Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Είναι καλό να ζητάς ευθύνες φτάνει να ξέρεις από πού πρέπει να τις ζητήσεις


Πολύς ντόρος γίνεται στον απόηχο του χτεσινού αγώνα της ΑΕΚ με τη Λάρισα, αλλά κανείς δεν στρέφει τα πυρά του εναντίον αυτών που ευθύνονται για τα όσα κωμικοτραγικά έγιναν. Να ποιοι έχουν τις ευθύνες και μέχρι στιγμής δεν έχω δει να τους ακουμπάει κανένας:

Για το γήπεδο-καρμανιόλα:

1) Η ΕΠΟ, η οποία θα έπρεπε κατηγορηματικά να απαγορεύει τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων σε τέτοια ακατάλληλα γήπεδα. Εναντίον της θα έπρεπε να έχουν στραφεί με αγωγές: α) ο ΠΣΑΠ διότι τα μέλη του αγωνιζόμενα σ' αυτό το άθλιο χωράφι θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα, β) οι ΠΑΕ που καλούνται να κατεβάσουν τις ομάδες τους εκεί μέσα, οι οποίες οφείλουν να προστατεύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία που δεν είναι άλλα από τους ποδοσφαιριστές που ανήκουν στο δυναμικό τους, γ) ξένες ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες που θα μπορούσαν να προσφύγουν κατά της ΕΠΟ, γιατί με την μη απαγόρευση τέλεσης αγώνων σε κάτι γήπεδα σαν το συγκεκριμένο της Λάρισας, εκθέτουν σε κίνδυνο τους διεθνείς ποδοσφαιριστές μέλη των Εθνικών τους ομάδων.

2) Η Σούπερ Λίγκα επειδή δεν προστατεύει τα μέλη της και επιτρέπει σε ΠΑΕ σαν την Λάρισα να χρησιμοποιούν ως έδρα ακαλλιέργητα χωράφια και βοσκοτόπια. Θα έπρεπε να έχει θεσπίσει ποινές για τις ΠΑΕ εκείνες που δεν μεριμνούν για την καταλληλότητα των γηπέδων τους.

3) Η ΠΑΕ Λάρισα επειδή περιπαίζει τους υπόλοιπους εταίρους της στον συνεταιρισμό της Σούπερ Λίγκας και δεν υπολογίζει αν οι φιλοξενούμενες ομάδες στο χωράφι της πληρώσουν το βαρύ τίμημα για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα να χάσουν με πολύμηνους τραυματισμούς βασικά στελέχη τους.

Νομικός είναι ο κύριος Κούγια και αντιλαμβάνεται πολύ καλά τα όσα λέω. Με μια μαζική αγωγή των ΠΑΕ που καλούνται να κατεβάσουν τους ποδοσφαιριστές τους στο εν λόγω κρεματόριο, ξέρει ότι θα μπλέξει για τα καλά. Αν μάλιστα -ω μη γένοιτο- προκύψει προσεχώς και κανένας σοβαρός τραυματισμός εξαιτίας του κακού αγωνιστικού χώρου του γηπέδου της ομάδας του και η φιλοξενούμενη ομάδα τον μηνύσει, το μπλέξιμο θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Απορώ πάντως πώς κανείς μέχρι στιγμής δεν έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της ΕΠΟ, της Σούπερ Λίγκας και της ΠΑΕ Λάρισας. Πραγματικά είναι απορίας άξιο.

Για διαιτητές και χειριστές VAR:

1) Η ΕΠΟ, η οποία θα έπρεπε να επιλαμβάνεται και να προβλέπει τον έλεγχο της σωστής λειτουργίας του VAR σε συνεργασία με την ΚΕΔ. Υποτίθεται ότι το VAR καθιερώθηκε για να περιορίσει τις αδικίες και με τη χρήση του να γίνεται αποκατάσταση αυτών των αδικιών και διόρθωση των όποιων λαθών μπορεί να κάνει ένας διαιτητής στη ροή ενός αγώνα. Για τους χειριστές του VAR, όταν προβαίνουν σε διαδικασίες μη προβλεπόμενες ή όταν αποφασίζουν αυθαίρετα τι θα δείξουν, τι προβλέπεται ώστε να αναγκαστούν να εφαρμόζουν πιο σχολαστικά τα όσα ορίζει ο ΚΑΠ; Είναι υπόλογοι ή όχι; Προβλέπονται ποινές για πιθανές αβλεψίες τους ή δεν προβλέπονται; Και ποιος τους ελέγχει; Τόσο στη Ριζούπολη χτες, όσο και στη Λάρισα έγινε κακή χρήση του VAR που στοίχισε βαθμούς σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Πληρώνει κανείς για τα συγκεκριμένα λάθη ή περνάνε στα αζήτητα;

2) Η ΚΕΔ, η οποία καλά κάνει και προστατεύει τα μέλη της, αλλά αυτό δεν τους δίνει κανένα δικαίωμα να αυθαιρετούν και να εφαρμόζουν κατά το δοκούν κανονισμούς και διατάξεις. Και φυσικά δεν γίνεται να μην προκαλεί απορίες η μονομερής λανθασμένη χρήση του VAR, πάντα υπέρ συγκεκριμένων ομάδων και κατά όλων των άλλων. Από τέτοιου είδους απονομή δικαιοσύνης έχουμε χορτάσει. Καιρός να πάμε παρακάτω. Διαφορετικά ας κανονίσουν να παίζουν μόνοι τους οι διαρκώς ευνοημένοι, αφού έτσι δεν θα απαιτείται η ενεργοποίησης κανενός VAR για να μπορούν να κερδίζουν τους εαυτούς τους.

Για τους τραγικούς παράγοντες που προάγουν την καφρίλα και μετά το παίζουν πολέμιοι της βίας στα γήπεδα:

Αν περίμενε κανείς να διαπιστώσει τώρα το ποιόν του Κούγια, του Καραπαπά, του Θεοδωρίδη, του Μαρινάκη, του Μπέου, του Κομπότη και όλων των γνωστών κάφρων που λυμαίνονται εδώ και δεκαετίες το ελληνικό ποδόσφαιρο, του εύχομαι περαστικά του. Την ευθύνη την έχουν όλοι εκείνοι που τους έκαναν αποδεκτούς, όχι μόνο στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και σε εκείνον της πολιτικής σκηνής του τόπου, στην τοπική αυτοδιοίκηση και εν γένει τους κατέστησαν σημαντικούς παράγοντες για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας μας. Ας απολαύσουν τώρα το προϊόν που παράχθηκε στους βόθρους τους. Φρέσκο-φρέσκο και μυρωδάτο. Μόνο να σταματήσουν να υποκρίνονται ότι δυσαρεστούνται κατά καιρούς από τις συμπεριφορές των συγκεκριμένων κερκοπιθήκων. Αυτοί τους εξέθρεψαν και αυτοί τους επέτρεψαν να καταφύγουν στον κανιβαλισμό για να επιβληθούν στον εκάστοτε χώρο δράσης τους. Τώρα τι ρέστα ζητάνε και από ποιους;