Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Αν όχι τώρα, πότε; Έχασε η ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό με 63-70

Οι μεγάλοι παίκτες κάνουν τις μεγάλες ομάδες και παίρνουν τα μεγάλα ματς. Τέλος. Στα μικρά και στα μεσαία ματς όλοι γίνονται μεγάλοι παίκτες. Το ζήτημα είναι τι κάνουν όταν η μπάλα καίει και ο αντίπαλος είναι ένα επίπεδο πάνω από αυτούς ακόμα κα στη μέρα που δεν βλέπεται. Γιατί ο Ολυμπιακός σήμερα κυριολεκτικά δεν βλεπόταν. Σε πιο άσχημη βραδιά αποκλείεται να τον πετύχει η ΑΕΚ. Με τον Σπανούλη εγκλωβισμένο να σημειώνει μόνο 2 πόντους σε όλο το ματς καλύτερη ευκαιρία για να κερδίσει δεν θα έβρισκε η ΑΕΚ. Κι όμως έχασε.

Παρόλο που τόσο στην πρώτη περίοδο όσο και στο ημίχρονο η ΑΕΚ βρέθηκε να προηγείται στο σκορ, στο δεύτερο μέρος τα έκανε μαντάρα, υπήρξε απελπιστικά άστοχη και τελικά έχασε στο ΟΑΚΑ από τον Ολυμπιακό με 63-70. Ο Ολυμπιακός είχε τον Πρίντεζη να κάνει τη διαφορά και τον Σπανούλη να βοηθάει μόνο στην άμυνα. Από την ΑΕΚ ξεχώρισαν κάπως ο Μαυροκεφαλίδης, ο Ντίξον και ο Ούκιτς, ενώ κάποιες βοήθειες, κυρίως στην άμυνα, έδωσε ο Ελόνου. Φιλότιμα προσπάθησε να βοηθήσει και ο Μαυροειδής. Μηδενική σχεδόν η βοήθεια από τον Νιούλεϊ που δεν αγωνίστηκε καθόλου στην τέταρτη περίοδο και που δυστυχώς, μέχρι στιγμής, έχει διαψεύσει όσους πίστεψαν σ' αυτόν. Ελάχιστη επίσης και η προσφορά του ΜακΓκραθ, ενώ σε κακή μέρα βρέθηκε και ο Βασιλειάδης. Τρομερά άστοχος ο Σάκοτα.

Η ΑΕΚ, έτσι όπως έχει δομηθεί, είναι φτιαγμένη για τρίτη. Μέχρι εκεί. Για να πάει πιο πάνω και να διεκδικήσει πράγματα από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό χρειάζεται σαφώς μεγαλύτερη και πιο ποιοτική ενίσχυση και σίγουρα έναν προπονητή εγνωσμένης αξίας με φιλοδοξίες για τίτλους και διακρίσεις. Από το καλοκαίρι και μετά ο Μάκης Αγγελόπουλος πρέπει να διαφοροποιήσει τα πλάνα του και να κοιτάξει προσεκτικά πίσω δίνοντας βαρύτητα στα λάθη που έγιναν τη φετινή χρονιά. Μόνο κοιτάζοντας κατάματα τα λάθη του κανείς μπορεί να βρει λύσεις και να τα διορθώσει. Λόγου χάρη ο J.Covan Brown και ο Josh Owens που η ΑΕΚ δεν τους κράτησε αλλά έλυσε σχετικά γρήγορα τη συνεργασία της μαζί τους, αυτή τη στιγμή είναι οι δύο παίκτες που οδηγούν την Karsiyaka από επιτυχία σε επιτυχία σε Τουρκία και Ευρώπη. Ο Μαυροκεφαλίδης μέχρι στιγμής δεν εμφανίζει πολλές ομοιότητες με τον περσινό Μαυροκεφαλίδη. Ο ΜακΓκραθ και ο Νιούλεϊ δεν είναι οι παίκτες διαφοράς που χρειαζόταν η ΑΕΚ. Ο Βασιλειάδης δεν έχει τη σταθερότητα που είχε όταν έπαιζε στον ΠΑΟΚ. Μήπως έπρεπε να επενδύσει από φέτος η ΑΕΚ στους Ιβάνοβιτς, Άτιτς, Μωραίτη και Τσαλμπούρη; Ο Μανωλόπουλος μπορεί να αντεπεξέλθει στον ρόλο του πρώτου προπονητή σε μια τόσο μεγάλη ομάδα όπως η ΑΕΚ;

Η ΑΕΚ έχει μπροστά της να παίξει το τελευταίο της χαρτί που θα είναι το φάιναλ φορ του πρωταθλήματος. Στόχος η κατάληψη της καλύτερης δυνατής θέσης. Η τρίτη θέση θεωρείται καπαρωμένη άρα το θαύμα θα είναι να καταφέρει η ΑΕΚ να παίξει στον μεγάλο τελικό απέναντι σε έναν εκ των Παναθηναϊκού ή Ολυμπιακού. Αν δεν χτυπήσει εκεί τελείωσαν για φέτος οι φιλοδοξίες της και απομένει να στραφεί στο χτίσιμο μιας ομάδας που του χρόνου θα τα καταφέρει καλύτερα από την φετινή σε πρωτάθλημα, κύπελλο και ευρωπαϊκές διοργανώσεις…

Τα δεκάλεπτα: 19-16, 37-35, 47-52, 63-70.

ΑΕΚ (Μανωλόπουλος): Ούκιτς 9 (1), Χαριτόπουλος, Ντίξον 14 (2), Νιούλεϊ 4, Μαυροκεφαλίδης 11 (1), ΜακΓκράθ, Ελόνου 8 (8 ριμπ.), Βασιλειάδης, Λαρεντζάκης 1, Μαυροειδής 10, Τσαλμπούρης, Σάκοτα 6 (2/10 σουτ).

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Μπιρτς 10, Πρίντεζης 11 (10 ριμπ., 0/10 τρ.), Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 10 (2), Σπανούλης 2 (1/9 σουτ), Γκριν 8 (2), Γιανγκ, Παπαπέτρου 4, Γουότερς, Μιλουτίνοφ 6, Λοτζέσκι 17 (1).