Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Παίκτες διαφοράς και παίκτες αξίας που διαθέτει η ΑΕΚ

Πρώτος και καλύτερος στη λίστα με τους παίκτες διαφοράς δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Μάρκο Λιβάγια. Ο Κροάτης μεσοεπιθετικός είναι παιχταράς με όλη τη σημασία της λέξης και καμία ελληνική ομάδα δεν διαθέτει κάποιον ανάλογης αξίας στις τάξεις της. Το αδύνατο σημείο του είναι ο ατίθασος χαρακτήρας του. Είναι καθαρά παίκτης ψυχολογίας και αν βρεθούν άνθρωποι που να βρουν το κουμπί του μπορεί να κάνει θαύματα. Αυτό φαίνεται να έχει συμβεί φέτος στην ΑΕΚ γι' αυτό και βλέπουμε έναν εντελώς διαφορετικό Λιβάγια. Ο παίκτης έχει δεθεί με την ΑΕΚ και αυτό αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα για να αναδειχτεί η τεράστια αξία του. Το βλέπει και ο πιο αδαής ότι παθιάζεται μέσα στο γήπεδο, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δεν είναι λίγες οι φορές που αποδεικνύεται καθοριστικός για την ομάδα, πότε με τα γκολ του και πότε με τις ασίστ προς τους συμπαίκτες του ή τους διαδρόμους που ανοίγει και το κράτημα της μπάλας εκεί που χρειάζεται. Πρέπει να του γίνονται οι απαραίτητες νουθεσίες ώστε να εμπεδώσει ότι οι αντίπαλοί του δέχονται οδηγίες από τους προπονητές τους να προσπαθούν να τον εκνευρίσουν γνωρίζοντας ότι του είναι αρκετά δύσκολο να συγκρατήσει τα νεύρα του.

Δεύτερη περίπτωση παίκτη που δύσκολα βρίσκει κανείς στους αντιπάλους της ΑΕΚ είναι ο Ολιβέιρα. Πραγματικό τανκ ο Πορτογάλος στράικερ, ίσως ακόμα δεν έχει δείξει στον απόλυτο βαθμό τις ικανότητές του και μέχρι πού μπορεί να φτάσει αλλά σύντομα θα καταλάβουν όλοι με ποιον έχουν να κάνουν. Το σημείο που χρειάζεται προσοχή στην περίπτωσή του είναι ότι λόγω της αποχής του από επίσημα παιχνίδια δεν βρίσκεται στην ιδανική κατάσταση και χρειάζεται προσεκτική διαχείριση. Στην ΑΕΚ αναγκαστικά τον έριξαν στα βαθιά από την αρχή και υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίσει πρόβλημα τραυματισμού. Είναι σα να έχεις έναν υπέροχο ταχυδακτυλουργό που έχει πάθει εγκαύματα στα δάχτυλα των χεριών του κι εσύ του ζητάς να σου βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά.

Τρίτος τη τάξη παιχταράς που φοράει την κιτρινόμαυρη φανέλα είναι ο Βράνιες. Αμυντικός με σπάνια προσόντα που παίζει με αυτοθυσία και δεν αφήνει τον επιθετικό που μαρκάρει να πάρει ανάσα. Και αυτός έχει σαν αδύνατο σημείο τον χαρακτήρα του και ειδικά τις εκρήξεις που παθαίνει και τον καθιστούν ευάλωτο σε τιμωρίες. Γίνεται πολύ δουλειά σ' αυτόν τον τομέα από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του μέσα στην ομάδα για να μπορεί να διαχειρίζεται τα νεύρα του, όπως γίνεται και με τον Λιβάγια.

Τέταρτος της συνομοταξίας των ξεχωριστών ο Τσιγκρίνσκι. Δεν υπάρχει τέτοιος κεντρικός αμυντικός σε άλλη ομάδα με το δικό του μυαλό και τα δικά του αθλητικά προσόντα. Μοναδικός εχθρός του ο χρόνος που του έχει επιφέρει αρκετές ευπάθειες στα πόδια με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αγωνίζεται σε συνεχόμενα παιχνίδια χωρίς να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα τραυματισμού. Στην περίπτωσή του απαιτείται πολύ καλή και ισορροπημένη διαχείριση ώστε τουλάχιστον να μην είναι αναγκασμένος να απουσιάσει από τα ντέρμπι και τα πιο δύσκολα εκτός έδρας παιχνίδια του πρωταθλήματος.

Αυτή η τετράδα αποτελεί την αφρόκρεμα της ΑΕΚ και πρόκειται για ποδοσφαιριστές που θα ήθελαν να έχουν στο ρόστερ τους όλες οι ομάδες. Υπάρχουν όμως και άλλοι ξεχωριστοί ποδοσφαιριστές στην ΑΕΚ που ο καθένας ξεχωρίζει για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ικανότητές του.

Ο Μάνταλος είναι μια τέτοια περίπτωση και δικαιωματικά θεωρείται εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών του Δικεφάλου.

Ο Βέρντε ίσως ακόμα να μην έχει πείσει για την αξία του αλλά ένα έμπειρο μάτι ξεχωρίζει αμέσως ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση ποδοσφαιριστή που όταν θα πάρει μπρος θα κάνει πολλούς να μιλάνε με θαυμασμό γι' αυτόν.

Ο Σιμόες είναι μια σταθερή αξία που έκανε μεν κοιλιά στην απόδοσή του, ειδικά μετά τον παροπλισμό του λόγω αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας για ανανέωση του συμβολαίου του, όμως σιγά-σιγά ξαναβρίσκει τον εαυτό του και αποτελεί μια μονάδα στην οποία μπορεί να στηριχτεί η ομάδα για να τις προσφέρει λύσεις στη θέση που αγωνίζεται.

Ο Κλωναρίδης μπορεί να μην έχει δώσει ακόμα όσα του επιτρέπει η αξία του αλλά ταλαιπωρήθηκε αρκετά και σίγουρα έχει έρθει και γι' αυτόν η ώρα να αποδείξει πόσα μπορεί να προσφέρει.

Ο Αλμπάνης είναι ίσως ο πιο αδικημένος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ. Όσες φορές έπαιξε όμως έκανε τη διαφορά και έδωσε λύσεις που έβγαλαν την ομάδα από τη δύσκολη θέση. Φέτος έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για να καθιερωθεί.

Ο Μπακάκης είναι το γνωστό μηχανάκι της ΑΕΚ που τρέχει ασταμάτητα και μπορεί να καλύψει περισσότερες από μία θέσεις της άμυνας.

Ο Παουλίνιο υπάρχουν φορές που με τον τρόπο του παιχνιδιού του γίνεται σήμα κατατεθέν του σύγχρονου τρόπου ανάπτυξης ενός πλάγιου αμυντικού με επιθετικές αρετές. Πρέπει μόνο να σταθεροποιήσει την απόδοσή του για να γίνει απόλυτα αναγκαίος για την ομάδα.

Ο Λόπες έχει τη στόφα ενός πλάγιου μπακ με τις ικανότητες που απαιτεί το μοντέρνο ποδόσφαιρο. Χρειάζεται μια πίστωση χρόνου για να ξεπεράσει ψυχολογικά τον περσινό σοβαρό τραυματισμό του.

Ο Χουλτ είναι γνωστός για τα προτερήματά του αλλά και για τις αδυναμίες του. Χρειάζεται κι αυτός να αποκτήσει διάρκεια και σταθερότητα στην απόδοσή του.

Ο Οικονόμου έχει τα σωματικά προσόντα και τη δύναμη που απαιτεί η θέση που αγωνίζεται. Πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί περισσότερο το μυαλό του.

Ο Σβάρνας έχει μέλλον αλλά πρέπει να γίνει σφουγγάρι θητεύοντας στο πλάι τόσο μεγάλων αμυντικών όπως ο Τσιγκρίνσκι και ο Βράνιες για να μπορέσει να αποκτήσει την εμπειρία που του λείπει.

Ο Κρίστιτσιτς δεν έχει καταφέρει ακόμα να πείσει ότι πρόκειται για τον ίδιο παίκτη που έπαιζε σε Ερυθρό Αστέρα και Ιταλία έχοντας τόσες συμμετοχές στο Champions League. Χρειάζεται υποστήριξη γιατί σίγουρα το πρόβλημά του είναι και ψυχολογικό.

Ο Γαλανόπουλος έφτασε σε μια ηλικία που δεν τον λες πια ταλέντο. Έχει τα προσόντα και τις ικανότητες να διακριθεί αλλά φέτος πρέπει να βάλει τα δυνατά του γιατί η χρονιά θα είναι ιδιαίτερα κομβική για την καριέρα του.

Ο Σιμάο είναι καλός ποδοσφαιριστής αλλά πρέπει να καταβάλει προσπάθειες να εγκλιματιστεί σύντομα και να μπει στο πνεύμα της ομάδας.

Ο Ζεράλδες θα αγωνιστεί φέτος με τη φανέλα της ΑΕΚ και στο τέλος της σεζόν θα επιστρέψει στην Πορτογαλία. Αν παίξει σύμφωνα με την αξία του και η ΑΕΚ θα βγει κερδισμένη αλλά και ο ίδιος θα έχει ανέβει ένα σκαλί πιο ψηλά στην καριέρα του.

Ο Ντέλετιτς είναι ένα στοίχημα και μόνο ο ίδιος μπορεί να κρίνει αν θα κερδηθεί ή θα χαθεί.

Ο Γιακουμάκης ξέρει καλά ότι άλλη ευκαιρία για τον ίδιο δεν θα υπάρξει. Στο χέρι του είναι να την αρπάξει.

Ο Σαμπανάτζοβιτς είναι μεν μικρός αλλά προέρχεται από "βαριά" ποδοσφαιρική σχολή και θα διεκδικήσει τις δικές του ευκαιρίες, προφανώς όταν θα υπάρξουν πιο χαλαρές στιγμές -κυρίως στο κύπελλο- σε παιχνίδια όπου θα υπάρχει η πολυτέλεια για εναλλακτικές λύσεις.

Ο Μπάρκας είναι καλός τερματοφύλακας. Αποκτώντας εμπειρία θα περιορίσει και τα λάθη του. Άλλωστε η καριέρα ενός τερματοφύλακα ξεκινάει συνήθως στα 26 του χρόνια και απογειώνεται από τα 28. Μέχρι τότε το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να δουλεύει ασταμάτητα και να περιορίζει τα λάθη του.

Ο Τσιντώτας είναι πάντα σε ετοιμότητα και διαθέτει αξία. Κακώς κάποιοι τον έχουν υποτιμήσει αφού μπορεί ανά πάσα στιγμή να διεκδικήσει τη θέση του βασικού και να την κερδίσει με το σπαθί του.

Ο Αθανασιάδης είναι καινούριος στην ομάδα και το μόνο που έχει να κάνει είναι να δουλεύει ασταμάτητα για να διεκδικήσει κάποια στιγμή το δικό του μερίδιο στην καθιέρωση και την επιτυχία.