Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Η ΑΕΚ ρίχνοντας 4 μπαλάκια στο πρώτο ημίχρονο και πλέκοντας πουλόβερ στο δεύτερο, πέρασε από τους Ζωσιμάδες με 0-4 επί του ΠΑΣ Γιάννινα


Ένα ημίχρονο, τέσσερα μπαλάκια η ΑΕΚ και μετά έσβησε μηχανές και φώτα και… ξεκουράστηκε. Σαν καταιγίδα μπήκε ο Δικέφαλος στα Γιάννινα, με παίκτες δαιμονισμένους που έτρωγαν σίδερα και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους δείχνοντας την πραγματική δυναμικότητα της κάθε ομάδας σ' αυτό το πρωτάθλημα-παρωδία όπου η τοπική ομάδα την άλλη εβδομάδα καλείται να αντιμετωπίσει τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας ΠΑΟΚ και να του κόψει (εδώ γελάνε) βαθμούς κρατώντας τρεις από τους πλέον βασικούς παίκτες της στον πάγκο για να εκτίσουν ποινές τιμωρίας από κάρτες. Λογικά αν από την ΑΕΚ εισέπραξαν 4 γκολ σε ένα ημίχρονο παίζοντας κομπλέ, από τον ΠΑΟΚ που ισχυρίζεται ότι διαθέτει την καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος θα πρέπει να φάνε αδιαμαρτύρητα τουλάχιστον 8 τεμάχια. Για να δούμε…

Τι λειτούργησε όμως τόσο… διεγερτικά στους παίκτες της ΑΕΚ και μπήκαν με τέτοιες… ορμές στο συγκεκριμένο παιχνίδι; Πρώτα-πρώτα οι διαφαινόμενες πουστιές που σκαρφίζονται τα πρώην (ή μήπως και ξανά νυν) συντρόφια μας του ΠΑΟΚ, που περνάνε από τη μία έδρα μετά την άλλη χωρίς να βρέξουν ούτε τα καλτσάκια τους. Μεγάλος καπετάνιος αυτός ο Ιβάν ο τρομερός. Πώς το περνάει το καράβι από τα ρηχά χωρίς να βρέχεται κανένας αποτελεί μεγάλο μυστήριο. Ή μήπως όχι; Μήπως δηλαδή τους έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα και οι μπεκάτσες που χώνουν τα κεφάλια τους στο χιόνι για να μη φαίνονται έτσι ξεκαρδισμένες από τα γέλια; Έπειτα, λειτούργησαν ξεσηκωτικά και τα λόγια του τίγρη που τους ζήτησε να ξαναδεί τη γυαλάδα στα μάτια τους αλλά και οι ξεκάθαρες κουβέντες που αντάλλαξαν με τον Ουζουνίδη και οι οποίες έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους. Τρελάθηκαν ακόμα με τα υποτιμητικά σχόλια που άκουσαν να γίνονται σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές από παρουσιαστές που έχουν υπάρξει στο παρελθόν και συνάδελφοί τους κι από τις ανακρίβειες που κυκλοφορούν και εμφανίζουν τους μισούς από αυτούς άχρηστους και υπ' ατμόν από την ΑΕΚ μέχρι το καλοκαίρι. Ε, δεν θέλει και πολύ το μάτι του ανθρώπου για να γυαλίσει και μετά να μπει μέσα στο γήπεδο και να πάρει και να σηκώσει όποιον βρεθεί μπροστά του!

Τέσσερα γκολ και δύο δοκάρια σε 45' (η ΑΕΚ είχε και τρίτο δοκάρι με τον Χουλτ στο δεύτερο ημίχρονο) δεν τα λες και άσχημη επίδοση. Τέσσερα γκολ σε ένα ημίχρονο που η ομάδα που τα δέχτηκε μέσα στο γήπεδό της το έπαθε αυτό για πρώτη φορά στην ιστορία της! Ε, μετά απ' αυτό δικαίως το έριξαν στο δεύτερο ημίχρονο στο πλέξιμο, αφού προσφερόταν και ο καιρός με το ξεγυρισμένο ψοφόκρυο των Ιωαννίνων να το ζητάει το μαλλινάκι του. Το τι σοσόνια και ζιπουνάκια πλέχτηκαν στο δεύτερο 45λεπτο δεν λέγεται! Καλώς όμως το έκαναν μπας και βγουν τουλάχιστον τα αεροπορικά εισιτήρια για την πρωτεύουσα της Ηπείρου. Προσωπικά και κάνα δυο βαρέλια μπάτζο να έπηζαν δεν θα με χάλαγε.

Τα γκολάκια τώρα μπήκαν ως εξής: Τον χορό άνοιξε ο Μάνταλος με εύστοχο χτύπημα πέναλτι στο 4' που προήλθε από πάτημα του Αποστολόπουλου στον Πόνσε. Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γκολ πρόλαβαν να στείλουν τη μπάλα στα δοκάρια δύο φορές, πρώτα ο Λιβάγια και έπειτα ο Μπακασέτας με κεραυνό έξω από την περιοχή. Στο 20' από ανέβασμα του Γκάλο και γύρισμα στην περιοχή ήρθε ο Λιβάγια και βρήκε τη μπάλα η οποία χτύπησε στον Μιχαήλ αλλάζοντας πορεία για να γίνει το 0-2 για την ΑΕΚ. Στο 45' από εκτέλεση κόρνερ του Γκάλο πετάχτηκε ο Πόνσε και με τρομερή κεφαλιά έγραψε το 0-3 για τον Δικέφαλο. Και τέλος στο 47' από σέντρα του Λιβάγια σηκώθηκε και πάλι ο Πόνσε και με νέα κεφαλιά πέτυχε το 9ο γκολ του στο πρωτάθλημα κάνοντας το 0-4 για την ΑΕΚ.

Κάπου εκεί δόθηκε η εντολή για σβήσιμο των μηχανών και άρχισε το… μπαλαμούτι με πάσινγκ γκέιμ μεταξύ των παικτών σε στυλ προπόνησης. Για να φτάσουμε στο 91' όπου ο Τσιγκρίνσκι κράτησε τον Κριζμάν προσφέροντας ένα πέναλτι στον ΠΑΣ Γιάννινα το οποίο ανέλαβε να εκτελέσει ο Αθανασιάδης αλλά ο Μπάρκας ψώνισε τον Κλάους και με ωραία επέμβαση απέκρουσε τη μπάλα. Οι παίκτες της ΑΕΚ χόρτασαν με απαντήσεις τους αμφισβητίες τους στο πρώτο ημίχρονο και παράλληλα έκαναν και τις χειμερινές τους διακοπές στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Ουζουνίδης μάλλον ενέπνευσε όπως έπρεπε τους ποδοσφαιριστές του και τους κούρδισε μέχρι εκεί που έπρεπε ώστε να μετατραπούν σε αφηνιασμένους ταύρους που έδωσαν παράσταση σε χιονισμένη αρένα.

Στο 69' έκανε το ντεμπούτο του και ο Κρίστιτσιτς που πέρασε στη θέση του Μπακασέτα και έπαιξε σαν εσωτερικό χαφ σε τριάδα με τους Άλεφ και Μάνταλο. Είχε προηγηθεί στο ημίχρονο η αναγκαστική αλλαγή του Μπακάκη λόγω τραυματισμού ο οποίος παραχώρησε τη θέση του στον Τσόσιτς. Τέλος, στο 80' ο Μπογέ αντικατέστησε τον εκτελεστή Πόνσε περνώντας σαν δεύτερος επιθετικός στο πλάι του Λιβάγια. Τα μεγάλα ατού της ΑΕΚ σήμερα στους Ζωσιμάδες δεν ήταν άλλα από το κέντρο της εν πρώτοις, όπου δέσποσαν οι Άλεφ (σαν αντι-Γαλανόπουλος), Μάνταλος και Μπακασέτας (και Κρίστιτσιτς από το 69') αλλά και τα άκρα της όπου οι δύο ακραίοι μπακ Γκάλο (σε ρόλο δεξιού ακραίου χαφ σε σύστημα 3-5-2) και Χουλτ από αριστερά με τα διαρκή τους ανεβάσματα έκαναν σουρωτήρι την άμυνα των γηπεδούχων δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να φύγει η ΑΕΚ από τα Γιάννινα έχοντας πετύχει σκορ-μαμούθ που θα έμενε στην ιστορία.

Η συνέχεια προβλέπεται δύσκολη και φυσικά το κυνήγι των δύο (ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού) φαντάζει ουτοπικό. Η διαφορά από τον Ολυμπιακό καλύπτεται και μάλιστα εύκολα από μια καλή και με συνέπεια ΑΕΚ, όμως από τον ΠΑΟΚ είναι ιδιαίτερα μεγάλη και τα παιχνίδια που απομένουν μόλις 14 και ο ΠΑΟΚ (αλλά και ο Ολυμπιακός) καταφέρνουν με τον ένα ή τον άλλο (τον γνωστό δηλαδή) τρόπο να περνάνε από τις πιο δύσκολες έδρες, οπότε εκείνα που απομένουν για να κρίνουν την τελική κατάταξη θα είναι τα ντέρμπι, που όμως και να τα κερδίσει όλα η ΑΕΚ δεν μπορεί να καλύψει τη διαφορά από την κορυφή. Πεσιμιστές δεν είμαστε, απλά αντιμετωπίζουμε ρεαλιστικά την κατάσταση. Βέβαια, όσο περισσότερο μαζέψει τη βαθμολογική διαφορά η ΑΕΚ τόσο θα αποδείξει πόσο αδίκησε τον εαυτό της στο καταραμένο δεύτερο μισό του πρώτου γύρου που αποδείχτηκε τόσο καταστροφικό. Έχει όμως μπροστά της το κύπελλο και εκεί θα πρέπει να ρίξει ίσως το μεγαλύτερο βάρος της…

ΠΑΣ Γιάννινα: Βελλίδης, Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Λίλα, Μποκουβάλας, Αποστολόπουλος, Νικολιάς (76' Νάουμετς), Γιάκος (83' Ξύδας), Παμλίδης (46' Σιόντης), Κριζμάν, Αθανασιάδης.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης (46' λ.τρ. Τσόσιτς), Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Μάνταλος, Άλεφ, Γκάλο, Μπακασέτας (69' Κρίστιτσιτς), Λιβάγια, Πόνσε (80' Μπογέ).