Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

ΑΕΚ-Βόλος 3-2

Η ΑΕΚ κέρδισε τον Βόλο με 3-2 αλλά και πάλι εμφάνισε τα γνωστά ζητήματα σε άμυνα και κέντρο προβληματίζοντας έντονα τον κόσμο της για τη συνέχεια. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερες ποδοσφαιρικές γνώσεις για να αντιληφθεί ότι η ΑΕΚ διανύει μια μεταβατική περίοδο κατά την οποία είναι αναμενόμενο να δεχτεί πολλούς κλυδωνισμούς μέχρι να καταφέρει να βρει τα σωστά πατήματά της.

Από τη μία η ομάδα έχει την ευτυχία να διαθέτει στις τάξεις της έναν ποδοσφαιριστή υψηλών προδιαγραφών, όπως είναι ο Μάρκο Λιβάγια, έναν χαρισματικό και πολλά υποσχόμενο παίκτη περιοχής σαν τον Νέλσον Ολιβέιρα και έναν Πέτρο Μάνταλο που διανύει περίοδο εξαιρετικής φόρμας. Αυτοί οι τρεις παίκτες καθόρισαν το αποτέλεσμα του χτεσινού αγώνα.

Το κακό είναι ότι πέρα από αυτούς τους τρεις η ΑΕΚ απαρτίζεται από ποδοσφαιριστές που ή έχουν φτάσει στο πικ των δυνατοτήτων τους ή βρίσκονται σε περίοδο παρατεταμένου ντεφορμαρίσματος κι αυτό επιδρά σε όλη την ομάδα και δεν της επιτρέπει να σταθεροποιήσει την απόδοσή της και να βρει την αγωνιστική της ταυτότητα.

Κατά τα φαινόμενα υπάρχουν ποδοσφαιριστές και μάλιστα από τις μεταγραφές του καλοκαιριού, τους οποίους ο Νίκος Κωστένογλου δεν δείχνει να εμπιστεύεται και να υπολογίζει, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του. Ο Ζεράλντες και ο Σιμάο μοιάζουν ξένα σώματα στην ομάδα. Μείον δύο χαφ, λοιπόν, που σημαίνει ότι ο προπονητής της ΑΕΚ ποντάρει κυρίως στους Σιμόες, Γαλανόπουλο, Κρίστιτσιτς και Μάνταλο, με τους τρεις από αυτούς να πρέπει να βρίσκονται στην εντεκάδα και τον ένα στον πάγκο. Στα άκρα σχεδόν όλοι βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας αφού για κανέναν από τους Βέρντε, Ντέλετιτς, Αλμπάνη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος "βασικός". Επίσης, στην κορυφή της επίθεσης, πέρα από το δίδυμο Λιβάγια - Ολιβέιρα, υπάρχει ο Γιακουμάκης που λογίζεται στους αναπληρωματικούς και ο Κλωναρίδης που μάλλον προορίζεται για να κάνει παρέα στους Ζεράλντες και Σιμάο. Στην άμυνα και ειδικά στο κέντρο της, δεν καταφέρνουν να πείσουν οι Τσιγκρίνσκι, Βράνιες και Οικονόμου, που συνήθως χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα η ανασφάλεια να κατέχει τον πρώτο λόγο, συμπαρασύροντας και την υπόλοιπη ομάδα που δεν νιώθει και τόσο άνετα ως προς τη φύλαξη των νώτων της. Και είναι απόλυτα δικαιολογημένη αυτή η ανασφάλεια αφού κάθε αντίπαλος, ακόμα και της πιο μικρής δυναμικότητας, βγάζει φάσεις για γκολ όποτε θέλει και με οποιοδήποτε τρόπο. Σε αυτό συντελεί και η μέτρια αγωνιστική παρουσία των πλάγιων μπακ Μπακάκη, Χουλτ, Λόπες και Παουλίνιο, όποιοι και να χρησιμοποιηθούν. Τον Βασιλαντωνόπουλο στο μεταξύ τον έχουν μόνιμα στον ίσκιο χωρίς να έχει πάρει την παραμικρή ευκαιρία και έτσι έρχεται να προστεθεί κι αυτός στους ήδη παροπλισμένους Ζεράλντες, Σιμάο και Κλωναρίδη. Αν βάλουμε στους παροπλισμένους και τον Σβάρνα, που δεν δείχνει να τον εμπιστεύεται ο προπονητής του, οι παροπλισμένοι παίκτες της ΑΕΚ φτάνουν αισίως του πέντε (5)! Και καλά, ας αφήσουμε απέξω κάποιους μικρούς, όμως ο φέρελπις Σαμπανάτζοβιτς δεν θα έπρεπε να ανήκει σ' αυτή την κατηγορία και ίσως θα δικαιούταν κάποια λεπτά συμμετοχής. Έξι στο σύνολο οι εκτός αγωνιστικής δραστηριότητας, λοιπόν και φυσικά υπάρχει και εκείνος ο ξεχασμένος Μοράν που μέχρι να βρεθεί ομάδα να τον δώσουμε, μας αρέσει δεν μας αρέσει, ανήκει στο δυναμικό της ομάδας. Συνολικά 7 ανενεργοί συν τους όποιους πιτσιρικάδες έχουν γίνει επαγγελματίες και έχουν κρατηθεί στην πρώτη ομάδα. Ανενεργός εκ των πραγμάτων παραμένει και ο τρίτος τερματοφύλακας που δεν έχει πάρει καθόλου παιχνίδια στα πόδια του και μιλάμε για τον Αθανασιάδη.

Συνεπώς η ΑΕΚ πορεύεται στο πρωτάθλημα (και προφανώς και στο κύπελλο) με τους εξής 18 ποδοσφαιριστές: Μπάρκας, Τσιντώτας, Μπακάκης, Παουλίνιο, Λόπες, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Οικονόμου, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Κρίστιτσιτς, Μάνταλος, Βέρντε, Αλμπάνης, Ντέλετιτς, Λιβάγια, Ολιβέιρα και Γιακουμάκης. Μια δεκαοκτάδα δηλαδή μαζί με τους τερματοφύλακες. Όλοι οι άλλοι απλά συμπληρώνουν το ρόστερ μόνο με τα ονόματά τους. Είναι αρκετοί 18 ποδοσφαιριστές (οι δύο τερματοφύλακες) για μια ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό; Ας το απαντήσουν οι αρμόδιοι αυτό το ερώτημα. Και βέβαια να σημειωθεί ότι από τους συγκεκριμένους 18 ο Μπάρκας είναι ήδη τραυματίας, ο Τσιγκρίνσκι έχει τα γνωστά του προβλήματα, ο Κρίστιτσιτς το ίδιο και αρκετοί από τους υπόλοιπους δεν διανύουν και την καλύτερη περίοδο της καριέρας τους.

Βάζοντας λοιπόν από τη μία το ελλιπές ρόστερ με την κακή προετοιμασία -που επέφερε τα πρώτα άσχημα αποτελέσματα τα οποία οδήγησαν στην αντικατάσταση του προπονητή- με την ταυτόχρονη έλλειψη ικανοποιητικής φυσικής κατάστασης των παικτών κι από την άλλη την αντιμετώπιση που έχει η ΑΕΚ από την διαιτησία και τα κέντρα αποφάσεων, απορεί ακόμα κανείς για την βαθμολογική θέση της ομάδας και για την εικόνα που εμφανίζει μέσα στο γήπεδο;

Ως προς τη διαιτησία τι να πρωτοπεί κανείς; Ποιο VAR και ποιος Θανάσης. Είμαστε χώρα για γέλια σε όλους τους τομείς, θα αποτελούσαμε εξαίρεση στο ποδόσφαιρο; Ο Μελισσανίδης και βλέπει και ξέρει. Ίσως έχει άλλες προτεραιότητες αυτή την περίοδο. Ίσως έχει υιοθετήσει άλλο μοντέλο παραγοντισμού. Ίσως ακόμα να περιμένει να τελειώσει με το γήπεδο και κρατάει χαμηλούς τόνους. Όλο αυτό πάντως είναι παραπάνω από σίγουρο ότι έχει εκληφθεί από τα γνωστά λαμόγια που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο, ως αδυναμία.

Για τη ιστορία τα γκολ της ΑΕΚ πέτυχαν χτες οι Λιβάγια στο 31' με όμορφο πλασέ, Μάνταλος στο 73' με πέναλτι και ο ίδιος παίκτης στο 78' με ωραίο σουτ μέσα από την περιοχή.

Για τις φάσεις που η ΑΕΚ σφαγιάστηκε από τον… δίκαιο Ζαχαριάδη και τον VARβαρο Ευαγγέλου ό,τι και να γράψει κανείς είναι λίγο. Τηλεοράσεις έχετε κι αν δεν έχετε υπάρχουν και τα στιγμιότυπα στο YouTube. Δείτε τα.

Την ερχόμενη εβδομάδα η ΑΕΚ πάει στο Καραϊσκάκης με στόχο να πάρει αποτέλεσμα. Και για να μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όταν λέμε να πάρει αποτέλεσμα, στα θετικά αποτελέσματα συμπεριλαμβάνεται και η ισοπαλία. Πώς μπορεί να γίνει αυτό με τόσα συσσωρευμένα προβλήματα στην ομάδα και τέτοια αντιμετώπιση από τους γνωστούς ρουφιάνους του συστήματος (κάποτε το λέγανε παράγκα, τώρα πείτε το όπως θέλετε); Βασικά αν πάει στο ηρωικό με σύνθημα το "παίξτε για την ιστορία σας και την αξιοπρέπειά σας", την έχουμε βαμμένη από χέρι. Ποιος καταλαβαίνει στο μεδούλι του την ιστορία της ΑΕΚ και ποιος νοιάζεται για την αξιοπρέπειά της; Ο Βέρντε, ο Χουλτ, ο Ντέλετιτς, ο Κρίστισιτς, ο Ολιβέιρα, ο Λιβάγια, ο Βράνιες, ο Τσιγκρίνσκι, ο Παουλίνιο, ο Ζεράλντες, ο Σιμάο, ο Σιμόες, ο Λόπες ή ο Σαμπανάτζοβιτς; Άρα η ομάδα πρέπει να πάει να παίξει έξυπνα και με σχέδιο. Ποιο θα είναι αυτό ας το βρει ο Κωστένογλου και ας το περάσει στους παίκτες του για να το εφαρμόσουν. Αυτή είναι η δουλειά του άλλωστε και γι' αυτό πληρώνεται και έχει την τιμή να φέρει το τίτλο του προπονητής της ΑΕΚ…

ΑΕΚ: Τσιντώτας, Μπακάκης, Οικονόμου (71' Παουλίνιο), Τσινγκρίνσκι, Χουλτ, Γαλανόπουλος (46' Γιακουμάκης), Σιμόες, Βέρντε (76' Κρίστιτσιτς), Λιβάγια, Μάνταλος, Ολιβέιρα.

Βόλος ΝΠΣ: Γκαραβέλης, Λύρατζης, Διαμάντης, Δημόπουλος, Φεράρι, Τσοκάνης, Μαξ Αουγκούστο (84' Ηλιόπουλος), Τόρες (84' Αλάχ), Ράφαελ, Μουνίθ, Γέντρισεκ (78' Μάντζης).