Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Σε κακή βραδιά η ΑΕΚ αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη

Κατ' αρχήν, ποιο ντέρμπι; Μην τρελαθούμε κιόλας. Η φυσιολογική ΑΕΚ, αυτή του πρώτου ημιχρόνου, ήταν δυο σκάλες πάνω από τον Πανιώνιο που είχε ταμπουρωθεί και με νύχια και με δόντια προσπαθούσε να κρατήσει το σκορ σε όσο πιο χαμηλά επίπεδα μπορούσε. Δυστυχώς στο δεύτερο ημίχρονο έγιναν πολλά μαζεμένα λάθη από τον προπονητή της ΑΕΚ, που μετά από τόσα επιτυχημένα αποτελέσματα, απόψε βρέθηκε σε άσχημη βραδιά και οι εμπνεύσεις του περισσότερο έβλαψαν παρά βοήθησαν την ομάδα.

Φυσικά και δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Ο κόσμος με το δίκιο του πικράθηκε αφού είδε την ΑΕΚ σε ένα ακόμα εκτός έδρας παιχνίδι, μετά από εκείνο με τον Ηρακλή, να μη μπορεί να πάρει τη νίκη. Ως προς τα υπόλοιπα και τις βαθμολογικές διαφορές δεν τίθεται θέμα να μείνει η ΑΕΚ έξω από την πρώτη πεντάδα της βαθμολογίας κι ας απέχει 2 βαθμούς από την 5η της βαθμολογίας Ξάνθη. Οι βαθμολογικές διαφορές μικρή σημασία έχουν αφού δεν θα είναι τόσο καθοριστικές στη διαμόρφωση της ειδικής βαθμολογίας των πλέι οφ. Εκεί η ΑΕΚ αν παρουσιαστεί σοβαρή μπορεί να κατακτήσει την πρώτη θέση και να παίξει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αν και όλοι γνωρίζουμε ότι θα έχει ελάχιστες πιθανότητες να περάσει στους ομίλους. Περισσότερες ελπίδες θα πρέπει να τρέφουμε φέτος για μια αξιοπρεπή παρουσία στο Γιουρόπα Λιγκ που θα μας ανεβάσει κάποιες θέσεις στη γενική βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ αλλά και θα τροφοδοτήσει όπως παλιά την αίγλη της ομάδας που δυστυχώς έχει τρωθεί αρκετά όλα αυτά τα πέτρινα χρόνια που βιώσαμε. Βλέποντας τα πράγματα από αυτή την πλευρά ίσως θα πρέπει να εμφανιστούμε με μειωμένο άγχος στα πλέι οφ για την οπωσδήποτε κατάληψη της πρώτης θέσης. Μη ξεχνάμε ότι ο μεγάλος φετινός στόχος είναι πάλι το κύπελλο που οδηγεί στα σίγουρα στην καλή θέση του Γιουρόπα Λιγκ και από εκεί και μετά ας έρθει ό,τι καλύτερο προκύψει.

Ο Χιμένεθ, λοιπόν, που κατέβασε μια ΑΕΚ συνειδητοποιημένη στη Νέα Σμύρνη, την οποία είχε προετοιμάσει άριστα στον ψυχολογικό τομέα και ο οποίος παίρνει τα εύσημα για το ορθολογικό σχήμα του πρώτου ημιχρόνου, στο δεύτερο ημίχρονο, άνευ λόγου και αιτίας, ανακάτεψε την τράπουλα περισσότερο από όσο έπρεπε, ενώ δεν έριξε καθόλου το βάρος του στο ταρακούνημα της υπερβολικής αυτοπεποίθησης των παικτών του, αφήνοντάς τους να πιστεύουν ότι έχουν ήδη καθαρίσει το ματς και πως πάνε για άλλα. Μεγάλο σφάλμα του Ισπανού που η ΑΕΚ το πλήρωσε στο δεύτερο ημίχρονο όταν και εμφανίστηκε πλήρως μεταλλαγμένη. Λάθος πρώτο η αναίτια μετατόπιση του καλύτερου παίκτη της ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο και σκόρερ της, του Αραούχο, στα πλάγια της επίθεσης για να περάσει στην κορυφή τον Αλμέιδα στη θέση του Χριστοδουλόπουλου και λίγο αργότερα ο προπονητής της ΑΕΚ υπέπεσε στο δεύτερο λάθος του αποσύροντας τελείως τον Αραούχο περνώντας στη θέση του τον Μπακασέτα ενώ στο τελευταίο δεκάλεπτο έκανε και το τρίτο λάθος βάζοντας και τον Πέκχαρτ στη θέση του Αϊντάρεβιτς για να παίξει η ΑΕΚ με δύο βαριά φορ! Ωραίο σαν σκέψη αλλά τα δύο βαριά φορ κάποιος έπρεπε να τα τροφοδοτεί. Ποιος να το κάνει όταν ούτε άκρα υπήρχαν πια με την έξοδο των Χριστοδουλόπουλου και Αραούχο, ούτε παίκτης στο κέντρο με μακρινή πάσα αφού έβγαλε και τον Αϊντάρεβις! Ξέχωρα που ο Βάργκας παρέμεινε καρφωμένος στον πάγκο όντας ο μοναδικός παίκτης που θα μπορούσε να παίξει και στα πλάγια και στο κέντρο και ταυτόχρονα ήταν σε θέση να βγάλει μια μπαλιά της προκοπής στους επιθετικούς! Κανείς δεν κατάλαβε τι χρησιμότητα είχε η χρησιμοποίηση του Μπακασέτα και πού βοήθησε την ΑΕΚ να πιέσει επιθετικά. Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε την πολύ κακή εμφάνιση του Μάνταλου που όμως παρέμεινε μέχρι το τέλος στο ματς, καταλαβαίνουμε το μέγεθος της σαλάτας που έφτιαξε ο Μανόλο απόψε στη Νέα Σμύρνη.

Παρόλα αυτά του αξίζει η επιείκειά μας και η πιο ήπια κριτική, αφού δεδομένα ο Χιμένεθ από τη μέρα που ήρθε στην ΑΕΚ κυριολεκτικά την μεταμόρφωσε προς το καλύτερο και δεν του αξίζει να του την πέσουμε για μια άσχημη βραδιά στην οποία βρέθηκε και που στο κάτω-κάτω την δικαιούται. Το κακό είναι ότι η άσχημη βραδιά του Ισπανού συνέπεσε με το παιχνίδι που η ΑΕΚ ήθελε τη νίκη όσο τίποτα και περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους και για να αποδείξει ότι έχει γυρίσει σελίδα και έχει αφήσει πίσω τον κακό εαυτό που εμφάνισε στο πρώτο μισό του φετινού πρωταθλήματος. Ξεχνάμε, λοιπόν, το αποψινό ματς και κοιτάζουμε μπροστά στοχεύοντας σε ό,τι καλύτερο μπορούμε να πάρουμε από μια χρονιά που δεν άρχισε αλλά και δεν συνεχίστηκε με τους καλύτερους οιωνούς για την κιτρινόμαυρη οικογένεια.

Το γκολ της ΑΕΚ πέτυχε ο Αραούχο στο 39' και ήταν το πρώτο του στο πρωτάθλημα. Ο Μάνταλος του έβγαλε ωραία κάθετη μπαλιά στην περιοχή του Πανιωνίου και ο Αργεντινός με διαγώνιο σουτ άνοιξε το σκορ για την ΑΕΚ. Ο Πανιώνιος ισοφάρισε στο 60' όταν ο Βλάχος ξεπέρασε τον Ντίντακ που έκανε τάκλιν χωρίς λόγο, έκανε μία σέντρα στο δεύτερο δοκάρι, εκεί ο Κολοβέτσιος έχασε τον Μασούρα, που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και έγραψε το 1-1.

Καλύτεροι της ΑΕΚ οι Μπάρκας, Αραούχο, Βράνιες, Σιμόες και Γιόχανσον.

Πανιώνιος: Γιαννιώτης, Βλάχος, Ρισβάνης, Οικονόμου, Τασουλής, Κόρμπος, Σιώπης, Μασούρας (79' Ταπόκο), Μασούντ, Φούντας (45' Γεσίλ), Μπεν (90+1' Γκιοατά).

ΑΕΚ: Μπάρκας, Κολοβέτσιος, Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Ντίντακ, Γιόχανσον, Σιμόες, Αϊντάρεβιτς (83' Πέκχαρτ), Χριστοδουλόπουλος (66' Αλμέιδα), Μάνταλος, Αραούχο (79' Μπακασέτας).