Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Βασίλισσα απ' τα παλιά έλαμψε παρά την ήττα

Μπορεί να έχασε απόψε η ΑΕΚ, μπορεί να στενοχωρηθήκαμε όλοι για τον τρόπο που ήρθε αυτή η ήττα, όμως, μετά από 8 χρόνια νιώσαμε όλοι ξανά περήφανοι για τη βασίλισσα που έκανε μια μεγάλη όσο και εμφατική εμφάνιση στην επιστροφή της στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Η ΑΕΚ απόψε ήταν ξανά μεγάλη ομάδα και γέμισε με υποσχέσεις τον κόσμο της για τη συνέχεια που έρχεται. Οι Ρώσοι πήραν το ροζ φύλλο στην παράταση με 2 πόντους διαφορά και για να γίνει αυτό χρειάστηκε να χρεωθεί άδικο φάουλ στον Παπαντωνίου μόλις 6" πριν ακουστεί η κόρνα της λήξης και της παράτασης που θα έβρισκε και πάλι ισόπαλες τις δύο ομάδες.

Η ΑΕΚ είχε έναν τρομερό παίκτη στη σύνθεσή της που έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ και κατάφερε να φορτώσει με 42 πόντους τα καλάθια της Κράσνι Οκτιάμπρ. Τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος μας γύρισε σε εποχές που παίκτες της δικής του αξίας στελέχωναν το ρόστερ της ΑΕΚ. Οι Ρώσοι, που διέθεταν κι αυτοί έναν παίκτη εφάμιλλης αξίας με τον Μαυροκεφαλίδη, τον Μίτσελ, ο οποίος έβαλε κι αυτός 42 πόντους, κέρδισαν το ματς στην παράταση με 94-96, συμβάλλοντας στο να γίνει ένα καταπληκτικό παιχνίδι στο ΟΑΚΑ που το απόλαυσαν όσοι τυχεροί βρέθηκαν στο Μαρούσι.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε πολύ δυνατά στο ματς πετυχαίνοντας ένα σερί 8-0 στα πρώτα 4 λεπτά και φέρνοντας το σκορ στο 8-2, το οποίο σύντομα έφτασε στο 13-4 και στους +9. Ο Μαυροκεφαλίδης δέσποζε σ' αυτό το διάστημα κάτω από τα καλάθια. Η Κράσνι Οκτιάμπρ βρήκε την απάντηση με δύο τρίποντα του Μίτσελ και με ένα σερί 0-13 το οποίο και την οδήγησε μπροστά στο τέλος της πρώτης περιόδου με σκορ 14-18.

Με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου οι παίκτες των δύο ομάδων υπέπεσαν σε πολλά λάθη αλλά παρόλα αυτά η ΑΕΚ ξαναπήρε το προβάδισμα στο 15' με μια όμορφη ενέργεια του Ουόρεν με 28-27. Το παιχνίδι απέκτησε άγρια ομορφιά με τη μπάλα να ανεβοκατεβαίνει και στο 19' η Κράσνι βρέθηκε πάλι μπροστά με 37-41 χάρη στο 6ο τρίποντό της στο ματς, ενώ η λήξη του ημιχρόνου τη βρήκε να προηγείται με +6 και σκορ 37-43.

Στην τρίτη περίοδο, η ΑΕΚ δυσκολεύτηκε πολύ να ξαναβρεί τον ρυθμό της και να περάσει πάλι μπροστά στο σκορ με ένα τρίποντο του Ουόρεν που έκανε το σκορ 49-48. Σε εκείνο το σημείο ο Μαυροκεφαλίδης είχε σημειώσει ήδη 19 πόντους. Οι Ρώσοι έκαναν νέο σερί 0-6 σερί και στο 27' πέτυχαν να ανοίξουν τη διαφορά στους +9 με το σκορ να φτάνει στο 52-61. Η ΑΕΚ φάνηκε να αντιδρά με την είσοδο του Παπαντωνίου, όμως η διαφορά κρατήθηκε ψηλά και η λήξη της περιόδου βρήκε την Κράσνι προηγούμενη με 60-68.

Και πάλι στην τέταρτη περίοδο η ΑΕΚ πέτυχε σερί 6-0 κάνοντας το σκορ 66-68 στο 32', με τον Μαυροκεφαλίδη να φτάνει τους 30 πόντους και το ματς έδειξε να πηγαίνει προς την πλευρά της ΑΕΚ. Στο 34' μάλιστα με ένα τρίποντο του Καλαμπόκη η ΑΕΚ βρέθηκε μπροστά με 73-70. Η Κράσνι στο 35' πήρε πάλι κεφάλι με 73-74 και στο τέλος παίχτηκε το θρίλερ που προαναφέραμε για να φτάσουμε στο τελικό 94-96, αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε και εξ αιτίας των σφυριγμάτων των διαιτητών που μάλλον βρέθηκαν σε σύγχυση στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Στο 1:49' πριν τη λήξη ο αγώνας ήταν ισόπαλος με 77-77 και διακόπηκε προσωρινά εξ αιτίας κάποιων αντικειμένων που εκτοξεύτηκαν προς τον πάγκο των Ρώσων. Στο τελευταίο λεπτό το σκορ ήταν 78-83 όταν ο Μαυροκεφαλίδης με ένα τρίποντο και ένα δίποντο, έπειτα από 2 χαμένες βολές του, έφερε το σκορ στο 83-83, 29" πριν το τέλος. Στα 8" μόλις πριν τη λήξη ο Μίτσελ πέτυχε τρίποντο αλλά αμέσως μετά από 2" ισοφάρισε ο Καλαμπόκης με 3 βολές. Ο Μίτσελ αστόχησε στην εκπνοή και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Στον έξτρα χρόνο ήταν που το ματς πήρε για τα καλά φωτιά. Ο Καλαμπόκης πήρε το επιθετικό ριμπάουντ μετά από χαμένες βολές του Μιλόσεβιτς και ισοφάρισε το ματς σε 90-90, 2:38' πριν το τέλος. Ο Μαυροκεφαλίδης έφτασε τους 40 πόντους κάνοντας το σκορ 92-92 και στην επόμενη άμυνα στο 1:43' πριν τη λήξη τάπωσε τον αντίπαλό του, ενώ με βολές ισοφάρισε και πάλι σε 94-94, 29" πριν το φινάλε, φτάνοντας τους 42 πόντους στα 6,6" πριν το φινάλε. Στη συνέχεια έγινε το φάουλ του Καλαμπόκη, ο Ματεούνας ευστόχησε στις 2 βολές και στην τελευταία επίθεση ο Μιλόσεβιτς πήρε επιθετικό ριμπάουντ από χαμένο σουτ του Καλαμπόκη, αλλά, μετά από το ίσταντ ριπλέι, αποδείχθηκε ότι ήταν εκπρόθεσμο και έτσι το ματς έληξε με ήττα της ΑΕΚ.

ΑΕΚ: Μαυροκεφαλίδης 42, Καλαμπόκης 11, Παπαντωνίου 10, Ουόρεν 8, Χέρστον 6, Κάρτερ 6, Μιλόσεβιτς 4, Ανοσίκε 4, Σάκοτα 3.
 
Κράσνι: Μίτσελ 39, Ζάιτσεφ 15, Κούπερ 13, Τζόνσον 10, Γκουίν 9, Χάμιλτον 4, Ματεγιούνας 4, Τκατσένκο 2.