατς της Αυστρίας. Τα πιτσιρίκια τού Κωστένογλου πήραν τις ταυτότητες των υπεροπτών Αυστριακών αντιπάλων τους και έφεραν πάλι το χαμόγελο στα χείλη των φιλάθλων τής ομάδας. Η ΑΕΚ, έστω και στο παραπέντε, ρεφάρισε την κακή φετινή ευρωπαϊκή χρονιά της κάνοντας την πρώτη της νίκη φέτος στην Ευρώπη και καταλαμβάνοντας τελικά την τρίτη θέση στον όμιλό της και τώρα στρέφεται αποκλειστικά σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Με εντεκάδα ανάγκης και με 5 μόλις παίκτες στον πάγκο, ο Κωστένογλου δεν είχε και πολλές επιλογές. Έδωσε, λοιπόν, την ευκαιρία σε πολλούς νέους παίκτες να πάρουν το βάπτισμα των ευρωπαϊκών αγώνων κι αυτοί την άρπαξαν από τα μαλλιά.

Η ΑΕΚ από το πρώτο λεπτό έδωσε το στίγμα της στέλνοντας διαρκή μηνύματα προς τους αντιπάλους της για το τι τους περίμενε στη συνέχεια. Με εξαίρεση το διάστημα από το 46' μέχρι το 66' που επέτρεψε στους Αυστριακούς να την κλείσουν στην περιοχή της και να πετύχουν και το μοναδικό τους γκολ, η ΑΕΚ σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι ήταν χάρμα οφθαλμών.

Ο Κωνσταντόπουλος είχε ανάγκη μια εμφάνιση σαν την χτεσινή, στην οποία ίσως δεν χρειάστηκε να επέμβει πολλές φορές, αλλά τον διέκρινε η σταθερότητα και σε δυο επικίνδυνες φάσεις που χρειάστηκε να επέμβει το έκανε με απόλυτη επιτυχία.

Ο Κοντοές ξανά σαν δεξί μπακ, πρόσθεσε μία ακόμα πολύ καλή εμφάνιση στον ενεργητικό του. Καλός τόσο στα αμυντικά όσο και στα επιθετικά του καθήκοντα.

Ο Εγγλέζου τα πήγε πολύ καλά και έβαλε μια σπουδαία παρακαταθήκη για το μέλλον του στην ΑΕΚ. Έχει τσαγανό και ποδοσφαιρικό θράσος και διαθέτει σπουδαίο ξεπέταγμα όποτε χρειάζεται να πάει πρώτος στην μπάλα.

Ο Μανωλάς έκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του με την φανέλα τής ΑΕΚ φέτος και πέτυχε ένα πολύ όμορφο γκολ.

Ο Μπουγαΐδης αποτέλεσε άλλη μια αποκάλυψη για όλους μας και έδειξε ότι η ΑΕΚ μπορεί να επενδύσει πάνω του για το μέλλον. Δυνατός στις προσωπικές μονομαχίες και με καλή αλτικότητα, δύσκολα έχανε κεφαλιά μέσα και έξω από την περιοχή.

Ο Κάλα, σαν αμυντικό χαφ αυτή τη φορά, έτρεξε πολλά χιλιόμετρα, έχασε την ευκαιρία να σκοράρει, έκανε και δυο λάθη, από το ένα εκ των οποίων προήλθε το γκολ των Αυστριακών, αλλά αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την θετική εμφάνισή του.

Ο Μάκος, φρεσκοξυρισμένος, έμοιαζε σα να ήταν άλλος παίκτης σε σχέση με τις τελευταίες εμφανίσεις του. Ήταν ο Μάκος που όλοι θέλουμε να βλέπουμε στο γήπεδο.

Ο Μπερνς έτρεξε πολύ και την κάλυψε με τον καλύτερο τρόπο τη θέση του. Πέτυχε το δεύτερο γκολ και δημιούργησε αρκετούς κινδύνους στην αντίπαλη περιοχή.

Ο Κλωναρίδης έπαιξε για 94' με το ίδιο πάθος από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Μοίρασε παιχνίδι, έκλεψε μπαλιές, έβαλε γκολ. Το όνομά του θα συζητηθεί πολύ έντονα το προσεχές διάστημα, αλλά όσο και να συζητάνε γι' αυτόν, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η ΑΕΚ βρήκε ένα σπουδαίο χαφ που αν δεν λοξοδρομήσει στην πορεία είναι ικανός να κάνει μεγάλη καριέρα.

Ο Γκερέιρο δικαιούται τη μεγαλύτερη αναφορά από κάθε συμπαίκτη του. Μας τρέλανε όλους ο Ρότζερ. Απέδειξε ότι δεν είναι κανένας ξοφλημένος τουρίστας που τσεπώνει τα 650 χιλιάρικα το χρόνο και περιφέρεται από την Ακρόπολη στον Λυκαβηττό. Ξέρει μπάλα, μπορεί να αναλάβει τον ρόλο τού ηγέτη και το μόνο που του έλειπε ήταν ένας προπονητής που να πιστέψει στην αξία του και να ασχοληθεί μαζί του για να του ανεβάσει τη χαμένη αυτοπεποίθηση. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβε ο ίδιος. Διανύει την τελευταία του χρονιά στην ΑΕΚ και ξέρει καλά ότι παρόμοιο συμβόλαιο σαν αυτό που έχει δεν θα το βρει σε καμία ομάδα τού κόσμου τώρα με την κρίση. Το πολύ να παίξει σε καμιά δεύτερη κατηγορία τής Βραζιλίας για 100 με 150 χιλιάρικα. Αν δεχτεί να υπογράψει με μικρότερο συμβόλαιο και να μείνει στην ΑΕΚ μπορεί να προσφέρει πολλά στο μέλλον. Είναι μόλις 30 ετών και έχει ακόμα τρία τουλάχιστον χρόνια για να παίξει καλό ποδόσφαιρο. Αν ξυπνήσει και ο εγωισμός του και βελτιώσει και την φυσική του κατάσταση, γιατί όχι, θα αποτελέσει μια πολύτιμη μονάδα για την ΑΕΚ.

Ο Σιαλμάς, τρέχει, παλεύει, θέλει, αλλά έχει τρομερό άγχος κι αυτό δεν τον βοηθάει να ξεδιπλώσει τις αρετές του στο γήπεδο. Πρέπει επειγόντως να απελευθερωθεί για να παίξει τη μπάλα που ξέρει. Και ξέρει μπόλικη.

Ο Καράμπελας μπήκε γιατί κουράστηκε ο πιτσιρικάς ο Εγγλέζου και ο Κωστένογλου θέλησε να του δώσει ανάσες. Συνδύασε την είσοδό του με την ασφυκτική πίεση που δέχτηκε η ΑΕΚ, με το λάθος από το οποίο ξεκίνησε το γκολ των Αυστριακών και με μερικές ακόμα επιπολαιότητες που έγειραν την πλάστιγγα υπερβολικά προς την πλευρά που κλήθηκε για να καλύψει. Τυχαία κακή βραδιά για τον συμπαθή και φιλότιμο Νίκο ή ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης;

Ο Μπέλεκ πήρε τη θέση τού Μπερνς και τα έδωσε όλα. Παίζοντας έτσι ένας παίκτης, ακόμα κι αν δεν βρεθεί στην καλύτερή του μέρα, γεμίζει με ικανοποίηση τον φίλαθλο αφού του δείχνει καθαρά ότι σκίζεται για την ομάδα και δεν κοροϊδεύει κανέναν.

Ο Τσουκαλάς μπήκε προς το τέλος αλλά δεν έδειξε φόβο και πήρε κι αυτός το βάπτισμα του πυρός.

Ο Κωστένογλου για ακόμα μία φορά έδωσε ρεσιτάλ από τον πάγκο αλλά και στον τομέα τής προετοιμασίας των παικτών του, κυρίως στον ψυχολογικό τομέα. Θα κρατήσουμε ακόμα χαμηλά τον πήχη για τον προπονητή τής ΑΕΚ
και δεν θα επιδοθούμε σε διθυράμβους και σε παχιά λόγια. Μελαγχολούμε όμως όταν σκεφτόμαστε πόσα θα είχε κερδίσει αυτή η ομάδα αν τον είχε εμπιστευτεί η διοίκηση από τον καιρό που έφερε στην ομάδα τον φαφλατά Ισπανό και πέταξε και κάμποσα εκατομμύρια από το παράθυρο.

Ο κόσμος τής ΑΕΚ ήταν 200 άτομα στο Γκρατς. Βλέποντας τον αγώνα από την τηλεόραση και ακούγοντας τον παλμό τους, είχες την αίσθηση ότι η ΑΕΚ έπαιζε γηπεδούχος! Μπράβο ρε μάγκες. Είσαστε τα πνευμόνια τής ομάδας σ' αυτό τον δύσκολο και ανηφορικό δρόμο που ακολουθεί. Κρατηθείτε όσο μπορείτε μακριά από συμπεριφορές που θα μπορούσαν να βλάψουν την ΑΕΚ και θα έχετε κερδίσει την αγάπη και την στήριξη όλων των ΑΕΚτζήδων. Όπως παλιά.

Στο μεταξύ η γελοιότητα δεν έχει τέλος στο ελληνικό πρωτάθλημα, με ποδοσφαιριστές να ομολογούν ότι εναντίον τού Ολυμπιακού δεν τα δίνουν όλα οι ομάδες τους και την πολιτεία να εξακολουθεί να σιωπά την ώρα που βοά όλος ο φίλαθλος κόσμος. Οι τεσσάρες πέφτουν βροχή και η αρχόντισσα του λιμανιού περνάει αλώβητη από τις περισσότερες επαρχιακές πόλεις τη στιγμή που οι βασικοί αντίπαλοί της ματώνουν για να κερδίσουν ή έχουν απώλειες. Στο φόρτε του και το καραγκιοζιλίκι με τον... άρχοντα της διαιτησίας Κύρο Βασσάρα να δίνει καινούριες διαστάσεις στη φαρσοκωμωδία και ο μπερντές να δείχνει ότι καθημερινά μεγαλώνει. Σαφώς και δεν θα μπορούσαμε από αυτόν εδώ τον χώρο να υποστηρίξουμε ποτέ τα δίκια τού Παναθηναϊκού, αλλά το να βγαίνει ο επικεφαλής τής διαιτησίας και να στοχοποιεί συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή -έστω κι αν είναι του Παναθηναϊκού- επειδή τον έδειξαν ο Μαρινάκης και ο Θεοδωρίδης, συνιστά την απόλυτη ηλιθιότητα και δεν είναι και καθόλου τίμιο. Ούτε στην Ουγκάντα δεν γίνονται αυτά ρε μαϊμουδιάρηδες! Μα είναι δυνατόν να δίνεται εντολή στους διαιτητές να προσέξουν τον Λέτο γιατί πέφτει επίτηδες στην αντίπαλη περιοχή; Αύριο θα το χαλάει ο Μπέλεκ το παιδοβούβαλο και θα βάζει τον αρχιδιαιτητή να τον δείχνει και μεθαύριο ο Σαλπιγγίδης και πάει λέγοντας. Κανέναν τού Ολυμπιακού άραγε δεν είδε που να πέφτει στην αντίπαλη περιοχή; Γιατί δεν την έκανε πιο γενική την ερώτηση και να πει προσέχετε τους επιθετικούς των μεγάλων ομάδων γιατί κάνουν θέατρο; Τι τραγικό να είσαι οπαδός τού Ολυμπιακού τη σήμερον ημέρα! Απορώ πώς το αντέχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι! Αλλά τα ίδια δεν έκανε και σε σεμινάριο στη Σύρο ο Βασσάρας όταν ρωτήθηκε από οπαδό μας γιατί μας έσφαξε τότε στη Λεωφόρο και δεν έδωσε το πέναλτι στον Μπούρμπο με το οποίο η ΑΕΚ θα έπαιρνε το πρωτάθλημα; Η απάντησή του ήταν ότι μόνιμα κλαίμε! Τώρα που κλαίει ο Μαρινάκης όμως αυτός τρέχει να πέσει στα τέσσερα για να του κάνει το τραπεζάκι. Α, ρε αθάνατο ελληνικό φιλότιμο και πού χάθηκες να ψάξουμε να σε βρούμε! Τα μάτια σας δεκατέσσερα ΑΕΚτζήδες! Έρχεται άγρια σφαγή στο Περιστέρι και δεν είναι φήμη αυτό. Μας απαγόρεψαν την παρουσία, έβαλαν τον Σπανό να σκούζει σαν γριά που έχασε τις ορμές της και μας όρισαν και διαιτητή τον Σπάθα! Έχετε καμία αμφιβολία ότι μας ετοιμάζουν για πριονοκορδέλα; Η διοίκηση πρέπει να ξυπνήσει, να τεντώσει τις κεραίες της και να είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Από Δευτέρα θα είναι αργά για κλάματα...

2 σχόλια:

NOSTOS είπε...

Aυτή είναι η ΑΕΚ που θέλω να βλέπω και ακόμη καλύτερη,τρέξιμο πρέσσινγκ ασταμάτητο,διάθεση..τα μώρα έχουν όλες τις προυποθέσεις να πάνε ακόμη καλύτερα φτάνει να μην καβαλήσουν κανένα καλάμι.
Αυτό που διαπιστώνω όμως στα τελευταία παιχνίδια είναι ότι μετα το 35΄η ομάδα κάνει κοιλιά..ίσως φταίει η έλλειψη φυσικής κατάστασης θα δούμε στην πορεία..Καλό βράδυ να έχεις..και μην ξεχνάμε η ΑΕΚ έιναι ιδέα και τρόπος ζωής.

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ NOSTOS

Ο Κωστένογλου είναι η ασφαλιστική δικλείδα που δεν θα τους αφήσει τους πιτσιρικάδες να καβαλήσουν κανένα καλάμι.
Πράγματι εμφανίζεται ένα πρόβλημα στο χρονικό διάστημα που λες, πιστεύω όμως ότι δεν οφείλεται στη φυσική κατάσταση γιατι αν προσέξεις στο τελευταίο 20λεπτο επανακάμπτουν και μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο τρέχουν σαν παλαβά. Παράδειγμα ο Κλωναρίδης στο Γκρατς.
Εγώ το εντοπίζω στο γεγονός πως δεν κατέχουν ακόμα τον τρόπο να διαχειριστούν το ματς στα σημεία που παίρνει φωτιά, ειδικά αν είναι μπροστά στο σκορ. Έτσι, αγχώνονται και επικρατεί κάποιος πανικός. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα το διορθώσει σύντομα ο προπονητής.
Η ΑΕΚάρα μας είναι και τρόπος ζωής και η ζωή η ίδια θα έλεγα.

Καλό σου βράδυ φίλε...