Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Επανασύσταση εκ βάθρων


Μεσούσης της περιόδου, λέει, καλό είναι να αποφεύγονται οι αυστηρές κριτικές γιατί βλάπτουν σοβαρά το ηθικό των ποδοσφαιριστών. Μπα! Και την ψυχική υγεία των οπαδών πού να την γράψουμε δηλαδή, που στο κάτω-κάτω με το υστέρημά τους ενισχύουν όσο μπορούν την ομάδα τους; Στα παλιά μας τα υποδήματα; Τη δική τους την υγεία δεν πρέπει να την προστατεύσουμε; Χορηγοί είναι κι αν χαθούν χάνονται και οι ομάδες. Όταν επιβάλλεται, λοιπόν, θα απαιτείται αυστηρή κριτική και στη μέση αλλά ακόμα και στην αρχή της περιόδου. Μήπως και σωθεί ό,τι σώζεται.

Αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ μόνο με ένα δυνατό σοκ μπορεί να αφυπνιστεί. Και η… φιλική ήττα από τον Ολυμπιακό δεν μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοιο. Γιατί φιλική; Γιατί εκείνο που πονάει περισσότερο είναι ο τρόπος που λειτούργησε ολόκληρος ο οργανισμός ΑΕΚ γύρω από το συγκεκριμένο ματς αλλά περισσότερο ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε από τους αντιπάλους της η ΑΕΚ. Με συγκατάβαση! Με… κατανόηση. Δίνονται δικαιώματα ακόμα και από τους οπαδούς της που εκφράζουν δημόσια την άποψη πως προτιμούν φέτος το πρωτάθλημα να το πάρει ο Ολυμπιακός αντί για τον ΠΑΟΚ. Στη Σαλονίκη μας προσάπτουν τακίμιασμα με τους γαύρους κι εμείς αντί να τους κόψουμε τον βήχα τους δικαιώνουμε. Αν το έχουμε καταλάβει παραιτηθήκαμε από μόνοι μας και εκφράζουμε την προτίμησή μας στον επερχόμενο πρωταθλητή!

Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε το ματς δεν παρέπεμπε σε πηγαιμό για μάχη αλλά για σχολική εκδρομή. Τα πάρτι, τα πολλά τα λόγια τα μεγάλα παικτών και παραγόντων, η ατμόσφαιρα που επικρατούσε, η φιλική διάθεση που περιλάμβανε αγκαλίτσες μεταξύ αντιπάλων παικτών πριν την έναρξη του αγώνα, το τελετουργικό με τα αγαπημένα κορίτσια των δύο ομάδων, την Μυρτώ και την Τόνια και οι ανταλλαγές φιλοφρονήσεων μεταξύ των παραγόντων, συνιστούσαν ένα όμορφο κλίμα, μόνο που αυτό το κλίμα απέπνεε διάθεση χαλαρότητας και όχι ετοιμότητας μονομάχων που σε λίγο θα έμπαιναν στην αρένα για να υπερασπιστούν την επιβίωσή τους, όπως μας είχαν πάρει τ' αυτιά τις προηγούμενες μέρες.

Και πάμε σ' αυτή καθαυτή την υποτιθέμενη μάχη όπου οι παίκτες της ΑΕΚ έμοιαζαν με φοβισμένα κουνέλια που κατέβηκαν να διεκπεραιώσουν μια υποχρέωση με μοναδικό σκοπό να τους βρει η λήξη του ματς, χαμένους μεν, αλλά με όσο πιο τιμητικό σκορ γινόταν. Κι από αυτή την πλευρά, συνεπικουρούμενοι κι από τη φιλική διάθεση των αντιπάλων τους που βρήκαν μια καλή ευκαιρία να πάρουν 3 βαθμούς χωρίς να σπαταλήσουν δυνάμεις, τα κατάφεραν. Όλα τα υπόλοιπα που περιγράφονται από εφημερίδες και σάιτ είναι ηρωικές φανφάρες για να έχουμε να λέμε. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα επιβεβαίωσης των όσων διατυπώνω, από τις δηλώσεις του προπονητή της ΑΕΚ, τόσο πριν από το ματς, όσο και μετά από αυτό, δεν υπάρχει. Δεν το θεωρούσε κομβικό το ματς, είχε πει πριν τον αγώνα και πως έμεινε ευχαριστημένος από τους παίκτες του, είπε μετά!

Είπα "τους παίκτες" και εδώ αρχίζουν τα ωραία σχετικά με την αυστηρή κριτική που έλεγα στην αρχή του κειμένου. Η ΑΕΚ βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Δεν χρειάζεται απλά ποιοτικές προσθήκες, όπως αφελώς πιστεύαμε οι περισσότεροι (συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου) με βάση τα όσα μας έλεγαν για τις… περγαμηνές των παικτών που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι. Χρειάζεται εκ βάθρων ξήλωμα και χτίσιμο από την αρχή. Διότι και οι τυφλοί άρχισαν να βλέπουν όταν ξεκίνησαν οι επίσημες υποχρεώσεις της ομάδας. Όλο το οικοδόμημα είναι σαθρό! Και κοντά σ' αυτούς που αποκτήθηκαν χωρίς εχέγγυα για την ποδοσφαιρική τους αξία, έφτασε και για αρκετούς παλιούς ο κορεσμός που επιφέρει το αγωνιστικό τους ταβάνι. Κάποιοι άγγιξαν το πικ τους και ξεκίνησαν την αντίστροφη πορεία τους προς την κατάρρευση. Συμβαίνει συχνά πυκνά αυτό στον αθλητισμό.

Η ΑΕΚ, τολμώ την πρόβλεψη, δεν θα έχει μόνο τη φετινή χρονιά χαμένη. Και η επόμενη δεν προβλέπεται κατά πολύ καλύτερη, ακόμα κι αν τα καταφέρει να ανανεώσει το υλικό της σε ποσοστό 60-70%. Πρώτα-πρώτα δεν προλαβαίνει την επόμενη σεζόν να μπει στο γήπεδό της αφού η Αγιά Σοφιά αναμένεται να αποπερατωθεί στις αρχές του 2021. Άρα θα παίξει μισή σεζόν στο ΟΑΚΑ και μισή στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έπειτα, μια τόσο ριζική ανανέωση, η οποία ενδεχομένως θα κορυφωθεί στις μεταγραφές του επόμενου Ιουνίου απαιτεί και ένα εύλογο διάστημα οικοδόμησης και δεσίματος των υλικών μεταξύ τους, πράγμα που θα απαιτήσει κι αυτό τον χρόνο του. Γι' αυτό πιστεύω ότι η σεζόν 2020-21 θα είναι η χρονιά του χτισίματος της μεγάλης ΑΕΚ της επόμενης δεκαετίας. Όσο για τα υλικά που θα επιλεγούν, έχω εμπιστοσύνη στον Ίλια Ίβιτς ως προς τις επιλογές και στον Δημήτρη Μελισσανίδη ως προς τη θέληση. Αν κι αυτή τη φορά υπάρξει αστοχία υλικού και δεν τα καταφέρει αυτό το δίδυμο να δημιουργήσει ένα σύνολο αντάξιο της ιστορίας της ΑΕΚ το κόστος θα είναι ανυπολόγιστο.

Ως συνήθως, δεν θα αποφύγω να μιλήσω με… αποδείξεις και ονόματα. Το κόστος της αναγνωσιμότητας ουδόλως με ενδιαφέρει και το έχω αποδείξει σ' αυτή τη δεκαετία ύπαρξης του συγκεκριμένου μπλογκ. Εξαρτήσεις δεν έχω για να συνυπολογίζω το οικονομικό ρίσκο, οπότε θα τα γράφω πάντα από την καλή κι από την ανάποδη κι όποιος ενδιαφέρεται να διαβάζει νέτα-σκέτα γεγονότα όπως έχουν κι όχι διανθισμένες τσιριμόνιες που θα του χαϊδέψουν τ' αυτιά, ας καθίσει να διαβάσει. Όποιος αρέσκεται στην κατανάλωση σανού ας ψάξει αλλού παχνί για να σιτιστεί. Εδώ δεν παρέχονται τέτοιες υπηρεσίες. Όποιος μου βρει στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας που πλέει ελεύθερο στα διαδικτυακά κύματα της ηλεκτρονικής πληροφόρησης το ΑΕΚΟΡΑΜΑ έστω και μισή αράδα διαφήμισης από τον οποιονδήποτε στις σελίδες του, του παραχωρώ δωρεάν διαρκείας εφόρου ζωής στα VIP της Αγιά Σοφιάς!

Στο ψητό τώρα. Προπονητής πρώτης γραμμής, αν είναι δυνατόν γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας. Ο Νικόλας ο Κωστένογλου, αυτός ο μεγάλος ΑΕΚτζής, έχει ήδη κάνει πάρα πολλά, ακόμα και πάνω από τις δυνάμεις του, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί ένας προπονητής εγνωσμένης αξίας για να χτίσει την ΑΕΚ του μέλλοντος έτσι όπως την ονειρεύονται οι οπαδοί της. Ευχής έργο θα ήταν να παραμείνει ο Νίκος σαν βοηθός του νέου προπονητή αν και εκείνος δεν έχει αντίθετη γνώμη. Γνώστης προσώπων και πραγμάτων καθώς είναι θα του προσφέρει πολύτιμη βοήθεια. Όσο για την υποβάθμιση από πρώτος σε δεύτερος ο Κωστένογλου δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να βάλει τον εγωισμό πάνω από την αγάπη του για την ΑΕΚ!

Τερματοφύλακας έμπειρος και ικανός πρέπει να είναι μία από τις πρώτες επιλογές. Τα βλέμματα στο εξωτερικό καθότι στην Ελλάδα δεν ευδοκιμούν τέτοια φρούτα. Πώληση Μπάρκα (όχι επιμονή στις γνωστές αηδίες των 10 εκατομμυρίων), απελευθέρωση Τσιντώτα, Αθανασιάδης δεύτερος και προώθηση ενός ταλαντούχου για τρίτος.

Πολύπαθο δεξί άκρο άμυνας: Μπακάκης ευδοκίμως τερματίσας την σταδιοδρομία του μετά πολλών ευχαριστιών για τις πολύτιμες υπηρεσίες που παρείχε στην ομάδα αυτά τα χρόνια που αγωνίστηκε. Παουλίνιο και Βασιλαντωνόπουλος υπό αυστηρή κρίση μέχρι το τέλος της χρονιάς για να επιλεγεί ένας εκ των δύο σαν δεύτερος, με την απόκτηση ενός έμπειρου μεγάλου δεξιού αμυντικού επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε.

Επίσης πολύπαθο αριστερό άκρο άμυνας: Ο Χουλτ τελειώνει έτσι κι αλλιώς αφού δεν προτίθεται να ανανεώσει. Λόπες για δεύτερος και απόκτηση επίσης ενός έμπειρου αριστερού αμυντικού με παραστάσεις κάποιου μεγάλου πρωταθλήματος και δίψα για πρωταθλητισμό.

Καταταλαίπωρο κέντρο άμυνας: Προώθηση Τσιγκρίνσκι σε θέση σκάουτερ λόγω υψηλών γνωριμιών στο εξωτερικό (βλέπε γαύρο με Καρεμπέ). Επιστροφή Βράνιες στην Άντερλεχτ με το τέλος του δανεισμού του, παραμονή υπό κρίση του Οικονόμου για τρίτος-τέταρτος ή αλλιώς απελευθέρωσή του. Απελευθέρωση Σβάρνα. Απόκτηση δύο κεντρικών αμυντικών υψηλών προδιαγραφών (σαφώς με το ανάλογο οικονομικό αντίκρισμα) και ενός ή δύο (ανάλογα με την απόφαση για την παραμονή ή όχι του Οικονόμου) πιο νέων και εξελίξιμων αλλά με τα σωματικά προσόντα που απαιτούνται για τη θέση και με διάθεση να εξελιχθούν.

Απαξιωμένη θέση αμυντικών μέσων: Ευδοκίμως τερματίσας και ο Σιμόες με τις ανάλογες ευχαριστίες για την προσφορά του να τον συνοδεύουν. Πώληση Γαλανόπουλου με κανένα τεσσαράκι-πενταράκι εκατομμύρια. Επιστροφή πάραυτα στην πατρίδα του για τον Σιμάο. Πακετάρισμα με κορδέλα και γραμμή για το Βελιγράδι για τον Κρίστιτσιτς. Υπό κρίση, δίνοντάς του ευκαιρίες, για τον Σαμπνάτζοβιτς μέχρι το τέλος της σεζόν. Απόκτηση δύο ικανών (και άρα ακριβών) αμυντικών μέσων με σωματικά προσόντα και δύναμη ταύρων, ο ένας εκ των οποίων να έχει και δημιουργικές ικανότητες για να μπορεί να προωθεί τη μπάλα προς την επίθεση. Απόκτηση, επίσης, άλλων δύο (ή ενός ανάλογα με την εξέλιξη του Σαμπανάτζοβιτς) μέσων με αμυντικογενή στοιχεία που να είναι περισσότερο "8άρια"και φυσικά να ξέρουν μπάλα.

Κεντρικά δημιουργικά χαφ: Ο Ζεράλδες έτσι κι αλλιώς μας χαιρετάει το καλοκαίρι. Δε νομίζω να είναι πολλά τα έξοδα να τον πάμε μέχρι το αεροδρόμιο και να τον αποχαιρετίσουμε από τον Γενάρη. Παραμονή Μάνταλου με ταυτόχρονη απόκτηση ενός 10αριού παλαιάς κοπής που να ξέρει μπάλα και να μπορεί να βγάζει σε θέση βολής τους επιθετικούς και είμαστε εντάξει.

Δεξί άκρο επίθεσης: Δανεισμός Ντέλετιτς και βλέπουμε για επιστροφή του ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειώσει. Υπό κρίση παραμονή Αλμπάνη μέχρι το καλοκαίρι και ανάλογα με τα πεπραγμένα του μένει σαν δεύτερος ή φεύγει. Πώληση (εν ανάγκη λύσιμο συμβολαίου) Βέρντε. Απόκτηση δεξιού εξτρέμ με ικανότητα στο ένας εναντίον ενός (προϋπόθεση η τεχνική κατάρτιση που θα περιλαμβάνει κλειστή ντρίπλα) και με μεγάλη ταχύτητα, γλυκιά σέντρα και δυνατότητα σύγκλισης και μπουκαρίσματος στην αντίπαλη περιοχή.

Αριστερό άκρο επίθεσης: Απελευθέρωση Κλωναρίδη. Τέλος οι αστειότητες με τη χρησιμοποίηση Μάνταλου ή Λιβάγια σ' αυτή τη θέση (ίσως μόνο ο Αλμπάνης σε κάποια ματς, αν μείνει σαν δεύτερος). Απόκτηση παίκτη με τα ίδια χαρακτηριστικά όπως και στη θέση του δεξιού εξτρέμ και ενός ακόμα πιο ελπιδοφόρου αλλά με προοπτική εξέλιξης.

Κέντρο επίθεσης: Φυσικά παραμονή Λιβάγια - Ολιβέιρα με τον πρώτο να μπορεί να παίζει και ταυτόχρονα με τον δεύτερο σε ορισμένα ματς αλλά και μόνος του σε διαφορετική θέση. Πώληση (ή και απελευθέρωση) στον ΟΦΗ που τον περιμένει, του Γιακουμάκη. Απόκτηση φορ με διαφορετικά χαρακτηριστικά από του Ολιβέιρα για τη θέση του αναπληρωματικού.

Ναι, σωστά μετρήσατε. Ούτε λίγο ούτε πολύ 16 παίκτες χρειάζεται η ΑΕΚ πάνω-κάτω και προπονητή. Μιλάμε για τρόπον τινά επανασύσταση εκ βάθρων σε ένα βαθμό, του ποδοσφαιρικού τμήματος. Είναι όμως αναπόφευκτο κάτι τέτοιο αν θέλουμε να ξαναδούμε την ΑΕΚ να μεγαλουργεί και να μετατρέπεται σε φόβητρο των αντιπάλων της. Για να ξεκολλήσει από τη μιζέρια και την απαξίωση και να ανακτήσει τον σεβασμό. Ταυτόχρονα με την είσοδο στο γήπεδό της δεν θα υπάρχει άνθρωπος που να μπορεί να την αμφισβητήσει και να μη την κατατάσσει κάθε χρόνο στα ακλόνητα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου. Και επιτέλους να ξαναβρεί την χαμένη της αίγλη και να καταλάβει ξανά τη θέση της στο ευρωπαϊκό στερέωμα σαν ένας αντίπαλος για τις ευρωπαϊκές ομάδες που θα αποτελεί την κορυφαία και πιο επικίνδυνη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος...