Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Ατσάλινη η ΑΕΚ έσβησε τον Αστέρα στην Τρίπολη περνώντας με 2-3


Η χτεσινή εμφάνιση της ΑΕΚ στην Τρίπολη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και "εκτός κοινής λογικής επαγγελματικού ποδοσφαίρου". Τι εννοώ. Οι ποδοσφαιριστές είναι επαγγελματίες που ζουν από το ποδόσφαιρο. Η λογική λέει ότι εκείνο που προέχει για έναν ποδοσφαιριστή για να μπορεί να επιβιώσει ποδοσφαιρικά είναι η υγεία του και η σωματική του ακεραιότητα. Και μπορεί ένας προπονητής να έχει τον τρόπο να εμψυχώνει τους παίκτες του και να τους πείθει να βάλουν τα πόδια τους στη φωτιά για το καλό της ομάδας και για τη νίκη, όμως το ένστικτο της αυτοσυντήρησης του ποδοσφαιριστή την ίδια στιγμή του βάζει όρια και του χτυπάει καμπανάκι για να του επιστήσει την προσοχή ώστε να μην προβεί κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού σε παρακινδυνευμένες ενέργειες. Ιδιαίτερα οι ξένοι ποδοσφαιριστές έχουν ακόμα πιο ανεπτυγμένο αυτό το ένστικτο αφού τους διακατέχει η νοοτροπία του λεγεωνάριου που ξέρει ότι σήμερα είναι εδώ και παίζει για την ΑΕΚ και αύριο μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε και θα πρέπει να είναι υγιής για να μπορέσει να αντεπεξέλθει. Χτες, λοιπόν, ο άγραφος αυτός νόμος όχι απλά ανατράπηκε αλλά ακυρώθηκε σα να μην ίσχυε ποτέ! Οι παίκτες της ΑΕΚ σαν άλλοι καμικάζι μπήκαν στο γήπεδο και ήταν αποφασισμένοι να μη φύγουν χωρίς τους τρεις βαθμούς της νίκης. Το έβλεπες στα μάτια τους. Έτσι, πήγαν περίπατο και οι προφυλάξεις και τα ένστικτα αυτοσυντήρησης και τα ρέστα. Το αποτέλεσμα το είδαμε. Την πήραν τη νίκη, έστω και στις καθυστερήσεις (μέρος του αγωνιστικού χρόνου είναι και οι καθυστερήσεις) ενώ δύο εξ αυτών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το παιχνίδι νωρίτερα λόγω τραυματισμών από την υπερπροσπάθεια.

Σαφώς είναι μεγάλη η συμβολή του Νίκου Κωστένογλου σε όλη αυτή την υπερπροσπάθεια των παικτών, ο οποίος τους είχε προετοιμάσει άριστα ψυχολογικά και κατάφερε να τους βγάλει στο έπακρο τον ποδοσφαιρικό τους εγωισμό. Η αλήθεια είναι όμως ότι αν δεν ήθελαν και οι ίδιοι να αποδείξουν πράγματα για τον εαυτό τους δεν θα είχαν επιδείξει ποτέ μια τέτοια αγωνιστική διάθεση που άγγιξε τα όρια της αυταπάρνησης.

Κάπου εδώ μπαίνει το μεγάλο δίλημμα για τον Δημήτρη Μελισσανίδη σε ό,τι έχει να κάνει με την επιλογή του προπονητή που θα οδηγήσει την ΑΕΚ στη νέα της εποχή και θα είναι εκείνος που θα μπει μαζί με την ομάδα στην Αγιά Σοφιά για να γράψουν νέες ολόχρυσες σελίδες στην ιστορία της ΑΕΚ. Μήπως η αρχική σκέψη του τίγρη για έναν προπονητή βγαλμένο από τα σπλάχνα της ΑΕΚ, σκέψη που δεν ευοδώθηκε με το πείραμα Τραϊανού Δέλλα, ήρθε η στιγμή να ξαναβγεί στην επιφάνεια; Μήπως αντί η ΑΕΚ να ξαναμπεί στη διαδικασία να ψάχνεται για τον λαχνό εκείνο που θα τραβήξει μέσα από την κληρωτίδα των διαθέσιμων ξένων προπονητών, να εμπιστευτεί ένα ακόμα δικό της παιδί, τον Νίκο Κωστένογλου, που και δοκιμασμένος είναι και παθιασμένος με την ομάδα στην οποία άρχισε και τελείωσε την ολόλαμπρη καριέρα του σαν ποδοσφαιριστής, αλλά και σαν προπονητής πρόσφερε πάντα τις υπηρεσίες του όποτε του ζητήθηκε, φτάνοντας να την αναδείξει πρωταθλήτρια το 2008 όταν της έκλεψε το πρωτάθλημα στα χαρτιά το βρωμερό κύκλωμα της παράγκας του Ολυμπιακού του Σωκράτη Κόκκαλη;

Η απόφαση που θα παρθεί πρέπει να είναι νηφάλια και να αποτελέσει προϊόν ώριμης σκέψης. Να μετρηθούν τα υπέρ και τα κατά που θα την συνοδεύουν. Πολλοί ζητούν επιστροφή Χιμένεθ επειδή μπορεί να συσπειρώνει τους παίκτες και να φτιάχνει τα αποδυτήρια. Άλλοι ζητούν Χιμένεθ επειδή ξέρει να παίρνει το αποτέλεσμα και στα πιο δύσκολα ματς. Όλα αυτά τα είδαμε από τον Κωστένογλου μέσα σε 5 μόλις μέρες, με την ΑΕΚ να μετράει δύο νίκες σε δύο πολύ δύσκολες έδρες. Παρατηρώ στον Κωστένογλου, εκτός από τα παραπάνω, μια ωριμότητα και μια σοφία στα λόγια του που σίγουρα την απέκτησε με τον χρόνο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι -όπως το είπε και ο ίδιος- θα έρθουν και δύσκολες μέρες. Η ομάδα θα βγάλει προβλήματα μετά τη λαίλαπα του "καθηγητή". Αν πιστεύουν στη διοίκηση ότι αξίζει να στηριχτεί ένας δικός της άνθρωπος με ικανότητες και με τα μυαλά μέσα στο κεφάλι του, όπως είναι ο Νίκος Κωστένογλου, ας προχωρήσουν μαζί του. Οι παίκτες πάντως τον εμπιστεύονται και έχει φανεί μέσα στο χορτάρι ότι τους εμπνέει. Θα χρειαστεί όμως και τη στήριξη του κόσμου και όχι μόλις εμφανιστούν οι πρώτες δυσκολίες να ζητάνε όλοι το κεφάλι του επί πίνακι. Ας μη ξεχνάνε ότι ούτε την έχτισε ο ίδιος αυτή την ομάδα ούτε καν την προετοίμασε. Στα δύσκολα, λοιπόν, θα φανεί αν ο ίδιος θα μπορέσει να κρατήσει γερά το τιμόνι και αν η διοίκηση πρωτίστως και ο κόσμος κατά δεύτερον θα έχει την υπομονή και τη διάθεση να τον στηρίξει.

Δεν ξεχνάμε βέβαια και τα μειονεκτήματα του Νίκου Κωστένογλου, ένα εκ των οποίων είναι ο υπέρμετρος εγωισμός του και η δυσκολία να βάλει νερό στο κρασί του, κυρίως σε θέματα πειθαρχίας όπου είναι αμείλικτος. Στην ιστορία έχει μείνει μια απόφασή του στο παρελθόν να βάλει ποδοσφαιριστή του να γυαλίσει τα παπούτσια των συναδέλφων του σαν τιμωρία για ένα πειθαρχικό του παράπτωμα. Στην ΑΕΚ είχε συμβεί. Απόφαση αναχρονιστική και αντιπαιδαγωγική για έναν νεαρό ποδοσφαιριστή και μάλιστα σε μια εποχή που όλα γύρω μας αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς και παρόμοιες αποφάσεις δεν συμβάλλουν στο χτίσιμο υγειών σχέσεων μεταξύ προπονητή και ποδοσφαιριστών του. Από τότε όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και αν και δεν τον έχω παρακολουθήσει στη μετέπειτα προπονητική του καριέρα νομίζω ότι πρέπει να έχει αναγνωρίσει το λάθος του και να μην έχει χρησιμοποιήσει ξανά παρόμοιες μεθόδους τιμωρίας και συνετισμού.

Όπως και να έχει στην ΑΕΚ δεν έχουν κανένα λόγο να βιαστούν στην παρούσα φάση. Το άριστο κλίμα έχει αποκατασταθεί στα αποδυτήρια, η ψυχολογία των παικτών έχει ανέβει κατακόρυφα, ενώ η φυσική κατάσταση στην οποία έχουν μείνει πίσω οι παίκτες είναι ευκαιρία τώρα με τη διακοπή του πρωταθλήματος να βελτιωθεί. Ως προς τους στόχους της, μπορεί η ΑΕΚ να έμεινε εκτός Europa League, όμως άφησε το στίγμα της με τη μεγάλη νίκη της στην Τουρκία που ανάγκασε την Ευρώπη αλλά και τους Τούρκους να της υποκλιθούν και να αντιληφθούν ότι ο αποκλεισμός δεν οφειλόταν σ' αυτή καθαυτή την αδυναμία της ΑΕΚ να ανταποκριθεί αλλά στην ατυχή συγκυρία να εμπιστευτεί τις τύχες της σε έναν προπονητή που δεν ήταν αντάξιος ούτε του βεληνεκούς της αλλά ούτε και της πλούσιας ιστορίας της. Οπότε ο νέος προπονητής που θα έρθει δεν θα χρειαστεί για να προχωρήσει η ΑΕΚ στην Ευρώπη αφού αυτός είναι ένας στόχος που χάθηκε. Η ΑΕΚ στρέφεται αποκλειστικά στο εγχώριο πρωτάθλημα και στο κύπελλο. Χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και επιπλέον πίεση βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, τουλάχιστον απέναντι στον έτερο διεκδικητή, τον Ολυμπιακό αλλά όχι και στον ΠΑΟΚ αφού κι αυτός αποκλείστηκε στην Ευρώπη και βρίσκεται στην ίδια μοίρα με την ΑΕΚ από πλευράς αγωνιστικών υποχρεώσεων. Συνεπώς ίσως δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για να δώσει το τιμόνι ο Δημήτρης Μελισσανίδης στον Νίκο Κωστένογλου με στόχο η ομάδα να διεκδικήσει αυτούς τους δύο εγχώριους τίτλους. Και ασφαλώς δεν είναι θαυματοποιός ο Κωστένογλου αλλά μπορεί να τα καταφέρει. Το έχει ξανακάνει.

Ένα άλλο κεφάλαιο είναι η ενίσχυση της ΑΕΚ σε έμψυχο υλικό και συγκεκριμένα στις θέσεις που αποδεδειγμένα πονάει. Βλέποντας όλοι ότι τελικά δεν ήταν άχρηστοι οι παίκτες της ομάδας και πολύ περισσότερο αυτοί που αποκτήθηκαν το φετινό καλοκαίρι αρχίζει να βάζει σε τάξη τις σκέψεις του. Εκεί που η ΑΕΚ χρειάζεται ενίσχυση, όχι λόγω ανεπάρκειας των υπαρχόντων παικτών αλλά λόγω έλλειψης πληρότητας στη συγκεκριμένη θέση, είναι στα στόπερ. Ένας ακόμα κεντρικός αμυντικός θα ήταν πολύ χρήσιμος για να ολοκληρωθεί το ρόστερ. Βέβαια, μέχρι την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου η ΑΕΚ έχει να δώσει καμιά δεκαπενταριά ματς όλα κι όλα, οπότε αυτό από μόνο του ίσως αποτελέσει τροχοπέδη για περεταίρω ενίσχυση σε αυτή τη μεταγραφική περίοδο, έστω και από τους παίκτες που θα έχουν μείνει ελεύθεροι. Τον Γενάρη η ομάδα μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση και τώρα που διαθέτει τον Ίλια Ίβιτς στη θέση του τεχνικού διευθυντή οι πιθανότητες για απόκτηση παίκτη που θα κάνει τη διαφορά είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Γι' αυτό κατά πάσα πιθανότητα η ΑΕΚ δεν πρόκειται να βιαστεί. Τότε θα έχει σχηματιστεί ξεκάθαρη εικόνα και για τους υπόλοιπους παίκτες του ρόστερ και θα έχουν φανεί τα όποια άλλα κενά πρέπει να καλυφθούν.

Κλείνω εστιάζοντας στην αναγκαιότητα η ομάδα να μην εγκαταλειφθεί από τον κόσμο της. Αυτά που ζητούσαν όλοι, οι παίκτες τους τα έδωσαν. Το πάθος , την αγωνιστικότητα και την αυταπάρνηση. Δεν φταίνε αυτοί που έπεσαν στην περίπτωση να βρεθεί μπροστά τους ο τρελός επιστήμονας. Υπάρχει χρόνος να διορθωθούν όλα. Ο κόσμος πρέπει να στηρίξει και για να επιβραβεύσει αυτή την προσπάθεια αλλά και για να σπρώξει την ομάδα να φτάσει σ' αυτό που πολλοί θεωρούν ακατόρθωτο. Στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και στην Τραπεζούντα την ΑΕΚ την είχαν όλοι για τέσσερα γκολ. Και στην Τρίπολη οργίαζαν τα στοιχήματα στην ήττα της ΑΕΚ. Τους διέψευσε όλους παταγωδώς. Γιατί η ΑΕΚ είναι φτιαγμένη για να ανατρέπει τα προγνωστικά και να πηγαίνει κόντρα στη λογική. Κι αν το πιστέψουμε όλοι μαζί αυτό, διοίκηση, προπονητής, παίκτες και κόσμος, μπορεί και αυτή τη φορά να τα καταφέρουμε…