Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Χρησιμοποιώντας Στυλιάρ(α)ι φρενάρισε την ΑΕΚ ο Πανιώνιος παίρνοντας το 1-1

Άλλη μια κωμωδία παρακολουθήσαμε χτες, από τις πολλές που προβάλλονται κάθε Σαββατοκύριακο εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να αισθανόμαστε ευλογημένος λαός γιατί σε κανένα άλλο μέρος του πλανήτη δεν προσφέρεται τόσο απλόχερα το γέλιο όσο στην πατρίδα μας. Η ΑΕΚ χτες δεν έπρεπε να φύγει με τίποτα από τη Νέα Σμύρνη με το τρίποντο. Αυτή ήταν η εντολή. Γιατί δεν πρέπει να έχει κανείς πια την παραμικρή αμφιβολία ότι τα πάντα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι κατευθυνόμενα. Η ΑΕΚ, λοιπόν, αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τον Πανιώνιο με τον Μπουμάλ να ανοίγει το σκορ στο 37' και τον Μπαρμπόσα να ισοφαρίζει στο 56'. Ήταν καλύτερη όμως η ΑΕΚ χτες; Από τον αντίπαλό της ναι. Από την ΑΕΚ των τριών προηγούμενων αγωνιστικών όχι. Που σημαίνει μαθηματικά ότι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος! Για να μην πω ότι υπήρξε και πισωγύρισμα! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια ομάδα που δεν είναι τόσο καλή δεν πρέπει να πάρει τα σφυρίγματα που δικαιούται βάση των φάσεων που προκύπτουν.

Θα μπορούσε η ΑΕΚ να φύγει νικήτρια χτες από τη Νέα Σμύρνη; Αναμφισβήτητα. Το άξιζε όμως; Ναι, σαφώς και ήταν καλύτερη ομάδα από τον Πανιώνιο, παρά τις αδυναμίες της. Δηλαδή έπαιξε τόσο καλά η ΑΕΚ που έπρεπε να φύγει με τη νίκη από την πλατεία; Άθλια έπαιξε η ΑΕΚ κατά τη γνώμη μου. Όμως βάση της υπεροχής της στο πρώτο ημίχρονο και των αμφισβητούμενων φάσεων στις οποίες οι αποφάσεις που πάρθηκαν από τον διαιτητή ήταν όλες εις βάρος της, ναι έπρεπε να φύγει νικήτρια.

Έχω την αίσθηση ότι σε κάποιους παίκτες της ΑΕΚ υπάρχει έλλειμμα ορθής και γρήγορης σκέψης, αυτό που λέμε καθαρού μυαλού. Το είδαμε στην Τούμπα με το ανόητο και αχρείαστο πέναλτι που έκανε ο Σοϊλέδης στα τελευταία λεπτά και με το οποίο έχασε η ΑΕΚ, το είδαμε στην βλακώδη αποβολή του Βάργκας στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης όταν κλώτσησε εκτός φάσης τον αντίπαλό του αφήνοντας την ομάδα του με παίκτη λιγότερο για ένα ολόκληρο ημίχρονο με αποτέλεσμα επίσης να χάσει η ΑΕΚ και εκείνο το ματς, το είδαμε πάλι χτες με τον Άρθρο και το κουτό μαρκάρισμα που κάνει στον αντίπαλό του έχοντας ήδη μια κίτρινη κάρτα, γεγονός που του στοίχισε την αποβολή του, αλλά και με τον Τζιμπούρ που, εκτός που άπλωσε το χέρι του απειλητικά στον διαιτητή, μετά άρχισε να κλωτσάει ό,τι έβρισκε μπροστά του τη στιγμή της αντικατάστασής του, άσχετα αν ο λόγος ήταν αυτή η ίδια η αντικατάσταση ή αν τον είχαν εξοργίσει οι αποφάσεις του διαιτητή, όπως επικαλείται. Θα μπορούσε και αυτός να έχει προκαλέσει την αποβολή του. Για τα περισσότερα στραβά υπάρχει σε μια ομάδα, για να παρεμβαίνει και να τα διορθώνει, ο προπονητής, αλλά σίγουρα δε μπορεί να μπει μέσα στο μυαλό των παικτών του και να τους ισιώσει την κάθε στραβή βίδα που διαθέτει ο καθένας τους.

Σε ό,τι αφορά τα αγωνιστικά του χτεσινού ματς, η φάση του 12' που ανατράπηκε ο Γιόχανσον από τον Κόρμπος, αλλά ο Στυλιαράς έδειξε να συνεχιστεί το ματς, ήταν εκείνη που κατά τη γνώμη μου καθόρισε το αποτέλεσμα. Μα, έγινε πράγματι πέναλτι; Στο σημείο που το ζητάμε όχι! Έγινε όμως δύο φορές σε δυο κλικ νωρίτερα! Τι θέλω να πω. Όταν ο Γιόχανσον μπαίνει στην περιοχή και ο Κόρμπος τον καταδιώκει, πρώτα του τραβάει τη φανέλα και στη συνέχεια τον κλωτσάει στο γόνατο! Αν εκεί ο Γιόχανσον είχε πέσει θα ήταν πολύ δύσκολο στον διαιτητή να αρνηθεί να σφυρίξει το πέναλτι. Στον τρίτο χρόνο της φάσης που ο Σουηδός πέφτει, απλά έχει μπερδευτεί στα πόδια του παίκτη του Πανιωνίου χωρίς εκείνος να έχει υποπέσει φανερά σε παράβαση. Θα μου πει κανείς ότι πολλές φορές υπάρχουν τραβήγματα σε φανέλες και επαφές μεταξύ των ποδοσφαιριστών, δίνονται όλες πέναλτι; Και θέλετε απάντηση τώρα; Εγώ λέω απλά τι ορίζει ο κανονισμός και όχι η κρίση του εκάστοτε διαιτητή ή οι καλές ή κακές προθέσεις του. Και ο κανονισμός λέει ξεκάθαρα ότι τράβηγμα φανέλας εντός περιοχής σημαίνει πέναλτι, χωρίς να διευκρινίζει αν το τράβηγμα θα είναι ελαφρύ, στιγμιαίο ή παρατεταμένο. Η πρόθεση τιμωρείται, όπως και για τον ίδιο λόγο η κλωτσιά στο γόνατο, άσχετα αν βρήκε τον παίκτη στο ψαχνό ή ξώφαλτσα, τιμωρείται με πέναλτι. Η πρόθεση για κλωτσιά τιμωρείται μάλιστα ακόμα κι αν δεν τα καταφέρει ο αμυντικός να πετύχει το πόδι του επιθετικού. Μόνο από την κίνηση που πάει να κάνει!

Η επόμενη προς συζήτηση φάση έγινε στο 24' και αφορούσε την πρώτη κίτρινη κάρτα που έδειξε ο διαιτητής στον Άρθο. Υπάρχει παράβαση; Ούτε του παίκτη της ΑΕΚ αλλά ούτε και του Μπακασέτα του Πανιωνίου που επίσης είδε κάρτα στην ίδια φάση. Συγκεκριμένα ο Άρθο άνοιξε τα χέρια του για να μη συγκρουστεί με τον Μπακασέτα που ερχόταν με φόρα και ο παίκτης του Πανιωνίου απλά έπεσε στα απλωμένα χέρια του ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. Ίσως η πιο ηλίθια απόφαση του διαιτητή στο χτεσινό ματς, την οποία μάλιστα ούτε που την είδε ο ίδιος αλλά κάποιος (επόπτης, 4ος) του την υπέδειξε! Και σιγά τα ωά ρε ΑΕΚΟΡΑΜΑ, θα μου πείτε. Τόσος ντόρος για μια κίτρινη κάρτα; Σας παρακαλώ πολύ. Είστε έξυπνοι αναγνώστες, δεν είστε πρόβατα. Αν ο Άρθο δεν είχε ήδη στην πλάτη του αυτή την κίτρινη κάρτα, θα είχε αποβληθεί στη φάση που πήρε τη δεύτερη κίτρινη και η οποία ήταν όντως δικαιολογημένη; Αλλά η σκοπιμότητα της πρώτης κάρτας είναι εξόφθαλμη. Ο Άρθο αναγκάστηκε να μαζευτεί και να προσέχει τα μαρκαρίσματά του, ένα από τα οποία αν ήταν πιο αποτελεσματικό και όχι τόσο φοβισμένο -εξ αιτίας της κάρτας που είχε ήδη χρεωθεί- δεν θα επέτρεπε στον Μπουμάλ να σουτάρει με τόση άνεση στη φάση του γκολ του Πανιωνίου. Παρόλα αυτά δεν κατάφερε να αποφύγει στο 68' το σκληρό μαρκάρισμα στον Καραμάνο που του απέφερε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα και ταυτόχρονα την αποβολή του.    

Τέλος, στο 91', η ΑΕΚ κατάφερε να ισοφαρίσει και να πετύχει την ολική ανατροπή του σκορ, όμως και πάλι ο Στυλιαράς υπέπεσε σε ένα ακόμα "ανθρώπινο λάθος". Μετά από εκτέλεση φάουλ του Σοϊλέδη, ο Αραβίδης έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, όμως ο διαιτητής σφύριξε φάουλ για μαρκάρισμα του Λαμπρόπουλου στον Μητρόπουλο, που είχε προηγηθεί χωρίς όμως να επηρεάζει σε τίποτα τη φάση, ξέχωρα που δεν υπήρξε καν φάουλ!

Και τώρα στα… δικά μας. Ο Πογέτ έστησε σωστά την ΑΕΚ, όπως γράφεται σήμερα σε όλα τα κιτρινόμαυρων αποχρώσεων σάιτ; Αμυντικά δεν επέφερε αλλαγές αφού η άμυνα τα είχε πάει καλά στα προηγούμενα παιχνίδια. Βλέποντας όμως μια ΑΕΚ που είχε στον πάγκο τρεις παίκτες από αυτούς που λέμε ότι μπορούν να αλλάξουν τον ρου ενός αγώνα, όσο να 'ναι μια απορία σου έρχεται. Αναφέρομαι στους Μπουονανότε, Βάργκας και Πλατέλλα. Προτίμησε να ξεκινήσει δεξιά τον Μπαρμπόσα, που συνήθως παίζει αριστερά και αριστερά να ξεκινήσει τον Αραβίδη, με τον Τζιμπούρ στην κορυφή της επίθεσης, στο αγαπημένο του σύστημα που είναι το 4-3-3. Τα τρία χαφ δε που επέλεξε ήταν ο Σιμόες, ο Γιόχανσον και ο Μάνταλος και κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση για τη συγκεκριμένη επιλογή του. Απέδωσε το συγκεκριμένο σύστημα με το συγκεκριμένο σχήμα; Δυστυχώς όχι κι αυτό έχει πολλές αιτίες. Δεν τράβηξαν δύο από τα συνήθη εργαλεία της ομάδας που από την απόδοσή τους καθορίζεται συνήθως και η συνολική λειτουργία της ομάδας. Ο Μάνταλος και ο Γιόχανσον βρέθηκαν μακριά από τη γνωστή καλή τους απόδοση και όπως ήταν φυσικό άρχισε να κουτσαίνει όλη η ομάδα. Η μπάλα έφτανε δύσκολα στον Τζιμπούρ και παρότι η ΑΕΚ διατηρούσε την πρωτοβουλία των κινήσεων στην ουσία ήταν ακίνδυνη για το τέρμα του Πανιωνίου αφού ούτε ο Αραβίδης ήταν σε καλή μέρα αλλά και ο Μπαρμπόσα είχε εκλάμψεις στην απόδοσή του. Κατά συνέπεια η ΑΕΚ από τον Σιμόες και πάνω δεν βλεπόταν με τίποτα και δεν μπορούσε να φτιάξει φάσεις και να γίνει απειλητική.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο προπονητής της ΑΕΚ άλλαξε το 4-3-3 σε 4-4-2, φέρνοντας αριστερά τον Μάνταλο, διατηρώντας δεξιά τον Μπαρμπόσα και ενισχύοντας την κορυφή με Αραβίδη και Τζιμπούρ μαζί. Εκείνα που δεν άλλαξαν όμως ήταν ο εκνευρισμός των παικτών και η κακή απόδοση εκείνων που θεωρούνται τα κλειδιά της ομάδας, με αποτέλεσμα να μην αλλάξει το παραμικρό στην κακή εικόνα της ΑΕΚ. Θεωρώ σημαντικό λάθος του Πογέτ που δεν χρησιμοποίησε έναν παίκτη ρολίστα, όπως ο Μπουονανότε ή ο Βάργκας, οι οποίοι ήταν και οι μοναδικοί που θα μπορούσαν να αναστατώσουν την σφιχτή άμυνα του Πανιωνίου. Αμέσως μετά την αποβολή του Άρθο στο 68' ο Πογέτ πέρασε στο ματς τον Λαμπρόπουλο αντικαθιστώντας τον Μπαρμπόσα (!) και ταυτόχρονα άλλαξε το σύστημα για τρίτη φορά, επιλέγοντας πλέον τον ρόμβο, με τους Μάνταλο και Γιόχανσον εσωτερικούς μέσους και τον Αραβίδη δεύτερο φορ πίσω από τον Τζιμπούρ. Το συγκεκριμένο σύστημα το είχαμε δει και μετά την αποβολή του Βάργκας στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης, όπου και πάλι δεν είχε βοηθήσει ιδιαίτερα την ομάδα να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο Πανιώνιος να κυριαρχήσει στον χώρο και να βγαίνει ολοένα και πιο συχνά στην επίθεση καταφέρνοντας να κάνει και δυο επικίνδυνες για γκολ φάσεις. Τότε ο Πογέτ αντικατέστησε τον Τζιμπούρ με τον Σοϊλέδη, περνώντας τον τελευταίο σαν τρίτο εσωτερικό μέσο με σκοπό να εξασφαλίσει τουλάχιστον την ισοπαλία που έδινε στην ομάδα του τον ένα βαθμό. Ο ένας βαθμός άφηνε ικανοποιημένο και τον Πανιώνιο και έτσι πήγε το ματς στην προσεκτική διαχείριση μέχρι το 91', τότε που η ΑΕΚ κατάφερε να πετύχει με τον Αραβίδη το γκολ που ανέτρεπε τα πάντα, αλλά που ο Στυλιαράς θεώρησε ότι θα του χαλούσε την τόση προσπάθεια των ενενήντα λεπτών για να κόψει τους 2 πόντους από την ΑΕΚ και φυσικά το ακύρωσε. Στο 86' ο Πανιώνιος ζήτησε ένα πέναλτι πάνω στον Μπουμάλ αλλά γέλασαν και τα σημαιάκια του κόρνερ και φυσικά απορήσαμε όλοι πώς δεν το εκμεταλλεύτηκε ο Στυλιαράς για να αποτελειώσει την ΑΕΚ.

Έχοντας κόντρα και τον διαιτητή που πέτυχε τον στόχο του και κατάφερε να τους εκνευρίσει, οι παίκτες της ΑΕΚ εγκλωβίστηκαν και στο τέλος έφυγαν και ευχαριστημένοι από τον βαθμό της ισοπαλίας. Μόνο που δεν είναι η ΑΕΚ που περιμέναμε και ελπίζαμε αυτή που επέστρεψε για να σαρώσει τα πάντα, η οποία θα πρέπει να μένει ευχαριστημένη φέρνοντας ισοπαλίες με ομάδες σαν την Ξάνθη και τον Πανιώνιο και να χάνει στα εκτός έδρας ντέρμπι με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό αλλά και εντός έδρας από τον Αστέρα Τρίπολης. Κανονικά ευχαριστημένος δεν θα έπρεπε να μείνει κανείς ούτε από την ισοπαλία στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό. Συνολικά αυτά τα ματς στοίχισαν στην ΑΕΚ 12 ολόκληρους βαθμούς σε 14 αγώνες! Επίσης η ΑΕΚ, σε σύγκριση με τους πιο άμεσους αντιπάλους της που αποτελούν μαζί με την ίδια την πρώτη εξάδα της βαθμολογίας, δηλαδή Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, Αστέρα Τρίπολης και Πανιώνιο, στα παιχνίδια που έδωσε μαζί τους έχει φέρει 2 ισοπαλίες και 3 ήττες! Αν οι παίκτες της είναι ευχαριστημένοι με τη συγκεκριμένη συγκομιδή μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί σε ποια ομάδα αποφάσισαν να παίξουν μπάλα. Για να μην πω ότι δεν θα έπρεπε να μένει κανείς ευχαριστημένος ούτε από τις φυματικές νίκες εκτός με τον Πανθρακικό και τη Βέροια και εντός με τον Ατρόμητο, τον Παναιτωλικό και τα Γιάννινα. Η μόνη πειστική εμφάνιση της ΑΕΚ φέτος ήταν εκείνη με τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ και αμέσως μετά το ματς της πρώτης αγωνιστικής με τον Πλατανιά και αυτό εναντίον της Καλλονής.  

Πανιώνιος: Διούδης, Βλάχος, Χατζηϊσαϊας, Ρισβάνης, Οικονόμου, Κόρμπος (88' Μητρόπουλος), Σιώπης, Μπουμάλ, Μπακασέτας (64' Καραμάνος), Μασούρας (79' Βιγιάλμπα), Ανσαριφάρντ.

AEK: Μπαρόχα, Γκάλο, Άρθο, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος, Μπαρμπόσα (70' Λαμπρόπουλος), Αραβίδης, Τζιμπούρ (85' Σοϊλέδης).