Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Της VARβάρας το κάγκελο!

Δείτε σε τρία διαδοχικά πλάνα τη φάση που ο ΠΑΟΚ
ζητάει φάουλ του Κρίστιτσιτς στον Αουγκούστο.
Το πόδι του παίκτη της ΑΕΚ είναι ολοφάνερο
ότι έχει στόχο τη μπάλα και μάλιστα αυτό γίνεται
πιο ξεκάθαρο στην τρίτη φωτογραφία όπου το πόδι
του Σέρβου είναι από κάτω από το πόδι του
αντιπάλου του αφού έχει διώξει τη μπάλα και ο
παίκτης του ΠΑΟΚ βάζει από πάνω το δικό του!
Για να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι ο παίκτης του
ΠΑΟΚ κάνει πρώτος φάουλ  με το τεντωμένο χέρι του
στον λαιμό του παίκτη της ΑΕΚ!
Φυσικά οι ΠΑΟΚτζήδες βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν
θόρυβο πρώτον για να δικαιολογήσουν τη σφαγή της ΑΕΚ
στο ακυρωθέν γκολ του Μάνταλου και δεύτερον για να
δημιουργήσουν παρακαταθήκη... κλάψας για το μέλλον...

Το VAR, μας είπαν, θα παίζει επικουρικό ρόλο κατά την διεξαγωγή ενός αγώνα. Τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις θα τον έχει ο διαιτητής και μόνο αν κρίνει αυτός ότι χρειάζεται τη βοήθεια του VAR θα καταφεύγει σ' αυτό ή αν ειδοποιηθεί από τον υπεύθυνο διαιτητή που το χειρίζεται ότι υπάρχει κάποια εξόφθαλμη παράβαση θα διακόπτει το παιχνίδι και θα το συμβουλεύεται. Μέχρι στιγμής μόνο αυτό δεν εφαρμόζεται. Στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ ο Ελβετός διαιτητής δεν πήρε πάνω του καμία φάση χωρίς να ζητήσει τη βοήθεια της τεχνολογίας. Είχε τέτοια εντολή ή έπασχε από ευθυνοφοβία και προτίμησε να κρατήσει για τον εαυτό τον ρόλο του κομπάρσου;

Επίσης, ένα ερώτημα που τίθεται είναι, από ποιο σημείο της εξέλιξης μιας φάσης μπορεί να ανατρέχει στο VAR ο διαιτητής; Ας πούμε ότι ο τερματοφύλακας πασάρει στον αμυντικό αλλά υπάρχει αμφιβολία ότι πάτησε τη γραμμή της περιοχής στην προσπάθειά του να τον τροφοδοτήσει. Στη συνέχεια ο αμυντικός κοντράρεται με κάποιον αντίπαλο και εκφράζονται παράπονα για φάουλ. Ο αμυντικός τροφοδοτεί τον πλάγιο χαφ και εκείνος κινείται οριακά στη γραμμή του πλάγιου άουτ, βγάζει τη σέντρα και ο επιθετικός που τζαρτζάρεται μέσα στην περιοχή με τον αντίπαλο σέντερ μπακ σκοράρει και οι αμυνόμενοι ζητάνε επιθετικό φάουλ και ακύρωση του γκολ. Ο διαιτητής έχει το δικαίωμα να ζητήσει να δει τη φάση από την αρχή της εξέλιξής της για να διαπιστώσει ποιος από τους παίκτες που συμμετείχαν στη φάση έχει κάνει παράβαση και να ακυρώσει όλες τις επόμενες ενέργειες που ακολούθησαν και ενδεχομένως και το γκολ; Αν ναι τότε ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Η μισή διάρκεια των αγώνων θα καταναλώνεται μπροστά από την οθόνη ενός VAR. Για να μη σταθώ στο πλήρως αντιαισθητικό και αντιποδοσφαιρικό φαινόμενο να σηκώνεται η εξέδρα και να πανηγυρίζει ένα γκολ δέκα λεπτά μετά την επίτευξή του. Ξενέρωμα σκέτο.

Την έψαχναν χρόνια τη δουλειά οι περί το διεθνές ποδόσφαιρο μπαλαδοπατέρες. Κι αφού πρώτα δοκίμασαν τους πέντε διαιτητές με την προσθήκη των δύο παράλληλων λάινσμαν με το τέρμα και τελικά έσπασαν τα μούτρα τους (και μεταφορικά και κυριολεκτικά αφού ένας θεός ξέρει πόσες βολίδες από βρωμοπόδαρους σουτέρ έφαγαν στα μούτρα) τελικά κατέληξαν στη λύση ετούτου εδώ του διαβολομηχανήματος που αποτελεί προϊόν της σύγχρονης τεχνολογίας. Καλό ή κακό; Μέχρι στιγμής παγκοσμίως οι απόψεις διίστανται. Περιορίζει, λένε, τις αδικίες. Δεν τις εξαλείφει όμως. Κι ίσως ταυτόχρονα να δημιουργεί άλλες. Το ζητούμενο είναι να μην υπάρχει κακή πρόθεση. Γιατί αν υπάρχει τέτοια σου στήνω εγώ ματς όχι με ένα αλλά με δεκαπέντε VAR στο ίδιο παιχνίδι.

Χτες, ας πούμε, στο ΟΑΚΑ. Από το VAR κρίθηκε η ορθότητα του πρώτου γκολ του ΠΑΟΚ. Από το VAR κρίθηκε το πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ. Από το VAR κρίθηκε το γκολ της ισοφάρισης της ΑΕΚ. Από το VAR ακυρώθηκε το γκολ του Μάνταλου για την ΑΕΚ. Από το VAR κρίθηκε και το δεύτερο γκολ της ισοφάρισης για την ΑΕΚ. Η ΑΕΚ διαμαρτύρεται και ορθά για την ακύρωση του γκολ του Μάνταλου αφού ο παίκτης καλύπτεται από τον Λημνιό, ο οποίος έχοντας αντιληφθεί ότι έχει ξεχαστεί κάνει κίνηση να τραβηχτεί αλλά δεν προλαβαίνει. Με μια λεπτομέρεια. Αυτή την κίνηση του Λημνιού το VAR δεν την έπιασε. Και όταν υπάρχει αμφιβολία, όταν δηλαδή το VAR δεν αποδεικνύει ότι υπήρξε παράβαση, η αμφιβολία παραμένει υπέρ του επιτιθεμένου και το γκολ κατακυρώνεται. Ποτέ και πουθενά διά της αμφιβολίας δεν ακυρώνεται γκολ! Ο ΠΑΟΚ διαμαρτύρεται για το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ γιατί λέει στο ξεκίνημα της φάσης προηγήθηκε φάουλ του Κρίστιτσιτς πάνω στον Αουγκούστο. Στο ριπλέι φαίνεται καθαρά ότι το πόδι του Κρίστιτσιτς πάει πάνω στη μπάλα αλλά το θέμα που τίθεται είναι αν δικαιούται το VAR να επιστρέψει τόσο πίσω στη φάση και επιτέλους αν γίνεται να συμβεί κάτι τέτοιο τότε ποιος ο ρόλος της ύπαρξης διαιτητή μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ας τους καταργήσουν τελείως να ησυχάσουμε και ας διευθύνει το ματς ο διαιτητής που χειρίζεται το VAR μέσα από την οθόνη.

Το ζήτημα είναι ότι βρήκαμε θέμα να ασχολιόμαστε από εδώ και πέρα και όπως θα διαβάζετε δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο της αμφισβήτησης και των αδικιών από κακή χρήση του VAR. Συμβαίνει και στα πιο προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της Ισπανίας στο ματς Ατλέτικο Μπιλμπάο-Βαλένθια 0-1 όπου το VAR καθόρισε λανθασμένα το αποτέλεσμα! Οι μόνοι τυχεροί της υπόθεσης είναι τα κοράκια που βλέπουν να γλιτώνουν από το συνεχές κράξιμο, με το VAR να γίνεται ο επόμενος στόχος της δυσαρέσκειας οπαδών, παικτών και παραγόντων των ομάδων…