Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Από την κωμωδία στο δράμα

Θλιβερό και τραγικό από τη μία και κωμικό από την άλλη αυτό που βιώνει η ΚΑΕ ΑΕΚ με τις μεταγραφές των ξένων παικτών της. Όπως όμως και να το χαρακτηρίσει κανείς, είναι βέβαιο πως δεν αξίζει κάτι τέτοιο ο Μάκης Αγγελόπουλος που δίνει και την ψυχή του για να ανεβάσει επίπεδο τη βασίλισσα. Ποιος φταίει τότε; Στον Αγγελόπουλο θα μπορούσαν ίσως να αποδοθούν ευθύνες λόγω έλλειψης εμπειρίας, αν και δεν ευσταθεί κάτι τέτοιο αφού ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με το παραγοντισμό από διάφορα πόστα. Ίσως όχι σε τέτοιο επίπεδο όπως αυτό της ΚΑΕ ΑΕΚ, όμως δεν τον λες και άσχετο με τον αθλητισμό. Από την άλλη όμως για τον Σάκοτα δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Οι αστοχίες στις επιλογές ξένων παικτών έχουν ξεπεράσει τα ανεκτά όρια και η ομάδα έχει καταντήσει περίγελος με τους περίεργους που έχει μαζέψει τα δύο τελευταία χρόνια.

Είναι φανερό ότι ο ιδιοκτήτης και παίκτης (!) της Κράσνι Ντμίτρι Γερασιμένκο τους έπιασε κότσους εκεί στην ΑΕΚ με το ξεφόρτωμα του Κούπερ. Ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχος είναι πρώτη μούρη στις κομπίνες, άλλωστε πρόσφατα συνελήφθη για απάτη ποσού 5 εκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία. Τους είχε για κολατσιό τους δικούς μας που τρελάθηκαν με τον "πειραγμένο" παιχταρά που πετούσε στα ματς με την ΑΕΚ και τους τον άδειασε κανονικά βάζοντάς τους να πληρώσουν ακόμα και την ομάδα του για να αποκτήσουν έναν παίκτη που οι ίδιοι έψαχναν απεγνωσμένα να τον ξεφορτωθούν, αφού ήξεραν καλά το κουσούρι του και ότι αργά ή γρήγορα αν τον κρατούσαν θα έμπλεκαν.

Ήθελα να ήξερα, δεν κάθισαν ποτέ να σκεφτούν οι υπεύθυνοι σκάουτινγκ της ΑΕΚ, γιατί ο ΠΑΟΚ δεν είχε κρατήσει τον παιχταρά Κούπερ που τον είχε έναν ολόκληρο χρόνο ή γιατί ο Παναθηναϊκός που τον είχε φέρει πέρυσι μόνο για τα πλέι οφ δεν του έκανε πρόταση συνεργασίας και για τη φετινή περίοδο; Και να πεις ότι είναι η πρώτη φορά που την παθαίνουν; Από πέρυσι άρχισε το κακό όταν κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και με τον Μενσά Μπονσού τον οποίο είχε απορρίψει ο Ολυμπιακός επειδή τάχα μου είχε βρεθεί πρόβλημα στις ιατρικές του εξετάσεις. Υπάρχει ένας άγραφος κώδικας τιμής μεταξύ ομάδων και παικτών τους οποίους οι ομάδες ποτέ δεν εκθέτουν ευθέως όταν στις εξετάσεις τους ανιχνεύονται ουσίες. Βρίσκεται πάντα μια χρυσή τομή και χρυσώνεται το χάπι εκδίδοντας ανακοινώσεις που λένε πως ο παίκτης υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα ή ότι έχει ένα προσωπικό πρόβλημα και πρέπει να αποχωρήσει. Όλα αυτά δεν τα ήξερε ο πολύπειρος προπονητής της ΑΕΚ ούτε κανένας άλλος από τη διοίκησή της; Κι ας υποθέσουμε ότι πέρυσι δεν τα ήξεραν, δεν τους έγινε μάθημα η υπόθεση του Μπονσού; Θα έπρεπε να ξέρουν τουλάχιστον ότι κουτός δεν θεωρείται εκείνο που δεν ξέρει αλλά αυτός που δεν μαθαίνει με τίποτα.

Βλέπεις κάτι παιχταράδες τέτοιου τύπου σε ελληνικές ομάδες και αναρωτιέσαι. Καλά, πώς είναι δυνατόν αυτοί οι παίχτες να μην παίζουν στο ΝΒΑ και να έρχονται στην ψωροκώσταινα; Από την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η μεταγραφή του Μπονσού εκφράσαμε τους προβληματισμούς μας και δυστυχώς πολύ γρήγορα δικαιωθήκαμε. Όλα είναι γραμμένα εδώ μέσα και ευτυχώς τα γραπτά μένουν για να αποδεικνύουν ποιοι πραγματικά μπορούσαν να δουν και πέρα από τη μύτη τους και ποιοι έλεγαν και έγραφαν μπαρούφες. Πάντως εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η ΑΕΚ έχει γίνει ρόμπα σε όλη την Ευρώπη κι ακόμα παραπέρα και ο κάθε πικραμένος που θέλει να ξεφορτώσει κάποιον προβληματικό παίκτη μας γλυκοκοιτάζει και μας κλείνει πονηρά το μάτι.

Πέρυσι η χρονιά ξεκίνησε με παίκτες όπως ο Ντέιβιντ Κάιλς κι ο Βέρνον Γκούντριτζ που δεν ήταν και ό,τι καλύτερο υπήρχε στην αγορά αλλά ακόμα δεν είχε μπει ο Μάκης Αγγελόπουλος στην ΚΑΕ. Με τον ερχομό του αποκτήθηκαν παίκτες επιπέδου Euroleague όπως ο Μενσά-Μπονσού κι ο Μαλίκ Χέρστον, με την ΑΕΚ να ολοκληρώνει τη σεζόν με τελείως διαφορετικό έμψυχο δυναμικό από αυτό με το οποίο ξεκίνησε, έχοντας όμως πατήσει την πρώτη μπανανόφλουδα με τον Άγγλο παιχταρά που δυστυχώς ήταν αιχμάλωτος του μεγάλου του πάθους για τις ουσίες.

Φέτος, όμως, η ΑΕΚ μπήκε από την αρχή της χρονιάς με συγκεκριμένους στόχους, ωστόσο λίγο καιρό μετά κι ενώ βρισκόμαστε μόλις στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, έχουν αλλάξει πολλοί ξένοι! Η αρχή έγινε με τον Ντάνιελ Όρτον. Ήρθε με υψηλές προδιαγραφές στη χώρα μας, έχοντας εμπειρία από το ΝΒΑ και στην ΑΕΚ τον έβλεπαν ως τον βασικό τους σέντερ. Κι όμως υπέπεσε σε πειθαρχικά παραπτώματα κι αποχώρησε πριν καν αρχίσει η χρονιά. Όπως ήταν επόμενο, αποκτήθηκε αντικαταστάτης. Ο παίκτης που ήρθε στην Ελλάδα ήταν ο Ανοσίκε. Ούτε αυτός στέριωσε. Η προσφορά του ήταν μηδενική κι εν τέλει αποχώρησε. Ο παίκτης που έλυσε το πρόβλημα στους ψηλούς ήταν ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, τον οποίο παραδόξως άφησε ελεύθερο ο Παναθηναϊκός. Σαν μία ακόμα λύση επιλέχτηκε ο Δημήτρης Μαυροειδής για να δώσει λύσεις, αφού οι ξένοι αποδείχτηκαν όλοι προβληματικοί!

Στα γκαρντ είχαμε την περίπτωση του Κρις Γουόρεν. Ο Ντράγκαν Σάκοτα περίμενε πολλά από αυτόν, ωστόσο δεν είχε την απόδοση που πολλοί περίμεναν, με τον προπονητή της ΑΕΚ να παραδέχεται δημόσια ότι υπάρχει πρόβλημα στη θέση του πλέι μέικερ. Ξαφνικά, μετά από αυτή τη δήλωση, ο Γουόρεν άρχισε να ανεβάζει την απόδοση του. Κέρδισε λίγο ακόμα χρόνο, μέχρι που ήρθε η πρόταση από την Τουρκία και από την ΑΕΚ αποφάσισαν να τον αποδεσμεύσουν. Πίστευαν ότι μπορούν να βρουν κάτι καλύτερο γι' αυτό και απέκτησαν τον DJ Κούπερ και τον Μάλκολμ Άρμστεντ.
 
Και πάλι, όμως, προέκυψαν προβλήματα. Ο πρώην γκαρντ του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού και της Κράσνι υπέπεσε σε σωρεία πειθαρχικών παραπτωμάτων -σύμφωνα με την διοίκηση- και σε ένα… ανομολόγητο αμάρτημα για όλους όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις και ξαναμαζεύει τις βαλίτσες του που σχεδόν δεν είχε προλάβει να αδειάσει. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρώτη εμφάνιση του Άρμστεντ, ο οποίος ήρθε, πήγε να φύγει, εν τέλει έμεινε αλλά ακόμα δεν έχει παίξει. Κυριολεκτικά θέμα για επιθεώρηση του θεάτρου το φετινό ρόστερ της ΑΕΚ...