Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Στο Πριγκιπάτο τερματίστηκαν οι φετινές ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Βασίλισσας που έχασε από τη Μονακό με 95-87 και αποκλείστηκε

Εξ αρχής δεν συμμεριζόμουν την υπέρμετρη αισιοδοξία που εκδήλωναν πολλοί φίλοι και συνάρρωστοι σχετικά με την υπόθεση πρόκρισης στο ματς με την Μονακό. Η γαλλική ομάδα πιστεύω ότι θα είναι η μία από τις δύο ομάδες του τελικού. Και σα να μη μας έφτανε το παιχνίδι που μας έπαιξε η κληρωτίδα (ελπίζουμε να το έπαιξε μόνη της, χωρίς καμία έξωθεν βοήθεια), πέσαμε πάνω και σε δύο πολύ άσχημες διαιτησίες, την πρώτη στο ματς της Αθήνας και τη δεύτερη, την πιο εξοργιστική, στο χτεσινό. Τώρα δεν έχει νόημα να αρχίσουμε να κλαίμε τη μοίρα μας. Οι διοργανωτές του θεσμού έγινε φανερό πως είχαν δώσει εκεί που έπρεπε τις ξεκάθαρες οδηγίες τους για το ποιες ομάδες επιθυμούν στο Final 4. Ίσως η ΑΕΚ να είναι αυτή που πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της ως προς τη συμμετοχή της στο Champions League για την επόμενη περίοδο. Αν και καλές οι απειλές και τα κακαρίσματα περί διαφορετικής επιλογής την επόμενη αγωνιστική περίοδο αλλά το θέμα είναι αν η ΑΕΚ μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Και το λέω επειδή και φέτος άλλη ήταν η αρχική επιλογή (Euro cape) αλλά στη συνέχεια με τις μεθοδεύσεις που έγιναν από πλευράς διοργανωτών του Champions League η ΑΕΚ βρέθηκε στην αγκαλιά τους κάτω από το καθεστώς των απειλών για τιμωρία της με απαγόρευση συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα! Λίγο-πολύ την ίδια αντιμετώπιση είχαν και ο Άρης με τον ΠΑΟΚ, ο δε τελευταίος κατά σύμπτωση κατακρεουργήθηκε χτες από τη διαιτησία στο ματς με τη Σεβίλλη και έμεινε κι αυτός εκτός θεσμού. Δηλαδή στη φάση των 16 και οι τρεις ελληνικές ομάδες έμειναν εκτός διοργάνωσης.

Και βέβαια δεν έφταιξαν μόνο οι κακοί διοργανωτές και οι απαράδεκτοι διαιτητές για τον αποκλεισμό της Βασίλισσας από τη συνέχεια του θεσμού. Υπάρχουν και οι εσωτερικές ευθύνες για την αποτυχία. Η ΑΕΚ γνώρισε την ήττα με 95-87 από τη Μονακό και κατ' επέκταση τον αποκλεισμό από το Champions League αφού δεν μπόρεσε σε κανέναν σημείο του αγώνα να παρακολουθήσει τη γαλλική ομάδα που βρισκόταν διαρκώς μπροστά στο σκορ. Το μεγάλο σφάλμα όμως που στην ουσία σφράγισε την ήττα και τον αποκλεισμό έγινε στην τρίτη περίοδο, σε μια φάση που αντί να φέρει την ΑΕΚ στο -7 (από τρίποντο του Σάκοτα, που δεν μέτρησε) την έστειλε στο -17 (ακολούθησε διπλή τεχνική ποινή και αποβολή του Ζντοβτς).

Η τρίτη περίοδος είχε ξεκινήσει πολύ άσχημα για την ΑΕΚ φέρνοντας τη Μονακό μπροστά στο σκορ με 12 πόντους διαφορά, η οποία αυξήθηκε στους 15 στα μισά ακριβώς της περιόδου. Ένα τρίποντο του Βασιλειάδη και ένα καλάθι του Ούκιτς συμμάζεψαν κάπως την κατάσταση, όμως τότε έγινε μια φάση που οδήγησε την ΑΕΚ στην τελική καταστροφή. Ο Σάκοτα πέτυχε τρίποντο αλλά οι διαιτητές χρέωσαν επιθετικό σε σκριν του Ελόνου. Εκείνη τη στιγμή υπέστη έκρηξη ο Ζντοβτς ο οποίος αποβλήθηκε από τους διαιτητές με διπλή τεχνική ποινή! Στην επόμενη φάση και σε διαμαρτυρία του Μαυροειδή για φάουλ που του χρέωσαν σε μια απολύτως καθαρή τάπα, οι διαιτητές χρέωσαν με τεχνική ποινή και τον παίκτη της ΑΕΚ! Έτσι, μέσα σε 30" η ΑΕΚ αντί να μειώσει στους -7 βρέθηκε πίσω στο σκορ με -17 με σκορ 68-51 έπειτα από ένα σερί 7-0 της Μονακό! Η ΑΕΚ πάλεψε σκυλίσια και μείωσε και πάλι στους -9 αλλά τα σφυρίγματα των ανθρώπων με τα γκρι στάθηκαν καθοριστικά, κυρίως για την ψυχολογία των δύο ομάδων, αφού έριξαν εκείνη των παικτών της Βασίλισσας ενώ ανέβασαν των Μονεγάσκων που αύξησαν και πάλι τη διαφορά στο 75-61 με το τέλος της περιόδου.

Στα όσα συντέλεσαν στον αποκλεισμό και που αφορούν αποκλειστικά την ΑΕΚ θα βρούμε την αδυναμία των ΜακΓραθ και Ντίξον να μαρκάρουν τον Μποστ, ο οποίος έκανε πάρτι στην τέταρτη περίοδο και φυσικά το, εν μέρει, δικαιολογημένο για άνθρωπο αλλά απαράδεκτο για επαγγελματία, ξέσπασμα του Ζντοβτς που στοίχισε στην ομάδα το καίριο χτύπημα που δέχτηκε στο σημείο που είχε μαζέψει όλες τις δυνάμεις της και πάλευε να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ. Όχι αναμενόμενη και η προσφορά των Ούκιτς, Σάκοτα, Νιούλεϊ αλλά και εκείνη των Μαυροκεφαλίδη, Ελόνου, Βασιλειάδη, Μαυροειδή, Ντίξον απείχε πολύ από αυτό που μπορούν να προσφέρουν στην καλή τους μέρα.   

Οι οπαδοί της Βασίλισσας ήταν συγκλονιστικοί, αλλά δυστυχώς παρέστησαν κι αυτοί μάρτυρες μαζί με ολόκληρη την ομάδα ενός πολύ δυσάρεστου αποκλεισμού.

Μονακό (Μίτροβιτς): Ντέιβις 8, Μποστ 18 (5 ριμπ.), Ράιτ 9 (6 ασίστ), Σι 12 (4 ριμπ., 4 ασίστ), Γκλαντίρ 11, Αμπούντου 2, Φοφανά 2, Κέινερ-Μέντλεϊ 10 (8 ριμπ.), Σούλερ 20 (6 ριμπ.), Ουαταρά 3.

ΑΕΚ (Ζντοβτς): Ούκιτς 6, ΜακΓκραθ (7 ασίστ), Ελόνου 10 (5 ριμπ.), Σάκοτα 9 (5 ριμπ.), Βασιλειάδης 15 (4 ριμπ.), Ντίξον 14, Λαρεντζάκης 5, Νιούλεϊ, Μαυροειδής 10, Μαυροκεφαλίδης 18 (12 ριμπ.).