Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΕΚάρα ψυχάρα πέρασε και από το Αγρίνιο 0-1 τον Παναιτωλικό


Super League - 4η αγωνιστική
Παναιτωλικός-ΑΕΚ 0-1
Γήπεδο: Αγρινίου
Διαιτητής: Τάσος Παπαπέτρου (Αθήνας)

Χωρίς και πάλι να θέλξει με την απόδοσή της αλλά εντυπωσιάζοντας με το πάθος της και τη θέλησή της για τη νίκη η ΑΕΚ πέρασε και από το Αγρίνιο νικώντας τον Παναιτωλικό με 0-1 για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League. Έτσι, έχει ξεμπερδέψει ήδη με δύο πολύ δύσκολες έδρες όπως αυτές του Αγρινίου και της Τρίπολης, έχοντας καλύψει το χάντικαπ της τραγικής ήττας της 1ης αγωνιστικής στο ΟΑΚΑ από την Ξάνθη και περιμένει τώρα την ερχόμενη Κυριακή τον ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής για να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους.

Ο Νίκος Κωστένογλου συμπλήρωσε ήδη τέσσερις σερί νίκες από τη μέρα που ανέλαβε την ΑΕΚ και συνάμα το δύσκολο έργο να την στήσει και πάλι στα πόδια της μετά τον τυφώνα Καρντόσο.

Η ΑΕΚ ευτύχησε να έχει σε ένα ακόμα παιχνίδι μπροστάρη και κορυφαίο του γηπέδου τον ασύλληπτο Μάρκο Λιβάγια, ο οποίος στο δεύτερο ημίχρονο την πήρε στις πλάτες του και την οδήγησε στην τελική νίκη χαρίζοντάς της τους τρεις πολύτιμους βαθμούς. Και τι δεν έκανε ο… εξωγήινος Κροάτης. Αυτά που έμειναν όμως περισσότερο είναι το γκολ της νίκης με ωραίο σουτ μέσα από την περιοχή στο 69' και μια κεφαλιά που σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι στα τελευταία λεπτά του αγώνα.

Ο Δικέφαλος είχε αρκετές ευκαιρίες να καθαρίσει το ματς πιο γρήγορα και πιο εύκολα αλλά ήταν φανερό ότι οι παίκτες ήταν φορτωμένοι με το άγχος της επιτακτικής ανάγκης για νίκη που θα κρατούσε την ομάδα σε άμεση επαφή με τις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

Εκτός από το πυρηνικό υπερόπλο Μάρκο Λιβάγια εξαιρετικός ήταν χτες και ο Αντρέ Σιμόες που κατάπιε αμέτρητα χιλιόμετρα στο χώρο του κέντρου θυμίζοντας τον παικταρά της πρωταθληματικής σεζόν του 2018, ενώ πολύ καλός ήταν τόσο ο Παουλίνιο από δεξιά όσο και ο Λόπες από αριστερά. Θετική εμφάνιση και από τον Κρίστιτσιτς, όσο άντεξε τουλάχιστον.

Εκπληκτικός ο κόσμος της ΑΕΚ που δημιούργησε μια ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα χωρίς να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα σε μια πόλη που ήταν πάντα θετικά διακείμενη απέναντι στην Ένωση.

Ο Νίκος Κωστένογλου επέλεξε και πάλι το γνωστό και πετυχημένο 3-5-2, που ουσιαστικά, με την σύγκλιση των Παουλίνιο και Λόπες από τα άκρα σε πολλές περιπτώσεις μέσα στο ματς έφερνε περισσότερο σε 5-3-2. Με τον Μπάρκα κάτω από τα γκολπόστ και με τριάδα στην άμυνα αποτελούμενη από τους Βράνιες, Τσιγκρίνσκι και τον Μπακάκη στον ρόλο του αριστερού στόπερ, τον Παουλίνιο και τον Λόπες ακραία μπακ-χαφ, τους Σιμόες και Κρίστιτσιτς στον άξονα και τον Μάνταλο πίσω από τους Λιβάγια και Αλμπάνη ξεκίνησε η ΑΕΚ.

Στα πρώτα είκοσι λεπτά η ομάδα έτρωγε σίδερα και δημιούργησε φάσεις μπροστά από την εστία του Παναιτωλικού. Στο 6' με ψαλίδι του Μάνταλου, στο 9' και στο 10' με τον Αλμπάνη, στο 11' με κεφαλιά του Μάνταλου, και στο 18' με τον Λόπες. Από εκεί και πέρα όμως και μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου υποχώρησε αδικαιολόγητα παραχωρώντας γήπεδο στους αντιπάλους και δίνοντάς τους την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν κινδύνους για τον Μπάρκα, ειδικά σε δύο περιπτώσεις. Στο 38' από κεφαλιά του Λουσέρο, έπειτα από κόρνερ και στο 42' με εκτέλεση φάουλ του Μοράρ όπου ο Μπάρκας μπλόκαρε.

Στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ μπήκε και πάλι όπως και στο πρώτο. Δυνατή και αποφασισμένη με τον Μάρκο Λιβάγια να δημιουργεί και να εκτελεί ταυτόχρονα. Ο Κροάτης απείλησε στο 52' από ωραία πάσα του Μάνταλου, είχε κακό τελείωμα στο 57', ενώ και στο 59' άγγιξε το γκολ με κεφαλιά-λίγο άουτ από σέντρα του Λόπες. Η ΑΕΚ του δευτέρου ημιχρόνου έπαιξε ποδόσφαιρο κυριαρχίας κλείνοντας τον Παναιτωλικό στο μισό γήπεδο και το μόνο που της έλειπε ήταν η αποτελεσματικότητα στην τελική προσπάθεια. Δημιούργησε σωρεία ευκαιριών, με κορυφαίες μια κεφαλιά του Βράνιες στο 61' και ένα τετ α τετ του Λιβάγια στο 62', αλλά δεν μπορούσε να βρει το γκολ που έψαχνε και της ήταν απαραίτητο για να φτάσει στη νίκη. Στο 65' ο Νίκος Κωστένογλου έκανε την πρώτη του αλλαγή βάζοντας τον Γιακουμάκη στη θέση του Αλμπάνη, για να φορτώσει με ένα βαρύ κορμί την περιοχή. Τελικά η λύση ήρθε από τον… συνήθη ύποπτο Μάρκο Λιβάγια στο 69' με σουτ μέσα από την περιοχή έπειτα από πάσα του Μάνταλου. Από εκεί και πέρα και μέχρι τη λήξη του ματς η ΑΕΚ διατήρησε τον έλεγχο του παιχνιδιού κρατώντας μακριά από την εστία της τους αντιπάλους, έχοντας ήδη πετύχει τον στόχο της και ενώ ο Νίκος Κωστένογλου φρέσκαρε το κέντρο βάζοντας τον Γαλανόπουλο στη θέση του κουρασμένου Κρίστιτσιτς. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με την ΑΕΚ να χάνει δύο ακόμα μεγάλες ευκαιρίες, την πρώτη με τον Παουλίνιο στο 80' που σούταρε άουτ και την κεφαλιά του Λιβάγια στο δοκάρι μετά την απόκρουση του Κνετ.

Παναιτωλικός: Κνετ, Μπάλμπι, Λουσέρο (76' Καββαδίας), Ταχάρ (82' Τσιγγάρας), Μάλης, Ντίαζ (86' Μπαίροβιτς), Γκόμες Ντάλσιο, Σανιά, Γιοβάνοβιτς, Μοράρ, Αριγίμπι.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Παουλίνιο, Σιμόες, Κρίστιτσιτς (78' Γαλανόπουλος), Λόπες, Μάνταλος (84' Χουλτ), Αλμπάνης (65' Γιακουμάκης), Λιβάγια.