Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Τι έφταιξε για την αγωνιστική καθίζηση της ΑΕΚ


Τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ φέτος και την οδήγησαν στην αγωνιστική καθίζηση εστιάζονται στα εξής σημεία:

- Έχει βασιστεί σε έναν τερματοφύλακα, τον Μπάρκα, που ταλαιπωρείται από μακροχρόνιο ντεφορμάρισμα και ταλαιπωρεί και ο ίδιος τους θεατές με την παρατεταμένη του αστάθεια, ενώ ο προπονητής του αποφεύγει να δοκιμάσει να τον αντικαταστήσει με τον Τσιντώτα, αν και γνωρίζει ότι πολλές φορές ο πάγκος έχει θεραπευτικές ιδιότητες και βοηθά τους ποδοσφαιριστές να ξαναβρούν ως διά μαγείας εκείνα που έχουν χάσει, αν φυσικά τα είχαν ποτέ.

- Έχει μείνει χωρίς αριστερό μπακ μετά τους τραυματισμούς των Λόπες και Χουλτ με αποτέλεσμα εκεί να παίζει κατ' ανάγκη το δεξί της μπακ, ο Μπακάκης, οπότε αναγκαστικά παίζει δεξί μπακ μόνιμα ο Γκάλο, που πριν εκτελούσε χρέη δεξιού χαφ, ο οποίος δείχνει να έχει φτάσει στα όριά του από κούραση.

- Έχει βασίσει το κέντρο της άμυνάς της σε έναν πολύ μεγάλο ποδοσφαιριστή, τον Τσιγκρίνσκι, ο οποίος όμως δυστυχώς, όπως γράψαμε και αναλύσαμε πιο πριν, δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε συνεχόμενα παιχνίδια καθώς είναι τρομερά επιρρεπής σε τραυματισμούς οι οποίοι απαιτούν και μακροχρόνιες θεραπείες για να αποφεύγεται ο κίνδυνος της υποτροπής. Απομένουν για το κέντρο της άμυνας ο ασταθής Οικονόμου, ο επιπόλαιος Τσόσιτς και ο εντελώς άπειρος Σβάρνας. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να μη διαθέτει πέμπτο κεντρικό αμυντικό μια ομάδα πρωταθλητισμού και σίγουρα, τουλάχιστον, δύο παίκτες πάνω απ' όλα υγιείς και έμπειρους που να έχουν αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο.

- Έχει μεγάλο πρόβλημα στα αμυντικά χαφ όπου ο Σιμόες μετά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου δεν θυμίζει σε τίποτα τον παλιό, ο Γαλανόπουλος στερείται πείρας αλλά έχει και ταβάνι, ο Άλεφ μπορεί μια μέρα να γίνει σπουδαίος ποδοσφαιριστής αλλά τώρα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε ομάδα πρωταθλητισμού και ο Κρίστιτσιτς που αποκτήθηκε τον Γενάρη με τις απίστευτες περγαμηνές που τον ακολουθούν και προέρχεται από πλήρη αγωνιστική δράση, δεν χρησιμοποιείται από τον προπονητή του κατά τρόπο μυστηριώδη, ο οποίος μοιάζει να υποκρύπτει κάτι που όλοι ξέρουν στα Σπάτα, εκτός από τους οπαδούς της ομάδας που ζουν πάντα στον κόσμο τους. Εδώ η ΑΕΚ πληρώνει τα εγκληματικά λάθη του Αυγούστου με τη μη απόκτηση δύο στιβαρών αμυντικών χαφ εν όψη της δύσκολης αγωνιστικής χρονιάς που ακολουθούσε με τη συμμετοχή της και στο Τσάμπιονς Λιγκ.

- Έχει αφήσει το οργανωτικό κομμάτι της ομάδας στα… πόδια του Μάνταλου, ο οποίος κάνει ένα υποφερτό παιχνίδι και μετά βραχυκυκλώνει για τα επόμενα πέντε, ενώ έχει και τον προπονητή του να τον… τηλεμεταφέρει πότε στο αριστερό άκρο, πότε πίσω από τον σέντερ φορ και πότε σε θέση αμυντικού χαφ! Έγκλημα διαρκείας η μη απόκτηση ενός κεντρικού χαφ μπαλαδόρου, που να διαθέτει την ικανότητα να σηκώσει την ομάδα στις πλάτες του και -επιτέλους διάολε- να περάσει μια μπαλιά της προκοπής στους επιθετικούς! Να επισημανθεί εδώ πως ούτε ο Μπακασέτας -όπως και ο Σιμόες- επανήλθε μετά την υπογραφή του νέου συμβολαίου του στην γνωστή απόδοση που τον είχαμε συνηθίσει και πως με τον πιτσιρικά τον Μπότο δεν πας πουθενά.

- Έχει αφεθεί χωρίς δυο ταχύτατους, τεχνίτες και συνάμα διεμβολιστές πλάγιους μεσοεπιθετικούς, δουλειά που απέτυχαν να κάνουν μέχρι στιγμής ο Κλωναρίδης, ο Μπογέ, ο Αλμπάνης και ο Γιαννιώτας, γι' αυτό και συχνά-πυκνά βλέπουμε στα δύο άκρα να παίζουν ο Μάνταλος και ο Μπακασέτας ή να ανεβαίνει ο Γκάλο από τη δεξιά πλευρά και πριν τον τραυματισμό του ο Χουλτ από αριστερά.

- Έχει μια έλλειψη και στο κέντρο της επίθεσης η ΑΕΚ αλλά σίγουρα μικρότερης σημασίας από τις άλλες. Χρειάζεται ένα καθαρό σέντερ φορ, ψηλό κορμί, με διαφορετικά δηλαδή χαρακτηριστικά από τον Πόνσε, που να μπορεί να παίξει ακόμα και δίπλα του σε ματς που η ΑΕΚ θέλει να πιέσει και να έχει δύο φορ μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Έναν σβούρα (Πόνσε) και έναν βαρύ. Κάτι σαν τον Γιακουμάκη δηλαδή που δεν μας βγήκε προς το παρόν και τον δώσαμε δανεικό. Ο Λιβάγια δεν μπορεί να παίξει τον συγκεκριμένο ρόλο αφού κινείται καλύτερα περιφερειακά ή πίσω από τον φουνταριστό φορ, ξέχωρα που εμφανίζει προβλήματα συμπεριφοράς που μπορούν να δημιουργήσουν δυσάρεστες καταστάσεις στην ομάδα όπως τις δημιούργησαν και στο πρόσφατο παρελθόν που στερήθηκε τις υπηρεσίες του σχεδόν σε όλα τα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ, σ' αυτά δηλαδή για τα οποία τον απόκτησε!