Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Ποδοσφαιριστές ειδικής διαχείρισης

Μεγάλο πρόβλημα για μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό οι ποδοσφαιριστές ειδικής διαχείρισης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές που έχουν πολλά αγωνιστικά ένσημα κολλημένα στην πλάτη τους δεν είναι σε θέση να αγωνίζονται συνεχώς επειδή αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα τραυματισμών καθώς και υποτροπές σε παλιά τους τραύματα. Αυτό έχει διπλή ανάγνωση καθώς υπάρχει μία κατηγορία παικτών που παίζουν ένα πολύ δυνατό ματς, ένα ντέρμπι ας πούμε και μετά μπορεί να καθίσουν και δυο μήνες στον πάγκο για αποκατάσταση και υπάρχει και μια δεύτερη κατηγορία που οι παίκτες παίζουν σε περισσότερα ματς αλλά με συμμετοχή περιορισμένου χρόνου, που σημαίνει ότι μπορεί να αντέξουν από ένα ημίχρονο μέχρι και 60 αγωνιστικά λεπτά το πολύ και μετά πρέπει να αντικατασταθούν.

Αν παραβιαστεί αυτό το δεδομένο και οι παίκτες πιεστούν να παίξουν περισσότερο χρόνο, πιθανότατα περνάνε στην πρώτη κατηγορία και τραυματίζονται απουσιάζοντας από την αγωνιστική δράση για αρκετά παιχνίδια της ομάδας τους. Έτσι, με αυτά τα δεδομένα, καλούνται οι προπονητές, τα ιατρικά τιμ, οι γυμναστές και οι φυσικοθεραπευτές, να τους διαχειριστούν και να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν από εκείνους χωρίς να κινδυνέψουν να τους κάψουν και να στερήσουν και την ομάδα από την παρουσία τους.

Αξίζει τον κόπο να επενδύει μια ομάδα σε τέτοιους ποδοσφαιριστές; Εξαρτάται. Αν πρόκειται για μεγάλες προσωπικότητες, για παίκτες εγνωσμένης αξία με τεράστιο δείκτη εμπειρίας και αν έχει η ομάδα την πολυτέλεια να τους στερείται στα περισσότερα ματς που θα δώσει με υποδεέστερους αντιπάλους και να τους χρησιμοποιεί μόνο στα ντέρμπι, τότε ναι, γιατί όχι; Αν πάλι θέλει να φτιάξει έναν σταθερό κορμό με παίκτες που να μαθαίνουν σταδιακά ο ένας το παιχνίδι του άλλου και να γνωρίζουν τον τρόπο αντίδρασης των συμπαικτών τους σε καίριες στιγμές, τότε η επιλογή τέτοιων παικτών μάλλον αναστάτωση και μπέρδεμα φέρνει μέσα στην ομάδα.

Έχει η ΑΕΚ τέτοιους παίκτες και πόσους; Στην πρώτη κατηγορία ο Αλμέιδα και ο Τσιγκρίνσκι είναι οι δύο που διαθέτει η ΑΕΚ αλλά εμφανίζονται κατά καιρούς και κάποιοι άλλοι που παρουσιάζουν προβλήματα τραυματισμών που απαιτούν χρόνο για την αποκατάστασή τους όπως τώρα τελευταία ο Πατίτο. Το περασμένο καλοκαίρι είχε αποκτηθεί και ο Λέσκοτ, παίκτης επίσης πολύ υψηλού ρίσκου, που δεν κατάφερε να αγωνιστεί και η ομάδα έλυσε τη συνεργασία της μαζί του. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει ο Βάργκας που ο παραγωγικός χρόνος συμμετοχής του σε ένα ματς αγγίζει μάξιμουμ τα 50 με 60 αγωνιστικά λεπτά.

Η συνέχιση της συνεργασίας με τους συγκεκριμένους παίκτες είναι κάτι που πρέπει να μελετηθεί σοβαρά από τους υπεύθυνους του αγωνιστικού σχεδιασμού της ΑΕΚ. Για τον Τσιγκρίνσκι υπάρχει ειλημμένη απόφαση από τον ίδιο τον Δημήτρη Μελισσανίδη να παραμείνει, να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματά του και να αγωνιστεί μέχρι το τέλος της καριέρας του φορώντας τη φανέλα με τον δικέφαλο στο στήθος. Για τον Βάργκας θα μετρήσει η αγωνιστική του παρουσία μέχρι το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ΑΕΚ. Το ίδιο μάλλον και για τον Πατίτο. Αντίθετα για τον Αλμέιδα δεν είναι το ίδιο αισιόδοξες οι προβλέψεις και πιθανότατα το καλοκαίρι θα διακοπεί κοινή συναινέσει η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές…