Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Στελέχωση τμημάτων υποδομών

Οι πιτσιρικάδες σε μια ομάδα είναι το Α και το Ω της. Οι ακαδημίες της κάθε ομάδας αποτελούν τα φυτώρια από τα οποία θα αναδειχθούν τα αυριανά ταλέντα με σκοπό να μη ματώνουν κάθε φορά οι ομάδες στο μεταγραφικό παζάρι για να αποκτήσουν κάποιον πανάκριβο ποδοσφαιριστή. Συνεπώς οι άνθρωποι που θα αποτελέσουν τα "μάτια" των ομάδων στην εξεύρεση των φερέλπιδων μικρών ποδοσφαιριστών με τους οποίους θα στελεχωθούν οι ακαδημίες, οι λεγόμενοι σκάουτερς δηλαδή, είναι μια δισεπίλυτη εξίσωση που καλούνται να επιλύσουν οι διοικήσεις κάνοντας τις πιο σωστές επιλογές.

Φυσικά κάθε άλλο παρά ευνόητο είναι ότι οι παλιοί ποδοσφαιριστές των ομάδων θα μπορούν, λόγω της πείρας που έχουν αποκτήσει, να εξελιχθούν και σε άριστους σκάουτερς. Για τον συγκεκριμένο ρόλο απαιτείται ένας συνδυασμός πραγμάτων από τα οποία δεσπόζει ένα που θεωρείται και το πιο βασικό. Να κόβει το μάτι του ειδικού που θα κληθεί να παρακολουθήσει τον κάθε πιτσιρικά και να αποφανθεί για την ενδεχόμενη αξία του ώστε να σπεύσει η ομάδα να τον αποκτήσει. Δεν είναι τόσο δαπανηρή η ένταξη ενός ταλαντούχου πιτσιρικά στις ακαδημίες μιας ομάδας, όσο η απόκτηση ενός φτασμένου ποδοσφαιριστή, έχει όμως κι αυτή το κόστος της. Αν πρόκειται για ταλέντο από την επαρχία, η ομάδα πρέπει να φροντίσει για τη στέγαση, τη διατροφή και τη συνέχιση των σπουδών του, κύριων και παράπλευρων. Επίσης για τα καθημερινά έξοδα διαβίωσης και μετακίνησης του μικρού, την ένδυση και την υπόδησή του, την υγιεινή του, την ασφαλιστική του κάλυψη και ένα σωρό ακόμα μικροέξοδα. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουν θεσπιστεί και τα τροφεία που δικαιούται μία ομάδα που κάλυπτε όλα αυτά τα έξοδα ενός μικρού όταν αυτός μετακινείται σε κάποια άλλη ομάδα.

Σημαντικός ο ρόλος, λοιπόν, των ανθρώπων που καλούνται να επωμιστούν την ευθύνη της εξεύρεσης των αυριανών πρωταγωνιστών στον χώρο του ποδοσφαίρου και σίγουρα η εμπειρία τους από μόνη της δεν φτάνει αν δεν συνοδεύεται ταυτόχρονα και από ένα κοφτερό μάτι που θα μπορεί να ξεχωρίζει εκείνα που όλοι οι άλλοι θα αδυνατούν να διακρίνουν. Τον συγκεκριμένο ρόλο για τις ακαδημίες της ΑΕΚ αναλαμβάνουν να τον παίξουν ο Χρήστος Κωστής με τον Στάθη Ταυλαρίδη. Ο δεύτερος ομολογουμένως ήταν έκπληξη για τους απλούς φιλάθλους της ομάδας. Δεν πρόκειται γα κάποιον παλιό ΑΕΚτζή που να προέρχεται από τα σπλάχνα της ομάδας κι αυτό δεν ήχησε καλά στα αυτιά του κόσμου. Μακάρι οι διοικούντες την ΑΕΚ να έχουν εντοπίσει κάτι περισσότερο από εκείνο που μπορεί να διακρίνει ο απλός κόσμος και γι' αυτό να προχώρησαν στη συγκεκριμένη συνεργασία. Επειδή όμως έχουμε νωπή ακόμα τη συνεργασία στις ακαδημίες με παλιούς ποδοσφαιριστές προερχόμενους από τον Παναθηναϊκό χωρίς να υπάρξει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα που οδήγησε στο εν λόγω πάντρεμα, προσωπικά θα μας επιτρέψετε να παραμείνουμε επιφυλακτικοί…