Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

1-1 η ΑΕΚ με τη Ντιναμό Κιέβου που είχε καλύτερο παίκτη της το κοράκι από την Ισπανία


Europa League - Φάση των 32
ΑΕΚ - Ντιναμό Κιέβου 1-1
Γήπεδο: ΟΑΚΑ
Διαιτητής: Κάρλος Ντελ Σέρο (Ισπανία)

Η ΑΕΚ μπορεί να μην κέρδισε την Ντιναμό Κιέβου, όμως παρέμεινε αήττητη για άλλο ένα παιχνίδι και κυρίως αήττητη στην Ευρώπη, ενώ ακόμα και ο πιο αισιόδοξος Ουκρανός δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ισχυριζόμενος ότι η Ντιναμό έχει εξασφαλίσει την πρόκριση. Απεναντίας όλα είναι ανοιχτά για τη ρεβάνς του Κιέβου.  

Η ΑΕΚ είχε την ατυχία να βρει μπροστά της έναν κομπλεξικό όσο και άσχετο διαιτητή ο οποίος όρθωσε όσα περισσότερα εμπόδια μπόρεσε για να μην επιτρέψει στην ΑΕΚ να φτάσει στη νίκη. Το κόμπλεξ του δε είχε να κάνει με την κοινή καταγωγή του με τον προπονητή της ΑΕΚ Μανόλο Χιμένεθ και με τον φόβο του να μην κατηγορηθεί από τους Ουκρανούς ότι έπαιξε φιλικά τον συμπατριώτη του Ισπανό προπονητή. Το κυριότερο λάθος του ήταν ένα πέναλτι που στέρησε από την ΑΕΚ σε κράτημα εντός περιοχής του Λιβάγια από τον Κατσερίντι στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων του ημιχρόνου. Επίσης χαρίστηκε προκλητικά σε τέσσερις περιπτώσεις στον Γκαρμάς αρνούμενος να του δείξει κίτρινη κάρτα και ενώ ο παίκτης πήγαινε γυρεύοντας, σε σημείο που ο προπονητής του αναγκάστηκε να τον αντικαταστήσει στο 78' για να τον προφυλάξει από την αποβολή με την οποία φλερτάριζε σε όλο το ματς. Αντιθέτως, στον Βράνιες και στον Λιβάγια έβγαλε με χαρακτηριστική ευκολία την κίτρινη κάρτα για πολύ πιο αθώα παραπτώματα στερώντας τους έτσι το δικαίωμα συμμετοχής τους στη ρεβάνς. Η διαιτησία του Ισπανού ήταν προκλητική, χειρουργική και στοχευμένη!

Μπροστά σε 40.000 φιλάθλους της ΑΕΚ (εισιτήρια 30.518 και εισπράξεις 469.585 ευρώ) ο Μανόλο Χιμένεθ παρέταξε την ΑΕΚ με πολλές και σημαντικές απουσίες, είτε λόγω τραυματισμών, είτε λόγω μη δήλωσης στη λίστα της ΟΥΕΦΑ κάποιων πιο πρόσφατων αποκτημάτων όπως ο Μοράν και ο Χουλτ, είτε ακόμα και λόγω προφύλαξης κάποιων παικτών από την σωματική τους καταπόνηση εξ αιτίας των συνεχόμενων αγώνων στους οποίους είχαν αγωνιστεί. Παρόλα αυτά όσοι έπαιξαν το έκαναν με τη σοβαρότητα και το πάθος που αρμόζει σε παίκτες που έχουν την μεγάλη τιμή να ανήκουν στο ρόστερ της ΑΕΚ.

Ένα και μοναδικό λάθος έγινε από την άμυνα της ΑΕΚ και ειδικά από τον Μπακάκη και οι Ουκρανοί το εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο ανοίγοντας το σκορ στο 19'. Αντίθετα η ΑΕΚ άργησε πολύ να φτάσει στο γκολ και τελικά το πέτυχε στο 80' με κοντινή κεφαλιά του Αϊντάρεβιτς έπειτα από σέντρα του Χριστοδουλόπουλου. Ο Σουηδός σκόρερ μόλις είχε μπει στο παιχνίδι παίρνοντας τη θέση του Γαλανόπουλου. Ο χρόνος που απέμενε δεν ήταν αρκετός για να φτάσει η ΑΕΚ στην πλήρη ανατροπή του σκορ αν και δημιούργησε μέχρι τη λήξη του ματς δύο κλασσικές ευκαιρίες.

Το κακό για την ΑΕΚ σε ό,τι αφορά στη ρεβάνς που θα διεξαχθεί σε μία εβδομάδα στο Κίβεο, είναι ότι θα στερηθεί των υπηρεσιών δύο ακόμα βασικών παικτών της, οι οποίοι με τις κίτρινες κάρτες που αντίκρισαν συμπλήρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό που δεν θα τους επιτρέψει τη συμμετοχή τους και αυτοί είναι οι Βράνιες και Λιβάγια.  

Ο Χιμένεθ επέλεξε το 4-4-1-1 για να κατεβάσει την ΑΕΚ απέναντι στην Ντιναμό, με τον Λιβάγια πίσω από τον Γιακουμάκη και τους Μπακασέτα και Κλωναρίδη στα άκρα της επίθεσης. Αμυντικά χαφ επέλεξε να βάλει τους Σιμόες και Γαλανόπουλο ενώ για την τετράδα της άμυνας επέλεξε τους Βράνιες, Λαμπρόπουλο, Γκάλο και Μπακάκη, με τον Μπάρκα να ξεκινάει κάτω από τα δοκάρια.

Σχετικά γρήγορα στο δεύτερο ημίχρονο ο Μανόλο Χιμένεθ πραγματοποίησε δύο αλλαγές, στο 51' βάζοντας τον Χριστοδουλόπουλο στη θέση του Κλωναρίδη και στο 58' βάζοντας τον Αραούχο στη θέση του Γιακουμάκη. Η τρίτη του αλλαγή έγινε στο 79' με τον Αϊντάρεβιτς να παίρνει τη θέση του Γαλανόπουλου και στην πρώτη του φάση στο ματς να ισοφαρίζει για λογαριασμό της ΑΕΚ. Η ΑΕΚ πίεσε τους Ουκρανούς στο δεύτερο ημίχρονο, έφτιαξε ευκαιρίες, αλλά ο τερματοφύλακας της Ντιναμό Μπόικο βρέθηκε σε πολύ καλή βραδιά και έσωσε σε αρκετές φάσεις την ομάδα του.

Καλύτεροι σε απόδοση για την ΑΕΚ οι Γκάλο, Βράνιες, Γαλανόπουλος, Λιβάγια και Χριστοδουλόπουλος.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Γκάλο, Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Μπακάκης, Σιμόες, Γαλανόπουλος (79' Αϊντάρεβιτς), Μπακασέτας, Λιβάγια, Κλωναρίδης (51' Χριστοδουλόπουλος), Γιακουμάκης (58' Αραούχο).

Ντιναμό Κιέβου: Μπόικο, Κατσαρίντι, Κάνταρ, Μορόζιουκ, Κετζιόρα, Σεπέλιεφ, Μπουγιάλσκι, Γκαρμάς (78' Μπεσέντιν), Ντερλίς Γκονζάλες, Τσιγκάνκοφ, Μοράες (90' Σαπαρένκο).