Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Ξέσπασε και διέλυσε τον Ηρακλή με 5-1 η ΑΕΚ

Νίκη για να αποκτήσει ηρεμία ήθελε η ΑΕΚ, χωρίς να ενδιαφέρεται καθόλου για την έκταση του σκορ. Μέσα σε ένα χειμωνιάτικο σκηνικό στο Μαρούσι, με μπόλικο κρύο και ψιλόβροχο και με 6.000 περίπου ηρωικούς οπαδούς της στις κερκίδες του ΟΑΚΑ, όχι μόνο κατάφερε να νικήσει αλλά διέλυσε τον Ηρακλή με 5-1 παίζοντας ταυτόχρονα πολύ όμορφο ποδόσφαιρο κατά διαστήματα. Δύο γκολ σημείωσε ο Βάργκας και από ένα ο Αραβίδης, ο Μπαρμπόσα και ο Μπουονανότε. Το σκορ θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο, αφού η ΑΕΚ έχασε κλασσικές ευκαιρίες, μία εκ των οποίων ήταν και το δοκάρι του Μάνταλου.

Ο Στέλιος Μανωλάς, έχοντας αντιληφθεί την κρισιμότητα της περίστασης, επέλεξε να μην ανακατέψει σε βάθος την ομάδα πραγματοποιώντας πολλές αλλαγές για να μη δημιουργήσει σύγχυση στους παίκτες του αλλά και επειδή πίστευε ότι οι συγκεκριμένοι παίκτες επιδεικνύοντας έναν καλώς εννοούμενο ποδοσφαιρικό εγωισμό θα ήθελαν να πάρουν τη ρεβάνς και να ξεπλύνουν την βαριά ήττα της περασμένης αγωνιστικής. Και πράγματι έτσι έγινε. Οι μόνες αλλαγές που έκανε ο Μανωλάς ήταν ότι άφησε τον Τζανετόπουλο εκτός αποστολής για να ξεκουραστεί και να αποφύγει και ενδεχόμενες αποδοκιμασίες στο πρόσωπό του που θα είχαν σαν συνέπεια να του ρίξουν ακόμα περισσότερο την ψυχολογία και στη θέση του έριξε τον έμπειρο Κολοβέτσιο και χρησιμοποίησε από την αρχή τον Βάργκας στη θέση του Πλατέλλα. Αυτή η κίνηση αποδείχτηκε και η πιο πετυχημένη αφού ο Βενεζουελάνος ήταν εκείνος που με δύο προσωπικά του γκολ και μία ασίστ καθάρισε το ματς και έδειξε σε όλους ότι παίκτες με την δική του ποιότητα δεν γίνεται να μην ξεκινάνε στην εντεκάδα.

Η απόφαση του Στέλιου Μανωλά να κρατήσει στον πάγκο τον Μπουονανότε, αν και εξέπληξε αρκετούς, ήρθε να δικαιώσει τον Τραϊανό Δέλλα που απέφευγε επιμελώς να τον ξεκινάει στην εντεκάδα. Το γιατί μάλλον το ξέρουν καλύτερα Δέλλας και Μανωλάς, που δε νομίζω να έχουν και οι δύο προσωπικά με τον Αργεντινό. Μάλλον κάτι θα έχουν διακρίνει και έκριναν ότι δεν είναι έτοιμος για να πάρει θέση βασικού στην ομάδα.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε με πολύ πάθος στον αγώνα και έχασε την πρώτη της ευκαιρία στο 5', όταν ο Μάνταλος έκλεψε τη μπάλα στον χώρο του κέντρου, έβγαλε τον Αραβίδη τετ α τετ με τον Περνίς, όμως ο επιθετικός της ΑΕΚ προτίμησε να κάνει σουτ έξω από την περιοχή στέλνοντας τη μπάλα άουτ αντί να προχωρήσει μέσα στην περιοχή και να πλασάρει.

Η Ένωση χτύπησε τον Ηρακλή από τα άκρα, κλείνοντάς τον στο μισό γήπεδο και έχοντας σημαντικές βοήθειες από τα πλάγια μπακ Γκάλο και Ντίντακ οι οποίοι ανεβοκατέβαιναν ασταμάτητα, τον πίεσε ασφυκτικά δημιουργώντας του σύγχυση. Και πάλι όμως εκείνο που έλειπε ήταν το γκολ και όσο αυτό δεν ερχόταν το άγχος μεγάλωνε και οδηγούσε στα συνήθη λάθη που επιφέρει η πίεση.

Ακριβώς στο ημίωρο όμως, ο Δικέφαλος  βρήκε τον τρόπο να διασπάσει την άμυνα του Ηρακλή. Ο Μπαρμπόσα, έκανε μια πολύ όμορφη σέντρα από αριστερά στέλνοντας τη μπάλα στο κέντρο της άμυνας του Ηρακλή όπου πήδηξε ο Βάργκας πιάνοντας μια εξαιρετική κεφαλιά με την οποία και άνοιξε το σκορ στο 31'. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτό το γκολ έλυσε τα πόδια των παικτών της ΑΕΚ, απέβαλε το άγχος και η ομάδα άρχισε να ρολάρει. Μετά από τέσσερα λεπτά, στο 35', ύστερα από έξοχη ενέργεια του παικταρά Πέτρου Μάνταλου, ο Βάργκας συνδυάστηκε άψογα με τον Αραβίδη και ο τελευταίος με ωραίο διαγώνιο αριστερό σουτ, έγραψε το 2-0 για την ΑΕΚ.

Αυτό ήταν. Από εκεί και πέρα και μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου, η ΑΕΚ πρόσφερε θέαμα. Η μπάλα κυκλοφορούσε άψογα και της δόθηκε η ευκαιρία να πετύχει ένα ακόμα γκολ με τον Μάνταλο, έπειτα από ένα μακρινό σουτ στο γάμα της εστίας του Περνίς, που όμως ο γκολκίπερ του Ηρακλή, πολύ δύσκολα απέκρουσε σε κόρνερ.

Η ΑΕΚ δεν μπήκε το ίδιο ζεστά στο δεύτερο ημίχρονο με αποτέλεσμα να ξεθαρρέψει ο Ηρακλής και να διεκδικήσει το δικό του μερίδιο στο όνειρο. Άρχισε να βγαίνει στην επίθεση -πράγμα που δεν έκανε σχεδόν καθόλου στο πρώτο μέρος- και να επισκέπτεται την περιοχή του Μπαρόχα. Η αμυντική λειτουργία της ομάδας όμως δούλεψε τέλεια και οι φιλοξενούμενοι δεν κατάφεραν να κάνουν κάποια αξιόλογη φάση. Κάπου εκεί τραυματίστηκε ο Αραβίδης και παραχώρησε τη θέση του στον Κρισάντους.

Από το 55' και μετά που ο Ηρακλής πήρε τα πάνω του και προσπάθησε να πετύχει κάτι καλύτερο, μοιραία οι γραμμές του άνοιξαν και οι μέσοι και οι επιθετικοί της ΑΕΚ το εκμεταλλεύτηκαν όσο καλύτερα μπορούσαν. Βγάζοντας μια τέτοια κόντρα επίθεση στο 60' που ξεκίνησε από τα πόδια του Μάνταλου και έφτασε σε εκείνα του Γκάλο ο οποίος σέντραρε από δεξιά, ο Βάργκας τρύπωσε σαν κρυφός φορ και με σουτ στην κίνηση έγραψε το 3-0 για την ΑΕΚ.

Οι δύο ομάδες πλέον ήταν αναγκασμένες να παίξουν με ανοιχτά χαρτιά. Ο Ηρακλής δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ψάξει τον τρόπο να φτάσει στην περιοχή της ΑΕΚ για να βρει την ευκαιρία να μειώσει το σκορ. Κι αφού έχασε πρώτα μία καλή ευκαιρία με τον Πασά στο 63’, τελικά τα κατάφερε να μειώσει σε 3-1 με τον Βέλλιο, ο οποίος μετά από σέντρα του Πασά, βγήκε πρώτος στη μπάλα και τσιμπώντας την στην κίνηση από τη μικρή περιοχή την έστειλε στα δίχτυα. Η ΑΕΚ όχι μόνο δεν ίδρωσε από αυτό το γκολ αλλά δεν άργησε ούτε τέσσερα λεπτά να δώσει την απάντησή της, όταν ο Μπαρμπόσα έπιασε ένα δυνατό βολέ έξω από την περιοχή, η μπάλα βρήκε στο κεφάλι του Στάμου, άλλαξε πορεία και καρφώθηκε στα δίχτυα του Περνίς για να γραφτεί το ΑΕΚ-Ηρακλής 4-1.

Κάπου εκεί η ΑΕΚ κατέβασε ταχύτητα -και πολύ ορθά αφού μεσοβδόμαδα ακολουθεί το παιχνίδι κυπέλλου στην Ξάνθη με την τοπική ομάδα και εν συνεχεία το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο-  ο ρυθμός όπως ήταν φυσικό έπεσε και ταυτόχρονα ο Ηρακλής σκέφτηκε ότι ίσως είναι καλύτερα να μην προκαλέσει άλλο την τύχη του και να περιοριστεί στο σχετικά τιμητικό σκορ με το οποίο έχανε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Όμως η ΑΕΚ δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Αρχικά, με τη συμπλήρωση του 75ου λεπτού, ο Μπουονανότε, που είχε περάσει δύο λεπτά πριν στο γήπεδο, πέρασε απίστευτη σκαφτή πάσα στον Μάνταλο, αυτός έκανε κοντρόλ με το στήθος και έπιασε ένα ασύλληπτο γυριστό σουτ, με τη μπάλα δυστυχώς να τραντάζει το κάθετο δοκάρι. Αλλά ότι δεν έγινε στο 75' ήταν γραφτό να γίνει ένα λεπτό πριν από τη λήξη του ματς. Ο Γιόχανσον έκλεψε τη μπάλα στη μεσαία γραμμή, έκανε κούρσα μέχρι τη μεγάλη περιοχή και επιχείρησε να πλασάρει με το πλασέ του όμως να μην έχει δύναμη με αποτέλεσμα ο Πέρνις να πέσει και να αποκρούσει ασταθώς. Ωστόσο, ο Μπουονανότε που ακολούθησε τη φάση με κοντινό πλασέ έστειλε τη μπάλα να αναπαυθεί στο βάθος της εστίας του Ηρακλή και να γράψει το τελικό ΑΕΚ-Ηρακλής 5-1.

AEK: Μπαρόχα, Γκάλο, Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος, Ντίντακ, Σιμόες (83' Κορδέρο), Γιόχανσον, Βάργκας (74' Μπουονανότε), Μάνταλος, Μπαρμπόσα, Αραβίδης (54' Κρισάντους).

Ηρακλής: Πέρνις, Μπουκουβάλας, Μπαρτολίνι, Στάμου, Σαραμαντάς (46' Μπουλούτ), Μακρής, Πουρτουλίδης (71' Περόνε), Κυριακίδης, Τσιλιανίδης (46' Ρομάνο), Πασάς, Βέλλιος.

Ο Στέλιος Μανωλάς έγινε ο 16ος πρώην παίκτης της ΑΕΚ, στην ιστορία της, που έχει καθίσει στον πάγκο της ως πρώτος προπονητής έστω σε έναν αγώνα πρωταθλήματος…