Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Κόμπρα


Η ΑΕΚ πρέπει να γίνει μία κόμπρα που θα βγαίνει από τη φωλιά της, θα επιτίθεται στο επόμενο θύμα της και θα επιστρέφει σ' αυτήν για να δυναμώνει και να προετοιμάζεται για το επόμενο χτύπημά της. Αυτή είναι η μεγάλη ανάγκη που έχει δημιουργήσει το πείραμα Καρντόσο με ευθύνη εκείνων που τον επέλεξαν. Μια κόμπρα που ο "καθηγητής" παραλίγο να την μετατρέψει στο φιδάκι τον Διαμαντή. Και ευτυχώς αυτή την ανάγκη την έχει εντοπίσει ο Νίκος Κωστένογλου και έχει ρίξει το βάρος του στην ενδυνάμωση και την ολική επαναφορά της ομάδας στον ιστορικό προορισμό της που είναι η κατάληψη της κορυφής στο ελληνικό πρωτάθλημα, η κατάκτηση του κυπέλλου και οι συνεχείς διακρίσεις σε όποια ευρωπαϊκή διοργάνωση κι αν συμμετέχει. Μέχρι να καταφέρει η ΑΕΚ να δυναμώσει και να βγαίνει με ασφάλεια από τη φωλιά της έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσει κάθε αντίπαλο και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ας μην έχουμε την απαίτηση να απολαύσουμε και ποιοτικό ποδόσφαιρο. Ο σκοπός πρέπει να αγιάσει τα μέσα αν θέλουμε να παραμείνει η ΑΕΚ στο παιχνίδι της διεκδίκησης του τίτλου μέχρι το τέλος και γιατί όχι να τα καταφέρει να τον κατακτήσει.

Τα ζητήματα που καλείται να επιλύσει ο Έλληνας προπονητής είναι πολλά. Μέχρι στιγμή είναι ο Λιβάγια αυτός που βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά για την ΑΕΚ. Τι θα γίνει όμως αν ο Κροάτης τιμωρηθεί σε κάποιο ματς ή απουσιάσει λόγω κάποιου τραυματισμού; Ποιος θα αναλάβει να σύρει το κάρο, όπως λένε στο χωριό μου; Δεν υπάρχουν και πολλοί που να μπορούν να παίξουν τον συγκεκριμένο ρόλο. Ο Μάνταλος είναι ο ένας (με τις γνωστές αδυναμίες του) και ίσως ο Ζεράλδες, αν φυσικά καταφέρει να προσαρμοστεί και να βρει τα πατήματά του που θα του επιτρέψουν να αναλάβει μια τόσο απαιτητική και ηγετική θέση στην εντεκάδα.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η ευχέρεια στο σκοράρισμα. Η ΑΕΚ δυσκολεύεται πολύ να βρει το γκολ και πολλές φορές καθυστερεί να το πετύχει ρισκάροντας όσο περνάει ο χρόνος την πιθανότητα να δεχτεί εκείνη πρώτη τέρμα, πράγμα που όποτε συμβαίνει δυσκολεύει αφάνταστα την προσπάθειά της να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ. Ο παίκτης που περιμένει ο Κωστένογλου σαν μάννα εξ ουρανού είναι ο Ολιβέιρα, ο οποίος μπορεί να συνεργαστεί άψογα με τον Λιβάγια και συνήθως βρίσκει ο ένας τον άλλο χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Αλλά και χωρίς τον Λιβάγια, όταν παραστεί ανάγκη, με τον Μάνταλο ή τον Ζεράλδες δίπλα του, μπορεί να τα καταφέρει. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τρεις παίκτες στους οποίους προσβλέπει να του δώσουν λύσεις στο σκοράρισμα ο προπονητής της ΑΕΚ, οι οποίοι όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να δείξουν τις αρετές τους μέσα στο γήπεδο. Πρόκειται για τους Αλμπάνη, Γιακουμάκη και Κλωναρίδη. Ο πρώτος έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά και εκείνο που του λείπει είναι να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Για τους άλλους δύο θα δείξει ο χρόνος μέχρι ποιο σημείο μπορούν να βοηθήσουν. Και υπάρχει βέβαια και ο Βέρντε, που μπορεί να μη το έχει τόσο εύκολο το γκολ αλλά μπορεί να βοηθήσει με τις διεισδύσεις του τους άλλους επιθετικούς να το πετύχουν. Μεγάλη συμμετοχή στην υπόθεση γκολ θα έχουν και οι πλάγιοι μπακ με τις προωθήσεις και τις σέντρες τους. Δηλαδή ο Παουλίνιο, ο Μπακάκης, ο Βασιλαντωνόπουλος, ο Λόπες και ο Χουλτ, ανάλογα με το ποιοι θα παίζουν κάθε φορά.

Πάντως, όσες φορές η ΑΕΚ κατάφερε να πετύχει το γρήγορο γκολ και αν είναι δυνατόν και ένα δεύτερο από το πρώτο ημίχρονο, έχει κάνει τη ζωή της πιο εύκολη, όπως έγινε στο παιχνίδι με τη Λαμία. Όταν το σκορ παραμένει ισόπαλο μέχρι τα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου είναι λογικό να αυξάνεται το άγχος και να δυσκολεύει η προσπάθεια των παικτών να σκοράρουν. Στην περίπτωση δε που θα βρεθούν πίσω στο σκορ τότε η κατάσταση χειροτερεύει απελπιστικά και λιγοστεύουν οι λύσεις για να πετύχουν την ολική ανατροπή. Εδώ χρειάζεται να δοθεί βαρύτητα. Μεγάλο ρόλο παίζει η ψυχολογία και η αποφασιστικότητα. Και τα δύο ο Νίκος Κωστένογλου ξέρει και μπορεί να τα μεταδώσει στους ποδοσφαιριστές του.

Στο κέντρο τα πράγματα φαίνονται κάπως πιο ξεκάθαρα αφού Σιμόες, Κρίστιτσιτς και Γαλανόπουλος είναι οι παίκτες που θα σηκώσουν το βάρος, τουλάχιστον στο αμυντικό κομμάτι. Υπάρχει πάντα και ο Σιμάο σε δεύτερο πλάνο όπως και ο νεαρός Σαμπανάτζοβιτς που δεν έχει πάρει ακόμα το βάπτισμα του πυρός.

Στην άμυνα όλα είναι θέμα διαχείρισης, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τον Τσιγκρίνσκι. Βράνιες - Οικονόμου θα είναι το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας στα λεγόμενα εύκολα παιχνίδια και Βράνιες - Τσιγκρίνσκι στα ντέρμπι και στα πιο δύσκολα εκτός έδρας ματς. Σε επιφυλακή και ο Σβάρνας για περιπτώσεις τιμωριών ή τραυματισμών των άλλων τριών στόπερ…