Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Καθαρίστε την Κόπρο του Αυγεία

Η ΑΕΚ απέναντι στον Πανιώνιο θα στερηθεί των υπηρεσιών των Γκάλο, Τσιγκρίνσκι και Πατίτο. Είναι τέτοια η διαφορά των δύο ομάδων, τόσο από άποψης υλικού όσο και εκτοπίσματος, που η ΑΕΚ και μόνο με τις φανέλες και με το όνομά της θα έπρεπε να κερδίζει διά περιπάτου τέτοια παιχνίδια, πόσο μάλλον να αναζητά δικαιολογίες σε συγκεκριμένες ελλείψεις και απουσίες ποδοσφαιριστών. Όμως, από τη μία οι λάθος χειρισμοί κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και οι εσφαλμένες επιλογές προπονητών και άλλων κομβικών συνεργατών και από την άλλη η λυσσαλέα προσπάθεια του ψυχορραγούντος συστήματος να εδραιώσει σαν δεύτερη τη τάξη ποδοσφαιρική δύναμη το δικό του παράρτημα, τον Πανιώνιο, ώστε να βρεθεί με τη λήξη του πρωταθλήματος σε περίοπτη θέση του βαθμολογικού πίνακα που θα τον οδηγήσει στην Ευρώπη με αποτέλεσμα την ενίσχυση των εσόδων του και την ενδυνάμωσή του έναντι στις ανταγωνιστικές απέναντί του ομάδες, οδήγησαν στο σημείο να θεωρείται το ματσάκι Πανιωνίου-ΑΕΚ σαν μεγάλο ντέρμπι με αμφίβολο αποτέλεσμα.

Όλοι όσοι παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο γνωρίζουν ότι ένα από τα μεγάλα όνειρα του ηγέτη του Ολυμπιακού ήταν να πετύχει την υποβάθμιση ομάδων σαν την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ, ταυτόχρονα με την ανέλιξη του Πανιωνίου -κορυφαίου ποδοσφαιρικού παραρτήματος των Πειραιωτών- σε Νο2 του πρωταθλήματος πίσω από τον μόνιμα πρώτο Ολυμπιακό και στη συνέχεια να μπει σε εφαρμογή το ίδιο σχέδιο για την αναρρίχηση του Νο3 και αργότερα του Νο4. Παραρτήματα φυσικά και οι υπόλοιποι οι οποίοι θα απολαμβάνουν τα οικονομικά οφέλη της συμμετοχής τους στο Γιουρόπα Λιγκ στη θέση των ΑΕΚ, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ που μέχρι σήμερα καταλάμβαναν τις τρεις θέσεις πίσω από τον πρωτοπόρο που οδηγούσαν στην Ευρώπη. Ποιοι θα ήταν οι άλλοι δύο που θα συμπλήρωναν τον Πανιώνιο στη Μαρινάκειο τριάδα των παραρτημάτων; Μα φυσικά όποιοι έδειχναν την καλύτερη συμπεριφορά και προσέγγιζαν ή και ξεπερνούσαν τον Πανιώνιο σε δουλικότητα.

Υποψήφιοι υπήρξαν καμπόσοι πάντως. Τα Γιάννινα στην αρχή, που τα προφύλαξε ο κόσμος τους ο οποίος αντέδρασε δυναμικά όταν πήρε χαμπάρι τι πήγαινε να συμβεί, ο Ατρόμητος για ένα διάστημα μέχρι ο Σπανός να πάρει είδηση με ποιους είχε να κάνει, ο Πλατανιάς μέχρι το περασμένο καλοκαίρι που αντιλήφθηκε την κακοτοπιά, οπότε και μπήκε δυναμικά στη διεκδίκηση του καλύτερου σαλιογλείφτη η Λάρισα διά του διακεκριμένου στις κυβιστήσεις προέδρου της Αλεξίου Κούγια του γνωστού και μη εξαιρετέου, ο Ηρακλής του Παπαθανασάκη που χάρισε και τον Βέλλιο σαν προκαταβολή για το δέσιμό του πίσω από το άρμα του λιμανίσιου καρνάβαλου, ο Λεβαδειακός του αόρατου σουβλατζή Κομπότη που δεν τσιγκουνεύτηκε τα… λεφτά να πάει στη Λιβαδειά τον παιχταρά Πουλίδο, άσχετα αν μετά από λίγο ο Μεξικανός κατηφόρισε κι εκείνος στο λιμάνι, επιστρέφοντας τα… λεφτά στον σουβλατζή και δίνοντάς του και ένα γερό πουρμπουάρ για την… φύλαξη, η Κέρκυρα που είχε την ατυχία να πέσει πάνω στα γνωστά μπερδέματα με την Κασσιόπη και δεν βρήκε τον χρόνο να διαπραγματευτεί σοβαρά με τον δυνάστη, ο Αστέρας Τρίπολης, σε πολύ κακή συγκυρία επίσης η οποία όμως μάλλον τον γλίτωσε από πολλούς μπελάδες, αλλά και η Βέροια που βρέθηκε στο μάτι των κυκλώνων Αρβανιτίδη-Καρυπίδη, οι οποίοι ναι μεν με το πέρασμά τους την διαφύλαξαν από το μεγάλο ατόπημα αλλά προφανώς θα της στοιχίσουν την παραμονή της στη μεγάλη κατηγορία. Οι μόνες δύο ομάδες που το όνομά τους δεν έπαιξε σαν υποψήφιο για… ενσωμάτωση στο γκρουπ της μητρικής εταιρείας ήταν η Ξάνθη του αποσχισθέντος εδώ και διετία από τα πακιστανικά πεπραγμένα Πανόπουλου και ο περήφανος Παναιτωλικός του πρόσφατα παραιτηθέντος Κωστούλα.  

Γιατί όμως δεν ευοδώθηκαν άλλες τέτοιου τύπου συνεργασίες; Γιατί σταμάτησε ξαφνικά να καλλιεργείται το συγκεκριμένο παπατζιλίκι; Την ευθύνη έχει η λεγόμενη, αν έχετε ακούσει, νέα τάξη πραγμάτων. Όταν θα την ακούτε αυτή την ορολογία, που πριν από μερικά χρόνια παρέπεμπε στις επερχόμενες πολιτικοοικονομικές ανακατατάξεις ανά τον κόσμο, τώρα θα ξέρετε ότι πρόκειται για την δραματικά μεταβαλλόμενη κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχει κι άλλες ονομασίες. Μπορεί να την ακούσετε σαν εξυγίανση, ακόμα και σαν συμμαχία. Με όποια ονομασία κι αν ακούσετε να αναφέρονται σ' αυτήν εσείς να ξέρετε ότι στην ουσία έχει ένα όνομα που αυτό είναι που προκαλεί τρόμο στους μέχρι σήμερα εξουσιαστές του ελληνικού ποδοσφαίρου: Δημήτρης Μελισσανίδης! Βλέποντας όλοι τον ορυμαγδό που έχει ξεσηκωθεί, στις Ενώσεις, στην ΕΠΟ, στη διαιτησία, στην ΦΙΦΑ και στην ΟΥΕΦΑ, στα μικρότερα σωματεία, στο δικαστικό σώμα και ειδικά στην αθλητική δικαιοσύνη, στους πολιτικούς τόσο της κυβερνητικής παράταξης όσο και της αντιπολίτευσης, αξιωματικής και μη, πόσοι και ποιοι θα είχαν το κουράγιο να συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα και να στήνουν γαϊτανάκια σε βάρος όλων των άλλων;

Το παραμύθι τελείωσε. Η κατάσταση διαμορφώνεται από την αρχή, με νέους όρους, πιο τίμια, χωρίς κοτζαμπάσηδες και υποτακτικούς. Ο Νέος Πανιώνιος παραμένει μόνος σφιχτά δεμένος γιατί τώρα πια δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Δέχτηκε να δεθεί σε ένα σφιχταγκάλιασμα με τους προστάτες του από το οποίο δεν θα τα καταφέρει να ξεφύγει όταν εκείνοι θα κατευθύνονται προς τον πάτο της θάλασσας. Και σ' αυτό πρωτοστάτησαν οι άνθρωποι που του επέβαλλε η μητρική για να τον διοικήσουν. Έδιωξαν τους δικούς του, τους ακραιφνείς Πανιώνιους, ανέλαβαν να καθαρίσουν τα χρέη του για να αναγκάσουν τις ελάχιστες ενοχλητικές για το σχέδιό τους φωνές να σιωπήσουν, τοποθέτησαν τους κατάλληλους για να παίξουν πειθαρχημένα το παιχνίδι όπως η μητρική το επέβαλε και πάντα φυσικά με τους δικούς της όρους. Να αποκομίζει η μητρική κάθε χρόνο αγωνιστικά και βαθμολογικά οφέλη από το υποβαθμισμένο ως προς την ίδια συνεταιράκι της (όχι, δεν μασάμε από τη νίκη του Νιόνιου στο Καραϊσκάκης), να έχει τον πρώτο λόγο στις μεταγραφές ποδοσφαιριστών του Νέου και να βρίσκει πεδίο δράσης για να ξεσκουριάζουν παιχτάκια που έχει αποκτήσει σαν επένδυση και δεν μπορούν με άλλο τρόπο να βάλουν παιχνίδια στα πόδια τους πετυχαίνοντας με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια. Και να ενισχύει το παράρτημα σε βάρος των άλλων ομάδων και να κρατάει σε εγρήγορση τους παίκτες που δεν έχει άλλο τρόπο να τους χρησιμοποιήσει.

Η ΑΕΚ τώρα καλείται την Δευτέρα να δώσει ένα αγωνιστικό τέλος στην φαρσοκωμωδία που παίζεται εδώ και πολύ καιρό μεταξύ λιμανιού και Νέας Σμύρνης με φιλοθεάμον κοινό τους φιλάθλους όλων των άλλων ομάδων που επιθυμούν διακαώς να διατηρηθεί ζωντανό το ποδόσφαιρο εκείνο που κάποτε ομόρφαινε τις Κυριακές τους. Το γνήσιο, το άφτιαχτο, το πηγαίο, που βασιζόταν στις εμπνεύσεις και στην απαράμιλλη τεχνική των άσων που κοσμούσαν τις περισσότερες ελληνικές ομάδες. Εκείνοι που έχουν αναλάβει να γκρεμίσουν το κατεστημένο και να σπάσουν το απόστημα με το πύον θα κάνουν τη δουλειά τους με τον τρόπο που ξέρουν και σύντομα θα δούμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους. Μια μικρή περίληψη του έργου τους την βλέπουμε ήδη ολοζώντανη να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Τις κραυγές και τις τσιρίδες εκείνων που αρχίζουν να χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους τις ακούμε καθημερινά μέσα στα αυτιά μας και μια απέραντη ηδονή κυριεύει το σώμα μας. Έχει έρθει η σειρά όμως να πάρουν κι αυτοί που έχουν λόγο μέσα στο γήπεδο τη σκυτάλη και να πατήσουν κάτω ό,τι εξακολουθεί να έρπει ανάμεσα στα πόδια τους και ταυτόχρονα προσπαθεί να μας πείσει πως αν σηκωθεί όρθιο μπορεί να γίνει θεόρατο και τρομακτικό. Λιώστε τους γλοιώδεις υποτακτικούς, κλείστε τα παραρτήματα, σκουπίστε τα σάλια και τις βλέννες τους και καθαρίστε τον τόπο από την Κόπρο του Αυγεία, να ξεβρομίσουμε μία και καλή από τα περιττώματά τους. Παίκτες της ΑΕΚ, νικήστε πάση θυσία τον Νέο Πανιώνιο που με τις γνωστές μεθόδους των κέντρων αποφάσεων, με τις δικές μας διοικητικές αβλεψίες, αλλά και με τον δικό σας ανεξήγητο αγωνιστικό κατήφορο στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος, του επιτρέψατε να βρίσκεται 8 βαθμούς μπροστά σας στη βαθμολογία…