Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Η ΑΕΚ στον τελικό, ο γαύρος στου Ρέντη για προπόνηση και κορνέ κι ας κέρδισε 0-1

Η ΑΕΚ πέρασε στον τελικό του κυπέλλου, έστω και με τον τρόπο που πέρασε, χάνοντας δηλαδή από μια ομάδα σκέτο σούργελο όπως ο Ολυμπιακός με 0-1. Το σκούξιμο των γαύρων φτάνει μέχρι τα βάθη της Αφρικής και προκαλεί εκ διαμέτρου αντίθετα συναισθήματα, τόσο στους γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα, οι οποίοι έχουν ξεκαρδιστεί στα γέλια, όσο και στους μη γνωρίζοντες που παρασυρμένοι από την κλαψομουνιά των λιμανίσιων σκουπίζουν κι αυτοί τα δάκρυά τους.

Φυσικά η ηδονή δεν περιγράφεται όταν τους βλέπουμε να κλαίνε, να σκούζουν, να απειλούν και να μην ξέρουν τι άλλο να κάνουν για να εκτονώσουν την πραγματικά έκρυθμη κατάσταση που έχει αρχίσει να επικρατεί στις τάξεις των οπαδών τους. Το βλέπουν, το καταλαβαίνουν, το περιμένουν πως όπου να 'ναι τα κορνέ από τα χέρια των… επιστημόνων έρχονται να τους σημαδέψουν κατακούτελα.

Αλλά ας περάσουμε στα δικά μας τώρα. Όπως και να έχει το πανηγυρίσαμε, κυρίως όχι για τον τρόπο που προκριθήκαμε αλλά μόνο και μόνο επειδή προκριθήκαμε. Όπως. Τελεία. Το γεγονός ότι τους κάνουμε διαδοχικές πλύσεις εντέρων με κλύσμα καθέτου βύθισης, το οποίο ως γνωστόν βοηθάει στο ξέπλυμα της εφηβικής τους γαρδούμπας μέχρι σχεδόν λίγο πιο κάτω από τον λάρυγγα, ε, όσο να 'ναι μας προκαλεί μεγάλη αγαλλίαση.

Το κακό είναι ότι η ομάδα μας όμως εξακολουθεί να διακατέχεται από μια λανθασμένη νοοτροπία που ο Μανόλο Χιμένεθ πρέπει να φροντίσει άμεσα να την αποτινάξει. Όχι πως δεν βαρύνεται και ο ίδιος με αρκετά λάθη στις αποφάσεις του σε ό,τι αφορά τον τρόπο που επέλεξε για να κατεβάσει χτες την ομάδα. Όταν κρατάς στα χέρια σου μια νίκη μέσα στο τηγάνι, στην ουσία κρατάς τη μισή πρόκριση. Μέσα στο ΟΑΚΑ βάζεις την ομάδα να παίξει "φυσιολογικά", όπως θα έπαιζε με οποιαδήποτε μικρομεσαία ομάδα και επιδιώκεις να τους πατήσεις παίρνοντας μία ακόμα νίκη και βουλώνοντάς τους άπαξ διά παντός το στόμα. Διότι τώρα τους το άνοιξες Μανόλο μου και βρήκαν άχυρο να αναμασάνε μπας και πείσουν τους οργισμένους κάφρους τους ότι τους απέκλεισε το… σύστημα!

Ο χοντρός με τον σβέρκο-αεροδρόμιο και το ραμολιμέντο είχαν προετοιμάσει από μέρες τον ρόλο που θα έπαιζαν μετά το τέλος της παράστασης αφού γνώριζαν ότι το αποτέλεσμα δεν θα τους άφηνε ικανοποιημένους. Μη τους περνάτε για εντελώς μαλάκες, έχουν γνώση της τραγικής κατάστασης που βρίσκεται η ομάδα τους και από εδώ και πέρα θα παίζουν το παιχνίδι του κουκουλώματος των αδυναμιών για να μη χάσει το λαϊκό έρεισμα η προεδράρα τους, αφού ξέρουν πως αν συμβεί κάτι τέτοιο την έκατσαν τη βάρκα.

Στα δικά μας, οι περισσότεροι την έπεσαν στον Ανέστη ο οποίος στο πρώτο ημίχρονο έσωσε την ΑΕΚ από αρκετές δύσκολες καταστάσεις. Και δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως ήταν 100% δική του απόφαση η επιμονή του να κρατάει τη μπάλα έχοντας ήδη δεχτεί μια κίτρινη κάρτα και παρά τις απειλές του Σιδηρόπουλου να του δείξει και την κόκκινη. Άλλωστε στο τέλος του ματς δεν τον είδα μετανιωμένο αλλά μάλλον ευχαριστημένο από την απόφασή του. Επίσης δεν άκουσα να του την πέφτει κανείς δικός μας ούτε καν ο Μανόλο ο οποίος τα έριξε στον Σιδηρόπουλο και δεν έβγαλε κιχ για την ενέργεια του τερματοφύλακά του. Μήπως τον πίεσε ο πάγκος να ενεργήσει όπως ενήργησε;

Αντίθετα τα έχω πάρει στο κρανίο με τον Μάνταλο και την επιπολαιότητά του στη φάση που μας κάνει το γκολ ο Ρομαό. Παίκτης-ηγέτης δεν κάνει ποτέ τέτοια παπαριά σε τόσο κρίσιμο ματς. Εμένα μου έδειξε ότι έτρεμαν τα πόδια του τη δεδομένη στιγμή ενώ ήξερε πως η ΑΕΚ περίμενε από αυτόν να ηρεμήσει το παιχνίδι της και να δώσει σιγουριά στους συμπαίκτες του με τις αλάνθαστες μεταβιβάσεις του. Αγγούρια καλυβιώτικα και με το παρδόν δηλαδή. Καλός ο Πετρής σε πολλά παιχνίδια αλλά όταν η ομάδα έπαιζε με Πλατανιάδες και με Βέροιες. Στα ντέρμπι μετατρέπεται σε Χατζηπετρής και συνήθως τα κάνει σαλάτα.

Για τους υπόλοιπους έχω να πω πως δεν βρέθηκαν σε καλή μέρα, πλην του Αραούχο που έκανε πάλι τη διαφορά και πως δεν μπήκαν με τη νοοτροπία της ανώτερης ομάδας που θα στρίμωχνε στα σκοινιά τον ήδη στριμωγμένο γαύρο και θα τον έλιωνε. Κάπου γινόταν αισθητό ότι κατά βάθος έτρεμε το φυλλοκάρδι τους. Εξαίρεση αποτελούν οι Βράνιες και Σιμόες που απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι είναι μεγάλοι μαχητές. Τον Βράνιες πολλοί τον χαρακτηρίζουν επικίνδυνο για τον τρόπο που παίζει, δηλαδή βρίσκεται συνεχώς στην κόψη του ξυραφιού για αποβολή. Ευτυχώς λέω εγώ που επιτέλους έχουμε και έναν τέτοιο παίκτη που δεν θα κωλώσει στη δύσκολη στιγμή να πάρει παραμάζωμα και κανένα ποδάρι αντιπάλου για να φοβούνται να κάνουν τσαλιμάκια μέσα στην περιοχή μας όπως γινόταν πριν από την έλευση του Βόσνιου. Άντε γιατί πήξαμε στους soft σε τούτη την ομάδα. Όσο για τις μαλακίες του Ντέμη, υπήρξα από τους τελευταίους υποστηρικτές του. Με έχει ξενερώσει σε τέτοιο σημείο που θα του πρότεινα αν θέλει μια τέτοια ομάδα όπως μας την περιγράφει, με αμυντικούς-κυριούλες, με σεβασμό στου κλεφτοκοτάδες αντιπάλους μας και με ανταλλαγή ανθοδεσμών πριν από τα ματς και μετά από την λήξη τους, καλύτερα να γίνει οπαδός της Καλλονής και να μας αφήσει στην ησυχία μας. Άντε γιατί έχω αρχίσει και αισθάνομαι έναν… καύσο εκεί κάτω, χαμηλά, πιο χαμηλά, στην περιοχή των… αχαμνών μου.

Μη ξεχάσω να σημειώσω την παρουσία του Αλμέιδα κάτω από τα δοκάρια μας έστω και για ελάχιστα λεπτά, γεγονός που έρχεται να συμπληρώσει το πλούσιο παλμαρέ μιας καριέρας η οποία με τη σύμφωνη γνώμη του πανδαμάτορα χρόνου έφτασε στο τέλος της. Και θεωρώ ότι η απόφαση του Χιμένεθ να τον χρησιμοποιήσει στο χτεσινό ντέρμπι μου θύμισε αλλαγή του αλήστου μνήμης Μοράις από εκείνες που κάθε φορά που τις έκανε προκαλούσε ηλεκτροσόκ στις εξέδρες. Τελικά αγαπητοί μου συνάρρωστοι, δεν ξέρω αν το έχετε πάρει χαμπάρι, αλλά άσπρισαν τα μαλλιά μας σ' αυτή την ομάδα. Και τι δεν έχουμε δει. Θεωρώ ότι σαν οπαδοί είμαστε οι μοναδικοί που πραγματικά τα έχουμε δει όλα και έχουμε ατσαλωθεί σε βαθμό που να μη μας αγγίζει τίποτα. Γιατί αν ήταν αλλιώς μέχρι να λήξει το χτεσινό παιχνίδι θα είχαμε θρηνήσει μπόλικα θύματα.

Τέλος, να σταθώ στο γεγονός πως στις εξέδρες του ΟΑΚΑ βρέθηκαν 50.000 ΑΕΚτζήδες αλλά τα εισιτήρια που ανακοίνωσε η ΠΑΕ ήταν 33.512 και τα χρήματα που εισπράχθηκαν έφτασαν τις 472.600 ευρώ. Σίγουρα πρέπει να προστεθούν και τα διαρκείας που είναι περίπου 10.000 αλλά και πάλι περισσεύουν κάπου 7.000 τζαμπατζήδες.

Να κλείσω με την ονειρεμένη βουτιά του Ανσαριφάρντ η οποία σήκωνε μέχρι τιμωρία από την ΕΠΟ μετά τον αγώνα για διακωμώδηση του αθλήματος και πάνω στην οποία στήριξαν οι αθεόφοβοι οι γαύροι την κλάψα τους για να πείσουν τον φίλαθλο κόσμο αυτής της χώρας ότι αδικήθηκαν. Τις παπαριές του αρχιπαπάρα Καραπαπάρα περί Κρανιδίου και Λούτσας δεν αξίζει να τις σχολιάσει κανείς επειδή είναι τόσο ηλίθιος που δεν κατάλαβε με αυτή του την αναφορά ότι στην ουσία υποτίμησε την ομάδα του η οποία έχασε τέσσερις φορές, αποκλείστηκε μία φορά από το κύπελλο, έχασε μία φορά σε τελικό και προκρίθηκε μία φορά εις βάρος της όταν εκείνη βρισκόταν στην Β' κατηγορία χάρη σε γκολ που πέτυχε με τον… αντίχειρα ο Χάρα, από μία ομάδα που υπήρξε στην ίδια κατηγορία με αυτές τις δύο που απαξιώνει! Ουαί τοις… βαρεμένοις και τοις… ηλιθίοις!

ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Χριστοδουλόπουλος (77' Αλμέιδα), Μάνταλος (90+1' Βάργκας), Πατίτο (61' Γαλανόπουλος), Αραούχο.

Ολυμπιακός: Καπίνο, Φιγκέιρας, Ρέτσος, Ντα Κόστα, Ντε Λα Μπέγια, Ρομαό, Αντρέ Μαρτίνς, Καμπιάσο (60' Ανδρούτσος), Φορτούνης, Μάριν (84' Ελιονούσι), Ανσαριφάρντ (58' Καρντόσο).