Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Τεχνικοί Διευθυντές και Σκάουτερς, μια πονεμένη ιστορία


Με αφορμή την έκδοση ανακοίνωσης στήριξης της ΠΑΕ ΑΕΚ στον αγαπητό σε όλους Νίκο Λυμπερόπουλο βρίσκουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια αναδρομή μερικών χρόνων, για να δούμε ποιοι πέρασαν από τη θέση του τεχνικού διευθυντή στον Δικέφαλο από το καλοκαίρι του 2013 που πήρε στα χέρια του την ΑΕΚ ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ποιες υπήρξαν οι επιτυχίες και οι αποτυχίες τους.

O παλαίμαχος επιθετικός πήρε πρώτος εκείνη τη χρονιά τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή. Απέδειξε ότι διαθέτει την ικανότητα να βρίσκει ταλαντούχους Έλληνες ποδοσφαιριστές, να τους παρουσιάζει το πλάνο και τους στόχους της ομάδας και να τους πείθει να έρθουν σ' αυτήν.  

Ανέλαβε στα μέσα Ιουνίου του 2013 και στις 11 Ιουνίου του 2014 ανακοινώθηκε η αποχώρησή του από την ΑΕΚ. Ανεπίσημα χρεώθηκε τις ανεπιτυχείς υποθέσεις του Αυλωνίτη και του Δημήτρη Παπαδόπουλου. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος επέστρεψε ξανά στις 8 Σεπτεμβρίου του 2017 με τον ίδιο ρόλο αλλά σύντομα τοποθετήθηκε δίπλα του ο Βλαντιμίρ Ματιάσεβιτς ως πιο έμπειρος και γνώστης της αγοράς του εξωτερικού, πράγμα που δεν αποδείχτηκε ποτέ στην πράξη με αποτέλεσμα ο Λυμπερόπουλος σε σύντομο χρονικό διάστημα να μείνει και πάλι μόνος του στη θέση του τεχνικού διευθυντή.

Μετά την αποχώρηση του Νίκου Λυμπερόπουλου, το καλοκαίρι του 2014, μια αποχώρηση που ήρθε μέσα στη φούρια της μεταγραφικής περιόδου και πιο συγκεκριμένα 13 μέρες αργότερα, στις 24 Ιουνίου, ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς. Ο Σέρβος είχε αρκετές επιτυχίες φέρνοντας στην ΑΕΚ ονόματα όπως αυτά των Μπαρμπόσα, Γιόχανσον, Σιμόες, Γκάλο, Βάργκας, Ντίντακ, Πέκχαρτ, Ζουκουλίνι, Τσιγκρίνσκι αλλά και του Γκουστάβο Πογιέτ σαν προπονητή. Είχε βέβαια και κάποιες αποτυχημένες κινήσεις φέρνοντας παίκτες όπως οι Μπαρόχα, Μπουονανότε και Άθρο με αποκορύφωμα τον συμπαθή σε όλους μας Μακόλεϊ Κρισάντους. Σε γενικές γραμμές το πέρασμά του από την ΑΕΚ, σύμφωνα πάντα και με τις οικονομικές δυνατότητες της ομάδας, κρίνεται επιτυχημένο. Αποχώρησε έπειτα από 2 χρόνια, το καλοκαίρι του 2016, πάλι μέσα στην καυτή μεταγραφική περίοδο και για 2 μήνες, τους πιο "θερμούς" μεταγραφικά, η ΑΕΚ έμεινε ακέφαλη στη συγκεκριμένη νευραλγική θέση.

Ακολουθεί στις 9 Σεπτεμβρίου του 2016 η πρόσληψη του Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς. Ο Σουηδός θα παραμείνει στην ΑΕΚ για ένα χρόνο. Μέσα σε αυτό το διάστημα και ενώ η ΑΕΚ ταλανίζεται στο θέμα της επιλογής προπονητή πέφτοντας πάνω στις προβληματικές περιπτώσεις των Κετσπάγια και Μοράις, μέχρι να προχωρήσει στην πρόσληψη του Μανόλο Χιμένεθ, ο Μαϊστόροβιτς μαζί με τον Χιμένεθ πείθουν τον Σέρχιο Αραούχο να έρθει δανεικός στην ομάδα ενώ τον Ιανουάριο ξετρυπώνει τον Όγκνιεν Βράνιες και το καλοκαίρι του 2017 φέρνει στην ΑΕΚ κάποιους καλούς ποδοσφαιριστές όπως οι Μάρκο Λιβάγια, Ούρος Τσόσιτς και Έλντερ Λόπες. Δικές του κινήσεις όμως υπήρξαν και οι όχι τόσο πετυχημένες μεταγραφές του Ιανουαρίου των Βινίσιους και Αστρίτ Αϊντάρεβιτς και η καλοκαιρινή του Τρίστασον. Αμέσως μετά την αποχώρησή του είχαμε την επιστροφή του Λυμπερόπουλου, το καλοκαίρι του 2017 και λίγο αργότερα τον ερχομό και του Βλάντιμιρ Ματιάσεβιτς, για να μπορέσει να κρατηθεί η ΑΕΚ μέσα στο παιχνίδι των μεταγραφών με τον τελευταίο λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής μεταγραφική περιόδου να αποχωρεί φιλικά και να μένει πάλι μόνος του ο Λυμπερόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τους σκάουτερς η ΑΕΚ τον Ιανουάριο του 2017 προσέλαβε τον Δημήτρη Μπαρμπαλιά με προτροπή του… Αχιλλέα Μπέου (!) προερχόμενο μάλιστα από την ομάδα σκάουτερς του… Ολυμπιακού! Ο Μπαρμπαλιάς φημιζόταν για τις επαφές του με την αγορά της Λατινικής Αμερικής και κυρίως της Αργεντινής και τις γνωριμίες του με διεθνή γραφεία μάνατζερ. Πρόλαβε να συνεργαστεί με τον Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς πριν την αποχώρηση του τελευταίου. Ιεραρχικά πάνω απ' αυτόν σαν αρχισκάουτερ βρισκόταν ο Ντε Μπαρτόλο. Ο τελευταίος παίκτης που έφερε στην ΑΕΚ ο Μπαρμπαλιάς ήταν ο Πέντρο Βίτορ, που μάλλον ήρθε πακέτο με τον δανεισμό του Άλεφ, με τη γνωστή κατάληξη της μεταπώλησής του στον Άρη και για τον οποίο εδώ και καιρό δεν μαθαίνουμε νέα. Εντούτοις δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα αφού αυτός παρακολούθησε τον Αλμπάνη που τελικά απέκτησε η ΑΕΚ.

Η συνεργασία της ΑΕΚ με τον Άλεξ Ντε Μπαρτόλο τερματίστηκε λίγο πριν το τέλος της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου του 2017 όταν και έληξε η μονοετής σύμβαση που είχε η ομάδα μαζί του, αφού του χρεώθηκε η αποτυχία της μεταγραφής του Περέιρα Ντίας από την Τζοχόρ. Αποτυχημένη ήταν και η μεταγραφή του Πατίτο Ροντρίγκεζ που είχε φέρει στην ΑΕΚ αλλά το αποκορύφωμα της αποτυχίας του ήταν ο ερχομός του αριστερού μπακ Χουάν Ντίας που δεν άντεχε να σταθεί όρθιος μέσα στο γήπεδο περισσότερο από ένα ημίχρονο. Επίσης, είχε αποτύχει να φέρει και τον Λούκας Βιγιαφάνιες από τον Παναιτωλικό με τον παίκτη να προτιμάει τον Παναθηναϊκό, την περίοδο που ο Ντε Μπαρτόλο ήταν μάνατζερ συνεργαζόμενος με την ΑΕΚ και ο παίκτης ήταν δικός του πελάτης, πριν ακόμα γίνει αρχισκάουτερ στην ομάδα, αν και λέγεται ότι στη συγκεκριμένη ιστορία υπήρχε οικονομική διαφορά με ένα ποσό που έπρεπε να καταβληθεί στην Ιντεπετιέντε στην οποία ανήκαν τα δικαιώματα του ποδοσφαιριστή που αγωνιζόταν ως δανεικός στον Παναιτωλικό.

Μόλις πριν λίγο η ΠΑΕ ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον Νίκο Λυμπερόπουλο αφού οργίαζαν οι φήμες περί επικείμενης αντικατάστασής του. Συμπτωματικά οι φήμες οργίαζαν και για την αντικατάσταση του Μαρίνου Ουζουνίδη που και αυτόν τον στηρίζει η ΠΑΕ, τουλάχιστον για λίγο καιρό ακόμα και περιμένοντας και τα αποτελέσματα των μεταγραφών του Ιανουαρίου για να δει αν με τους νέους παίκτες που πιθανόν θα αποκτηθούν μπορεί να αλλάξει ο Έλληνας τεχνικός την προβληματική εικόνα της ομάδας.  

Εμείς οι… απ' έξω αλλά στην ουσία άμεσα ενδιαφερόμενοι, παρακολουθούμε, αφουγκραζόμαστε και περιμένουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτα περισσότερο στην παρούσα φάση...